Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
När du har bestämt dig för att skaffa barn är det inte roligt om det dröjer. Du vill bli gravid snabbt, gärna med en gång. Det är nu inte alltid det blir som man vill, men det finns flera saker du kan göra för att lyckas. Hjälp din kropp bli gravid genom dessa 37 tips.
Så blev jag gravid
Jag förstår att detta är ett känsligt ämne, speciellt om du försökt ett tag utan att lyckas. Jag har själv inte gått igenom någon kamp då jag blev gravid på första försöket med båda barnen.
Vi hade egentligen oddsen emot oss åldersmässigt – jag var 34 år och Rodrigo över 40.

Den största ”framgångsfaktorn” för oss var troligtvis att vi hade samlag vid precis rätt tillfälle i min cykel. Mitt första tips till dig som vill bli gravid är därför att börja använda en app som följer din menscykel i detalj. Jag har använt appen som heter Clue men det finns många bra.
Självklart påverkade även vår kompatibilitet och exempelvis hur många spermier min man producerade (och hur snabbt de simmade). Det är så svårt att säga varför det gick så snabbt.
Om det är något jag vill att du tar med dig från det här inlägget är det att inte oroa dig. Vi lever i en tid med alla förutsättningar – det finns hjälp att få. Det finns en anledning till att många par blir gravida när de precis fått besked om att de blivit godkända för att adoptera – det tar bort stressen från att ”göra barn”.
Öka chanserna att bli gravid
Det viktigaste du kan göra är naturligtvis att ha samlag ofta, och speciellt när du har större chans för att bli gravid. Kombinera det med en del livsstilsförändringar och vitaminer, så blir det ännu lättare att bli med barn. Det lönar sig att pröva på allt, för du vet inte vad det är som kommer att ha framgång.
- Planera in samlag vid ägglossning. Det allra bästa är att ha samlag strax före, under och någon dag efter ägglossningen. Spermierna kan leva inne i äggledaren upp till fem dagar, så du har lite marginal. Under dagarna runt ägglossningen är det nämligen som störst chans att bli gravid.
- Ha samlag regelbundet och ofta. Ju fler spermier som når fram desto större chanser har du. Och eftersom du inte vet exakt när befruktningen sker är det bättre att ha samlag ofta.
- Börja äta folsyra. Folsyra är bra för både mannen och kvinnan och kan bidra till att du blir gravid. Mannen producerar fler spermier och kvinnan blir mer mottaglig, det ökar fertiliteten.
- Värme kan ge mannen sämre spermier. Det finns en anledning till att testiklarna sitter på utsidan av kroppen. Spermierna trivs bäst när de är svala. Bastubad och liknande källor till värme kan göra att spermierna inte fungerar maximalt.
- Minska stressen i ditt liv. Stress gör att du producerar färre könshormoner och mer kortisol – stresshormon. Så gör allt du kan för att dra ner på stressen.
- Akupunktur. Det kan hjälpa din kropp att komma i balans. Det kan användas för att behandla flera olika symptom som tillsammans gör det svårt för dig att bli gravid.
- Sluta röka. Det här är en viktig sak. Rökning kan göra att du inte blir gravid så snabbt. Plus att det ökar risken för missfall. Skulle du bli gravid är det inte heller bra för bebisen. Så sluta så fort du kan.
- Gå ner i vikt om du är överviktig. Ett högt BMI minskar din fertilitet. Även om du bara klarar av att gå ner lite grand så kan det öka dina chanser avsevärt. Det är också lättare att klara av en graviditet eftersom den redan innebär extra kilon.
- Gå upp i vikt om du är underviktig. Det är svårare att bli gravid om du är underviktig. Även här kan det räcka med få förändringar för att du ska märka skillnaden.
- Drick inte så mycket koffein. Du kan fördubbla dina möjligheter att bli gravid genom att dra ner på kaffe och coca-cola, eller liknande drycker. En eller ett par koppar kaffe om dagen är okej, men överdriv inte.
- Dra ner på alkoholen. Om mannen dricker ofta så minskar det testosteron-nivåerna i blodet. Vilket i sin tur kan minska både antalet spermier och deras kvalitet.
- Kontrollera dina mediciner. Vissa mediciner kan försämra dina chanser för att bli gravid. Bland annat har vissa antiinflammatoriska läkemedel visat sig hämma ägglossningen. Läs igenom bipacksedeln för att vara säker, eller fråga din läkare.
- Zonterapi. Det fungerar för en del. Man är inte helt på det klara hur, men även denna terapi handlar ju om att få tillbaka balansen i kroppen. Zonterapi kan bland annat öka produktionen av olika hormoner.
- Välj rätt glidmedel. Det bästa är att undvika glidmedel helt och hållet om du försöker bli med barn, för de hämmar spermiernas resa. Vissa glidmedel innehåller också spermiedödande medel, så de ska du absolut hålla dig borta från.
- Gå till tandläkaren. Små inflammationer kan göra stor skada när du vill bli gravid. Kontrollera dina tänder och se till att allt är okej. Borsta dem också regelbundet och se till att ha en god munhygien.
- Få i dig tillräckligt med järn. De finns i både grönsaker och frukt, lär dig utnyttja dem på rätt sätt. Jag rekommenderar dessutom dessa järntabletter.
- Undvik transfetter. Även i små portioner kan dessa fetter hämma ägglossningen. Välj kallpressad olivolja och andra nyttigare fetter i stället för transfetter.
- Ät mindre kött. Växtproteiner är bättre än de som kommer från djurriket. Men det allra viktigaste är att ha en balanserad kosthållning. Det här gäller för både mannen och kvinnan.
- Satsa på motion varje dag. En sund kropp har lättare för att bli gravid. Insulinnivåerna blir mer stabila, vilket ökar din fertilitet.
- Öka ditt intag av D-vitamin. Spermierna blir långsammare om du inte har tillräckligt med vitamin D. Det kan också påverka ägglossningen. Försök komma ut i solen varje dag eller ta tillskott (exempelvis dessa).
- Ät GI-kost med långsamma kolhydrater. Det har att göra med produktionen av insulin. Vitt bröd och andra snabba kolhydrater kan påverka äggstockarnas funktion genom att de höjer insulinnivån.
- Undvik fettsnåla produkter. Det är bättre att välja feta mejeriprodukter, till exempel, än de som har ett lågt fettinnehåll. Orsaken är att lågfettvarianterna kan ge dig problem med den så viktiga ägglossningen.
- Öka intaget av E-vitaminer. Den kan påverka din lust, samt göra dig mer fertil. Du kan få i dig mycket e-vitamin från nötter, kallpressade oljor, ägg och avokado.
- Håll dig positiv. Hela din menscykel kan komma i olag om du är deppig. Det beror naturligtvis på hormonerna, i det här fallet heter det prolaktin. Satsa på en positiv vardag, omge dig med folk som lyfter upp dig.
- Variera ställningen under samlaget. Det finns delade meningar om det här, men är väl värt att försöka. En del säger att samlag bakifrån gör det lättare för spermierna att komma in direkt till rätt ställe.
- Ta det lugnt, låt spermierna få en chans att nå fram. Ligg gärna kvar en stund och vänta, även om det kan kännas konstigt.
- Cykla inte för mycket, det kan påverka erektionen. En del män kan faktiskt bli helt impotenta om de cyklar för mycket. Så om ni vill bli med barn kan det vara bäst att låta cykeln stå ett tag.
- Ät inte för mycket produkter med soja. Mat med soja innehåller östrogen och det kan påverka fertiliteten hos både mannen och kvinnan. Studierna kring detta är dock inte entydiga – men varför chansa?
- Kolla upp din sköldkörtel. Ett litet organ som är nära kopplat till hormonerna i kroppen. Vare sig den producerar för mycket eller för lite så kan det påverka din kropp och göra det svårare att bli gravid.
- Gör en utredning. Kolla om det finns några underliggande problem. Det kan ju hända att du har endometrios eller PCOS. Med behandling kan du må bättre och kanske lättare bli gravid.
- Bota eventuella bakterieangrepp i slidan. En ganska vanlig sak är slidkatarr. Om du har illaluktande flytningar kan det vara ett tecken på bakterier. Vilket gör det svårare för spermierna att ta sig igenom. Enkelt att bota med antibiotika.
- Använd ägglossningstest. Detta gäller främst om du har oregelbunden mens. Om din menscykel inte är regelbunden kan det vara svårare att veta när du har ägglossning. Ta testet för att veta när du har som störst möjlighet att bli gravid. Köp ägglossningstester här.
- Vänta inte för länge. Detta är egentligen ett dumt tips, för det är inte bra att skaffa barn bara för att (med någon som du inte vill ha barn med). Med det sagt är det svårare att bli gravid efter 35. Yngre kvinnor har lättare för att bli gravida. Jag blev gravid sent i livet, och medelåldern för förstföderskor ökar ständigt. Så misströsta inte – det går!
- Ät inte feta fiskar. I alla fall inte de som kommer från svenska vatten. Undvik också de som innehåller mycket kvicksilver. Det räcker med små mängder för att det ska påverka dig.
- Lägg en kudde under rumpan under sex. Det hindrar spermierna från att rinna ut igen. Kanske inte så romantiskt, men ett bra sätt att se till att de stannar kvar.
- Försök få orgasm samtidigt. Om kvinnan får orgasm vid sädesutlösningen så kommer spermierna att skjutas in i äggledaren. De kan därmed komma längre in.
- Slappna av, ha det roligt. Det kan lätt bli stressigt när du gärna vill bli med barn och det dröjer. Men det bästa är att slappna av, försöka att inte tänka på det hela tiden. Och ha roligt med din partner. Många har upplevt att de blev med barn när de slutade oroa sig.
Bli gravid tips och råd
Det är viktigt att ha en sund livsstil om du vill bli med barn. Ät en balanserad, sund kost och försök motionera varje dag. Sluta röka och dra ner på både alkohol och koffein. Allt det här är ju också sådant som är viktigt när du blir gravid. Så det är lika bra att börja med det redan i förväg.
Hur blir man gravid snabbt?
Det finns inga hemliga formler för att bli gravid. Du måste bara försöka så mycket som möjligt. Gör vad du kan för att vara i god form och ha samlag ofta. Its a numbers game!
Hur lång tid tar det att bli gravid efter samlag?
Det har att göra med en kombination av ägglossning och spermier som befinner sig på plats. När ägget lossnar från äggstockarna och kommer ner till äggledaren har du ungefär ett dygn på dig att bli gravid. Men du behöver inte pricka in den exakta dagen. Spermierna kan överleva i fem dagar, så det viktiga är att ha samlag innan och under ägglossningen.
Läs även: Mycket tidiga tecken på graviditet – hela listan
När är det störst chans bli gravid?
Du har som allra störst chans under ägglossningen. Eftersom det är svårt att veta den exakta tidpunkten är det bäst att ha samlag flera gånger när du tror du har ägglossning. Spermierna klarar sig länge, så de kan vara på plats när ägget kommer.
Minst chans att bli gravid under mensen
En graviditet hänger ihop med ägglossningen. Den brukar ske runt två veckor efter mensens första dag. Så det är svårare att bli gravid runt tiden för din mens. Men om du har en kort cykel, eller tidig ägglossning, kan det hända att spermierna inte hinner försvinna innan ägget kommer nästa gång.
Stimulera ägglossning naturligt
Det går att stimulera ägglossningen med hjälp av mediciner. Men det är något som man bara tar till vid speciella tillfällen.
Du kan själv hjälpa din kropp genom din kost, bland annat. Ägg, avokado, kallpressade vegetabiliska oljor innehåller alla ämnen som kan stimulera din ägglossning. Ta vitaminer som ökar äggstockarnas funktion och undvik sådant som kan hindra ägglossningen.
Öka chansen att bli gravid efter samlag
Det är inte alla som håller med, men det är värt ett försök. Lägg en kudde under rumpan och ligg stilla ett tag efter samlaget. Då kan spermierna verkligen komma in och fastna där inne.
Chans att bli gravid procent
Bland unga, friska par blir ungefär 30 % gravida den första månaden de försöker. Men det är inte ovanligt att det kan ta upp till ett år att bli med barn. För äldre kvinnor, det vill säga över 35, blir 75 % gravida när de har oskyddat samlag. Det kan ta ett par år, men till slut fungerar det.
Fler kvinnor väljer att skaffa barn senare
Nu för tiden är det inte en självklarhet att skaffa barn så fort du träffar din livspartner. I stället väljer många att vänta. Dels vill de bli färdiga med sin utbildning eller komma någon vart i karriären innan de får barn. Eller så vill de helt enkelt leva sitt liv ett tag innan de slår sig ner med familjen. Vad har du då för chanser att bli gravid när du är:
- Över 30. Toppen för fertilitet är runt 25 års ålder. När du har fyllt 30 har chansen minskat till cirka 17 %. Men även om det kan lite längre tid har du ändå stora möjligheter.
- Över 35. Nu har chanserna sjunkit till runt 12 %. Det vill säga att du kanske inte blir gravid vid första försöket.
- Över 40. Undersökningar visar att chanserna efter 14 är runt 6 %. Det är fortfarande möjligt, men du behöver ha tålamod.
Bli gravid efter p-piller

Poängen med p-piller är att de förhindrar ägglossningen. Utan ett ägg kan inte spermierna befrukta något, och du blir inte med barn.
När du slutar med p-piller så kommer ägglossningen i gång och du har precis lika stora chanser som alla andra att bli gravid. Det kan dock ta tid för kroppen att anpassa sig. Det är inte ovanligt att det tar flera månader (ibland år) att bli gravid efter p-piller.
Bli gravid efter spiral

Du kan i princip bli gravid redan vid den första ägglossningen efter att du tagit ut spiralen. Effekterna försvinner snabbt ur kroppen och du kan börja pröva nästan med en gång.
Även om det är sant att du kan bli gravid direkt så är det inte säkert kroppen är av samma åsikt. Det kan därför ta tid att bli gravid efter spiral. Särskilt om du haft en hormonspiral.
Många som har hormonspiral får uppehåll i mensen. Det betyder dock inte att du inte kan bli gravid. Du kan bli gravid även om din mens inte kommit igång.
Bli gravid efter p-stav
Så fort du tar ut p-staven kan du bli med barn. Det gäller även om den sitter kvar, men har gått ut. En p-stav är bara aktiv i tre år så var försiktig om du inte vill bli gravid. Även om inte mensen kommit i gång kan du bli gravid.
Hjälp att bli gravid
Det finns olika saker en läkare kan göra för att hjälpa dig bli gravid. Men vanligtvis sätter de inte i gång med några behandlingar förrän du gjort en utredning. Ofta är det bäst att ta till sig de olika tipsen för hur du kan bli gravid och tillämpa dem.
Läs vidare: Allt du behöver veta om fertilitet.
Finns det tabletter för att lättare bli gravid?
Eftersom ägglossningen är basen för en graviditet är det ofta här man börjar. Om den inte fungerar som den ska kan du få medicin, ett hormontillskott. De ges antingen som sprutor eller i tablettform, för att stimulera äggstockarna att släppa ett ägg.