fbpx

Blöjtårta inspiration – så gör man olika modeller & design

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En otroligt populär present och dekoration till babyshowers, födsel av bebis och vid födelsedagskalas är blöjtårtan! Att göra en tårta av ihoprullade blöjor är inte bara dekorativt, utan även ett bra sätt att ge andra presenter. När man ska göra en blöjtårta kan det dock vara lite svårt att komma på bra idéer, men det är vad detta inlägg kommer hjälpa dig med!

Vad är en blöjtårta?

Först måste vi reda ut vad en blöjtårta är för något. En blöjtårta är uppbyggd av ihoprullade blöjor som staplas i formen av en vånings-tårta. Sedan dekoreras hela tårtan med band och dekorationer. Ofta är dekorationerna också någon form av present till bebisen eller föräldrarna. En mindre present kan ex. läggas på toppen av tårtan. Hela tårtan brukar sedan slås in i cellofan och ges när man har någonting att fira som har med bebis att göra.

När ska man ge en blöjtårta?

En blöjtårta är vanligast att ge på en babyshower, vid dop eller vid barnets första födelsedag. Alltså under den tid när blöjorna kan komma till användning och man på något sätt vill fira barnet. Blöjtårtan måste inte ges som present, utan kan även användas som dekoration om du fått ansvaret över att ordna ex. dopmottagningen.

Vid babyshowers är det vanligt med blöjtårtor både som dekoration och present.

Hur gör man en blöjtårta?

För att göra själva blöjtårtan behöver man några viktiga saker.

Material för att bygga en blöjtårta:

 • Blöjor. Hur många beror på hur stor du vill göra tårtan, men med blöjor för nyfödda behövs det kring 50-70 blöjor för en tårta i bra storlek.
 • En botten. Du behöver något att ställa tårtan på. Hittar du ett tillräckligt stort tårtfat så är det självklart ett bra alternativ. Annars kan en bricka eller en större skärbräda även fungera bra. Här är mitt bästa tips att hålla utkik på loppisar och second-hand affärer, där finns alltid brickor och tårtfat till vettiga priser!
 • Centrum på tårtan. För att bygga en stabil tårta är det allra bästa om man har något att bygga den runt. Ett par tomma hushållspappersrullar, ett rör i papp eller plast, eller en tung och hög flaska med ex. schampo eller tvål fungerar bra.
 • Gummisnoddar. För att blöjorna ska sitta ihop på ett bra och stabilt sätt behövs gummisnoddar, alternativt snören men det är betydligt mycket enklare med gummisnoddar.
 • Band. För att få hela tårtan att hålla ihop behövs det någon typ av dekorativt band eller snöre.
 • Cellofanpapper. Om du vill slå in blöjtårtan är det bäst att göra det i cellofanpapper så tårtan syns bra!

Hur man bygger en blöjtårta

1. Förbered botten och centrum på tårtan

Det första steget till att bygga en blöjtårta är att förbereda botten och själva “stommen” på tårtan. Se till att brickan/ tårtfatet är rent och fint. Vill du lägga till en liten söt duk eller ett ark silkespapper så är det läge att göra nu. Placera sedan ut det föremål du tänkt använda som centrum. Centrumet behöver inte sättas fast i bottnen, men du kan få lite extra stabilitet genom att se till att röret/ tvålflaskan är tung.

2. Rulla ihop blöjorna

Att rulla ihop blöjor är inte det roligaste, men det går fort när man väl har kommit igång. Rulla ihop blöjorna till små rullar och håll dem i rull-form med hjälp av en eller två gummisnoddar per rulle.

3. Placera blöjorna i cirklar kring centrum

Nu tar du de ihoprullade blöjorna och börjar sätta dem kring ditt centrum. Se till att ytterkanten blir rund. Gör tillräckligt många varv så botten på tårtan blir så stor som du vill. Fäst ett snöre eller en stor gummisnodd kring hela bottnen.

Sedan är det dags att börja bygga på höjden. Gör nästa lager med något färre blöjor än det första för att skapa en bra våningseffekt. Gör så många lager du vill, det vanligaste är 3 lager. Sätt gummisnodd/ snöre kring alla lager och se till att tårtan blir stabil.

4. Dekorera

Det roligaste steget är att dekorera blöjtårtan! Om du har använt ett rör som centrum kan du klippa av det och täcka det på något sätt. Dölj alla gummisnoddar med fina band, lägg till dekorationer som passar bebisen och addera eventuellt även någon present. Här nedan kommer några förslag på hur man kan dekorera sin blöjtårta!

5. Slå in

Det allra sista steget är att slå in tårtan – om du vill. Tårtan kan även ges utan inslagning, men ibland kan det vara bra att slå in av praktiska skäl, för att skydda mot väder och vint etc. Cellofanpapper är det vanligaste, men du kan även slå in tårtan i en låda eller med någon typ av genomskinligt tyg!

Alternativ blöjtårta

Om du vill göra något mer ovanligt och eget än en blöjtårta av ihoprullade blöjor så kan man även göra en genom att lägga blöjorna i spiraler från mitten. Då knyts varje lager ihop med ett band och blöjorna bildar ett annat mönster än det ihoprullade. Denna metod kan kräva lite mer tålamod, men blir riktigt fin! Väljer du att göra en sådan blöjtårta kan du sedan dekorera den på samma sätt som en traditionell blöjtårta!

Dekorera en blöjtårta

När det kommer till att dekorera sin blöjtårta finns det oerhört många olika saker man kan göra. Du kan dekorera tårtan med särskilda färger eller kanske efter något särskilt tema. Dekorationerna behöver inte heller bli särskilt dyra för att tårtan ska bli fin!

Enkel blöjtårta med band

Fina band kan vara allt som behövs för en snygg blöjtårta! Bildkälla

Om man gillar en minimalistisk stil så kan det räcka att bara dekorera tårtan med band. I hobby-affärer finns det breda band att köpa som man kan linda runt tårtan. Här finns det mängder av olika färger att välja mellan. Du kan även använda smala band och linda flera stycken runt tårtan. Band som dekoration kan man även använda tillsammans med resten av tipsen!

Blöjtårta med snittblommor

Färska snittblommor kan bli en riktigt fin dekoration på en blöjtårta. Bildkälla

Jag tror alla blir glada av färska blommor! Du kan välja att dekorera blöjtårtan med snittblommor. Klipp av stjälkarna och lägg blommorna ovanpå och omkring tårtan. Även här kan du tänka i ett färgtema. Du måste inte använda blommor heller, bara gröna blad kan bli minst lika fint! Är det sommar så går det att hitta vilda blommor ute att använda sig av. Se bara till att tårtan presenteras precis efter blommorna läggs på för att den ska se så bra ut som möjligt! Fejkblommor fungerar såklart också…

Blöjtårta med nalle

En mjuk nalle är både en bra present och en bra dekoration. Bildkälla

Att sätta en nalle på toppen av blöjtårtan är ett bra sätt att dekorera den på. Nallen kan användas av barnet sedan och dekorationen gör att blöjtårtan ser ännu mer barn-anpassad ut. Tänk gärna på att matcha band och andra delar av tårtan med nallen för en sammanhängande tårta.

Blöjtårta med djurtema

Blöjtårta med extra-allt! Exempel på tema skog och djur. Bildkälla

Varför inte klä ut blöjtårtan till ett djur? Ett par öron, eller ett leksaksdjur på toppen är enkla sätt att göra det på. Vill du att tårtan ska bli en enhörning är det lätt fixat med ett par öron, ett horn och lite regnbågs- eller glitterfluff!

Presenter i blöjtårta

En blöjtårta i sig är en bra present, men om man vill kan man lägga till en present i tårtan. I dekorationsexemplet ovan ges ett förslag på en nalle, men även andra leksaker fungerar bra att dekorera tårtan med.

Man kan också välja att ge presenter till föräldrarna genom blöjtårtan. Kanske i form av ett presentkort på toppen, någon god choklad, kanske en mysig filt i botten? Allt som är litet och som inte skymmer tårtan för mycket fungerar bra! Här kommer några tips på saker man kan ge i present tillsammans med blöjtårtan både för barnet och de vuxna:

För barnet:

 • Leksaker
 • Nappar
 • Nallar
 • Sockor/ vantar/ mössor
 • Bitleksaker
 • Nappflaska
 • Babyschampo/ olja

För de vuxna:

 • Fika
 • Godis
 • Presentkort
 • Hudvårdsprodukter
Kanske kan en present – som en nappflaska – slås in i tårtan?

Sammanfattning blöjtårta

Jag hoppas nu att det känns lite enklare att göra en blöjtårta! Kanske har du fått lite inspiration till design eller någon presentidé, kanske känns det nu lite lättare att faktiskt bygga tårtan. Har du någon fler idé på design eller tips för att bygga en bra blöjtårta så får du gärna lämna tipset här i kommentarerna!

You may also like

Leave a Comment