fbpx

Bollhav till barn – vi har testat Little Louie bollhav för hemmabruk!

by Sofia
Bollhav barn babyland

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När jag var liten drömde jag om att ha ett eget bollhav hemma. I böcker och på film kunde man se tecknade och verkliga gigantiska bollhav – och visst såg det härligt ut!? Åren har gått och nu är istället mina döttrar i bollhavs-åldern, så vi bestämde oss för att skaffa ett till dem.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Little Louie och babyland.se

Bollhav till barn

Idag finns det många olika bollhav att välja mellan, de kan variera i storlek, färg och material. Förutom att vara en rolig plats att leka på så kan bollhavet även bli en fin inredningsdetalj till barnrummet. Det behöver heller inte bara användas för lek, utan kan även användas som myspöl för barn.

Vi valde ett bollhav från Little Louie som var perfekt stort för vårt hem och våra barn. Både Alia och Mila får plats utan problem, samtidigt är det inte för stort så att det tar upp ett helt rum.

Bollhav ålder

Bollhav kan användas från ganska tidig ålder. Vår rekommendation är att vänta tills barnet kan ligga på mage, röra sig medvetet och gärna även kan lyfta huvudet själv.

Bollhav ålder
Bollhav passar småbarn i olika åldrar, här är Alia 3,5 år och Mila 1,5 år. Köp Little Louie bollhav HÄR

Bäst användning för ett bollhav som lekplats har barnen nog från 1 års ålder och upp till 4-5 år.

Vår tanke är att barnen även senare ska kunna ha kvar bollhavet när de blir lite större. Kanske kan man då tömma det på bollarna och istället fylla på med några mysiga kuddar och filtar. Vips har man en myspöl perfekt för att läsa en bok eller bara vila i!

Varför är bollhav bra för barn?

Förutom att bollhav är roliga att leka i så kommer de faktiskt med många fördelar för barnen! Detta gör att bollhavet inte bara känns som en leksak, utan också som något nyttigt som kan vara utvecklande för barnen.

Little Louie bollhav barn
Det finns många fördelar med bollhav, bland annat är det bra för koordination och avslappning. Köp Little Louie bollhav HÄR

Alla vi som har barn vet hur mycket små barn gillar bollar. Med bara en boll går det att hålla ett barn sysselsatt i flera timmar, det är nog något särskilt med det faktum att ett föremål kan rulla mot eller från barnet nästan obehindrat. Tänk då vilken fascination som skulle uppstå av ett helt bollhav!

Att rulla omkring bollar och särskilt att sitta bland bollar är ett utmärkt sätt att öva koordination på. Bollarna är snabba, runda och lite hala vilket kräver att man är fokuserad med sina rörelser och att man vet vad man gör. Bollar kan också kastas och sparkas vilket även det övar koordinationen, och är nyttigt om man vill öva upp barnets bollkänsla.

Förutom att bollhav är en aktiv plats så kan de även bjuda in till avslappning. Ibland hittar vi Alia och Mila i en kram bland alla bollar, och ibland vill de bara sitta där och vila.

Läs även: Stokke Steps matstol: Vi har testat den prisbelönta barnmatstolen!

Dessutom kan bollhavet bli en viktig lektion i något så viktigt som att städa och plocka ihop efter sig. Förutom att det är lätt att städa ihop alla bollar när de hamnar utanför (det blir som en lek att kasta tillbaka bollarna och träffa bollhavet), så lär barnen sig att man måste plocka ihop för att kunna leka med bollhavet. Själva “hav” delen av bollhavet försvinner ju om alla bollar ligger utspridda på golvet – smart sätt att öva på handling och konsekvens!

Bollhav fördelar

  • Tränar barnets koordination
  • Bjuder in till bollek
  • Naturlig plats för avslappning
  • Social interaktion med vänner eller syskon
  • Sensorisk upplevelse för barn med autism

Köp bollhav till barn HÄR

Vilka nackdelar finns med bollhav?

Även om bollhav är fantastiska på många olika sätt så finns det också några nackdelar. En av dessa är att bollarna lätt blir statiska…

Bollhav hemma
Att ha ett bollhav är fantastiskt roligt för barnen men det finns två nackdelar som vi uppmärksammat. För det första hamnar bollarna överallt, för det andra kan bollarna bli statiska och dra till sig hår.

Eftersom bollarna är gjorda av plast och hela tiden gnids mot varandra så byggs ganska mycket statisk elektricitet upp. Detta gör att damm och hår otroligt lätt fastnar på dem, och det händer att man får en och en annan stöt när barnen lekt i bollhavet. Detta kan kännas både jobbigt och lite äckligt – som tur är finns det en lösning (läs mer längre ner)!

En annan nackdel är att bollarna hamnar över hela rummet, men som tidigare nämnt kan detta bli en lektion i att plocka ihop efter sig… Något som vi absolut kommer att behöva träna mycket på!

Hur man gör bollarna i bollhav mindre statiska

Bollarna kan tvättas, både i tvättmaskinen och i diskmaskinen! Då minskar den statiska elektriciteten. Tricket är att använda ett kort program och lite tvätt/ diskmedel för maskinen. Allt hår och damm försvinner samtidigt.

Vi rekommenderar att man testar med bara en boll först för att se så bollarna inte smälter eller blir missformade under tvätten, men ofta brukar det gå bra!

Ett annat alternativ är att lägga bollarna i duschen eller badkaret för att sedan tvätta dem där med lite tvättmedel och mycket vatten. Låt sedan lufttorka eller använd en handduk av bomull för att torka dem.

Hur tvätta bollhav?

Förutom bollarna så är det också lätt hänt att själva bollhavets tyg blir smutsigt eller fläckigt. Självklart går även det att lösa.

Tvätta bollhav
Det är lätt att tvätta bollhav om det har ett avtagbart skydd som Little Louie. För fläckar är oundvikligt som du säker redan inser 😉

vårt bollhav från Little Louie är klädseln borttagbar vilket är något vi verkligen rekommenderar. Det är så smidigt att bara kunna ta av klädseln och slänga in den i tvättmaskinen.

Om du har ett bollhav där klädseln inte är borttagbar så blir det svårare. Dock kan man alltid testa att punktrengöra klädseln, ungefär som man gör i bilen. Använd fläckborttagning, diskmedel eller tvättmedel och tvätta bara där själva fläcken är. Testa på ett litet område först så du vet att tyget tål rengöringen.

Ett annat bra tips är också att dammsuga ur bollhavet med jämna mellanrum. På så sätt minskar man också mängden hår och damm som kan fastna på bollarna.

Var kan man köpa extra bollhavsbollar?

Det händer att bollar försvinner, missformas, mosas eller går sönder. Då vill man kunna köpa nya bollar. Eller om ni helt enkelt vill byta färg på bollarna så går det också att göra med nya bollar.

Här nedan hittar ni exempel på vart man kan få tag i extra bollar till bollhav:

Rosa bollar HÄR / Silverfärgade bollar HÄR / Blå bollar HÄR / Guldfärgade bollar HÄR

Sammanfattning bollhav barn

Vi är mycket nöjda med vårt bollhav från Little Louie. Barnen gillar det och det känns som en rolig och utvecklande leksak för dem. Efter vi lärt oss hur man gör rent bollarna så är vi ännu mer nöjda, och bollhavet ska verkligen få stanna!

Little Louie bollhav finns i sex fina färger. Vi valde ett grönt bollhav som vi tyckte passade bäst med vår färgskala här hemma.

Ni kan hitta vårt bollhav från Little Louie hos Babyland HÄR

You may also like

Leave a Comment