fbpx

Borsta tänderna på barn – användbara tips & tricks

by Sofia
Borsta tänderna på barn

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Hur ska du borsta dina barns tänder? När kan barn borsta sina egna tänder? Vilken tandborste och tandkräm passar bäst för barn? Vad händer om du inte borstar tänderna regelbundet? Vi kommer att ge alla tips och tricks du behöver för att lära dig hur du tar hand om och borstar barns tänder i det här inlägget.

När får barn sina tänder?

De första tänderna ett barn får kallas mjölktänder, och består av totalt 20 tänder med 10 i varje käke. Mjölktänder skapas redan när barnet växer i livmodern, och de fortsätter att växa i käken innan barnet föds.

Eftersom varje barn är unikt så tenderar barn att få sina första tänder i olika åldrar. Medan vissa barn får sina första synliga tänder så tidigt som vid 3 till 4 månaders ålder, får andra barn inga synliga tänder förrän närmare ett års ålder. Normalt kommer de första tänderna fram vid 6 till 9 månaders ålder.

Barn föds normalt utan några som helst tänder. Vanligtvis bildas och göms tänderna i tandköttet och blir synliga först vid 6-9 månaders ålder. Båda våra barn fick tänder tidigt vid 4,5-5 månaders ålder. Alla mjölktänder har normalt uppstått när barnet är runt 2 1/2 till 3 år.

barn tänder
Källa: folktandvården

Även om ditt barn tappar mjölktänderna är det ytterst viktigt att ta väl hand om dem, eftersom de är särskilt mottagliga för hål i dem.

Om du inte redan har köpt en bittring kan det vara den perfekta tiden nu. När ditt barns tänder växer bör du också börja borsta tänderna. Använd en mjuk tandborste, ta en prick barntandkräm i storleken av en ärta och gör ditt bästa för att se till att barnet inte sväljer någon tandkräm (det är i princip omöjligt).

Tanderuption spädbarn

Den första tanden kommer normalt fram och blir synlig när barnet är mellan 6-9 månader gammalt — detta kallas tanderuption. Vanligtvis kommer de två främre mitttänderna först i underkäken. När tänderna bryter igenom tandköttet visar barn ofta tecken på följande symtom:

 • Ökad salivutsöndring/dregling
 • Behöver tugga saker
 • Ökad irritation
 • Feber och/eller diarré (särskilt när den första tanden kommer ut)

Ett bra sätt att lindra ovan nämnda symtom är att förse barnet med en bitring av gummi, eller en tandborste, att tugga på. Det sägs ofta att föräldrar observerar feber eller illamående hos sina barn när en ny tand kommer. Det finns inte några vetenskapliga bevis för detta samband, utan det kan ha orsakas av andra sjukdomar (som en förkylning) som sammanfaller med uppkomsten av nämnda tänder.

Mjölktänder – fakta och tips

Borsta mjölktänder barn
Mila gillar att borsta tänderna, gärna läääänge själv efter att vi vuxna borstat hennes tänder. Denna tandborste tycker vi är bäst för att borsta tänderna på små barn eftersom den är greppvänlig.

Mjölktänder är vanligtvis redo att komma fram när barnet är 6 till 12 månader gammalt, och bebisarna tenderar att tappa dem när de är 5 till 6 år gamla. För att tänderna ska utvecklas behöver de proteiner och mineraler (kalcium, fosfor och magnesium) samt vitamin D, vitamin C och vitamin A. Om barnet har brist på något av dessa ämnen kan det leda till störningar och missbildningar av resulterande tänder.

Vad är en mjölktand?

Människor har två uppsättningar tänder och mjölktänder under hela sin livstid, och de första tänderna växer under barndomen. Dessa kallas mjölktänder och är anpassade för ett barns mindre mun, ofta mindre än de permanenta tänderna, och är extra benägna att utveckla hål. Av denna anledning är det viktigt att börja borsta tänderna så snart de första mjölktänderna blir synliga.

Varför kallas de mjölktänder?

Man är inte helt säker på varför de kallas mjölktänder, men det beror förmodligen på att tänderna kommer under en period när barnet ammar (dricker mjölk), eller för att de är vitare i färgen jämfört med permanenta tänder.

Hur ser mjölktänder ut?

Mjölktänder kan variera i utseende. Även om de kan bilda en perfekt tandrad, kan de också sitta glest, snett och ojämnt. Det är vanligt att barn har mjölktänder som ser olika ut, vilket korrigeras med tiden i takt med att käkbenet fortsätter att utvecklas. Det finns en större chans för individer med större mängder tänder i munnen att ha raka tänder. Luckor kan också försvinna med tiden, eftersom hörntänderna pressar bakifrån med tiden, vilket gör att framtänderna kan pressas ihop.

Tillväxten av mjölktänderna

De första mjölktänderna visas på framsidan av en babys mun. Runt tre års ålder har alla mjölktänder gjort sitt framträdande. Totalt kommer du att ha 20 mjölktänder som alla måste bytas ut under ett så kallat ”tandbyte”. Detta utbyte avslutas vid 13 års ålder.

Ibland saknar människor anlag för vuxna tänder, vilket är ett sällsynt tillstånd där mjölktänder inte faller ut. Vid det här laget faller de inte ut inom det normala åldersintervallet, där ditt typiska tandbyte borde ha skett. Individer kan sakna en eller flera tänder. Om du tappar en mjölktand, och det inte finns något anlag för den permanenta tanden, kan du hitta en mängd olika lösningar med olika typer av implantat eller förlängningar.

När tappar barn sina mjölktänder?

Med tiden tappar du alla dina mjölktänder. De första mjölktänderna börjar falla ut när barnet är sex år. Det börjar vanligtvis med framtänderna i underkäken och fortsätter in i överkäken.

När mjölktänderna börjar lossna löses rötterna upp när de nya permanenta tänderna bildas. Till slut har mjölktänderna inget fäste längre och det går då att vicka loss dem. Om en mjölktand envist sitter kvar, anses det vara till hjälp att vicka och vrida den lossande tanden, för att förhindra skador på den underliggande, framträdande permanenta tanden.

Under en period kommer du att ha både mjölktänder och permanenta tänder i munnen, som kallas för växel tänder. När du närmar dig 13 år har du vanligtvis alla dina permanenta tänder, totalt 28 tänder. De flesta kommer då att få ytterligare fyra tänder som kallas visdomständer. Visdomständerna sitter längst bak i munnen, i både över- och underkäken.

När får bebisar sina första permanenta tänder?

Från barnets födelse så förbereder sig kroppen på de permanenta tänderna. Dessa tänder växer och utvecklas under mjölktänderna. När de permanenta tänderna växer börjar mjölktändernas rötter att lösas upp och vid sex års ålder tappar ditt barn sin första mjölktand. Samtidigt får barnet sin första permanenta tand. Mellan åldrarna 6 och 13 år kommer ditt barn gradvis att förlora alla 20 mjölktänderna.

Att borsta barns tänder

Vem borstar barnets tänder
Alia får borsta tänderna lite själv först, sedan borstar vi vuxna hennes tänder.

Så snart din lilla får tänder bör du också börja använda rätt tandborste. Det är viktigt att borsta barnets tänder för att säkerställa att mjölktänderna inte lider av hål, vilket skapar goda vanor för permanenta tänder.

Om rester från mat och dryck blir kvar på tänderna förlängs syraangreppet. Bakterier i munnen kan växa av den näring som speciellt all söt mat kan ge. Den värsta skadan sker under natten. Att borsta tänderna morgon och kväll tar bort en stor del av bakterierna, vilket minskar syraangreppet på tänderna.

Varför och när ska man borsta tänderna?

Det är viktigt att borsta barnets tänder både på morgonen och på kvällen. På morgonen borstar du tänderna efter frukost, samt på kvällen efter barnets middag. Om barnet har en tendens att somna vid kvällens sista måltid är det bättre att borsta tänderna före måltiden, snarare än att inte alls. Om du inte borstar ditt barns tänder kan matrester och bakterier leda till att det utvecklas hål i tanden.

Börja borsta barnets tänder så snart den första tanden kommer fram, en händelse som kallas tandbrott. Se till att använda en liten mjuk barntandborste. Du kan också använda fluortandkräm när du börjar, genom att helt enkelt ta en liten, ärtstor prick med tandkräm på borsten. Försök att se till att barnet inte sväljer tandkrämen. När du borstar, se till att fukta tandborsten med lite vatten, gnugga försiktigt tänderna på morgonen och varje kväll.

tandborstar för barn och baby bamse alfons
Jordan greppvänlig tandborste HÄR / Bamsetandborste HÄR / Alfons Åberg smarta tandborste HÄR / Jordan tandborste 3-5 år HÄR

Vem borstar barnets tänder?

Barn vill ibland borsta sina egna tänder, men barn kan inte borsta sina egna tänder helt själva förrän de är tio år gamla. Först då kommer deras finmotorik att vara tillräckligt utvecklad för att de ska kunna borsta tänderna på egen hand. Innan den tiden behöver barn hjälp av en vuxen. Hjälp dem gärna att lära sig, genom att låta barnet borsta först, hjälp till med borstningen när de är klara.

Hur man borstar barns tänder

Många föräldrar kan känna sig osäkra på att borsta sitt barns tänder, många är osäkra på om de gör det korrekt. När du borstar ett barns tänder, börja med att borsta utsidan och insidan av tänderna med små lätta gnidningsrörelser, ner mot tandköttet. För att komma åt framtänderna kan du behöva lyfta läppen med ett finger. Fortsätt slutligen med att borsta tändernas tuggyta.

Vilken tandkräm är bäst för barn?

Så fort ett barn får sina tänder bör föräldrarna börja borsta dem. Det kan dock vara bra att hålla ut tandkrämen tills den första kindtanden kommer fram. Använd gärna barntandkräm, eftersom tandkräm för vuxna ofta är för stark för små barn. Använd bara lite av tandkrämen, till exempel en ärtstorlek eller mindre. Ett bra sätt att bestämma rätt mängd tandkräm är att göra en prick i storleken på ditt barns lillfingernagel.

tandkräm för barn och baby med smak
Folktandkräm baby HÄR / Jordan kids tandkräm 0-5 år HÄR / Colgate 0-5 år HÄR / Flux tandkräm barn från 6 år HÄR

Välja rätt tandborste till barn

Välj en barntandborste som har mjuka borst. För att vara på den säkra sidan kan du köpa dessa hos din tandläkare eller på apoteket. Glöm inte att byta ut tandborsten när den har använts under en längre tid. När barnet blir lite större är det bra att istället använda en eltandborste. Ditt barn behöver inte skölja munnen efter att ha borstat tänderna, eftersom kvardröjande fluortandkräm i munnen är bra för barnets tänder.

Vad gör man med ett barn som inte vill borsta tänderna?

Vissa barn älskar att borsta tänderna, medan andra barn kan vägra att göra det. Detta är även vanligt när det gäller annan utveckling hos barnet som involverar äta, klippa naglarna och andra delar av vardagen. Kom ihåg att inte misströsta, utan acceptera hellre dessa ögonblick som säsonger i ditt liv som kommer och går – om detta skulle hända, ge inte upp! Lägg in arbetet, lek och fortsätt att borsta tänderna varje dag, så kommer du snart tillbaka till att utveckla goda vanor. I slutet av den här artikeln hittar du tips om hur du gör tandborstning roligare.

Läs även: Trotsålder – tips på hur ni överlever dessa jobbiga faser i barnens utveckling

Karies hos barn

Spädbarns kost består ofta av bröstmjölk, men ungefär samtidigt som tänderna uppstår är det ganska vanligt att börja med smaksatta portioner. Undvik söta rätter i förtid, såsom fruktpuréer, juicer, godis etc. eftersom detta endast ökar risken för hål och tandskador från tidig ålder. Det finns flera orsaker till att det utvecklas hål i tänderna och det är viktigt att inse att små barn lättare får hål jämfört med vuxna.

Det finns en större risk att barn får hål om du inte regelbundet borstar tänderna varje dag. De kan utveckla ett tjockt lager av bakterier på ytan av tänderna, vilket leder till syra som fräter på tänderna. Det är när syran från bakterierna fräter på tandemaljen som det blir ett hål eller hålrum.

En skadad mjölktand

Det händer ofta att barn gnisslar tänder eller att tänder faller ut som en olyckshändelse. Du bör kontakta din tandläkare direkt om en tand blöder, lossnar, trycks in, mörknar i färgen eller böjs ut.

Det viktigaste är att söka rätt tandvård. Vid skador på en eller flera av barnets mjölktänder, eller förlust av en tandbit, kan en tandläkare bygga upp den igen med komposit. Tanden kommer att se hel ut igen, och den kommer att fortsätta att hålla länge. Om ett barn får ett hål i en mjölktand kan det repareras precis som en permanent tand. Men om tanden är infekterad kan du behöva dra ut mjölktanden, för att minska risken för skada på eventuella underliggande permanenta tänder.

Tandborstning barn tips och tricks

Tvinga aldrig ditt barn att borsta tänderna. Detta skapar en risk för att tandborstning skapar en negativ upplevelse känslomässigt. Försök att använda din fantasi för att göra det så roligt som möjligt när de borstar tänderna. Känn dig fri att spela spel, sjung eller räkna. Här är några ytterligare tips:

 • Titta i spegeln för att hitta roliga saker i munnen.
 • Låt barnet borsta tänderna. Titta i spegeln och berätta hur bra det blev.
 • Du kan lära barnet om varför man behöver borsta tänderna genom att leka en lek där du ska jaga ut “Karius och Baktus” ur munnen. Läs gärna böcker om ämnet med barnet.
 • Heja och klappa händerna mellan borstningen.
 • Hitta ett ljud som matchar det för att borsta tänderna. Detta kan låta som en elektrisk tandborste, en bil eller något liknande.
 • Röra till. Barn tycker att det är roligt när vuxna gör misstag, så de kan visa dig hur de kan göra det rätt. Håll tandborsten på fel ställe när du borstar, eller lägg tandkrämen på skaftet, tummen eller någon annan plats.
 • Berätta en historia, kanske om en liten mus som bor i munnen och snart ska ha en stor fest. Fortsätt med hur musen inte kan hitta något han letar efter, så han kan gå runt och runt för att leta. Musen kan då behöva rengöra, polera osv.
 • En annan lekfull strategi är att gå på skattjakt i munnen. Till exempel kan du leta efter vita pärlor och diamanter.
 • Hitta på namn på de olika tänderna, så blir det roligare.

You may also like

Leave a Comment