fbpx

Bugaboo butterfly recension (2023): bästa resevagnen för barn? Jämförelse med Babyzen Yoyo

by Sofia
Bugaboo butterfly recension resevagn bäst i test

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Barnvagnar är som du säkert redan vet en djungel, och det blir bara svårare när man är på jakt efter en resevagn. En vagn är en stor investering som man vill ska bli rätt från början. Vi har testat flera olika resebarnvagnar, och den senaste är Bugaboos Butterfly. Dagens inlägg kommer lära er mer om den vagnen och även ge en jämförelse mot Babyzen Yoyo 6+ samt Bugaboos Ant.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Bugaboo. Vi har fått testa vagnen i utbyte mot en recension. Åsikterna är våra egna och vi har försökt att ge en så nyanserad bild av vår upplevelse som möjligt.

OBS! Bugaboo Butterfly har sålt slut i vissa färger när vi lägger ut detta inlägg men du kan alltid kolla om den kommit in i lager igen HÄR

Varför Bugaboo Butterfly?

Efter att tidigare ha testat flera andra vagnar och resevagnar så ville vi ha en ny vagn. Vår Babyzen Yoyo har verkligen gjort sitt och vi tyckte att det skulle vara roligt att testa något nytt. När vi fick möjligheten att testa den nya Bugaboo Butterfly i färgen Stormy Blue som lanserades i April 2022, tog vi självklart chansen!

Vagnens namnInköpsställePris
Bugaboo butterflybugaboo.com4799 kr HÄR

Bugaboo är ett märke som vi sedan tidigare är mycket nöjda med då vi även har en Bugaboo Donkey Duo 2 som passat perfekt för oss hemma i Sverige. Vi har även testat tillbehör från Bugaboo så som åkpåsar som vi också varit otroligt nöjda med. Nu när vi behövde en ny resevagn kändes det därför självklart att testa den nya resebarnvagnen från Bugaboos sortiment.

Resebarnvagn bäst i test
Bugaboo Butterfly är en perfekt city-barnvagn och resebarnvagn. Vagnen är otroligt lättkörd och smidig att ta med sig överallt. På vintern i mer svårtillägninglig terräng och snömodd brukar dock inte denna typ av vagnar passa bra.

Hela grejen med en resebarnvagn är att den ska vara smidig att resa med – oavsett om det är med bil, tåg, flyg eller buss. Med bättre smidighet får man dock ibland offra lite av stabiliteten som en vanlig barnvagn har. Samtidigt vill man inte ge upp på saker så som bekvämlighet och säkerhet.

När vi kollade på Bugaboos resevagn så lockade dessa punkter särskilt mycket:

  • Snabb ihopfällning
  • Liten och smidig
  • Stabil
  • Passar växande barn (upp till 22 kg)

Som alltid med en resebarnvagn så är smidigheten det som är viktigast. Med denna vagn kändes också den smidiga upp- och ihopfällningen särskilt intressant, och vi var väldigt taggade på att testa alla dessa punkter för att se om vagnen levde upp till förväntningarna.

Vår recension av Bugaboo Butterfly

Sedan vi fick hem vår Bugaboo Butterfly har vi använt den i princip varje dag för att få en möjlighet till att testa den så mycket som möjligt. Iom. det rådande världsläget och det faktum att vi inte haft någon utlandsresa bokad så har den mest testats på resor kring hemmet, vilket känns bra för att få en känsla för den innan man ger sig ut på större äventyr.

Bäst i test resebarnvagn
Trånga utrymmen och passager är ingen match för Bugaboo Butterfly.

Nu känner vi oss redo att ge en nyanserad bild av både det bra och det lite mindre bra med Bugaboo Butterfly – här är vår recension:

Bugaboo Butterfly på resande fot

Eftersom Bugaboo Butterfly marknadsförs som just en resevagn så är det transportbarheten vi varit nästan allra mest nyfikna på. Bugaboo Butterfly kan fällas ihop snabbt och enkelt, och blir otroligt kompakt.

När vagnen är ihopfälld mäter den 45 x 23 x 54 cm, vilket är godkänt som handbagage enligt IATAs standard (dock kan vissa flygbolag ha egna regler, särskilt lågprisbolag). Att kunna ha med en vagn som handbagage är guld värt om man flyger med barn vilket är något vi fått erfara på våra många resor med barnen till Sydamerika och andra länder.

Läs även: Resa med barn i Thailand – detta bör du tänka på!

I vanliga fall behöver man checka in vagnen och är alltså utan den från avresa till dess att man får de incheckade väskorna igen vid destinationen. Dock är det mycket som händer mellan dessa två punkter, så som alla transportsträckor på flygplatsen och väntan i kö till säkerhetskontrollerna. Då uppskattar vi verkligen att kunna ha en vagn i närheten.

Bugaboo resebarnvagn flygplan
Tv: Bugaboo Butterfly är oerhört kompakt och kan tas med in i kabinen på flygplanet. Th: vår gamla, lite solblekta, Bugaboo organizer passar perfekt på vagnen. Barnvagnsväskan finns i en ny modell HÄR

Även om man inte ska flyga är det skönt med en vagn som inte tar mycket plats i hopfällt läge. Exempelvis vid bilresor med mycket packning eller om ni har lite plats för förvaring av en barnvagn. Det är ju exempelvis långt ifrån alla lägenhetshus som har särskild barnvagnsförvaring (även om vi råkar ha den turen).

Själva ihop- och uppfällningen av vagnen går faktiskt förvånansvärt smidigt. Med hjälp av en knapp på handtaget och ett snabbt ryck kan du ändra vagnens form på ungefär en sekund. Om man har mycket i händerna så är det skönt att detta kan göras med endast en hand!

Bäst i test resebarnvagn Bugaboo
Vagnen kan bäras som en väska över axeln med axelremmen som sitter fast i vagnen. Tänk dock på att hjulen lätt smutsar ner kläderna när barnvagnen bärs så här. Vita jeans var ingen smart idé.

Vissa andra resebarnvagnar kommer med en förvaringsväska, men Bugaboos Butterfly vagn kommer istället med en smidig bärrem som fungerar lika bra för transport. Dock finns det en möjlig nackdel med detta. Man ser fortfarande att det är en barnvagn, något som kanske skulle kunna ställa till problem vid incheckning av handbagage om flygbolaget strängt förbjuder barnvagnar i kabinen.

Det kan också vara att man vill checka in barnvagnen av olika anledningar och då måste man antingen köpa till en påse på flygplatsen (brukar finnas vid incheckningen för några tior) eller plasta in den.

Att manövrera och använda Bugaboo Butterfly

Förutom att vagnen ska vara lätt att resa med så måste den ju faktiskt också vara bekväm att använda både för vuxen och barn för att den faktiskt ska bli använd. Vi har testat Butterfly resebarnvagn både i stan, parker och på landet för att få en känsla av kvalitén.

Något vi är otroligt nöjda över är hur otroligt lätt det är att ta sig fram med en liten vagn. Trånga hissar, smala gator, dåliga vägar och stora folksamlingar är ingen match när man har en liten och smidig vagn. I och med att den är så pass liten är den också lätt att lyfta om man stöter på trappor eller andra hinder utan ramp (vilket är mycket vanligare utomlands än i Sverige).

Bästa resevagnen Bugaboo Butterfly
Det extra ligger i detaljerna. Fotstödet är ett perfekt handtag när du behöver lyfta vagnen i svårtillgänglig terräng. Vagnen är lätt att bära och det går utmärkt att lyfta upp vagnen med barn i.

Ofta har man en bild utav att en resevagn ska vara ostabil och ranglig, lite som dockvagnarna man skjutsade omkring sina skrållan-dockor i när man var liten – ni vet, de som också gick att fälla ihop? Tack och lov så har barnvagnstillverkarna kommit långt från dåtidens ostabila vagnar, och även resevagnar kan anses som stabila idag.

Med det sagt så märker man ändå en skillnad mellan hopfällbara och mindre hopfällbara vagnar, så en resevagn så som Butterfly känns inte stabil nog för exempelvis skogsturer eller svensk vinter med snö och modd. Detta beror främst på hjulen.

Appropå hjulen: precis som många andra resevagnar så har Butterfly också små hjul vilket tyvärr kan ställa till problem. Dock är detta något man får räkna med när det kommer till resevagnar då det är svårt att göra en hopfällbar vagn med stora hjul.

Bugaboo resebarnvagn Butterfly test
T.v: Svårigheten med resebarnvagnar är ofta de små hjulen som lätt fastnar i ojämna trottoarer (som det så ofta är utomlands, men även i Sverige). Här skiljer sig inte Butterfly från andra vagnar (exempelvis Babyzen Yoyo), vilket vi inte heller förväntade oss. Kompaktheten kommer först för dessa modeller. T.h: En sak vi saknade lite jämfört med Babyzen Yoyo är förvaring bak ryggen på vagnen. Vi är lite osäkra på varför denna feature inte finns med.

Något som är speciellt med just Bugaboos Butterfly vagn till skillnad från andra resevagnar är att den har stötdämpning på alla fyra hjul vilket gör den väldigt bekväm för barnet – även på mer ojämna vägar!

I övrigt tycker vi vuxna att vagnen är trevlig att köra. Handtaget är lagom högt för oss båda, det är lätt att lyfta vagnen i handtag och fotstöd och vagnens förvaring känns lagom för det vi använder den till.

Bugaboo Butterfly egenskaper och tillbehör

Förutom att Bugaboos Butterfly är en bra vagn i grunden så har den också flera tillbehör och egenskaper som vi uppskattar och värdesätter.

Bugaboo har en spännande konstruktion på bältet i vagnen som vi verkligen gillar. Det är ett fempunktsbälte som vi sett på många (om inte alla) av Bugaboos barnvagnar. Man kan själv välja om man vill spänna bara över midjan eller också över axlarna.

Detta tycker vi är perfekt då det är olika situationer som kräver olika typer av bälten, och det är skönt att denna funktion är inbyggd och inget man måste köpa till.

Bugaboo Butterfly bälte sele
5-punktsbältet är precis så bra som man är van vid hos Bugaboo barnvagnar. Just nu är vår dotter Mila,17 månader, väldigt trotsig och vill kasta sig ur vagnen. Då är det bra att hon sitter säkert i Bugaboo Butterfly.

Att kunna justera hur barnet ska sitta fast är också bra för att vagnen ska kunna växa med barnet. När barn är yngre och mer rymningsbenägna så kan det behövas ett ordentligt bälte. Att senare slippa spänna fast barnet lika mycket och ge mer frihet i vagnen känns bra.

En annan bra egenskap hos Butterfly vagnen är att fotstödet till barnet också ingår i vagnen och är fastsatt, istället för att vara ett extra tillbehör som på många andra vagnar. Fotstödet är reglerbart och bekvämt för barnet att använda.

En extra bra grej är att fotstödet även kan användas för att lyfta vagnen över svår terräng eller trappor.

Butterfly Bugaboo fotstöd
Fotstödet på Bugaboo Butterfly är fastmonterat på vagnen och behöver inte köpas till som en lös del som hos Yoyo. Fotstödet regleras lätt (i 5 positioner) på sidan och vi måste bara säga hur fantastiskt bra det är!

Bugaboo Butterfly sol- och regnskydd

För att en barnvagn ska kunna användas på alla olika typer av resor så är det viktigt att den skyddar barnet både mot sol och regn. Hur bra är då Bugaboos suflett och regnskydd till Butterfly vagnen?

Läs även: Bästa solkrämen för barn – experterna är eniga!

Suflett Bugaboo Butterfly
Sufletten täcker ordentligt, så pass mycket att vi inte känner att parasollet är nödvändigt. Vi undrar dock varför ventilationen sitter. högst upp på vagnen, och inte på sidorna som den gör på andra Bugaboo-sufletter?

Sufletten dras lätt över barnet och täcker huvudet på både stora och mindre barn. Som ventilation har den som andra Bugaboo-vagnar en meshpanel, men på denna vagn sitter denna på ovansidan istället för i sidorna. Varför de valt att designa den så vet vi inte, och vi var lite rädda att det skulle göra så solen sken på barnet i vagnen.

Men vid vidare inspektion upptäckte vi att ventilationspartiet täcker rätt bra ändå, se här:

Bugaboo Butterfly sufflett
Mila under suffletten, det verkar som att mesh-tyget ger bra skydd mot solen även om det är placerat rakt uppepå suffletten.

När det kommer till regnskydd så får man med ett bra regnskydd när man köper vagnen, och man slipper alltså köpa till det. Regnskyddet är till stor del gjort av genomskinlig plast och är enkelt att montera på vagnen. Vi kunde montera regnskyddet på några få sekunder när vi plötsligt överraskades av ett skyfall.

Regnskyddet har en i princip perfekt passform vilket gör att det skyddar bra mot både regn och vind. För att undvika att barnet blir fuktigt och svettigt så har skyddet ventilationshål. Vi har inte märkt av några problem med att det skulle regna in genom dessa, och om det skulle komma in lite fukt så är inte det hela världen.

Bugaboo Butterfly regnskydd
Det medföljande regnskyddet är mycket bra. Det fästes över handtaget och i stommen nedtill. Bra med ventilationshål på båda sidorna för regnskyddet sitter ganska tight, vilket är bra vid regn, men samtidigt är det viktigt att insidan ventileras ordentligt.
Vagnens namnInköpsställePris
Bugaboo butterflybugaboo.com4799 kr HÄR

Bugaboo Butterfly vs Babyzen Yoyo

Som vi tidigare nämnde så har vi även testat den populära resebarnvagnen Babyzen Yoyo. Den har vi haft ett bra tag nu så den känner vi väl, men hur jämför den sig mot den nya Bugaboo Butterfly?

Bugaboo Butterfly vs Babyzen Yoyo
Tv: Vår nya Bugaboo Butterfly i färgen Stormy Blue. Th: Vår gamla trotjänare Babyzen Yoyo, som ni ser har den varit med om en hel del.

De två vagnarna liknar varandra en hel del i det faktum att de båda är resevagnar som går att ta med som handbagage. Båda vagnarna har stötdämpning på alla fyra hjul och båda kan användas från födsel upp till ungefär 22 kg.

Gällande de tekniska detaljerna så är båda vagnarna ungefär lika stora, men Babyzen Yoyo är knappt 2 kg lättare. Båda fälls ihop på liknande sätt och kostar ungefär lika mycket.

Fotstöd babyzen yoyo vs bugaboo butterfly
Fotstödet på Bugaboo Butterfly (th) är definitivt bättre än det som finns att köpa till Babyzen Yoyo.

Att fotstödet är bättre på Bugaboo Butterfly beror delvis på att man faktiskt inte behöver köpa till det utan det är integrerat med barnvagnen, dels på att det är stabilt och fungerar som ett handtag när man bär vagnen med barnet i. Fotstödet på Bugaboo Butterfly är dessutom ställbart i flera olika nivåer.

En annan sak som är en fördel med Bugaboo Butterfly är materialet som handtaget är gjort av:

Jämförelse Bugaboo Butterfly Babyzen Yoyo
Tv: Babyzen Yoyo har ett handtag av fast skumgummi-material. Som du ser har detta med tiden fått revor i sig. Vi ska dock tillägga att vi använt vagnen dagligen i flera år. Th: Bugaboo Butterfly har ett handtag av läderimitation som är mer tåligt för användning.

En annan sak som skiljer Bugaboo Butterfly vs. Babyzen Yoyo är bältet/selen. Bugaboo Butterfly har fyra kontaktpunkter mot grenbältet som alla kan fästas separat medan Babyzen Yoyo har ett bälte med två kontaktpunkter som måste fästas i samtidigt.

Fördelen med Bugaboo:s konstruktion är att man kan välja om man bara vill ha bälte över axlarna eller runt midjan. Detta är extra smidigt med lite större barn.

Recension Bugaboo Butterfly resebarnvagn
Tv: Alia när hon var liten i Babyzen Yoyo som endast har två spännen. Th: Mila med spännet som bara går över midjan. Butterfly har Bugaboo:s klasiska fempunktsbälte som alla kan fästas separat.

Ytterligare en detalj som skiljer de båda vagnarna åt är lastutrymmet. Vi har faktiskt blivit av med en hel del saker från lastkorgen i vår Yoyo. Det första vi blev av med var regnskyddet, som måste ramlat ur när vi gick på kullerstenarna i Gamla stan, under första veckan vi ägde vagnen. Även matvaror har fallit ur vagnen vid flera tillfällen.

Bugaboo Butterfly har den smarta funktionen med ett nätskydd som går runt lastutrymmet i vagnen, för att hålla allt på plats.

Kompakt barnvagn resa
Tv: Lastutrymmet i Bugaboo Butterfly har ett praktiskt nätskydd runt så att varorna inte ramlar ur. Th: Lastkorgen under Babyzen Yoyo är öppen fram och bak.

Nu har vi pratat mycket om fördelarna med Bugaboo Butterfly vs Babyzen Yoyo. Låt oss titta på några nackdelar som vi uppmärksammat:

Den största nackdelen vi ser med Bugaboo Butterfly är att ryggstödet bara går att justerat i två lägen: sittande och liggande. Även om liggläget är fantastiskt bra för barnet, så tycker vi inte att sittläget är det. Barnet sitter lite konstigt i vagnen, liksom halvligger. De flesta små barn vill ju sitta lite mer rakt upp, som de kan i Yoyo:n, för att utforska världen.

En annan sak som stört oss efter att ha använt vagnen en längre period är att klädseln direkt blev nopprig.

Vidare har Butterflyn en sämre konstruktion för barnet att ta sig upp:

Babyzen Yoyo vs Bugaboo Butterfly
Tv: När barnet ska kliva upp på Bugaboo Butterfly är det nästan oundvikligt att inte kliva på nätet till korgen. Om du tittar noga så ser du även att chassit lutar, vilket är bra när det regnar så att allt vatten rinner ner, men det gör att barnets fot går ner på korgen. Th: Hos Babyzen Yoyo finns det en avsedd fotplatta som är platt, vilket gör det lättare och mer stabilt för barnet att kliva upp i vagnen.

När vi var ute och luftade Bugaboo Butterfly blev vi stoppad av en butikspersonal som frågade oss om det var den nya resevagnen från Bugaboo. Hon ville veta vad vi tyckte om vagnen. Vi svarade att vi gillar den väldigt mycket och att vi rekommenderar köp och det står vi fast vid. Samtidigt skulle vi nog överväga en Yoyo istället.

Bugaboo Butterfly vs Ant

Innan Bugaboo släppte resebarnvagnen Butterfly tidigare i år så hade de en annan variant av resevagn. Denna äldre modell heter Ant och kommer sluta säljas i takt med att Butterfly lanseras. Frågan är då vad som är skillnaden mellan Butterfly och Ant? Är det värt att uppgradera om man har den äldre modellen?

Bugaboo skriver själva på sin hemsida att Butterfly inte är en uppdaterad version av Ant. De har istället för att vidareutveckla den gamla modellen valt att konstruera en helt ny resevagn för att få in bättre egenskaper och funktioner.

Detta är vad som skiljer Bugaboos nya resevagn Butterfly från den gamla resevagnen Ant:

Bugaboo Butterfly (ny)Bugaboo Ant (gammal)
Vikt7,3 kg7,2 kg
Storlek hopfälld45 x 23 x 54 cm 55 x 38 x 23 cm
Funktioner/ skillnaderSnabb hop- och uppfällningHar fästen för ståbräda
Fotstöd medföljerVändbar sittdel
Pris och inköpsställebugaboo.com, 4799 kr HÄRbugaboo.com, slutsåld

Eftersom Butterfly är den resevagn som Bugaboo nu väljer att satsa helhjärtat på så kan man förstå att den är nyare och förmodligen snäppet bättre. Dock tycker inte jag att skillnaden verkar vara så pass stor att man måste springa och köpa den nya Butterfly-vagnen om man sedan tidigare är nöjd med sin Ant.

Psst… Nu när Ant vagnen fasas ut så kan det vara möjligt att hitta den till bra pris både i butik och som second hand. Håll lite utkik om du kan tänka dig en äldre vagn till ett lägre pris.

Sammanfattning Bugaboo Butterfly resevagn

Efter att ha testat Bugaboos nya resevagn Butterfly ett tag så är vi allt som allt mycket nöjda! Vagnen är smidig både att använda och att resa med, och det känns som att man får Bugaboos höga kvalité trots att vagnen är av resemodell.

Ihopfällbar resebarnvagn Bugaboo Butterfly
Puss på dig syrran! Vår Bugaboo Butterfly fick följa med på en tur till IKEA. Supersmidigt att ha en så lätt och lättkörd vagn.

Några av de egenskaper som vi uppskattat extra mycket är:

  • Fempunktsbältet som går att anpassa efter barnet
  • Den smidiga bärremmen
  • Förvaringsutrymmet som håller sakerna på plats
  • Möjligheten att snabbt fälla ihop och fälla upp den med en hand
  • Det inbyggda fotstödet som är justerbart
  • Suflett och regnskydd som skyddar barnet från väder och vind

Vi hoppas att vår recension av denna vagn har kunnat hjälpa er i ert val av resebarnvagn. Vilken vagn väljer ni?

Vagnens namnInköpsställePris
Bugaboo butterflybugaboo.com4799 kr HÄR

You may also like

Leave a Comment