fbpx

Diarré gravid: lös i magen och gravid? Så blir du av med problemet

by Sofia
Diarré gravid - lös i magen gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det verkar som att allting förändras inne i kroppen när du blir gravid. Och det är inte alla förändringar som är så roliga. Många kvinnor får problem med matsmältningen, och det är vanligt med förstoppning. Men andra upplever det motsatta – att de får diarré när de väntar barn. I det här inlägget får du mina bästa tips och allmän information.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Kan man få diarré om man är gravid?

Diarré kan vara jobbigt men är vanligtvis inte så allvarlig. I alla fall om det går över ganska snabbt. Du kan få diarré både av bakterier och virus, vanligtvis genom något du ätit. I slutet av graviditeten är det ännu vanligare med diarré, och då kan det vara ett tecken på att förlossningen börjar närma sig.

Är det farligt med diarré?

Om diarrén håller i sig kan det vara ett tecken på att något är fel. Men annars så är det bara ett sätt för kroppen att komma till bukt med någon form av infektion. Det är bara att vara tålmodig så går det över.

Samtidigt så är det viktigt att dricka tillräckligt när du har diarré. För uttorkning är inte så bra. Drick små mängder men oftare, det brukar göra det möjligt för kroppen att ta åt sig vätskan.

Varför får man diarré när man är gravid?

Diarré under graviditeten beror ofta på fler faktorer men de huvudsakliga anledningarna är:

 1. Hormonella förändringar – ökade nivåer av hormoner under graviditeten kan påverka matsmältningssystemet och orsaka att du blir lös i magen.
 2. Kostförändringar – ändringar i kosten, som att äta större mängder fiber eller andra livsmedel som magen har svårt att smälta, kan också orsaka diarré.
 3. Infektioner – vissa infektioner, som matförgiftning eller maginfluensa, kan orsaka lös mage.
Varför får man diarré när man är gravid?
Att du får diarré när du är gravid beror bland annat på hormoner och vad du ätit.

Många kvinnor lägger om sin kost när de förstår att de är gravida. En del börjar redan innan befruktningen, som ett led i förberedelserna. Om du inte är van vid att äta sund mat, mycket fullkorn och grönsaker, kan det påverka din mage. Det är just därför som många får diarré när de är gravida. Även tillskott och vitaminer kan göra att du blir lös i magen, i alla fall till en början.

Sedan är ju inte gravida skyddade mot matförgiftning eller bakterier, du kan mycket väl få en släng av maginfluensa om den går. Var försiktig när du äter ute eller beställer hem mat. Se till att värma upp rester ordentligt och sätt in matvaror i kylen så fort som möjligt. För även om det inte är farligt kan diarré vara extra jobbigt när du är med barn.

Diarré gravid tidigt – kan man bli dålig i magen i början av graviditeten?

En del ser diarré som ett tecken på att de är gravida. Redan innan de har gjort ett test så misstänker de att de är med barn. Efter några veckor brukar det gå över, och sedan är det mer vanligt med förstoppning. Många föredrar diarré, även om det kan suga musten ur dig.

Vilken vecka i graviditeten är vanligast att ha diarré?

Runt vecka 3 eller 4 är det ganska vanligt med diarré. Gravida kvinnor har ofta olika problem med magen till och från under hela graviditeten. Du känner inte riktigt igen dig själv. Men diarré är något som ofta kommer runt vecka 3, men försvinner inom en månad eller så.

Är det farligt att bli magsjuk när man är gravid?

Du måste hela tiden tänka på både dig själv och barnet när du är gravid. Det är inte farligt i sig själv att ha magsjuka när du är gravid, men det är viktigt att vara uppmärksam. Barnet får inte magsjukan, men kan påverkas om du blir uttorkad.

Drick små mängder vatten eller annan dryck, men se till att dricka oftare. Det kan göra det enklare att behålla vätskan, så du inte blir uttorkad. Om du inte klarar av att behålla tillräckligt med vätska kan du köpa vätskeersättningstabletter på apoteket. Men om du dricker och kissar någorlunda normalt så innebär det att du får i dig tillräckligt.

Lös i magen gravid orsaker

Lös i magen gravid orsaker
Antingen är du lös i magen just bara på grund av du är gravid, eller så har det en annan anledning – exempelvis att du ätit något dåligt eller att du reagerat på mat som du inte brukar pga att du är gravid.

Lös mage kan ju bero på flera olika saker och det samma gäller under graviditeten. Ofta så förstärks symptom som du kanske inte lagt märke till så mycket tidigare. Bland annat kan lös mage bero på intolerans mot gluten eller laktos, vilket ju är ganska vanligt. Naturligtvis kan det också vara mer allvarliga sjukdomar som diabetes eller inflammation.

Ofta är det din kost som gör att du blir lös i magen. När du försöker äta mycket grönsaker och baljväxter är gaser eller lös mage ganska normalt. Speciellt om du inte är van vid det sedan tidigare utan gör en extra ansträngning för ditt barn.

Diarré gravid orsaker

Här är sju möjliga orsaker till varför en gravid kvinna kan få diarré:

 1. Hormonförändringar: Den vanligaste anledningen till lös mage vid graviditet är de graviditetshormoner som påverkar musklerna i tarmarna och orsaka diarré.
 2. Förändringar i kosten: Gravida kvinnor kan få diarré om de plötsligt ändrar sin kost, till exempel ökar sitt fibrerintag, äter fetare eller starka livsmedel.
 3. Matförgiftning: Gravida kvinnor är mer mottagliga för matförgiftning, vilket kan orsaka diarré och andra mag-tarmbesvär.
 4. Infektioner: Gravida kvinnor kan vara mer benägna att få infektioner, såsom bakteriell eller viral gastroenterit (infektion i magtarmkanalen), vilket kan orsaka diarré.
 5. Medicin: Vissa mediciner, så som antibiotika, kan orsaka diarré som biverkning.
 6. Laktosintolerans: Vissa gravida kvinnor kan utveckla laktosintolerans under själva graviditeten. Detta kan orsaka diarré efter att kvinnan har konsumerat mejeriprodukter.
 7. Stress: Graviditet kan vara en stressig tid och stress kan påverka matsmältningssystemet och orsaka diarré.

Plötslig diarré gravid

Om du får plötslig diarré kan du först och främst tänka igenom vad du ätit. Sötningsmedel, intoleranser eller bakterier från mat kan ge dig diarré. Likaså vissa mediciner eller tillskott, även helt vanliga vitaminer. I slutet av graviditeten kan det vara ett tecken på att förlossningen är på gång, då bör du kontakta vården för att fråga om råd.

Diarré gravid -> förlossning

Många kvinnor får diarré i slutet av sin graviditet. Det verkar vara kroppens eget sätt att förbereda dig inför förlossningen. Tarmarna töms så att barnet lättare kan passera på sin väg ut. På flera förlossningskliniker blir du ju erbjuden ett lavemang inför förlossningen, av just den här anledningen.

Det handlar om förlossningshormonet prostaglandin. Tack vare det så börjar livmodertappen mjukna och bli kortare. Brösten börjar fyllas med mjölk, redo för när bebisen kommer ut. Du är ganska trött och tung, och det är vanligt att du får diarré. Allt på en gång, som ett tecken på att nu är det dags.

Magont diarré gravid

Magont diarré gravid
Ett mjukt och skönt toapapper är din bästa vän. Eller babywipes.

Även om diarré är vanligt och kan bero på olika saker bör du alltid vara på din vakt. Se till att dricka tillräckligt så du inte blir uttorkad. Många får kramper och magont i samband med diarrén. Det är kroppen som försöker hantera situationen, och tarmarna jobbar för högtryck. Om du har väldigt ont och diarré är det bäst att kontakta vården. Men för det mesta är det bara fråga om något tillfälligt.

Vattentunn diarré gravid

Det är jobbigt med diarré när du försöker gå till jobbet eller ta hand om de större barnen. Du blir lätt trött, speciellt om den är riktigt rinnig och tunn. Hela tiden är det viktigt att inte blir uttorkad. Det är inte bra varken för dig eller barnet. Om diarrén håller i sig flera dagar kan det vara läge att ringa och fråga om råd.

Huskur mot diarré

Vare sig du är gravid eller inte är det skönare att bota med en naturlig huskur. Det är inte alla som fungerar för varje kvinna, men det är väl värt ett försök. Diarré suger energin från din kropp ganska snabbt.

 • Undvik mejeriprodukter. Inte en kur men det blir i alla fall inte värre. Likaså är det bäst att inte inta för mycket socker.
 • Ingefära är en riktigt bra huskur mot diarré. Och mycket annat för den delen. Det har anti-inflammatoriska egenskaper och de flesta tål den bra. Ett bra sätt är att skala ingefära och koka bitarna i vatten. Sila av och drick det lagom varmt.
 • Risvatten används ofta för att stoppa diarré. Koka en deciliter ris i 1,5 liter vatten. Sila bort riset och drick vattnet.
 • Dra ner på stressen. Det kan nämligen ge dig lös mage. Du har rätt att ta det lite lugnt när du är gravid, även om det inte är en sjukdom. Speciellt om du har diarré.
 • Om du har diarré och gaser kan fänkål vara till hjälp. Den ger dig bättre matsmältning och tar bort en stor del av obehaget. Du kan antingen äta färsk fänkål eller koka té på fröna.
 • En liten tesked ekologisk gurkmeja är ett annat beprövat sätt att bota diarré och magproblem. Du kan blanda ner den i din smoothie, till exempel.

Hur du kan bli av med diarré under graviditeten

Här är några tips för att lindra symtomen på diarré under graviditeten:

 • Drick mycket vätska – det är viktigt att inte bli uttorkad när du har diarré. Försök att dricka vatten, kokosvatten eller elektrolytvatten för att ersätta de vätskor som förloras.
 • Ät lättsmält mat – undvik fet mat och livsmedel som kan irritera magen. Ät istället lättsmält mat som ris, kokt potatis eller bananer.
 • Vila – ge din kropp chans att återhämta sig genom att ta det lugnt och vila så mycket som möjligt.
 • Undvik mediciner – undvik att ta mediciner utan att först rådfråga din läkare.

Imodium gravid

Läkemedel med loperamid ska inte användas av gravida utan läkares ordination

Det finns också mediciner som stoppar upp diarré. Ett av de vanligaste är Imodium (loperamid). Dessa botar dock inte orsaken till att du är lös i magen, utan stoppar bara upp symptomen. Det rekommenderas inte för gravida kvinnor, speciellt den första trimestern. Man vet inte helt säkert om gravida kan använda loperamid utan risk för skador på fostret.

Det bästa är därför att avstå från den här sortens stoppande mediciner. Om din diarré är allvarlig, och innan du blir uttorkad, är det i stället bättre att vända sig till vården. I värsta fall kan de ge dig dropp så din kropp klarar av situationen.

Diarré när du är gravid

För det mesta är det alltså ingen fara om du får diarré under graviditeten. Det brukar gå över av sig självt. Som alla andra kan du drabbas av magsjuka eller matförgiftning. Du behöver naturligtvis göra allt du kan för att äta och dricka tillräckligt, trots att du mår dåligt. Om diarrén är allvarlig eller håller i sig mer än en vecka är det bäst att kontakta vården. Och framför allt om du får diarré i slutet av graviditeten, för då är det troligtvis inte långt kvar till förlossningen.

You may also like

Leave a Comment