fbpx

Eltandborste barn bäst i test 2023: bästa eltandborsten för bebis, barn 3 år & uppåt

by Sofia
Eltandborste barn bäst i test

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Du ser ofta reklam om eltandborstar. De kommer åt där en vanlig tandborste inte når fram, samt stimulerar tandköttet på ett unikt sätt. Det går att köpa eltandborstar i olika storlekar, för både vuxna och barn. I det här inlägget delar vi med oss av våra erfarenheter av eltandborstar för barn och vilket märke vi rekommenderar.

Alla barntandborstar för barn vi rekommenderar i detta inlägg hittar du HÄR

Är det bra med eltandborste till barn?

Ja, eltandborstar är minst lika bra som vanliga tandborstar, till och med bättre. En del barn tycker det är enklare att borsta tänderna där bak när borsten går runt av sig själv, så har det varit här hemma.

Det är viktigt att borsta tänderna, så fort de kommer u, men man brukar säga att gränsen för eltandborste går vid tre års ålder. Mila började dock när hon var 1,5 år eftersom hon hela tiden tog storasyster Alias tandborste. Hon är nu nästan 2 år och använder eltandborste varje dag.

Vilken eltandborste är bäst för barn?

Vilken eltandborste är bäst för barn
När Mila inte kan välja mellan Star wars (röd) och Frost (blå) eltandborste så tar hon båda. Köp båda HÄR

Det finns några kriterier att tänka på

  1. Tandborsten ska vara lätt att hålla. Gärna med ett lite tjockare, vadderat skaft så de får ett ordentligt grepp. Halkskydd, kanske några räfflor, är alltid bra.
  2. Borsthuvudet bör vara av rätt storlek för barn, med mjuka strån. När det börjar spreta är det dags att byta ut. En del barn (mina inräknade) har ovanan att tugga på tandborsten, hur mycket du än säger till dem att inte göra det. Så var uppmärksam, för en spretig tandborste gör inte rent så väl.
  3. Sedan kan du gärna välja tandborstar med ett trevligt motiv eller färg. Något som barnet tycker om. För det är alltid viktigt att hålla entusiasmen uppe för tandborstningen.

Hur länge ska man borsta tänderna på sitt barn?

Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen. Först efter frukost och sedan innan de går och lägger sig. När barnen är små måste du hjälpa dem så att det blir gjort ordentligt. Munhygien och tandborstning är viktigt redan från början. Även när barnet inte ens har fått alla sina tänder.

En del rekommenderar att du borstar tänderna på ditt barn tills de är ganska stora, upp till 10-års åldern. Det kan bero på barnets utveckling, för det är finmotoriken och ansvarskänslan det hänger på. Små barn är helt enkelt inte skickliga nog för att hålla rent, speciellt kindtänderna och andra svåråtkomliga ställen. Detta blir dock lättare med en eltandborste tycker vi!

Det tar ungefär två minuter att gå igenom hela munnen med tandborsten. Du kan köpa ett litet timglas som är precis två minuter. När sanden runnit ner är ni klara. Eller så kan du använda dig av en app som är riktad till barn, som också mäter tiden för tandborstningen.

Vilken tandkräm är bäst till eltandborste?

Det är viktigt att använda tandkräm som innehåller fluor, även för de små. Men välj gärna en barntandkräm, de är mildare och gör det roligare att borsta tänderna.

Vissa varianter är helt utan smak, medan andra smakar av jordgubbe eller något annat som barn brukar tycka om. Du behöver inga stora mängder tandkräm, för det löddrar sig inne i munnen. Tryck ut tandkräm ungefär lika mycket som en ärta.

När ska barn börja borsta tänderna själv?

Eftersom det är så viktigt att borsta tänderna är det något du bör övervaka bra länge. Fram till åtta-års åldern har barnen helt enkelt inte de motoriska färdigheterna som krävs för att det ska bli riktigt rent. Samtidigt vill de göra allting själva, och känner sig redo för den stora världen.

Vi låter barnen borsta själv först och sedan går vi vuxna in och avslutar med en riktig ordentlig tandborstning.

Låt barnet få börja borsta tänderna själv när hen är runt åtta år, men var närvarande och övervaka processen. Eventuellt kan du behöva komplettera vissa delar. Sakta men säkert börjar de lära sig hur man gör, och de flesta barn kan borsta sina egna tänder när de är 10.

Men fortsätt att inspektera och vara med när de borstar tänderna.

Hur man borstar tänderna på barn

Till en början är det mest en fråga om att vänja sig vid att ha tandborsten i munnen. Låt barnet få hålla den, leka med den och borsta sedan försiktigt de små tänderna. Ganska snart vänjer de sig vid den så viktiga rutinen.

Välj en mild tandkräm för barn. Det finns varianter som inte skummar, speciellt viktigt när barnen är lite för små för att spotta. Då kan det kännas otäckt med en massa skum i munnen. Samtidigt bör den innehålla fluor som skyddar mot karies. Även små barn kan få hål i tänderna.

När barnen är små kan de ligga ner när du borstar tänderna på dem. Låt dem ligga på skötbordet eller sängen.

När de blir lite äldre brukar det vara lättare om de sitter eller står. Om du sätter dig ner kan de sitta på ditt knä, alternativt stå mellan dina ben. Tillsammans kan ni se i spegeln och borsta tänderna. Låt barnet luta huvudet mot din axel så du kommer åt. Det kan till och med bli en trevlig stund tillsammans med närhet.

Om barnet krånglar och inte vill borsta tänderna någon gång kan du ta det lugnt. Massera in lite tandkräm på tänderna och försök igen nästa dag.

När barnen är lite större vill de ofta göra allting själva, även om de egentligen inte är riktigt redo för det. Då kan du låta dem borsta tänderna själv, men sedan ta hand om de områden de missat. Tandborstning är något som ni bör göra tillsammans ganska långt upp i åldrarna så du kan ha kontroll över det hela.

När ska man börja använda vanlig tandkräm till barn?

När de är runt sex år kan du introducera vanlig tandkräm. Barnen förstår processen med att borsta och spotta ut. Och är inte heller lika känsliga för smaken.

Många barn klarar inte av att spotta ut tandkrämen utan de sväljer en hel del. Så när de är små är det bäst med de speciella tandkrämer för barn. Dessa är också mildare i smaken och gör det enklare att borsta barnens tänder. Inga starka smaker som kan leda till vägran.

Kan barn ha vuxen eltandborste?

Nej, det är inte lämpligt för barn att använda en vuxen eltandborste. Vi har testat det på vår äldsta dotter men en eltandborste för vuxna är för kraftfull.

Dessutom är tandborsthuvudet är större för vuxna än för barn vilket gör att det blir svårare att komma åt överallt. Barnets mun är liten, och det är inte alltid så lätt att borsta där bakom. Med en eltandborste för barn är borsthuvudet anpassat storleken på deras munnar. Många gånger är även borsten mjukare, vilket är bra för deras mer känsliga tandkött.

Bäst i test: Oral-B eltandborste barn

En av de stora producenterna av eltandborstar har ett stort urval för barn i olika åldrar. Så låt oss nu gå in på vilken produkt som är bäst för vilken ålder.

Eltandborste för små barn från 3 år:

Oral B har en eltandborste som standardvariant för barn 3 år+ som finns i olika design-utföranden.

Dessa varierar med tiden, just nu är det Star wars och Frost. Troligtvis har man tänkt att det ska vara en tandborste för pojkar och en för flickor. Det är inget man som förälder ska bry sig om, våra döttrar har en av varje av dessa könstypiska eltandborstar. Gör som ni vill!

Eltandborste barn Frost

Eltandborste barn Frost 3 år
Frost eltandborste för barn med olika Frozen stickers. KÖP HÄR

Vem vill inte få hjälp av Anna och Elsa när de borstar tänderna? Många små barn är helt tagna med filmen Frost. När du vill att tandborstningen ska vara rolig men ändå effektiv är det här den rätta tandborsten.

Använd den gärna tillsammans med Disneys tandborstningsapp, för att barnen ska hålla ut hela två minuter. Den är skonsam mot tandköttet, men ändå effektiv. Borst-stråna är extra mjuka, för i den här åldern är barnens mun känslig.

KÖP HÄR

Eltandborste barn Star Wars

Eltandborste barn Star Wars
Supersnygg Starwars eltandborste barn. KÖP HÄR

Pappan i familjen blev riktigt avundsjuk på denna fina Star wars eltandborste för barn. Detta är samma modell av eltandborste som frost-tandborsten ovan, men med en annan färg och andra stickers.

Detta är en extra mjuk tandborste som hjälper dig komma åt överallt i barnens mun.

Det vi gillar extra mycket är att en laddning av batteriet håller länge.

Ladda ner Disney-appen som gör tandborstningen till en lek. Det har visat sig att barnen borstar bättre och längre med hjälp av appen. Allt för att göra det roligare med den så viktiga hygienen. Redan i den här åldern kan du lägga grunden för deras tandhygien som vuxna.

KÖP HÄR

Eltandborste för större barn från 6 år:

Om ditt barn är över 6 år behöver de en annan modell av eltandborste. Dessa eltandborstar är lite mer kraftfulla än de för barn mellan 3-6 år.

Eltandborste Junior (från 6 år)

Eltandborste junior oral b
Fina junior eltandborstar för barn i lila och grönt. KÖP HÄR

Det är alltid bättre med en trevlig färg när barnen ska borsta tänderna!

Det här är en tandborste som är både enkel och rolig att använda. Den här tandborsten är skonsam, samtidigt som den effektivt tar bort placken.

Eltandborsten har ett inbyggt alarmsystem som piper när barnet borstat 30 sekunder på en sektion. Då är det bara att gå vidare till nästa, upp till de påbjudna två minuterna. Det gör det lättare för barnet att både borsta tillräckligt länge samt komma ihåg att flytta runt borsten. Många barn tycker om när det piper, det blir som en lek för dem.  

Snygg och glad färg med ett batteri som håller i 30 minuter.

KÖP HÄR

Mimmi / Star wars Eltandborste (från 6 år)

Mimmi eltandborste star wars
Vita eltandborstar för barn med snygg design. Välj mellan Mimmi eller Starwars. KÖP HÄR

Den här tandborsten har ultratunna borsthår som är mjuka och helt perfekta för små barn. Timern piper var 30 sekund, tills de är klara efter två minuter. Med timern är det lätt att hålla reda på hur länge barnet borstat tänderna.

Om barnet trycker för hårt blinkar det rött, för att undvika små skador på deras känsliga tandkött.

Erfarenheten visar att det verkligen hjälper barnen att borsta lite längre. Med Mimmi eller Star wars på handtaget blir det ännu roligare.

Eltandborste för bebis

Eltandborste för bebis
Les Babygators säljer eltandborstar för bebisar 0-36 mån. Tandborstarna finns i tre färger HÄR

Les Babygators är en skonsam eltandborste som är särskilt framtagen för de allra minsta barnens första tänder. Detta är den perfekta eltandborsten för baby med LED-ljus som lyser upp insidan av ditt barns mun. Dessutom har Les Babygators eltandborsten för baby en inbyggd timer och smart stop/start-system, som meddelar dig varje halv minut om att du ska byta tandrad.

Några utbytbara tandborsthuvuden i olika storlekar följer med i förpackningen som passar 0-18 månader respektive 18-36 månader. Batteri ingår.

KÖP HÄR

Viktigt att borsta tänderna

Det är väldigt viktigt med munhygienen. Genom att borsta tänderna två gånger om dagen kan du undvika att ditt barn får karies. Gör vad du kan för att hålla tänderna rena. Använd en bra tandkräm med fluor som smakar gott, barn är lite känsliga.

Med en eltandborste är det enklare att komma åt överallt, de gör rent på ett mer effektivt sätt än vanliga tandborstar. Framför allt ska du vara uppmärksam på barnets tänder. Gör borstningen till en trevlig ritual, med hjälp av roliga tandborstar och appar. 

Alla barntandborstar för barn vi rekommenderar i detta inlägg hittar du hos HÄR

You may also like

Leave a Comment