Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Om du misstänker att du är gravid är det viktigt att göra ett test. De flesta skaffar sig ett vanligt test på Apoteket och gör det själva i hemmet. Principen är att du kissar på en sticka som mäter koncentrationen av hCG, det så kallade graviditetshormonet. För det mesta ser du två parallella linjer om testet är positivt och du är gravid. Men ibland så stämmer det inte. Du får ett positivt resultat, men det är falskt.
Kan man testa positivt utan att vara gravid?
De här urintesten är inte alltid tillförlitliga. Det finns flera olika faktorer som gör att du kan få ett falskt, positivt resultat. Inte för att det är så vanligt, men risken finns. Många väljer därför att testa sig mer än en gång, kanske påföljande dag, bara för att vara på den säkra sidan. Ett alternativ är att ta ett blodprov där du kan mäta de exakta nivåerna av graviditetshormonet.
Är det vanligt att vara skengravid?
Det finns inte så mycket vetenskaplig forskning bakom det, men det är möjligt att vara skengravid. Du har flera symptom på en graviditet, men är egentligen inte gravid. Det är inte vanligt, men kan förekomma. På något sätt så samarbetar hjärnan och kroppen så du känner dig gravid. Du kan få ömma bröst, mensen kan utebli och du mår illa.
Läs även: hCG hormon – detta behöver du veta om hCG hormon
En del menar att det sker när en kvinna verkligen vill få barn, att känslorna är så starka att de påverkar kroppen. Men det kan också hänga ihop med stress, kanske undernäring på grund av dålig kosthållning. Ibland kan en kvinna bli skengravid när hon byter preventivmedel, det tar tid för kroppen att vänja sig vid hormonerna. Det är svårt att säga för det finns ingen medicinsk förklaring.
Är ett positivt graviditetstest alltid positivt?
Så gott som alltid innebär ett positivt graviditetstest att du är med barn. Det är väldigt ovanligt med ett falskt positivt test, som tur är. Men du kan ha hCG i ditt system av andra anledningar. Därför kan det vara bra att se på hela din situation och livsstil under tiden som lett upp till testet.
När kan ett positivt graviditetstest visa fel?
Det kan finnas orsaker till att det positiva graviditetstestet är fel. Bland annat kan det ha att göra med den mänskliga faktorn, att du gör något fel med själva testet. Annars är även de billiga varianterna ganska tillförlitliga. Eller så har du hormoner i kroppen av andra anledningar, som en förlossning eller olika mediciner.
Vad är ett spökstreck på graviditetstest?
Ibland är du inte riktigt säker på att testet är korrekt. Det ska vara två linjer om du är gravid, det ena är en kontrollinje att testet verkligen fungerar. Men ibland så är den andra linjen svag och du är inte helt säker. Teoretiskt ska det räcka med två linjer för att fastställa en graviditet. Men ibland kan det vara ett så kallat spökstreck, och du är inte med barn.
Läs även: Svagt resultat gravidtest – är du gravid eller inte? Med bildexempel
Hur vet man om det är ett spökstreck?
Det vanligaste tecknet på att det är fråga om ett spökstreck är att linjen är väldigt svag. Att du nästan får ta fram förstoringsglaset och lysa med en stark lampa för att se det. Om det händer är det nog bäst att göra ett extra test eller gå till en mottagning för att ta ett blodprov. Du vill inte missa en graviditet och inte heller bli besviken.
Hur stor chans är det att graviditetstest visar fel?
Om du följer instruktionerna till punkt och pricka är det väldigt ovanligt att testet visar fel. Du kan lita på att det stämmer. Det spelar ingen roll om du gör det själv hemma eller på en mottagning, de moderna testen är väl utformade och fungerar.
Vad kan påverka streckens färgstyrka?
Det är lätt att stirra sig blind på de två linjerna och läsa mellan raderna. Vad du bör göra är att tänka efter vad du gjort tiden innan du tog testet, i alla fall om det verkar vara ett spökstreck. För det finns en del saker som kan göra linjen svagare, eller rentav visa ett falskt positivt resultat.
Du har testat dig för tidigt, innan mensen skulle ha kommit. Du har då hormonet hCG i blodet, men inte tillräckligt med mängder för att det ska visas tydligt. Eller så har du druckit för mycket vätska timmarna innan du tog testet. Urinen har blivit utspädd och det är svårt att få en tydlig linje. Det kan också hända at du inte följt anvisningarna utan använt testet på fel sätt.
Hur ser ett positivt graviditetstest ut?
Ett positivt graviditetstest ger ofta utslag i form av två linjer. Tillverkarna av dessa tester försöker tillverka dem så linjerna ska bli så tydliga som möjligt, men ibland kan linjen som påvisar graviditet vara väldigt svag. Det finns även digitala graviditetstest som visar resultatet med text.

Svagt streck graviditetstest
Ibland kan ett graviditetstest visa en väldigt svag andra linje. Detta betyder att testet är positivt, även fast linjen är svag (om du tagit testet som anvisat).

Falskt positivt gravidtest rfsu
RFSU har varit aktiva med både information och produkter under många år. Deras inställning är att alla har rätt över sin kropp, och det står de för. Därför har de också graviditetstest, av olika slag. Precis som med andra graviditetstest är det möjligt att få ett falskt positivt resultat med deras teststickor. Men det är ovanligt, så gott som alla får ett korrekt svar.
Hur ser ett positivt graviditetstest ut RFSU?
Precis som andra test fungerar graviditetstest rfsu genom att du ser två röda eller rosa linjer på teststickan. Om färgen är en annan bör du göra ett nytt test, gärna efter en dag eller två.

Positivt RFSU test.
Hur tillförlitliga är RFSU graviditetstest?
De här testen är väldigt pålitliga. Välj det test som passar dig bäst. De har en variant där du kan mäta hormonhalten hela sex dagar före beräknad menstruation. Var dock medveten om att du ibland måste göra mer än ett test om du börjar för tidigt. Hormonerna kan variera ganska mycket från dag till dag.
Falskt positivt gravidtest Clearblue digital
Clearblue graviditetstest beräknas vara tillförlitliga i 99% av alla gånger du tar det. Med andra ord kan du lita på dem. Det kan dock hända, väldigt sällan men ändå, att de visar ett falskt positivt resultat. Men det är som sagt extremt sällsynt.
Många gånger tar du testet allt för snabbt efter en annan graviditet eller missfall. Då kan det visa positivt, bara för att du fortfarande har hormoner kvar i kroppen. Eller så kan det vara fråga om en sjukdom, typ en form av sällsynta cystor på äggstockarna. Återigen något som inte är vanligt.
Hur ser ett positivt gravtest ut Clearblue?
Clearblue är en klassiker med sina blåa linjer. Om du bara får en linje så betyder det att testet fungerar, men du är inte gravid. Ser du däremot två blåa linjer så är du med barn. Det spelar ingen roll om den andra linjen är lite svagare, det är ändå ett positivt gravtest.

Hur bra är Clearblue?
Med Clearblue kan du först och främst se om du är gravid eller inte. En del tester är gjorda för att upptäcka en graviditet tidigt, andra tar du runt tiden för din menstruation. De har även tester där du kan se vilken vecka du är i. Lite mer utförligt alltså, så du kan börja planera. Clearblue har funnits länge på marknaden och är kända för att ha bra tester.

10 anledningar till falskt positivt gravtest
Vad kan det då finnas för anledningar till ett falskt positivt gravtest? Det är bra att känna till några av de vanligaste orsakerna, så du kan vara förberedd och inte bli besviken.
1. Kemisk graviditet eller missfall
När ett ägg blir befruktat måste det fästa sig på livmoderväggen för att kunna fortsätta växa. Ibland blir det fel här och ägget stöts bort. Med andra ord sker det ett väldigt tidigt missfall. Det här är ganska vanligt, och för det mesta så har du ingen aning om det. Men om du gör ett grav test kan det visa positivt, för hormonerna har redan börjat formas. Därför rekommenderas det att vänta tills mensen uteblivit en vecka eller så för att testa sig.
2. Utomkvedshavandeskap
Ektopisk graviditet eller utomkvedshavandeskap innebär att ägget befruktas och fäster sig i kroppen, men på fel ställe. Det hamnar utanför livmodern och där har det inte en chans att klara sig. Ofta så lossnar ägget av sig självt, men ibland måste du opereras. Det här är inte alls något som händer så ofta. Men om du har en ektopisk graviditet så kommer testet att visa positivt, för ägget har ju befruktats.
3. Druvbörd / molagraviditet
Det här är ett ovanligt tillstånd där det bildas blåsor i livmodern. Ofta leder de till blödningar, ganska tidigt i graviditeten. Du kan ha druvbörd med eller utan ett foster. Ett av kännetecknen är att hCG halten blir extra hög, vilket kan ge positivt utslag på testet. Druvbörd måste opereras.
4. Falskt positivt gravidtest IVF pga. fertilitetsmedicin
Det här är ganska vanligt. Du vill gärna bli med barn och tar därför tillskott eller mediciner. Men eftersom allt är baserat på hormoner så är det lätt hänt att de påverkar utslaget av grav testet, så du testar ett falskt positivt. Om du tagit något för att bli med barn är det därför viktigt att ha det i åtanke.
5. Medicinska tillstånd
Vissa medicinska tillstånd kan göra att du får ett falskt positivt resultat. Det är inte alla som tänker på det men något så vanligt som en urinvägsinfektion kan påverka din hormonbalans. Likaså om du har en njursjukdom eller cystor på äggstockarna.
6. Falskt positivt gravidtest klimakteriet
När en kvinna börjar med klimakteriet så sätter kroppen i gång och producerar hormoner. Du kan därför ha låga halter av hCG, som dock kan ge ett positivt utslag om du gör ett gravidtest. Kontrollera gärna på andra sätt om du har nått fram till övergångsåldern.
7. Falskt positivt gravidtest efter förlossning
Efter en förlossning tar det tid innan kroppen blir sig lik igen. Bland annat kan det dröja innan mensen blir regelbunden och allting annat som har att göra med den. Så många tror att de blivit gravida, testar sig och får ett positivt resultat. Men det kan vara att hormonet finns kvar i kroppen efter den tidigare förlossningen.
8. Mänskliga faktorn, inte gjort testet på rätt sätt
Det är viktigt att du följer instruktionerna som följer med testet. Ibland kan resultatet bli fel om du inte håller stickan på rätt sätt eller tillräckligt länge under urinstrålen. Eller om du väntar för länge med att läsa av testet. Även om du gjort det tidigare kan det löna sig att läsa på hur du ska använda ett gravtest.
9. Mediciner för andra saker
Det är inte bara fertilitetsmediciner som kan påverka ett graviditetstest. Andra mediciner, för helt andra saker, kan också göra att hormonhalten höjs. Det är inte ovanligt att anti-ångest eller -psykos mediciner har den här effekten. Även läkemedel mot konvulsioner eller Parkinsons sjukdom kan göra att du får ett falskt positivt resultat. Kolla bipacksedeln på den medicin du äter, eller prata med personalen på apoteket eller din vårdkontakt.
10. Problem med testet
Ibland kan ånga från urinen, en så kallad avdunstningslinje, se ut som en andra linje. Eller så har testet gått ut och visar därför fel. I värsta fall kan det vara fel på testet, men det är inte ofta det sker. Var dock uppmärksam när du köper graviditetstesten och se på sista datum. Förpackningen ska vara i gott skick och plasten stängd.
Kan testet vara positivt även om man inte är gravid?
Det kan hända att testet är positivt även om du inte är gravid. Men det är väldigt ovanligt. Många väljer ändå att först ta testet hemma för att sedan gå vidare med kontroll hos barnmorskan om testet är positivt. Där kan de ta ett blodprov för att mäta mängden hormoner i kroppen, samt gå vidare med prenatal vård.
Vilket är det bästa graviditetstestet?
Clearblue är dyra men bra, ger lite mer information än andra stickor (det finns extra tidigt test, digitalt test som visar antal veckor etc), men en vanlig graviditetssticka räcker bra.

Förutom clearblue så finns det även enklare graviditetstest på marknaden som är billigare – men lika säkra. Testen från RFSU kan du köpa i storpack (perfekt om du vill testa flera gånger för att vara säker). RFSU har även tester som visar resultat 6 dagar innan utebliven mens om du vill testa dig extra tidigt.
