fbpx

Är det farligt att äta lakrits när man är gravid? Detta bör du tänka på! (2022)

by Sofia
Farligt äta lakrits gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Du kan äta det mesta när du är gravid, bara det är i balanserade mängder. Men det finns en del saker som kanske verkar nyttigt eller helt okej, som du däremot bör undvika. De flesta kvinnor gör vad de kan för att förändra sina kostvanor när de blir gravida. Så frågan är om du verkligen måste sluta äta lakrits när du väntar barn.

Jag var helt beroende av lakrisal i början av min första graviditet. Andra graviditeten var jag utomlands första veckorna med illamående så då hade jag inte tillgång till det. Jag tyckte att det hjälpte mot illamåendet och tänkte inte mycket mer på det.

Livsmedelsverket gravid lakrits

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer är lakrits en av de saker du bör kontrollera mängden på under graviditeten. Helst ska du inte äta mer än 50 gram om dagen. Det inkluderar också lakrits-te och andra kombinationer. Med andra ord bör du vara försiktig om du tycker om lakrits, för det kan ha en viss påverkan på fostret.

Lakrits gravid Finland

I Finland däremot vill man dra ner på det ännu mer. Vissa undersökningar pekar på en koppling mellan barnets intelligens och hur mycket lakrits eller salmiak du äter. De säger att max 100 gram per vecka kan vara ett bra mål för gravida kvinnor. Det allra bästa enligt Institutet för hälsa och välfärd i Finland är att undvika lakrits och bara äta det då och då under graviditeten.

Hur påverkar lakrits blodtrycket?

Lakrits blodtryck gravid
Många undrar om lakrits påverkar blodtrycket.

I sydligare länder äter folk ofta lakrits under sommarmånaderna för att motverka lågt blodtryck. De är övertygade om att det hjälper. Och visst har det visat sig att lakrits kan höja ditt blodtryck. Men då måste du äta en hel del. Lakrits innehåller olika saker, bland annat glycyrrhizinsyra. Det är ett ämne som binder upp kalium, vilket i sin tur kan påverka både hjärta och blodtryck.

Enligt vissa undersökningar påverkades dock inte kvinnor så mycket av att äta lakrits varje dag. Det var mest männen som fick högre blodtryck.

Problemet är att när du är gravid vill du inte ta några risker. De flesta läkare håller med om att lakrits kan påverka ditt blodtryck, och göra det högre.

Eftersom det är ganska vanligt under en graviditet att få problem med högt blodtryck så väljer många att vara försiktiga. Jag hade dock ännu lägre blodtryck, än mitt normalt låga, under min graviditet – så det kan verkligen variera.

Lakrits binder vätska

Lakritsroten används till mycket, inte bara för att göra godis. Men det är viktigt att vara uppmärksam för den kan binda vätska i kroppen. Återigen något som många gravida kvinnor redan kämpar med, så du vill inte gärna öka på bördan. Det är alltså ämnet glycyrrhizin som är boven i dramat. Både salt och vätska samlas upp i kroppen, du kan få ödem om du har otur. Många går upp alldeles för mycket i vikt om de äter lakrits ofta.

Kan man få missfall av lakrits?

Det är väldigt sällan som det beror på vad kvinnan gjort eller ätit när hon får ett missfall. Andra faktorer spelar in, som hon inte kan påverka. Så det är inte lätt att sätta en direkt koppling mellan lakrits och missfall. Du kan få andra komplikationer, framför allt de som hör samman med hjärtverksamheten och blodtrycket.

Cravings lakrits gravid

Lakrits cravings gravid
Ooooh, vilken dröm för lakritsälskare – eller gravida med lakrits cravings

Begreppet vara sugen på någonting kommer inte ens i närheten av vad gravida kvinnor känner. Cravings är en stark önskan att äta eller dricka något speciellt. Ibland är det fråga om konstiga kombinationer eller sådant du annars inte ens skulle komma på tanken att äta.

Många gånger har det att göra med något som kroppen har behov av. Om du har en längtan efter murbruk, som faktiskt inte alls är ovanligt, kan det hända att du har kalkbrist. Helt klart kommer du inte att ge efter för den sortens craving. Något liknande kan vara fallet om du har cravings lakrits. Det kan vara kroppens sätt att peka på att ditt blodtryck är lågt, till exempel. Även om så är fallet finns det andra sätt att höja blodtrycket som har färre biverkningar än lakrits.

Kan lakrits hjälpa mot illamående?

Det är få kvinnor som går igenom sin graviditet utan någon form av illamående. Vissa har det som en stadig följeslagare under flera månaders tid. Det finns olika sätt att komma till rätta med det, om inte annat för att klara av vardagen. Många har funnit att lakrits, typ Djungelvrål, är till stor nytta.

Jag tyckte att lakritsal hjälpte mot illamåendet. Jag tror att det inte bara var själva lakritsen utan även konsistensen, det hårda skalet, som verkar fungera.

Slutsats -kan man äta saltlakrits när man är gravid?

Det här är något som du själv måste fatta ett beslut om. Livsmedelsverket rekommenderar max 50 gram per dag. Men i Finland är man ännu mer försiktiga och tycker att gravida kvinnor inte ska äta någon lakrits alls. Jag åt lakrits i början av första graviditeten och det gick bra!

Den långa listan med saker du bör eller inte bör äta under graviditeten kan kännas som en börda. Det är jobbigt nog att vänta barn, ska du nu behöva avstå från livets goda? Avväg vad du tycker är viktigast, och hur du känner dig. För det mesta gör det ingenting om du unnar dig något litet av olika saker då och då.

Överdriv inte med lakritsen, om möjligt ska det inte vara något du äter varje dag. Men om du är ängslig eller rädd för att barnet ska bli skadat är det bäst att avstå helt och hållet. Din ångest och mentala tillstånd kan också påverka din bebis.

You may also like

Leave a Comment