fbpx

Är det farligt att använda nässpray när man är gravid? Vad du ska tänka på vid nästäppa

by Sofia
Nässpray gravid farligt

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Även när du är gravid kan du bli täppt i näsan av olika orsaker. En del lider av allergier, som ju ofta visar sig genom att det sväller upp inne i näsan. Andra får helt enkelt en förkylning, något annat som är ganska vanligt. Plus att nästäppa är en del av de förändringar som sker när du blir gravid. Frågan är om det är farligt att använda olika produkter när du väntar barn. Hur kan du komma till rätta med nästäppan på ett säkert sätt?

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Nästäppa gravid

När du blir gravid är det oerhört mycket som händer i din kropp. Hormonerna blir hyperaktiva och påverkar varje liten del av dig. Bland annat ökar mängden blod, allt för att du ska klara av det mirakel det ändå är att bära fram ett barn. Men även slemhinnorna i näsan får mer blod. De svullnar upp och du blir täppt i näsan. Många kvinnor sliter därför med nästäppa hela sin graviditet.

Nässpray gravid farligt?

Gravid förkylning man
– Ni tjejer snackar om att föda barn… men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld, säger en sjuk man med näsan i ett ångbad i en reklamfilm från 1994.

Det kan vara väldigt jobbigt att hela tiden vara täppt i näsan. Du kanske får svårt att sova eller andas, och det verkar aldrig ta slut. Eftersom både sömn och andning redan är påverkade av det växande fostret kan det vara nära till hands att använda nässpray. Och det är helt okej, bara du väljer rätt sort. Din läkare kan rekommendera en som är lämplig för gravida kvinnor.

Rekommenderat: Kan ananas sätta igång förlossning?

Oavsett vilken sort du väljer handlar det dock om kortsiktigt bruk. Du ska aldrig använda nässpray mer än 10 dagar i sträck, vare sig du är gravid eller inte. Annars kan slemhinnorna torka ut och du blir beroende av sprayen. Vilket innebär att du måste använda den varje dag, vilket inte är tanken bakom de här medicinerna. Om du är täppt i näsan under graviditeten bör du därför helst bara använda den som en sista utväg, när det blir riktigt jobbigt.

Nässpray gravid fosterskador

Enligt de undersökningar som gjorts finns det inga risker för ditt barn om du använder nässpray under graviditeten, även om studierna inte är direkt utförliga. Samtidigt är det många som inte rekommenderar att du överdriver. Den främsta orsaken är kanske att det påverkar mammans näsa och slemhinnor. Men en del läkare anser inte att alla sprayer är säkra. Det kan vara bra att ta upp frågan vid ditt nästa besök.

Rekommenderat för dig: Vilka järntabletter är bäst för gravida?

Janusinfo gravid

Det här är en bra tjänst där du kan se vad som är farligt under din graviditet. Du kan söka på alla de substanser eller läkemedel som du kommer i kontakt med. De flesta kvinnor är väldigt försiktiga när de väntar barn och gör allt de kan för att skydda både sig själva och bebisen. Tjänsten uppdateras regelbundet så att nya rön blir inkluderade.

HÄR hittar du janusinfo.

Kan man använda Nasonex när man är gravid?

Nasonex är en antiinflammatorisk spray med huvudkomponenten mometason. Nasonex används främst till allergiska tillstånd, och många använder den främst under pollensäsongen. Nasonex är säkert att använda under graviditet, men som med alla andra läkemedel bör du rådfråga din läkare innan användning.

Läs bipacksedeln innan du använder Nasonex, och var noga med att inte använda mer än 2 sprayningar i vardera näsborre om dagen. Överanvändning kan leda till irritation. Nasonex kan – till skillnad från andra nässprayer – användas längre än 10 dagar efter läkares ordination.

Kan man använda Nezeril när man är gravid?

Nezeril fungerar genom att dra samman kärlen i näsan. Svullnaden går ner och du känner dig inte längre täppt. Det finns inga kända risker för att använda Nezeril när du är gravid. Men även här är meningarna delade. En del läkare rekommenderar det inte medan andra inte ser några som helst problem med det. Helt klart ska du inte använda det längre än 10 dagar, för då är det är det lätt att bli beroende.

Kan gravida ta Otrivin?

Otrivin hör till de läkemedel där du bör rådfråga din läkare innan du använder det under graviditeten. Men det finns olika sorter, och vanlig Otrivin brukar gå bra. Det är Menthol och Comp som gravida kvinnor vanligtvis blir avrådda att använda. Även Otrivin fungerar genom att dra samman kärlen i näsan.

Läs även: Hård i magen under graviditeten? Detta kan du göra

Problemet är att det också kan verka kärlsammandragande på andra ställen i kroppen, som livmodern. För det mesta är det inte förrän du använt ganska mycket som det kan hända. Men många kvinnor är täppta i näsan nästan hela graviditeten och känner att de inte kan fungera utan hjälp.

Rhinocort Aqua gravid

Det här är en vanlig spray som innehåller kortison. Den minskar svullnaden samt inflammationer och hjälper därför bra mot nästäppa. Så vitt man vet påverkar det inte fostret negativt. Men återigen är det alltid bäst att ta upp saken med din läkare. Läs bipacksedeln innan användning.

De flesta av de nässprayer som finns på marknaden är tänkta för kortvarigt bruk. Inte en hel graviditet med andra ord. Och du vill ju vara på den säkra sidan med alla former av läkemedel.

Nässpray koksaltlösning gravid

Koksaltlösning är något du kan använda hela din graviditet. Det är en lösning med hög salthalt, som därmed drar ur vätska från dina svullna slemhinnor. Du kan antingen köpa det på apoteket eller göra din egen lösning hemma. Spraya eller skölj ur näsborrarna med lösningen.

Koksaltlösning finns ofta i två olika styrkor, en lite mildare (ofta blå förpackning) och en lite starkare (röd förpackning). Börja med att testa den mildare. Upplever du att du inte får någon effekt av den kan man testa den lite starkare varianten. Den har en högre salthalt som för vissa kan vara bättre på att “dra ut” slemmet ur näsan och där med minska täppan.

Läs även: Bästa amningskläderna – H&M och Boob i stort test

Det är en naturlig lindring, men det är inte avsvällande som de andra sprayerna. Så ibland är det helt enkelt inte tillräckligt för att klara av nästäppan. Försök först med koksaltlösning, och ta bara de andra sortens sprayerna under kortare perioder.

Gravid med täppt näsa

Gravid täppt näsa
Att vara täppt i näsan under graviditeten kan vara riktigt jobbigt. Särskilt på slutet då det ändå är lite svårare att andas.

Det är jobbigt att hela tiden vara täppt i näsan. En del kvinnor får nästan panik när de inte kan andas ordentligt. Samtidigt är du intresserad av att göra vad som är bäst för ditt barn, så situationen är inte alltid så lätt. Fråga din läkare om råd när du väljer nässpray. Men kom ihåg att de oavsett inte ska användas längre än drygt en vecka. Försök med koksaltlösning eller andra tips som är helt naturliga. Och kom ihåg att den där nästäppan försvinner ganska snart efter förlossningen när hormonerna börjar bli mer normala.

You may also like

Leave a Comment