fbpx

Fertilitet hacks – öka chansen att bli gravid

by Sofia
fertilitet - öka chansen att bli gravid snabbt

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Numer är det vanligt att försöka planera sin graviditet. Du vill gärna ha allt i ordning innan barnen kommer. Många köper ett hus med gott om plats. Andra fokuserar på att först ha ett jobb som ger er trygghet. Samtidigt så är det inte bara att bestämma när du ska bli gravid. Många upplever flera månader, om inte längre tid, utan att någonting händer. Så om du vill öka dina chanser att bli gravid kan det hjälpa att lära sig lite mer om fertilitet. I slutändan är det ändå inte helt upp till paret, men du kommer i alla fall en bit på vägen.

OBS! Detta inlägg är skrivet av mig och bygger på egna erfarenheter och efterforskning. Jag skriver detta inlägg eftersom vi ofta får frågan här på bloggen. Informationen nedan ska alltså inte tolkas som vårdupplysning utan generell information.

Vad är fertilitet?

Fertilitet definieras som den naturliga förmågan att bli med barn. Men fertiliteten kommer inte lätt för alla. Cirka 11 % av alla par stöter på problem med infertilitet. Infertilitet defineras som oförmågan att bli gravid naturligt efter ett års oskyddat samlag.

Fertilitet är inte begränsat till kvinnan, även om det är hon som blir gravid. Både män och kvinnor drabbas av infertilitet, och både män och kvinnor kan vidta åtgärder för att förbättra deras fertilitet.

Om du försöker få barn vill du förmodligen veta hur du ökar din fertilitet och därmed ökar dina chanser för att bli gravid. Här är en titt på vad du och din partner kan göra för att förbättra din fertilitet, öka oddsen att du snabbt blir gravid och minska risken för infertilitet.

Vilka faktorer påverkar fertiliteten?

Vissa fertilitets-faktorer är kända och inom din kontroll medan andra är okända och okontrollerbara. Om du har svårt att bli gravid, är det viktigt att inte lägga skulden på dig själv!

Försök att göra det du kan, ta hand om din hälsa och det du kan påverka, men kom också ihåg att du har begränsad kontroll över din egen fertilitet.

Ålder

En kvinnas fertilitet börjar gradvis minska runt 27 års ålder och sjunker dramatiskt efter 35 års ålder. En kvinna i tjugoårsåldern har 20 till 25 procent chans att bli gravid varje månad. Vid 30 år minskar möjligheten att bli gravid under en viss månad till cirka 15 procent och vid 35 år är sannolikheten mindre än 10 procent en enskild månad.

Kvinnor födds med alla ägg hon någonsin kommer att ha, så när vi åldras har vi färre ägg och andelen genetiskt normala ägg minskar. Kvinnor i tjugoårsåldern har bättre odds att bli gravida eftersom de har fler ägg och en högre kvot av genetiskt normala ägg.

Vikt

Tolv procent av all infertilitet kan kopplas till att kvinnan väger för mycket eller för lite. Så vilken är den perfekta vikten för optimal fertilitet? Det ideala är att vara normalviktig, mellan 20 och 22 i BMI.

Kvinnor som är överviktiga eller feta (en BMI högre än 25 respektive högre än 30) har en ökad risk för infertilitet på grund av utebliven ägglossning. Även kvinnor som befinner sig i den högre änden av det normala BMI-intervallet tenderar att ha en något högre risk för infertilitet.

Å andra sidan kan undervikt också leda till brist på ägglossning och därmed infertilitet. En mycket underviktig kvinna (med mindre än 17 procent kroppsfett) har oftare oregelbunden ägglossning, vilket minskar oddsen för befruktning. Detta är vanligast hos kvinnor som är idrottare eller har en ätstörning.

Att ha en hälsosam BMI hjälper dig att uppnå din optimala fertilitet.

Miljö

Under de senaste decennierna har antalet infertila kvinnor ökat dramatiskt. Det är lätt att bara anta att det endast beror på att fler kvinnor får barn senare, men en amerikansk nationell undersökning fann att infertilitet ökar avsevärt i alla åldrar och den största hastighetsökningen inträffar hos kvinnor under 25 år.

Detta indikerar att miljöskäl kan vara en faktor.

Det finns över 80 000 syntetiska kemikalier som används i vardagsprodukter – de genomsyrar vår luft, vattnet, maten och finns i våra hem.

Vissa av dessa föreningar är kända för att försämra fertiliteten hos människor och djur – såsom perkloretylen (kemtvättvätska), ftalater (finns i kosmetika, hygienprodukter mm) och BPA (finns i plastflaskor och matlådor mm) .

Effekterna av vår dagliga exponering för dessa kemikalier är inte helt kända än men nya studier tyder på en koppling mellan miljögifter och infertilitet.

Svårt att bli gravid

Få saker kan vara så jobbiga som när du har svårt för att bli gravid. Speciellt om du har skjutit upp beslutet och nu känner dig helt redo för att utöka familjen. Har du också berättat för din omgivning att ni försöker kan du uppleva påtryckningar och frågor som kan kännas tunga. Men de flesta blir gravida förr eller senare, vilket kan vara en viss uppmuntran. Det är viktigt att inte tappa modet eller känna sig pressad. Inte minst för att stress och press gör det svårare att bli gravid.

Varför blir jag aldrig gravid?

Det kan naturligtvis finnas fysiska orsaker till att du inte blir gravid. Antingen spermierna eller äggen kan ha problem, samt även livmodern. Eller så är det en kombination av olika faktorer som gör att det inte fungerar. Men ibland så är det andra saker som gör att det tar längre tid at bli med barn. Det kan vara så att du nyss slutat med hormonpreparat eller att du är väldigt stressad över att bli gravid. Många saker kan påverka att det tar tid.

Det är rättvist att säga att varje graviditet är ett statistiskt mirakel. Det är därmed inte så konstigt att du inte kan säga med säkerhet när du ska bli med barn.

Du kanske har hört om par som blir gravida direkt, så var det för min man och mig, men många gånger får du inte höra om hur vissa par fått kämpa. Jag har en väninna som genomgick IVF i 5 år och hade många missfall. Andra blir gravida först när de blivit accepterade som adoptivföräldrar, troligtvis för att pressen på att bli med barn släpper då.

Fertilitetstest för hemmabruk

Ett första steg om du/ni vill kontrollera era förutsättningar att bli gravida är det enkelt att göra det med ett test. Du kan beställa det på nätet och göra det själv hemma. Här är två vanliga varianter:

Fertilitetstest för hemmabruk

Fertilitetstest för kvinnor och män KÖP HÄR

Det mäter din nivå av hormonet FSH, ett follikelstimulerande hormon som utsöndras i urinen. När det är högt betyder det att du har en låg äggstocksreserv, och att din fertilitet är låg. Kanske inte det du hoppas på, men det är ändå bra att veta. För det är något som du kan göra någonting åt. Bland annat finns det tillskott som ökar din fertilitet.

Samtidigt kan det vara bra att även mannen tar ett hemmatest. Om det skulle vara så att någon av er har lägre fertilitet, är ju ändå lika stor chans att problemet ligger hos honom. Och när ni önskar er ett barn är det viktigt att veta vad ni ska göra. Mannens test mäter koncentrationen av spermier i sädesvätskan. Det ska vara runt 20 miljoner spermier per ml för att anses vara en normal fertilitet. Även här finns det flera lösningar om det skulle visa sig att hans spermieantal lågt.

Fertilitetsutredning när?

Du kanske är redo för en utredning redan när första mensen kommer och du blir besviken över att inte vara med barn. Men vanligtvis rekommenderas det att fortsätta lite längre innan du gör en utredning. Man brukar säga att om du inte blivit gravid inom ett år ska du söka hjälp. Vilket minskas till ett halvår om du är över 35. Naturligtvis är det helt upp till er som par. Men det här visar att det är helt normalt att det tar lite tid.

En fertilitetsutredning kan göras av din gynekolog eller så vänder du dig till en specialiserad klinik. 

För kvinnans del innebär det att man gör en gynekologisk undersökning och ser på äggstockarna med ultraljud. Det tas blodprov för att analysera hormonerna, som kan visa på huruvida fertiliteten är låg eller inte. Inte bara de som är direkt kopplade till livmodern, utan även sköldkörteln som spelar en roll i sammanhanget. Vid behov så spolar man igenom livmodern och äggstockarna.

Mannens spermier räknas naturligtvis, men man mäter också hur snabba de är. Om det visar sig att de har dålig rörlighet, eller att antalet är lågt, så går man vidare. Det görs en yttre undersökning, ett hormonprov men kanske även en kromosomanalys.

Chans att bli gravid vid ägglossning procent

Du har allra störst chans att bli gravid runt ägglossningen. Kom dock ihåg att spermierna kan leva i äggledaren upp till fem dagar, och ett ägg 48 timmar. Du har störst chans med en befruktning 48 timmar före ägglossningen, och upp till 24 timmar efteråt. Den är så hög som 30 procent, om du har ett fullbordat samlag under den här perioden.

De flesta par ser till att ha flera samlag för att öka chanserna. Om du vill ha barn tar du inga risker.

När sker ägglossning?

Ägglossning sker 12-16 dagar innan nästa mens, eller ungefär halvvägs i menscykeln. Om du har en regelbunden menscykel vet du alltså mer eller mindre när det är dags.

Ägglossningstest hemmabruk

Nu för tiden är det enkelt att använda sig av ett ägglossningstest, för att vara riktigt säker på när du har ägglossning.

Det fungerar ungefär som ett graviditetstest med en sticka som du kissar på. Du bör läsa av resultatet inom fem minuter för att det ska vara korrekt. Andra mäter sin temperatur och håller koll på det hela med en app. Vanligtvis är det inte allt för svårt att veta när du har ägglossning.

Clearblue ägglossning test

Clearblue ägglossningstest KÖP HÄR

Digitala ägglossningstest för hemmabruk är tydliga och enkla att använda.

Bli med barn efter p-piller och andra preventivmedel

När du slutar med p-piller kan det ta en tid innan ägglossningen kommer i gång igen. För en del händer det med en gång medan andra får vänta en månad eller mer. Men det här är något som är väldigt individuellt, och även beroende av vilken sorts preventivmedel du har använt.

En del par slutar med p-piller en tid innan de vill bli med barn. Sedan använder de andra preventivmedel, som kondom, för att kunna tajma graviditeten bättre. Då är det också mindre risk att du blir besviken om ägglossningen inte börjar med en gång. Kroppen kan behöva lite tid för att bli normal efter att du tagit p-piller.

Bli med barn efter missfall

En del vill bara bli gravida med en gång efter ett missfall medan andra är rädda för att försöka. Forskningen är lite delad på det här ämnet men de flesta säger att om du vill försöka med en gång att bli gravid igen så finns det inga hinder. De allra flesta missfall sker av orsaker som inte har något med paret att göra. Så dina chanser för att det ska fungera med nästa graviditet är stora. 

Naturligtvis bör du tala med din läkare om du hade komplikationer i samband med missfallet eller om du hade gått extra långt. För det mesta är det dock inga problem att försöka igen så fort ni önskar. Flera undersökningar visar även att riskerna inte ökar bara för att du redan haft ett missfall. 

Bli gravid tips som funkar – bästa knepen för att bli gravid

Om du vill bli med barn kan det löna sig att lägga om sin livsstil redan innan befruktningen sker. Sluta röka, dra ner på alkohol och kaffe samt kontrollera vikten. Vissa tillskott eller födoämnen ökar fertiliteten. Bland annat folsyra, D-vitamin, järn, E-vitamin, samt enkelomättade fetter.

Att äta vitaminer och kosttillskott av hög kvalitet är viktigt. Jag har tagit Megafood och Innate både innan, under och efter mina graviditeter.

Bli gravid kosttillskott

Olika gravidpaket med de vitaminer och mineraler som ökar chansen att bli gravid HITTAR DU HÄR

Motionera regelbundet och försök håll dig i lagom god form. Du bör helst inte väga för mycket, men även undervikt kan minska möjligheten att bli gravid.

Att regelbundet ha samlag är naturligtvis nyckeln. Framför allt ska ni se till att utnyttja tiden runt ägglossningen, eftersom möjligheterna då är som störst.

Ta det lugnt och stressa inte.

Ett råd som är lättare att ge än att följa när du gärna vill bli med barn. Även under själva samlaget kan det vara bra att vara långsam, så att spermierna ligger kvar längre i livmoderhalsen. Pröva olika ställningar som sägs öka era chanser att bli föräldrar.

Tips för att bli gravid:

  • Sluta röka
  • Dra ner på alkohol och kaffe
  • Ät en sund och balanserad kost
  • Ta tillskott som ökar fertiliteten, typ folsyra och D-vitamin
  • Se över dina läkemedel, även homeopatiska, så de inte hämmar fertiliteten
  • Försök ha en normal vikt. Det vill säga gå ner i vikt om du är för tjock eller gå upp om du är underviktig.
  • Bada inte bastu, viktigt framför allt för mannen. Testiklarna är mest verksamma när de är svala.
  • Ha samlag under och runt omkring ägglossningen
  • Slappna av och ha det bra tillsammans. Stress påverkar kroppens funktioner.
  • Ta det lugnt under samlaget och ge spermierna en chans att ligga kvar nära livmoderhalsen.

Öka chansen att bli gravid efter samlag

Det kanske inte är vetenskapligt bevisat, men många menar att ställningen kan förbättra dina chanser att bli gravid. Den traditionella missionärsställningen är inte den optimala, men lägg en kudde under stjärten så blir det genast mer effektivt. Vid samlag bakifrån är det lättare för spermierna att komma fram dit de ska.

Försök också ligga kvar efter samlag. Som redan nämnts gör det att spermierna stannar kvar längre i livmoderhalsen, vilket ökar chansen för en befruktning. Det kan också göra att ni stressar mindre, vilket i sig självt är en av de viktiga faktorerna.

Regelbundet samlag, minst varannan dag, under ägglossningsperioden är dock det viktigaste. Om du känner för att ändra ställning så att spermierna kommer in djupare så gör det. Men annars är det bara att försöka på vanligt sätt utan att ge upp.

Om det inte funkar den naturliga vägen – IVF

Det kan finnas fysiska anledningar till att du inte blir gravid. En del män har inga spermier i sädesvätskan och då blir det naturligtvis inte lätt. Spermierna är allt för långsamma och hinner inte fram till ägget. Eller så är det något fel på kvinnans ägg eller livmoder. Många gånger är det en kombination av flera olika saker, eller så hittar man inte felet. Då kan IVF vara ett bra alternativ.

Vad innebär IVF?

I princip tar man ett ägg från kvinnan och för det samman med mannens spermie. När sedan ägget är befruktat sätter man tillbaka det i livmodern för en vanlig graviditet.

Naturligtvis är det något mer komplicerat än så. Allra först tar man blodprov för att vara säker på att det inte förekommer några sjukdomar som smittar via blodet, typ hepatit eller HIV. Kvinnan får ta hormoner för att stimulera äggstockarna så de producerar fler ägg. Det ökar chanserna för att ett ska bli befruktat.

IVF är en ganska vanlig behandling som passar för många par. Det är viktigt att spermierna är färska när de kommer i kontakt med ägget så mannen uppmuntras att göra det på sjukhuset. När ägget är befruktat kan det föras tillbaka i livmodern efter två till sex dagar.

IVF chans att bli gravid?

Du har cirka 30-35% chans att bli gravid med IVF. Och riskerna för att det blir missfall är ungefär lika stora som vid naturlig befruktning. Om kliniken har möjlighet för långtidsodling kan dina chanser öka. Kvinnans ålder kan dock påverka möjligheterna. Det känns naturligtvis tungt, men redan efter 35 års ålder har din fertilitet sjunkit. De flesta par måste göra flera IVF innan de blir gravida, eller embryot stannar kvar. Runt 70% av alla par blir gravida efter tre IVF, vilket är väldigt lovande.

De flesta barn som befruktas via IVF föds friska. Den enda risken som pekas ut är i samband med flerbördsgraviditeter, som har varit vanliga med IVF. Därför är det nu rutin att bara återföra ett embryo till mammans livmoder, allt för att öka förutsättningarna för att allt ska gå bra.

Slutsats

Det är helt naturligt att längta efter ett barn, och även att kunna bestämma när det ska födas. Det finns alltså en del saker du själv kan göra för att öka dina chanser att bli gravid. Eftersom ett av de bästa råden är att inte stressa är det just det du måste börja med. Många par har faktiskt blivit gravida när de lyckas leva utan pressen att bli med barn.

Långt innan ni börjar försöka ska du också bygga upp din kropp. Kontrollera vikten och sluta med osunda vanor. Äta en balanserad kost och göra allt du kan för att kroppen ska vara redo. Följ din menscykel och var uppmärksam på när du har ägglossning. Då är det dags för mycket samlag, långsamt och njutbart.

Om allt det här inte fungerar kanske det är bäst med en utredning. Se om det finns någon anledning till att din graviditet dröjer. Ofta går det att göra någonting åt det.

You may also like

Leave a Comment