fbpx

Fleecefodrade regnkläder eller galonbyxor ovanpå overall vid slask?

by Sofia
Fleecefodrade regnkläder eller galonbyxor ovanpå overall

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det pågår ständigt en debatt kring vilket som är bäst, eller värst, att så här i slasktider ta på sitt barn fleecefodrade regnkläder eller att trä på ett par galonbyxor ovanpå vinteroverallen. Åsikterna är delade och argumenten från båda sidor lika starka. I det här inlägget tänkte vi, som föräldrar till två små barn, ge vår åsikt om saken.

Fördelar med galonbyxor ovanpå vinteroverall

Fördelar med galonbyxor ovanpå vinteroverall
Där besparade vi overallen en tvätt! Galonbyxor på overall är verkligen bra i vissa lägen. Vinteroverallen från Polarn o pyret har visserligen väldigt bra skydd mot väta, men när det är så här slaskigt blir det även väldigt lerigt och smutsigt. Galonbyxorna har vi i en storlek större än hennes normala storlek.

Det är inte bra att tvätta vinteroveraller för mycket och när det är rejält slaskigt och lerigt ute kan det lätt bli så. Då är galonbyxor ovanpå overallen ett bra alternativ.

Vi har verkligen försökt att sopa av torkad lera från ytterkläder till leda. Det som händer är att det blir grus och damm över hela badrummet/tvättstugan och det tar ändå inte bort allt. Att försöka torka av overallen med en trasa är ofta svårt det med.

Även om de flesta vinteroveraller numer är väldigt bra på att stänga ute väta, blir overallen ofta blöt nog för att inte hinna torka i torkskåpet. Det som händer då är att barnet får ta på sig en fuktig overall nästa gång de går ut.

Det du behöver tänka på när du väljer galon på overall är att barnet inte är för varmt klätt under. Galon andas inte så som en vinteroverall och barnet kan bli instängt och svettigt.

Tänk även på att köpa en storlek större galonbyxor så att barnet kan röra sig ordentligt.

Nackdelar med regnbyxor på overall

Samtidigt kan föräldrars oro över att barnet ska bli kallt eller blött ute när det är regnigt eller snöigt vara överdriven. Att ha galonkläder över overallen kan faktiskt göra mer skada än nytta.

Att ha galon över overallen förhindrar luftcirkulationen och kan göra att ditt barn blir för varmt och svettigt. Det kan också orsaka att overallen inte kan andas och försämra dess funktion som skydd mot kylan.

Ett undantag är om det är väldigt blåsigt ute och det behövs extra skydd för overallen. I sådana fall kan galonkläder över overallen vara ett bra alternativ för att förhindra att overallen blir smutsig eller förstörd.

Fördelar med fodrat regnställ

Det finns också fördelar med fodrade regnkläder. Fodret ger extra isolering och kan hjälpa till att hålla ditt barn varmt och torrt, även under kalla och blöta dagar.

Många rekommenderar ett fleecefodrat regnställ eller regnoverall istället för att ha galonbyxor på overall eftersom de ger samma värme som galonkläder, men andas bättre och ger mer rörelsefrihet för ditt barn.

Nackdelar med fodrade regnkläder

När fodret i regnkläderna blir blött kan det suga upp mycket vatten och göra att ärmarna/bensluten känns tunga och obekväma. Detta gör det även väldigt jobbigt att torka dessa plagg och de luktar inte särskilt fräscht av intorkad gyttja.

För att undvika att fodret blir för blött och tungt, skulle jag rekommendera att se till att regnkläderna är tillräckligt stora så att ditt barn kan röra sig fritt och luften kan cirkulera runt kroppen.

Det är också viktigt att torka och rengöra regnkläderna regelbundet för att undvika att de blir för smutsiga eller blöta.

Så, överväg att välja regnkläder som passar ditt barns behov och som är tillräckligt stora för att ge rörelsefrihet och god luftcirkulation. Och tänk på att regelbundet torka och rengöra kläderna för att hålla dem i gott skick.

Slutsatser

Det är alltid en utmaning att klä sitt barn i ett land som Sverige med väder och temperaturer som kan ändras så kraftigt och snabbt. Ena dagen är det snölandskap och andra dagen är det regn och blask.

Vi har både fodrade regnställ och använder metoden med galonbyxor på overallen, beroende på väder och vind.

Jag tror att det är viktigt att tänka på hur mycket kläder vi klär på barnen när de leker utomhus. Ibland behöver de inte så mycket kläder som vi tror.

Fundera över vad som fungerar bäst för ditt barn och hens behov när det gäller utomhuskläder. Och som alltid, se till att ditt barn är bekvämt och torrt när de är utomhus för att undvika att de blir sjuka och känner obehag.

You may also like

Leave a Comment