fbpx

Är dina flytningar under graviditeten är normala? (verkliga bildexempel)

by Sofia
Flytningar gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Innan du blev gravid kanske du aldrig hade hört talas om slemproppen, avslag och andra former av flytningar. Men det är vanligt med olika sorters flytningar när du väntar barn. Det är viktigt att lära känna dem så du vet att allting är okej. För ibland kan flytningar vara ett tecken på att något inte står helt rätt till. För det mesta är det dock en helt naturlig del av att vara gravid.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta din barnmorska eller vårdcentral. 1177 har ingen specifik sida om just flytningar under graviditeten men de har generell info om flytningar.

Varför får man flytningar?

Flytningar produceras av körtlar i livmoderhalsen och har som sytfte att skydda slidan från infektioner. De har en surhetsgrad som minskar risken för bakterie- och svampangrepp.

Vad är normala flytningar vid graviditet?

Flytningar är kroppens sätt att hålla sig ren och fri från infektioner. Det hindrar bakterier och annat att komma upp till livmodern. Under graviditeten kan kvinnor uppleva förändringar i sina flytningar, men det är viktigt att notera att dessa förändringar oftast är helt normala. När du är gravid brukar flytningarna vara genomskinliga eller vita. De ska inte lukta illa, men kan ofta vara något klibbiga.

Här är en översikt över vad som betraktas som normala flytningar under graviditeten:

 1. Konsistens och färg: Flytningar under graviditet tenderar att vara tunna, vitaktiga eller genomskinliga och slemmiga. Särskilt mot slutet av graviditeten kan de bli lite tjockare.
 2. Lukt: Normala flytningar har oftast en mild lukt eller ingen lukt alls. En stark eller illaluktande doft kan indikera en infektion.
 3. Mängd: Det är vanligt att mängden flytningar ökar under graviditeten, särskilt under det första och tredje trimestern. Detta beror på de hormonella förändringarna i kroppen samt ökat blodflöde till bäckenområdet.

Får man extra mycket flytningar när man är gravid?

Mycket flytningar gravid
Det är vanligt att få rikliga flytningar under graviditeten.

Det är inte alls ovanligt att du upplever fler flytningar när du är gravid. Hormonerna jobbar på övertid för att hålla allting under kontroll, och det påverkar ditt underliv. Det är framförallt ökade nivåer av hormonet progesteron och en ökad blodtillförsel till bäckenområdet kan leda till ökade flytningar.

Även slemhinnorna i och runt vaginan svullnar upp när du väntar barn och kan då avyttra vätska som förvandlas till flytningar. Men det är också helt normalt om du inte får en massa flytningar. Alla kvinnor är olika, och likaså deras graviditeter.

Viktigt att komma ihåg att dessa ökade flytningar under graviditeten har en viktig funktion. De hjälper nämligen till att rensa din vagina från döda celler och bakterier, vilket bidrar till att hålla området rent och förhindra infektioner.

Är flytningar ett tidigt tecken på graviditet?

Nej, det brukar det inte vara. Vad många upplever tidigt i graviditeten är så kallad spotting eller stänkblödning. Det kallas också för implantatsblödning och sker när ägget fäster sig vid livmoderväggen.

Läs även: 17 mycket tidiga tecken på graviditet

En del kvinnor får dock fler flytningar i början av sin graviditet. Men eftersom andra inte känner av dem förrän mot slutet, när förlossningen närmar sig, så kan de inte alltid användas som ett tecken på att du är gravid.

Är det vanligt med flytningar i början av graviditeten?

Här är det viktigt att vara uppmärksam på hur flytningarna ser ut. Om de har lite blod i sig, några stänk, så är det troligtvis ägget som kommer in i livmodern för att fästa sig riktigt ordentligt. Däremot så är det inte bra om det är stora mängder blod blandade med flytningarna. Speciellt inte om du samtidigt har kramper eller ont. Då kan det vara fråga om ett missfall, och du bör kontakta din läkare.

Rekommenderat: Svagt graviditetstest? Så vet du om du är gravid eller inte

Ifall flytningarna är brunaktiga och du har ont så kan det vara ett tecken på utomkvedshavandeskap. Det är viktigt att kontakta vården med en gång. Du kan också uppleva flytningar blandat med lite blod efter samlag i början av graviditeten. Det är helt normalt, och beror på förändringar i hormoner och slemhinnorna.

Hur ser flytningar ut i början av en graviditet?

Flytningarna i början av graviditeten ska alltså vara ljusa, nästan genomskinliga. Vanligtvis så luktar de inte illa, utan är bara en helt naturlig del av att vänta barn. Men om du har ont i magen eller flytningarna har en konstig färg så kan det vara ett tecken på någonting annat.

Det är också nu som slemproppen bildas. Den brukar vara färdig runt vecka 4, och är ett skydd för både mamma och barn. Slemproppen hindrar bakterier från att ta sig upp i livmodern. Det här slemmet kommer delvis ut som flytningar i början av din graviditet.

Rekommenderat: Så ser slemproppen ut (varning för äckliga bilder)

Vad man ska vara uppmärksam på?

 • Om flytningarna blir gula, gröna eller bruna, eller om de får en ovanlig doft, bör man rådgöra med sin läkare eller barnmorska.
 • Klåda, brännande känsla, rodnad eller svullnad runt vulva, eller smärta när du kissar kan vara tecken på en infektion och bör undersökas av en vårdgivare.
 • Rikliga mängder färskt blod kan indikera ett problem och bör tas upp med en läkare omedelbart.

Det är alltid bäst att lyssna på sin kropp och vid osäkerhet kontakta din barnmorska eller en läkare för råd och vägledning.

När ökar flytningarna vid graviditet?

Många kvinnor upplever att flytningarna ökar vartefter veckorna går framåt. I slutet av graviditeten så kan de vara så rikliga att du måste skydda dig när du sitter ner, det kan bli en liten pöl nästan när du ställer dig upp.

När du väntar barn så ökar blodcirkulationen nere i underlivet. Det är en del av processen för att barnet ska kunna växa till sig och så att förlossningen går smidigt. Den här ökningen av blodflödet kan leda till fler flytningar.

Är det vanligt med rikliga flytningar i slutet av graviditeten?

Vartefter du närmar dig förlossningen brukar flytningarna öka, även om det inte sker hos alla kvinnor. Vid det här laget jobbar hormonerna för högtryck, och det gör att blodcirkulationen hålls på topp. Ibland kan flytningarna vara så rikliga att du tror att vattnet gått. Det är också vid den här tiden som slemproppen kommer ut, för att hålla kanalen öppen för barnet. Den kan vara som en stor, ganska klibbig flytning.

Ägglossningsflytningar

ägglossningsflytningar gravid mycket vita flytningar

Det är vanligt med ökade flytningar runt tiden för ägglossning. På fackspråk så kallas det för leukorré, och är helt normalt. Den här sortens flytningar kan sedan fortsätta under graviditeten. Så tro inte att det är något fel bara för att du har flytningar, det är en naturlig del av processen.

Vita flytningar

Vita flytningar gravid normala flytningar

Det är så här flytningarna ska se ut när du väntar barn. Vita, så ljusa att de nästan inte syns. I slutet av graviditeten är de ofta vattniga. Men i början kan det vara tvärtom, de är klibbiga. Om de inte luktar illa och du inte har några smärtor kan du bara ta det lugnt. Eventuellt använda ett trosskydd eller liten binda om du har rikliga flytningar.

Ljusbruna flytningar

Ljusbruna flytningar gravid

Om dina flytningar är ljusbruna så är det ett tecken på att gammalt blod kommer ut. Det kan vara blodet som är kvar sedan ägget fäste sig på livmoderväggen, en så kallad nidblödning. Eller så kan du ha en liten bristning om du har samlag under graviditeten. Området där nere är ganska känsligt, och lite blod kan bli liggandes som sedan kommer ut med flytningarna. Så det måste inte betyda att något är fel.

Har du däremot ont i magen eller underlivet samtidigt som du har ljusbruna flytningar så bör du kontakta vården. Likaså om dina graviditetsbesvär försvinner, som de ömma brösten eller illamåendet. Om du är orolig är det alltid bättre att fråga.

Bruna flytningar

bruna flytningar gravid

Flytningar som är blandade med gammalt blod blir ofta brunaktiga till färgen. Det kan bero på en mängd olika saker, och det behöver inte alls vara något som är fel. Ibland kan det vara en polyp inne i magen som förorsakar blödningen. Den måste vanligtvis tas bort, men är helt ofarlig. Eller så är det helt enkelt ett blodkärl i livmoderhalsen som har brustit. Det är så mycket som händer där under graviditeten att det inte alls är ovanligt.

Se på hur du mår för övrigt. Har du ont i magen eller slidan så är det bäst att prata med din doktor. Samma sak om du känner dig ovanligt trött eller utmattad. Tveka inte att ringa och fråga om du har funderingar. Det mesta är helt normalt men det är viktigt att ha det under kontroll.

Rosa flytningar

rosa flytningar gravid

När flytningarna är rosa tyder det på att de är blandade med färskt blod. Vilket låter värre än det är. Det är vanligt att små blodkärl brister under graviditeten. Hormonerna får blodflödet att öka i underlivet och du blir helt enkelt lite känslig.

Många får en liten rosafärgad flytning i samband med samlag. Om du har dem ofta, också utan att ha haft samlag, kan det vara läge att fråga din barnmorska.

En annan anledning kan vara att din slempropp gått.

Blodflytningar

Blodflytningar gravid flytning med blod i gravid vecka

Det kan vara stressigt att se blod i flytningarna när du är gravid. Många kopplar det samman med att något är fel, som ett missfall eller annat hemskt. För det mesta är det dock helt normalt. Kroppen måste ställa om sig på flera sätt och vis för att kunna hantera en graviditet. Så gott som allt styrs av hormonerna, och ibland kan det leda till blodflytningar.

En blodflytning utan några andra symptom behöver inte nödvändigtvis vara ett dåligt tecken. Små blodkärl som brister, nidblödningen, slemproppen och annat som kan medföra en liten blödning. Men var försiktig om du har andra symptom, som smärta eller trötthet. Och känn inte att du måste vara duktig och härda ut. Det är aldrig fel att ringa och fråga om du är orolig.

Även efter en hinnsvepning kan du få en blodig flytning.

Snorliknande flytningar

Snorliknande flytningar gravid

För det mesta är flytningarna ganska tunna när du väntar barn. Men om de upplevs som tjocka och slemmiga, lite grand som snor, kan det vara fråga om en svampinfektion. Trots att flytningarna och slemproppen är till för att skydda dig är det ganska vanligt med infektioner när du är gravid. Ofta kommer de här tjocka flytningarna tillsammans med klåda, men det är inte alltid fallet.

När vi ändå pratar om slemproppen. Det kan faktiskt varit den som kommit ut.

Rekommenderat: Hur ser slemproppen ut? Bildexempel och information

Gula flytningar

Gulaktig flytning gravid

Om dina flytningar börjar bli gula kan det vara värt att kolla upp. För det kan vara ett tecken på att du fått äggledarinflammation, bakteriell vaginos, en jästinfektion eller något annat som bör behandlas. Speciellt om flytningen luktar också. En annan anledning till gula flytningar i slutet av graviditeten är att fostervatten läcker, ditt vatten kan ha gått. Detta vatten är ljust gult.

Det kan även vara så att urin läckt ut och färgat flytningarna. Då kan det bli lite gulaktigt.

Gryniga flytningar

Gryniga flytningar gravid svampinfektion

Det är viktigt med underlivshygienen när du väntar barn. Men även om du är väldigt försiktig så har du större risk för candida, en så kallad jästsvampsinfektion. Du känner igen den på de vita, gryniga flytningarna. Det ser ut lite som Keso, och ofta så är området irriterat. Om det svider när du kissar eller du känner att det kliar där nere bör du söka hjälp.

Läs vidare: Svampinfektion under graviditeten – mediciner du får ta och bra huskurer

Slemmiga flytningar

slemmiga flytningar gravid

Det är främst i slutet av graviditeten som ett antal kvinnor upplever de slemmiga flytningarna. Långt innan det är dags att föda fram barnet så börjar kroppen förbereda sig på förlossningen. Bland annat ska livmoderhalsen mjukas upp, vilket leder till slemmiga flytningar. Det är alltså inte nödvändigtvis slemproppen som kommer ut utan en naturlig del av förlossningsskedet.

Slempropp

bild slempropp hur ser den ut
Bild på min slempropp. Rätt äcklig eller hur?

Ganska snart efter befruktningen producerar kroppen en slempropp. Den fungerar precis som namnet antyder, en propp som hindrar bakterier från att ta sig upp till livmodern. Ibland släpper den ifrån sig vätska och slem, vilket då kommer ut som flytningar. Några dagar innan förlossningen brukar den komma ut. Alternativt kommer den ut när förlossningen redan är i gång. Därför ska du se efter andra tecken på att det är dags, och inte bara lita på slemproppen.

Vattnig flytning (vattnet går)

Vattnig flytning eller har vattnet gått

Ibland sipprar det ut lite vatten flera veckor innan förlossningsdatumet. Om du misstänker att det är vattnet som går bör du kontakta barnmorskan. Det kan bara vara en rejäl flytning, men det är alltid bättre att vara säker. För om vattnet börjar gå måste de kontrollera att du inte får en infektion, så vanligtvis läggs du in för observation.

Läs även: Mina rekommendationer och packlista inför förlossningen

Om du däremot upplever en vattning flytning när det är dags för bebisen att komma ut så kan det mycket väl vara ett tecken på att förlossningen är runt hörnet. Det bör kontrolleras, för risken för att du ska få livmoderinfektion ökar när vattnet börjar komma ut.

Flytningar vid sex

Att ha sex under graviditeten är helt säkert. Ibland kan det dock leda till en liten mängd blod i flytningarna på grund av spruckna blodkärl i underlivet, men det är inget att vara orolig över.

Bakteriell vaginos under graviditeten

Du känner igen bakteriell vaginos på lukten. Flytningarna luktar ofta som fisk, men det är i själva verket fråga om en bakterieinfektion. Den bör behandlas för annars kan du få komplikationer, men det är inte direkt farligt. Det handlar om en obalans i bakterierna som normalt finns i området runt slidan.

Avslag

blödning efter graviditet blodiga flytningar avslag

Efter förlossningen kommer du fortsätta att ha flytningar. De kan hålla i sig ett par månader och kallas för avslag. För även om du fött fram barnet och moderkakan finns det fortfarande vävnader, slem och blod som måste komma ut. Det brukar gå från att vara ganska blodigt i början till att vara mer eller mindre genomskinligt strax innan det upphör.

Läs även: När kommer mensen tillbaka efter förlossningen?

För mig kom det otroligt mycket blod efter min andra graviditet. Så pass mycket att jag trodde att jag skulle förblöda och ringde till ambulansen.

När ambulansen kom så tyckte de att jag såg blek ut, men de kunde snabbt konstatera att det bara var avslag. Jag behövde inte följa med in till sjukhuset, trots att jag själv kände mig väldigt osäker på att jag skulle överleva. Det gick hur bra som helst.

Anledningen var tydligen att jag åkte hem så snabbt efter förlossningen, vi hade ju storasyster hemma, och att det troligtvis kom ut mindre mängd blod vid själva förlossningen.

När ska man kontakta barnmorska/läkare?

Det är viktigt att hålla koll på dina flytningar. En normal graviditetsflytning är vanligtvis vitaktig och mer eller mindre luktfri.

De flesta typer av flytningar är helt ofarliga och en naturlig del av att vänta barn. Men ibland kan flytningarna vara ett tecken på att du är sjuk eller löper risk för komplikationer. Bland annat ska du alltid vara försiktig om du har ont i magen, kramper eller andra smärtor.

Samma sak om du känner obehag, att det kliar runt slidöppningen. Eftersom du ofta är lite öm där nere kan det vara svårt att märka skillnaden. Men lär känna din kropp så är det lättare att förstå när något är annorlunda.

Se även på flytningarnas färg. De ska vara vita eller genomskinliga, och gärna ganska vattniga. Om de är bruna, gula eller rosa kan det bero på något annat än bara graviditeten. Deras konsistens är också ett tecken på att något kanske är fel. Om du får gryniga, tjockare flytningar är det bäst att söka hjälp.

Ta kontakt med barnmorskan eller läkaren om du ser det följande:

 • Färgade flytningar. Bruna, gula eller rosa.
 • Smärtor eller kramper i underlivet.
 • Klåda runt slidöppningen, eller att det svider när du kissar.
 • Flytningar som är tjocka och gryniga, eller slemmiga som snor.
 • Allt som är annorlunda än det brukar vara.

Flytningar är alltså en ganska naturlig del av att vara gravid. Samtidigt kan du upptäcka infektioner och andra problem i god tid om du är uppmärksam på hur flytningarna ser ut. Kom ihåg att din kropp är extra känslig när du väntar barn. Så även om du känner dig stark är det bra att vara försiktig.

Läs vidare: Det händer med ditt underliv efter en förlossning

You may also like

Leave a Comment