fbpx

Foam clay lera / pärllera / frigolitlera: tips & roliga mallar för kreativ modellering

by Sofia
Foam clay lera pärllera frigolitlera

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Ingen småbarnsförälder har nog missat den stora trenden med lera, slime och olika typer av sensoriska leksaker för barn som blivit stora under det senaste året. Många barn (och vuxna) faschineras över hur leran ser ut, låter och känns mot händerna. Det är kul att se färgerna blandas, och just av dessa anledningar har denna typ av leksaker blivit omåttligt populära.

En typ av lera som våra barn gillar lite extra mycket är ”foam clay” som är som en form av lera/ slime med små kulor i sig. I dagens inlägg tänkte vi dela med oss av allt om foam clay!

Det här inlägget är skivet i samarbete med babyland.se som har ett stort utbud av pärllera HÄR

Vad är Foam clay lera?

Vad är Foam clay lera
Granen och de två figurerna till vänster gjorde barnens kusin som är 17 år. Väldigt imponerande! Lite mer varierande kvalitet på figurerna till höger som våra barn gjort 😂 Dessa mallar hade jultema men det flera andra att välja på HÄR

Foam clay är en modell-lera som innehåller små runda ”pärlor”. Dessa pärlor kan närmast liknas vid frigolitbitar, och själva konsistensen på den färska massan är ett mellanting mellan lera och slime. Man kan leka med själva massan och blanda olika färger om man vill, men man kan också bygga figurer av foam clay!

Det som är lite extra roligt med foam clay är nämligen att den härdas i kontakt med luften. Detta gör att man kan skapa figurer eller former som sedan håller sig fast, utan att behöva använda exempelvis ugn eller strykjärn som med många andra pyssel. Exempelvis kan man göra små dekorationsföremål eller små figurer att leka med.

Foam clay används också ofta av de som håller på med cosplay. Inom cosplay bygger man ofta egna dräkter och föremål för att efterlikna exempelvis karaktärer från filmer eller böcker. Då kan foam clay vara bra för att göra saker med en väldigt levande textur.

Hur gör man Foam Clay?

Foam clay är lättast att köpa om man vill ha en pärllera som håller länge och som även härdar på rätt sätt när man gjort sina figurer. Man kan göra egen foam clay på ungefär samma sätt som man gör slime, men då är det inte säkert att leran får samma egenskaper som en köpt lera.

När man sedan har sin lera är det bara fantasin som sätter gränserna! Lek med den, gör den till figurer eller känn bara på den. Ett tips är att se till att inte lämna leran framme utan lock för länge, för då börjar härdningsprocessen och leran förlorar sina mjuka, formbara egenskaper.

Köpa pärllera

Pärllera eller foam clay finns att köpa både i välsorterade butiker och online. När vi letat foam clay har vi sett att utbudet av olika sorter och färger är störst online. Priset är också helt överkomligt. Här är några exempel:

foam clay pärllera klumpig slime modellera
Foam clay med små pärlor HÄR / Foam clay med stora pärlor HÄR

Kan man göra egen Foam clay?

Ja, det är möjligt att göra något som liknar foam clay hemma. Tyvärr innehåller många av de recept som finns online det farliga ämnet ”borax” som är vanligt i USA, men som i Sverige är förbjudet pga. sina hälsofarliga egenskaper. Många recept innehåller även lim som kan irritera känslig hud.

Vi vill ta det säkra före det osäkra och har därför valt att endast köpa CE-märkt och säker foam clay till våra barn. Vi kan förstå att det känns lockande att testa ett recept med ”saker man har hemma”, men kom ihåg att det är din och barnens hälsa samt säkerhet som står på spel.

Foam clay figurer inpso

Med foam clay kan man göra olika typer av figurer och föremål att leka med eller dekorera med. Roliga saker man kan göra med foam clay är till exempel olika små djur, pennhållare eller accessoarer till håret. Till de flesta modellerna behöver man något att bygga på, så som flirtkulor eller en kartongmall. Mer om dessa längre ner i inlägget.

Här kommer några exempel på saker man kan göra med foam clay:

Foam clay djur

hur man gör saker med foam clay pigvin djur
Inspirationsbild: CC Hobby

En rund form kan med enkla medel bli en söt pingvin! Här har man, förutom foam clay, även använt sig av pärlor med platt baksida som ögon samt en näsa av någon annan form av lera. Den rosaaktiga färgen på kinderna kan antingen göras med rosa foamclay, alternativt så målar man dit det efteråt.

Pennställ foam clay

pennställ av foam clay figur leksak
Inspirationsbild: Sinelli

Foam clay kreationer kan också vara praktiska! Som här, där man klätt in en pennhållare i foam clay och gjort den till en söt figur. Armarna kan göras med exempelvis små bitar kartong eller papper som fästs vid själva grundstommen. Se så gulligt det blir när figuren får hålla i ett suddgummi!

Foam Clay enhörning

enhörning häst foam clay hur man gör
Inspirationsbild: Pinterest

Många barn älskar enhörningar och självklart går de även att göra i foam clay! Här kan man använda en mall för en häst och sedan lägga till ett horn som får den att bli till en enhörning. Manen och svansen kan vara lite pilliga att få till om man vill ha denna regnbågs-stil, men det är perfekt för de lite äldre barnen att pyssla med.

Foam clay nyckelring cup cakes

platt foam clay leksak cupcake muffins
Inspirationsbild: Sandarts

En sak som man inte behöver en färdig stomme till när man arbetar med foam clay är platta föremål. Här kan man trycka eller kavla ut pärlleran till de former man vill ha, för att sedan fästa ihop dem eller limma fast dem i varandra. Vips har man en gullig nyckelring!

Foam clay pyssel

Om man inte vill fantisera ihop ett eget pyssel med foam clay så finns det även färdiga kit att köpa, det har vi gjort! När detta inlägg skrevs så var det under tiden före jul, och vad passar då bättre än att göra foam clay pyssel med jultema?

Vi valde två kit, ett med mallar i trä av snögubbar och julgranar, samt ett där man byggde ett helt vinterlandskap med pärllera. I kiten ingick den pärllera man behövde, mallarna samt andra små pysselsaker som man kunde använda för att dekorera föremålen med.

Era åsikter om detta här

Pärllera mallar

I Sverige är trenden med foam clay inte riktigt lika stor som i många andra delar av världen, vilket är varför det kan vara lite svårt att hitta bra mallar till liknande pyssel. I vissa välsorterade hobbyaffärer kan man hitta mallar som liknar figurer och djur i 3D eller 2D. Om man inte hittar bra mallar så får man istället ta på sig tänkarmössan och bli lite kreativ!

Göra egna mallar foam clay

När vi köpte våra pyssel-paket med foam clay material så ingick mallar vilket vi är väldigt tacksamma över! För, när vi väl fått mersmak för foam clay så stötte vi på problemet med att det är svårt att hitta färdiga mallar. Vi bestämde oss då för att försöka göra egna.

Platta mallar foam clay

Platta, 2D mallar, kan man göra med hårt papper och utskrivna bilder. På nätet finns det mängder av målarbilder man kan ladda ner och skriva ut. Vi hittade dessa fina bilder på baby shark figurerna och skrev ut dem på hårt papper.

Era åsikter om detta här

En fördel med att skriva ut på hårt papper är att det blir lättare att fästa leran än på vanligt kopiatorpapper. En annan idé är att själv rita figurer på exempelvis ett gammalt mjölkpaket och klippa ut dessa för att använda som mallar.

3D mallar foam clay göra själv

Att få till bra tredimensionella mallar att ha till foam clay kan vara lite klurigare – men det går! Med hjälp av kartong, bra lim (förslagsvis en limpistol med hjälp av en vuxen) och en hink tålamod kan man göra figurer. Det finns inspiration online för denna typ av pyssel. Här kommer några förslag:

göra 3d djur av kartong
Inspirationsbild: redtedart.com
Djur av kartong som ändå skulle till återvinningen! Dessa figurer är lätta att anpassa efter barnets intressen och kan lätt kläs med foam clay.
mall toalettpapper rulle toarulle foam clay djur
Inspirationsbild: thebestideasforkids.com
Man kan göra mycket med toapappersrullar! Dessa djur är visserligen gjorda i papper, men med lite fantasi kan man byta ut pappersdelarna mot kartongdelar som sedan kläs med foam clay.
Här är även en video som visar hur man kan göra en fågel av foam clay! Samma princip kan användas för att göra andra figurer och djur.

Foam clay och autism

Foam Clay och andra sensoriska leksaker så som slime och olika former av modellera uppskattas ofta av många barn med autism. Vi har själva ett barn med autism, och vi ville testa hennes reaktion till just foam clay.

Att leka med en lera och bygga/ forma saker kan vara stimulerande för barn med autism på flera sätt. Dels kan själva känslan av leran mot händerna vara skön. Just foam clay kan ha en mer tillfredsställande känsla än exempelvis slime, då denna modellera även har små ”pärlor” i sig. Tänk på att alla barn har olika uppfattningar kring vad som är skönt att ta på. Det är fullt möjligt att vissa barn med autism inte alls gillar känslan av foam clay.

Modellera och kreativ lek kan även hjälpa barn med autism att slappna av och få en paus i den annars ganska stressiga vardagen. När ett barn med autism tar sig an ett uppdrag – så som att bygga något med lera – kan man se på hela deras person hur de till 100% ägnar sig åt uppgiften. Att ha något för händerna hjälper även barnet att fokusera bättre, och de kan på så sätt öka sin koncentration även under andra uppgifter, vilket ibland kan vara ett problem för barn med autism.

You may also like

Leave a Comment