fbpx

Födelsedagsfrukost barn tips: inspiration & roliga idéer

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Vi alla minns hur pirrigt det var att vakna upp på sin födelsedag som barn. Många barn har till och med lite svårt att sova i väntan på den stora dagen. Förväntningar, nervositet och glädje är bara några av de känslor som brukar flyga omkring i huvudet (och magen). Att börja denna stora dag med en rolig frukost är något som många barn uppskattar.

Oavsett om ni väljer frukost på sängen eller vid ett dukat bord så är det kul att göra något extra till frukost på barnets födelsedag. I dagens inlägg tänkte vi ge inspiration och idéer på födelsedagsfrukost för barn!

Frukost på sängen – för barn

Att ge frukost på sängen är ett väldigt traditionellt firande som härstammar från att den som fyller år inte själv ska behöva kliva upp ur sängen för att göra i ordning en frukost. Även om barn i vanliga fall inte brukar vara huvudansvariga för hela familjens frukost så uppskattar även de en frukost på sängen! Det känns lite förbjudet, fel och speciellt – vilket är varför det är perfekt att göra just vid födelsedagen.

frukost i sängen barn födelsedag
Inspirationsbild: Cynthia Makalei

Dock vet vi alla som har mindre barn att frukost på sängen inte alltid är optimalt. Det kan bli kladdigt och stökigt, och vissa barn gillar helt enkelt inte att äta i sängen. Då fungerar det precis lika bra att servera frukosten vid dukat bord!

Födelsedagsfrukost tips och idéer

Så, vilken frukost ska man servera på den stora dagen? Ibland finns viljan till att laga god frukost, men inspirationen till vad man kan göra saknas, då kommer här några tips och tricks samt inspiration för en lyckad födelsedagsfrukost!

Förberedelse är nyckeln

För att lyckas med en bra födelsedagsfrukost till sitt barn är det en bra idé att börja planera några dagar i förväg. Detta säkerställer att du hinner införskaffa allt som behövs samt att du vet hur frukosten ska göras. Här finns det några punkter som kan vara bra att fundera kring:

Typ av frukost – sött och sliskigt eller nyttigt?

En födelsedag innebär ofta mycket socker och sötsaker. Frågan du bör ställa dig är huruvida du vill köra all-in på det temat även på frukosten, eller om du hellre väljer en mindre söt start på dagen. Vi brukar tänka att födelsedagen bara är en gång om året, vilket motiverar att barnet kan få äta precis vad hen vill hela dagen.

Med det sagt så kan det ändå vara en bra idé att smyga in några lite mer nyttiga och mättande saker för att barnet ska ha möjlighet att må så bra som möjligt under sin födelsedag. Lite frukt, fiberrikt bröd eller mättande kex kan vara ett bra komplement till den annars ganska sockerrika födelsedagsmaten.

Handla i förväg

Saker så som dekorationer, tallrikar och ballonger kan du förbereda långt i förväg. Viss mat går att köpa tidigare också, så som ingredienser till pannkakorna eller andra saker som står sig länge. Frukt och grönt, en färdigköpt tårta eller färskt bröd lämpar sig bäst att köpa dagen innan. Planera din inhandling så du inte måste ordna allt på en gång!

Överraskning eller inte?

Fundera också kring om du vill överraska barnet med frukost på sängen eller om du hellre vill berätta om det innan. Små barn har inte lika stora förväntningar som äldre barn, medan äldre barn ofta har tidigare erfarenheter som kanske gör att de förväntar sig en roligare frukost. Fråga gärna barnet innan om det är något särskilt hen vill ha på sin födelsedagsfrukost.

Läs även: 4 års present till fyraåring: Tips på bra presenter i olika prisklasser

Kreativa födelsedagsfrukostidéer

Vad ska man då laga? Här kommer några roliga och kreativa idéer:

Smiley-pannkakor

pannkakor barn ansikte djur lejon
Inspirationsbild: Family Fun Magazine

Använd bär och bananer för att skapa ett leende ansikte på en pannkaka. Detta kommer garanterat att bringa ett leende till ditt barns ansikte också.

Frukt och yoghurt regnbåge

yoghurt med regnbåge frukt rolig frukost
Inspirationsbild: Annabel Karmel

Servera skivad frukt i regnbågens färger på yoghurttallriken. Man kan även lägga upp frukten på detta fina sätt på en vanlig tallrik och dippa bitarna i yoghurt.

Pannkakstårta

pannkakstårta födelsedag amerikanska pannkakor strössel
Inspirationsbild: Inspired By Charm

Ett alternativ till en “vanlig” tårta under födelsedagsfrukosten är en pannkakstårta! Den går att dekorera och fylla med det barnet gillar. Ett tips är att göra amerikanska pannkakor eller plättar, då dessa blir tjockare och du inte behöver steka lika många för att få en bra höjd. Ett ljus eller ett tomtebloss på toppen blir pricken över i:et!

Bröd i roliga former

skära ut bröd med pepparkaksform
Inspirationsbild: Education

Använd en pepparkaksform för att skapa roliga former av rostbröd. Hjärtan, stjärnor, bilar, djur – ja bara fantasin sätter gränserna! Dekorera sedan med sylt, nutella och frukt.

Maxade milkshakes

smoothie milkshake enhörning födelsedag
Inspirationsbild: Popsugar

Som dryck kan det vara roligt med milkshakes eller smoothies. Även dessa går att dekorera på många olika sätt! Fina sugrör, marsmhallows, godis, strössel, kaksmulor – möjligheterna är oändliga! Exempelvis kan en upp och nedvänd glasstrut bli ett enhörningshorn, och även själva glaset kan dekoreras med klistermärken eller andra dekorationer.

Födelsedagsgröt

roligare havregrynsgröt frukost
Inspirationsbild: Delish

Även en klassisk frukosträtt så som havregrynsgröt kan göras med födelsedagstema! Om du mosar ner lite banan och sylt i havregrynsgröten så får den genast en sötare och mer födelsedags-tårta-smak. Lite strössel och en klick vaniljyoghurt på toppen ökar feststämningen ytterligare.

Fruktspett

fruktspett regnbåge bär frukt frukost
Inspirationsbild: The House Of Elyn Ryn

All mat som serveras på små spett blir genast väldigt festlig! Olika frukter och bär kan träs upp på små spett och vara en perfekt del av födelsedagsfrukosten. Använd de frukter och bär som barnet själv tycker om. För att hålla priset nere kan även konserverad frukt användas. Perfekt att ha som ett snabbt mellanmål under resten av födelsedagen också!

Slutsats

Att planera och förbereda en speciell födelsedagsfrukost för ditt barn kan göra deras dag ännu mer minnesvärd. Från att välja rätt mat till att skapa roliga och kreativa rätter till att se barnets glädje. Det finns så många sätt att göra detta till en tradition att se fram emot varje år. Så börja planera, ha roligt och njut av ditt barns speciella dag.

Vanliga frågor och svar

  1. Vad kan jag göra för att göra födelsedagsfrukosten extra speciell? Tänk på att lägga till dekorationer, använda speciella tallrikar eller koppar, eller till och med lägga en liten present vid frukostbordet.
  2. Hur kan jag göra frukosten hälsosam men ändå rolig? Använd färgglada frukter och grönsaker, gör roliga former med maten, eller servera hälsosamma favoriter med en twist.
  3. Kan jag förbereda något av detta i förväg? Absolut! Du kan förbereda de flesta rätter dagen innan och bara värma upp dem på morgonen.
  4. Vilken mat är bäst att inkludera i en födelsedagsfrukost? Det bästa är att inkludera ditt barns favoritmat. Detta kan variera från pannkakor till ägg, yoghurt till färsk frukt.
  5. Hur kan jag engagera mitt barn i frukostberedningen? Låt dem hjälpa till med enkla uppgifter som att vispa ägg, skära frukt med en säker kniv eller till och med dekorera borden. Detta kommer inte bara att göra dem mer engagerade, utan det kommer också att ge dig möjlighet att skapa meningsfulla minnen tillsammans.

You may also like

Leave a Comment