fbpx

Foglossning gravid – stödbälte & vad som funkar mot smärtan

by Fia
foglossning ont träning vad göra

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Dagens inlägg handlar om ännu en sak som kan hända när man är gravid, foglossning. Är man inte gravid och om man inte haft så djupa diskussioner om graviditeter så är ofta foglossning något som går den ”vanliga” människan förbi. Jag drabbades själv av tidiga foglossningar i min första graviditet, redan i vecka 8. Det gjorde så ont att jag trodde att jag fått ryggskott! Med en hel del erfarenheter i bagaget har jag här samlat information och tips om hur du kan leva med dessa besvär under din graviditet.

Vad innebär foglossning?

ont av foglossning vad göra
Hur känns foglossning? Svaret är att gravida kvinnor upplever smärta på olika sätt och i olika delar av bäckenet/ryggen/pelvis.

Foglossningar uppstår när kroppen gör sig redo för att föda barnet. För att barnet ska kunna födas så behöver bäckenbenet expanderas och därför blir lederna där bäckenbenet sitter ihop mer lösa för att möjliggöra just detta. Tidigare trodde man att lederna (”fogarna”) släppte helt, därav namnet foglossning, men alltså är det inte riktigt så. Även om det faktiskt känns så ibland. Det är ett hormon som heter relaxin, som utsöndras under mer eller mindre hela graviditeten, som orsakar detta. Det förklarar varför man kan känna smärtan även fast man inte är nära att föda. Men varför gör det så ont? Det finns inget solklart svar på det. Den största delen av smärtan kommer från musklerna. När bäckenbenet blir ostabilt och rörligare så förändras hela hållningen vilket gör att musklerna belastas på ett ovanligt sätt. Mage-, rygg-, sätes- och höftmusklerna är de som drabbas värst.

Hur känns foglossning?

Olika kvinnor upplever foglossningarna olika. För min del har det inte satt sig i pelvis-trakten utan långt långt ner i ryggen. Som jag skrev tidigare trodde jag att jag hade ryggskott när det högg som en kniv i ryggen. Jag pratade då med min barnmorska och hon rådde mig att boka tid med en sjukgymnast. Nu har jag så ont att jag knappt kan gå vissa dagar.

Ont i ländryggen och höfterna (bäckenet)

Ont i ländryggen graviditet foglossning smärta värktablett
Alvedon (absolut inte ibuprofen när du är gravid), kan hjälpa mot ont i ländrygg och höfter vid foglossning. Min läkare rekommenderade två alvedon på morgonen och sedan vid behov.

Sjukgymnasten gjorde noggranna undersökningar och konstaterade att det var foglossningar. Jag har pratat med vänner och bekanta som också drabbats. Många upplever andra typer av besvär än i ryggen. Det vanligaste jag hört är att det kan domna av nedtill så att det känns som att benet viker sig under en. Mitt råd är att undersöka hos en sjukgymnast, då får du också tips på hur du kan träna och vad du bör undvika. Till mig sa hon att jag ska undvika lyft från golvet, tex matvaror och andra tunga saker. Detta var oerhört svårt i början då jag var själv och min man inte var i Sverige. Jag fick lösa det med matkassar till dörren och hjälp från vänner. Jag kan fortfarande inte plocka ur disken ur lägsta hyllan i diskmaskinen, eller dammsuga golven.

Lindra och förebygga foglossning

Att bli av med denna smärta är svårt, men det finns saker man kan göra för att förebygga och lindra den. Om man tränar upp musklerna ordentligt innan graviditeten så blir inte påfrestningen så stor och det kan göra mindre ont. Detta är dock inget som hjälpt mig, och det är viktigt att påpeka att foglossningar även drabbar vältränade. Jag tror att foglossningar kan drabba överrörliga personer mer, detta är min egen spekulation. Jag har själv alltid varit väldigt böjlig i ryggen och det är där jag fått besvär.

Träning

Träning foglossning övningar som hjälper
Jag har fått ett program av min sjukgymnast. Bäckenlyft är en av övningarna som kan stärka upp musklerna runt foglossningarna.

Har man redan drabbats av smärtan så kan det ta emot att börja träna då till och med enkla saker i vardagen så som att gå i trappor eller ta stora kliv gör väldigt ont. Det man får tänka på då är att välja en träningsform som är skonsam. Vattengympa, simning eller särskilda träningspass för gravida är den träningsform som rekommenderas. Att träna väldigt hårt kommer inte bara göra ont utan det kan också göra läkningsprocessen långsammare när lederna efter förlossningen ska gå tillbaka till sitt mindre rörliga stadie. Jag har själv inte kunnat träna under min graviditet, vilket har varit oerhört frustrerande. Om kroppen säger ifrån så råder jag dig att lyssna.

Foglossningsbälte, bäckenbälte, stödbälte gravid

Stödbälte-gravid-bäckenbälte

Ett foglossningsbälte brukar rekommenderas till gravida kvinnor och jag började med det på inrådan av sjukgymnasten. De är ett bälte som fästs runt höfterna med knappar eller kardborreband för att hjälpa dessa besvär. Bältet håller om och stödjer musklerna som kan överansträngas och minskar därför smärtan då musklerna blir avlastade. Jag använde foglossningbälte varje dag sedan i vecka 10 ungefär. Det har inte gjort några underverk men det känns bättre, speciellt under lite längre promenader. Tänk på att du kan behöva lossa lite på bältet när du sitter ner, annars kommer ditt barn säkert att sparka i protest när det blir trångt.

Här kan du köpa stödbälten

Generella tips vid besvär

Andra saker som kan lindra smärtan är att ta det försiktigt i det vardagliga livet. Eftersom bäckenmenet är mindre stabilt så får man tänka på det och stötta benet så gott det går. När du går, försök att gå försiktigt och utan att låta benen ”fara omkring”, gå samlat med benen tätt ihop och låt aldrig det ena benet vara långt före det andra. Ta alltså små steg, stressa inte. Undvik trappor. Lyssna på din kropp och gör inget som gör ont, det är din kropps sätt att säga ifrån. Går det inte kan sjukskrivning vara den enda utvägen, kontakta din läkare eller försäkringskassan för mer information. Läs gärna relaterade inlägg:

You may also like

Leave a Comment