fbpx

Förbereda barn på syskon – tips och råd inför att få andra barnet

by Sofia
Förbereda barn på syskon tips

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Som förälder kanske du är överlycklig att det äntligen ska komma en till liten bebis. Det är vad du har planerat hela tiden, att dina barn ska få växa upp tillsammans och ha någon nära sig. Men det kanske inte är lika lätt för barnet att plötsligt få dela mamma och pappas uppmärksamhet. De har säkert ingen aning om vad det handlar om. Och ibland reagerar de inte lika positivt som sina föräldrar. Det kan därför vara bra att förbereda dem på vad som kommer att hända. Ge dem en chans att förstå varför allting blivit annorlunda.

Vilka förändringar innebär det att få syskon

Den största förändringen som de flesta barn upplever är att de nu inte har mammas och pappas odelade uppmärksamhet. Något som inte alltid är så lätt för ett litet barn. Samtidigt så kanske de är besvikna. Bebisen är så liten och egentligen ganska tråkig. Den bara sover hela tiden och vill inte leka. Om man tänker på vilken förändring det innebär för föräldrarna när de får barn så förstår du att det är en stor sak för syskonen. Alla måste vänja sig vid den nya situationen.

När berätta för barn om syskon?

Beroende på barnets ålder brukar de flesta berätta ganska tidigt att de ska få ett syskon. Det tar ju inte lång tid innan det syns och alla andra känner till det. Föräldrar och äldre syskon är den närmaste familjen och en graviditet är något man kan dela. Om du är rädd för att få missfall kanske du väljer att vänta lite, tills du är helt säker. Men det brukar ofta sammanfalla med när magen blir lite större, så det passar bra ändå. Det kan vara tråkigt för barnen om de hör det från någon annan.

Behöver man förbereda barn på att få lillasyster eller lillebror?

Det är lättare för barnen att acceptera en ny familjemedlem om de är förberedda. Och du vill ju att de ska växa upp tillsammans, dela livet så att säga. Det är väldigt vanligt att små barn blir svartsjuka på en ny bebis, men det kan hjälpa om de vet att hen är på väg och är förberedda.

Samtidigt så är det inte så lätt för små barn att riktigt förstå vad som händer. De ser magen som växer men kopplingen är inte självklar för dem. Du kan hjälpa dem mycket genom att förbereda dem och förklara hur det kommer att bli. Bland annat är det viktigt att de inser att de inte kommer kunna spela fotboll med lillebror den första tiden.

Hur kan man förbereda barn på syskon?

Det är bra att vara flexibel och utgå från barnets ålder och intresse. När graviditeten är ett faktum är det bra om föräldrarna själva berättar för barnet att hen ska få ett syskon. Du kan använda de böcker som finns om ämnet, de är bra att fortsätta med ända fram till förlossningen. Små barn förstår inte saker med en gång, utan det mesta måste upprepas. Ett nytt syskon är också väldigt abstrakt för dem, så bilder är ett bra sätt att hjälpa dem förstå.

Vartefter magen växer kan hen få känna på den, prata med sitt syskon och så vidare. Genom att vara involverad redan från början så brukar det vara lite lättare att acceptera alla de stora förändringarna. Ni kan förbereda bebisens rum eller hörna tillsammans. Sätta upp hyllor och bilder, bädda den lilla sängen. Kanske köpa en present som hen ska ge till sin lillasyster eller lillebror när hen kommer hem från BB. Kanske rentav bestämma namnet tillsammans, om det är lämpligt.

Förändringar och nya rutiner bör helst inte kopplas samman med det nya syskonet. Så om barnet måste flytta ut från sitt rum är det bäst om det sker ganska snart. Likaså om det är dags för det att sova i egen säng eller börja på dagis. Om allt det här är på plats långt innan bebisen kommer så behöver det inte bli en konflikt att det nya syskonet tar över min plats. Något som redan är rutin kopplas inte ihop med förändringen.

Att få syskon bok

Det finns många bra böcker som du kan använda tillsammans med barnen. De flesta vänder sig till åldern 3-6 år, men det finns även böcker för både yngre och äldre syskon. För oavsett hur gammalt barnet är så är det en omställning att få tillökning i familjen. Bebisens syskon behöver stöd, även om det kan skilja sig åt.

En del bra böcker att välja mellan:

Snart har vi en baby! av Gunilla Hansson

Att få syskon bok, snart har vi en baby Gunilla Hansson

KÖP HÄR

Boken är full av fina bilder som riktigt inbjuder till att prata om. Den tar upp både vad som händer inne i magen och vad som sker efter födseln. En riktig klassiker. (3-6 år)

Alla barnen får ett syskon av Måns Gahrton och Johan Unenge

Få syskon bok Alla barnen får ett syskon av Måns Gahrton Johan Unenge

KÖP HÄR

Författarna till den så populära julkalendern och filmen Hotell Gyllne Knorren har skrivit en härlig bok om en enorm familj. Alla barnen får ett syskon samtidigt, med allt vad det innebär! En fin vinkel på omställningarna när familjen utökas, och full med roliga bilder. (6-9 år)

Boken om att få ett syskon av Maria Frensborg

Boken om att få ett syskon av Maria Frensborg

KÖP HÄR

Här blandas historien om 3-åriga Mika som väntar på sitt syskon med fakta om vad som händer i mammas mage. Den berättar om mycket sådant som alla familjer upplever men även hur en storebror kan vara till hjälp. (3-6 år)

Vems syskon? av Stina Wirsén

Vems syskon? Stina Wirsén

KÖP HÄR

Den här boken tar upp den så vanliga situationen som ofta uppstår när bebisen föds. Syskonen kanske hade förväntat sig en lekkamrat men den lille är så tråkig! Samtidigt tar den upp problemet med syskonsvartsjuka, på ett avslappnat sätt. (0-3 år)

Fått syskon – arg på mamma

Hur mycket du än gjort för att förbereda ditt barn på syskonet så är det vanligt att det blir vissa kriser. Och ofta är det mamman som blir måltavlan. Det är ju trots allt hon som var gravid och som nu ska amma den nya bebisen. Plus att hon kanske är så trött hela tiden. Vad vet småbarn om att vara gravid och föda barn?

Ofta så reagerar små barn med att bli arga på mamman. De vill inte att hon ska trösta eller natta dem, det är bara pappa som gäller. Många mammor känner sig ledsna och åsidosatta. Men det är viktigt att komma ihåg att det här är en svår situation för barnet. De behöver hjälp och föräldrarna måste ha tålamod. Med tiden brukar det lösa sig, det är bara en övergående period.

Om möjligt ska du låta din partner ta hand om bebisen så du får tillräckligt med tid och ork över för det stora barnet. Som ofta inte är så stort, och gärna vill fortsätta vara liten ett tag till. Det är klart att bara du kan amma, till exempel. Men vem som helst kan byta blöjor, mata med flaska eller ge bebisen ett bad. Även om barnet till en början inte reagerar väl så är det viktigt att du alltid visar att du finns där och att du älskar hen precis lika mycket som förut.

Hantera svartsjuka barn

Tro inte att ditt barn är konstigt eller ovanligt. Så gott som alla barn blir svartsjuka när det kommer en ny bebis. Men du kan göra mycket för att hjälpa dem. Först och främst genom att prata och förbereda dem på det redan innan födseln. Men även när bebisen kommer hem är det viktigt att tänka på hur syskonen känner sig.

Inkludera syskon

En del väljer att låta någon annan komma in med bebisen i hemmet. Familjen väntar och mormor bär in hen i famnen, som en sorts present. Andra lägger bebisen på soffan, tillsammans med en speciell present till det stora barnet. När hen kommer in så hälsar mamman, tar barnet i famnen och visar det nya syskonet. Sedan får barnet presenten, som avleder uppmärksamheten på det nya.

Barn älskar att få vara med. Så redan innan bebisen föds kan du säga att hen kan hjälpa dig ta hand om henne/honom. Låt sedan syskonet få göra små saker, hämta blöjan eller kanske ge bebisen nappen. Berätta hela tiden hur speciellt det är att vara storebror eller storasyster. Hur mycket du uppskattar att de finns där.

Prata om känslor

Det kan också vara bra att prata med barnet om känslor. Att det inte är fel att vara svartsjuk, men att ni kan lösa det tillsammans. Framför allt är det viktigt att tillbringa mycket tid med det stora barnet, så det inte känner sig åsidosatt. Planera tillsammans så att det får tillräckligt med uppmärksamhet.

Sömnen är viktig – allt annat löser sig

Sedan kan det löna sig att vara flexibel. Det är viktigt att alla sover ordentligt, annars fungerar inte vardagen. Så om det innebär att föräldrarna måste dela på sig och sova med ett barn var under en tid så kan det vara värt det. Vissa förändringar måste komma gradvis, du kan inte förvänta dig att ett litet barn ska klara av allt på en gång.

Samma sak kan gälla vissa regler. Familjen kanske inte måste sitta och äta vid matbordet den första tiden. Ni kan mysa i soffan med lite pizza eller något annat som är speciellt. De regler och rutiner som barnet lärt sig försvinner inte genom att man tar det lugnt en liten tid. Däremot så kan det hjälpa barnet att slappna av och acceptera sitt syskon lite bättre.

Barn som går tillbaka i utvecklingen – regression pga syskon

Även det här är väldigt vanligt. Barnet vill vara minst igen, börjar kanske prata bebisspråk eller vill använda napp. Trots att det var länge sedan hen slutade eller lärde sig prata ordentligt. Allt det här brukar gå över men naturligtvis är det viktigt att ta itu med det. För barnet kanske känner sig åsidosatt eller försummad även om du inte tycker att det är det.

Det är viktigt att inte hela tiden säga till ett barn att det ska vara stort. För dem kan det låta som att du inte längre kommer att ge dem uppmärksamhet eller hålla dem i famnen. Det är redan något stort och omvälvande att en liten bebis har fått fotfäste i familjen. Om barnet nu också inte får vara litet så blir det helt fel. I deras lilla värld, i alla fall.

Så var lyhörd för hur ditt stora barn mår. Använd din fina bebisröst även med hen ibland, och var noga med att kela och ge dem uppmärksamhet. Det går över med tiden men det är viktigt att du och din partner ger det stöd som barnet behöver. Och glöm aldrig att allt det här sker i de flesta familjer. Att få ett syskon är en stor sak. Regression kan vara ett sätt för barnet att hantera sina känslor, att uttrycka sig trots att de nästan inte kan prata.

Vanliga regressioner när barnet får ett syskon:

  • Pratar bebisspråk
  • Vill ha nappen igen
  • Kissar på sig
  • Vill ha välling
  • Börjar krypa i stället för att gå
  • Tycker det är bäst med blöja igen, även om de kanske varit torra bra länge
  • Vill bli buren, vägrar kanske att gå själv

Är det skillnad på att få andra och tredje barnet?

Vi har bara två barn, så den här frågan fick jag ta hjälp av mina systrar och mamma som har 3 barn var respektive 4 barn.

Även om alla är överens om att det är lättare att få tredje och fjärde barnet utifrån syskon-dramatik så säger alla att det är viktigt att förbereda barnen även för det tredje syskonet, eller fjärde osv. Räkna aldrig med att små barn kan och förstår allt. Även om de är smarta så har de sitt alldeles egna perspektiv.

Många föräldrar tycker det är skillnad på att få andra och tredje barnet. De känner sig mer vana och avslappnade i rollen som föräldrar när det är dags för tredje gången. Samtidigt så kan det vara lite jobbigt om de större barnen fortfarande är små. Om de behöver hjälp med att klä på sig och äta så har du ett stort jobb framför dig.

Som förälder är det viktigt att ge uppmärksamhet till alla barnen. Oavsett ålder eller vilket nummer de är i ordningen. Det är bra att försöka få till lite ensam-tid med vart och ett av barnen. Alla har ju sina särskilda behov och förutsättningar, du kan aldrig slå dem samman till en bunt. Inte ens om de är syskon och trivs med varandra.

You may also like

Leave a Comment