fbpx

Allt du behöver veta om föreliggande moderkaka (orsaker, ärftlighet & risker)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är helt fantastiskt hur kroppen anpassar sig till en graviditet. Att den tillåter en annan varelse att vistas och växa där inne. Hela processen löper på helt naturligt, även om det kan innebära en del värk och obehag ibland. De flesta kvinnor gör vad de kan för att må bra, lägger om kosten och försöker hålla sig sunda. Ibland händer dock saker som ligger utanför din kontroll och som måste åtgärdas. Föreliggande moderkaka (Placenta previa) är en av dessa.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Vad är föreliggande moderkaka (placenta previa)?

När det befruktade ägget kommer till livmodern så börjar moderkakan att bildas. Då är du ungefär i vecka 3. Ibland så fäster sig embryot i den nedre delen av livmodern, och då är det helt naturligt att moderkakan bildas där. Den är ju till för att ge näring och syre åt bebisen när den växer till sig.

För det mesta så växer moderkakan uppåt, bort från livmoderns öppning. Där är blodflödet som störst, så den drar sig ditåt. Ibland blir den dock kvar där nere och täcker öppningen. Det kan vara helt eller delvis, men är alltid en graviditetskomplikation. Du kan inte ha samlag om du har placenta previa och kommer även att förlösas med kejsarsnitt. Barnet kan inte komma ut den naturliga vägen om moderkakan ligger för öppningen.

Läs även: Moderkaka i framvägg – Risker & Information

Hur vanligt är det?

Som tur är behöver få kvinnor uppleva den här komplikationen. Även om moderkakan kan ligga för långt ner vid de första ultraljuden brukar den dra sig uppåt vartefter som graviditeten framskrider. Livmodern tänjs ut och blir större, och moderkakan hänger med.

I mitten av graviditeten, när du gör ditt första stora ultraljud, är det cirka fem procent av alla graviditeter som har föreliggande moderkaka. När du närmar dig förlossningen har det sjunkit till en halv procent. Risken är alltså väldigt liten, men är viktig att känna till.

Orsaker till Placenta Previa

Man vet inte så väldigt mycket om orsakerna till placenta previa. Vad man känner till är olika faktorer som verkar öka risken. Rökning är en av dessa, ytterligare en anledning att sluta när du planerar att skaffa barn. Om du har blivit gravid med assisterad befruktning ökar riskerna något. Likaså om du har skrapats vid en tidigare abort eller missfall.

Genetiska faktorer / ärftlighet

Det verkar inte som att placenta previa är ärftligt. En amerikansk undersökning verkar peka på att asiatiska kvinnor har en högre grad av föreliggande moderkaka, vilket i så fall pekar på en viss genetisk predisposition. Detta är inget som ännu är helt säkert vetenskapligt bevisat. Tvärtom så är det troligen utomstående faktorer som har ett större inflytande på riskerna.

Fysiska förändringar i livmodern

Om du opererat livmodern, skrapats eller haft en allvarlig infektion i livmodern, kan det ligga bakom en föreliggande moderkaka. Orsaken är att livmodern då skadats på något sätt, att du fått ärrbildning eller att den har förändrats. Återigen är det inte alltid som du får de här problemen, men det är värt att vara uppmärksam om du vet att din livmoder varit med om något trauma tidigare.

Påverkan av tidigare kejsarsnitt

Om du har fött med kejsarsnitt tidigare, även om det bara är en gång, så ökar risken för placenta previa. Det hänger ihop med att livmodern gått igenom en operation, vilket påverkar den permanent.

Riskfaktorer

  • Rökning
  • Tidigare kejsarsnitt
  • Skrapning
  • Assisterad befruktning
  • Operationer eller annat trauma av livmodern
  • Infektioner
  • Gravid med tvillingar
  • Placenta previa i tidigare graviditet
  • Gravid vid hög ålder

Läs även: När ska man skaffa barn? Vilken ålder är bäst att bli gravid?

Olika typer av Placenta Previa

Det finns tre typer av placenta previa, som är mer eller mindre allvarliga. Skillnaden ligger i hur pass mycket moderkakan täcker över öppningen. Om du har en föreliggande moderkaka är det alltid viktigt att följa upp.

Komplett

Komplett eller total placenta previa innebär att moderkakan täcker hela livmoderhalsen, som ett litet lock. Det är inte så vanligt, men är en allvarlig komplikation. För att undvika blödningar behöver du förlösas med kejsarsnitt.

Partiell

När moderkakan bara täcker en del av livmoderöppningen kallas det för partiell placenta previa. Den ligger mindre än två centimeter bort från öppningen. Detta kan påverka förloppet när livmoderhalsen vidgar sig.

Marginal

Marginal Placenta previa är när moderkakan ligger nära livmoderhalsen, utan att täcka den. Den här typen av föreliggande moderkaka brukar rätta till sig av sig självt, vartefter du går framåt i graviditeten. Det är normalt för moderkakan att vilja dra sig uppåt. Så även om den först skådas långt ner i livmodern så vill den bort därifrån.

Föreliggande moderkaka symptom och tecken

Det är inte så vanligt med föreliggande moderkaka, så hur vet du att du har det? Förutom ultraljudet så finns det en del tecken på att du kanske har den här komplikationen. Dra dig inte för att ta upp funderingar med din barnmorska, det är bättre att kontrollera lite extra.

placenta previa undersökning föreliggande moderkaka graviditetskomplikation
En föreliggande moderkaka upptäcks oftast under ett ultraljud. Om föreliggande moderkaka konstaterats så kan det hända att du kommer bli kallad till extra ultraljud för att följa hur moderkakan rör sig.

Blödning under graviditeten

Det här är ett vanligt tecken på att du har placenta previa i någon form. Om du inte redan sett det på ultraljudet kan blödningar vara en anledning till att göra ett extra ultraljud. Ofta har du dessa blödningar utan smärtor om det är fråga om föreliggande moderkaka.

Smärta och kramper

Även om blödningarna ofta kommer utan smärtor så kan du ändå få ont av placenta previa. Ibland har du sammandragningar, en sorts värkar. Ta inte dessa symptom för givet utan kontakta barnmorskan för ytterligare utredning.

Diagnostiska tester

Många kvinnor har placenta previa i flera månader utan att märka av någonting. Inte förrän de gör ett ultraljud, ungefär i mitten av graviditeten. Då är just moderkakan något som läkarna kontrollerar extra noga. Även om din moderkaka ligger lågt eller är föreliggande vid det tillfället är det stora möjligheter för att den kommer att flytta sig uppåt i tid för förlossningen.

Kan moderkakan flytta på sig?

Moderkakan sitter egentligen fast på livmodersväggen, så den flyttar inte på sig rent fysiskt. Men när livmodern tänjs ut och växer, vartefter fostret blir större, så följer moderkakan med. Den växer också i omfång och väljer då att sträcka sig uppåt, av den enkla anledningen att den får mest näring därifrån. Det är därför som det ofta inte är några problem med en vaginal förlossning om det är fråga om marginell placenta previa. Den har tid att flytta på sig innan det är dags att föda fram barnet.

Restriktioner

En föreliggande moderkaka är en komplikation i din graviditet och bör hållas under kontroll. Du bör också undvika vissa saker, för att det inte ska bli värre.

Läs även: Järnbrist gravis: Mina erfarenheter och tips!

Kräver föreliggande moderkaka sjukskrivning?

Du måste inte nödvändigtvis sjukskriva dig. Det beror på hur du mår och hur moderkakans position påverkar dig. Samt vilken sorts arbete du har. När du har placenta previa bör du inte lyfta tungt eller anstränga dig, så fysiskt arbete är inte att rekommendera. De flesta klarar av ett vanligt, lite lättare jobb.

Kan man ha samlag?

För det mesta så rekommenderar man att inte ha samlag när du har placente previa. Risken för en blödning är stor och det kan leda till prematur förlossning. Likaså kan det ibland vara bäst att inte träna, men det beror på var moderkakan ligger.

Risker med föreliggande moderkaka

Det behöver inte hända något bara för att moderkakan sitter över livmoderhalsen. Du kan klara av en hel graviditet och sedan förlösas med kejsarsnitt. Det är klart att vissa risker finns, och du bör vara försiktig.

Risker för modern

En av de stora riskerna är att du får en blödning, vilket kan vara livshotande. Det är mycket blod som rinner genom moderkakan och livmodern, barnet får sin näring genom den. Så var uppmärksam även på mindre blödningar. Kom också ihåg att du kanske bara blöder, och inte känner några smärtor, men att det kan vara farligt ändå.

Risker för fostret

Barnet kan få syrebrist vid föreliggande moderkaka. Därför håller man hela tiden koll på både barnet och mamman. För det mesta är det inte farligt för barnet, även om du blöder med placenta previa. Om du har stora blödningar kan hens hjärtfrekvens sjunka och du måste förlösas omedelbart. Vid ultraljudet får du veta vilka riskerna är, för det är inte alla moderkakor som sitter på samma sätt.

Missfallsrisk

Det är inte vanligt att du får missfall av placenta previa. Däremot kan komplikationer leda till en för tidig födsel, med allt vad det innebär. Speciellt stor är risken om du börjar blöda, om det är mycket måste man ta ut bebisen.

Dödlighet

Som tur är det inte så vanligt med föreliggande moderkaka, för det kan vara farligt. Både mamman och barnet är i riskzonen, speciellt om moderkakan inte flyttar på sig. I de allra flesta fallen händer det ingenting, när du gör nästa ultraljud lite närmare förlossningsdatum så är moderkakan på rätt plats.

När man väl vet att du har placenta previa så är läkarna extra försiktiga. Det är möjligt att du blir inlagd en bra stund innan beräknad födsel så de kan ha uppsikt över både dig och fostret, vilket naturligtvis minskar riskerna avsevärt. Risken att dö på grund av placenta previa är oerhört liten. Prata med din barnmorska om du känner dig orolig.

Födelsesätt

För det mesta så försvinner problemet vartefter graviditeten fortskrider. Moderkakan följer med livmodern uppåt när den växer, och ligger inte längre över öppningen. Ibland så stannar den kvar, om den fastnat allt för nära livmoderhalsen. Då kan det påverka ditt sätt att föda, och du kan troligtvis inte välja själv hur du ska förlösas.

Läs även: Avslag efter förlossning – Allt du behöver veta om blödningar efter förlossningen

Leder föreliggande moderkaka alltid till kejsarsnitt?

I de flesta fallen måste du ta kejsarsnitt vid placenta previa. Riskerna för att du ska börja blöda är allt för stora, och det kan leda till stress hos både dig och barnet. Mycket beror på var moderkakan sitter och hur du mår i övrigt.

Naturlig födsel kontra kejsarsnitt med Placenta previa

Om moderkakan inte sitter allt för nära livmoderöppningen kan du eventuellt få föda fram barnet på vaginal eller naturlig väg. Läkarna är medvetna om ditt tillstånd och är redo för en eventuell blödning. En del kvinnor är väldigt måna om att få föda naturligt, av flera olika skäl.

Framtida graviditeter och risker

Har du haft placenta previa är det större chans att du får det igen. Likaså om du haft kejsarsnitt så ökar risken för att problemet uppstår. Det kanske inte är så roligt att tänka på det när du planerar en stor familj. Ärr och trauma i livmodern är sådant som troligtvis lägger grunden för föreliggande moderkaka. Samtidigt så är det ingen fara i de flesta fall. Moderkakan flyttar på sig och du kan föda helt naturligt.

You may also like

Leave a Comment