fbpx

Förlossningsdrink recept – olika varianter på populära förlossningsdrinkar

by Sofia
Förlossningsdrink recept

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det finns många traditioner och husmorstips som har att göra med graviditeter och förlossningar. En av dem är att du kan dricka en förlossningsdrink för att sätta i gång processen. För många är de sista dagarna eller veckorna tunga och de vill helst inte gå över tiden. Men du kan ju inte dricka bara vad som helst och hoppas på det bästa.

OBS! Recepten innehåller ricinolja och vissa champagne, dessa livsmedel intas på egen risk. Fråga gärna din barnmorska om du känner dig osäker.

Förlossningsdrink funkar? Kan en förlossningsdrink starta förlossning?

Det låter för bra för att vara sant. Men många kvinnor intygar att det faktiskt funkar riktigt bra. De har kunnat reglera när förlossningen ska komma i gång tack vara en förlossningsdrink.

Kan en förlossningsdrink vara farlig?

Du ska alltid vara försiktig med vad du äter och dricker när du är gravid. Det bästa är att fråga din barnmorska om råd. Det finns dock holistiska och alternativa metoder som kan funkar, framförallt för att de har en slags placeboeffekt. Många i sjukvården vill inte ens prata om alternativmedicin, men som gravid kan du vilja göra vad som helst för att bebisen ska komma ut.

Läs även: Kan ananas starta igång förlossningen?

Var dock uppmärksam på att vissa produkter kan öka risken för komplikationer. Problemet är att meningarna är skilda på den här punkten. En del anser att du ska låta naturen ha sin gång. Andra säger att vissa ämnen inte är farliga i mindre mängder. Så skaffa dig information och gör sedan ett personligt beslut.

När ska man dricka förlossningsdrinken?

Det är viktigt att inte sätta i gång en förlossning innan livmodertappen är mogen. Men om du vet att den är det och börjar gå över vecka 41, så kan det vara läge med en induktion. För det är ju ändå det som en förlossningsdrink är. Ett sätt att på ett mer naturligt sätt få i gång förlossningen.

Förlossningsdrink resultat

Vad kan du då förvänta dig? Hur har andra kvinnor upplevt förlossningen när de druckit en förlossningsdrink?

Förlossningsberättelse förlossningsdrink

Nina Campioni är en av de som fött barn efter att ha druckit en förlossningsdrink. Hon berättar att förlossningen startade bara några timmar efter att hon druckit två glas av sin förlossningsdrink. På sidan delar hon också med sig av receptet.

Yoga Mamas blogg kan du läsa om hur hon studerade metoder hos barnmorskor i Latinamerika, och hur de gav henne ett speciellt recept på förlossningsdrinken. Hon ger också råd om hur du kan förstärka effekten genom att göra olika yoga-rörelser.

Även för en doula kan det vara jobbigt att föda barn. Tine Worén berättar om hur hon gjorde allt hon kunde för att hålla sig lugn och ändå aktiv. Hon tog sin förlossningsdrink och såg resultatet efter bara någon timme.

Vad är det som gör att förlossningsdrink funkar?

Varför förlossningsdrinken funkar är det egentligen ingen som vet. Troligtvis är det den laxerande effekten som drinken har. Kramperna som uppstår i magen stimulerar livmodern att börja arbeta.

Förlossningsdrink recept

Här följer en samling med recept från olika kvinnor som själva har provat på drinken. Recepten kan variera lite grand, men i stort sett har de samma huvudingredienser. Egentligen rekommenderas inte ricin för gravida kvinnor, så var försiktig med mängderna.

OBS! Det är viktigt att välja en ricinolja som är godkänd för invärtes bruk, exempelvis denna.

Förlossningsdrink recept med champagne

Förlossningsdrink recept utan champagne

Förlossningssmoothie recept

  • 4 msk smoothie
  • 2 msk champagne
  • Lite mer än 1 msk ricinolja

Drink förlossning recept aprikospure

Förlossning te

Champagne förlossning drink

I stället för citronverbena kan du använda mangonektar. Och om du inte får tag på aprikosjuice så går det bra med ananasjuice.

Läs vidare: Hallonbladste för att starta förlossning

Om du använder verbenaté så brygger du först det och blandar sedan alla ingredienserna tillsammans i en mixer. Drick förlossningsdrycken och se till att hålla dig nära en toalett.

Förlossningsdrink ricinolja (även kallat castorolja)

Som alla vet är ricinolja starkt laxerande. Den används även för utvärtes bruk i behandlingen av cystor eller inflammationer. Bruket av ricinolja för att sätta i gång värkarna är dock omdiskuterat. Många kvinnor tycker det fungerar. De får fart på tarmarna, och tömmer dem. Samtidigt känner de hur livmodern börjar dra ihop sig och förlossningen är på väg.

Vad är castorolja?

Castorolja är det engelska namnet för ricinolja. Den utvinns av fröet på ricinträdet (Ricinus communis). Det har odlats i flera tusen år och används ofta för att skydda huden mot väder och vind. Den irriterar också tarmarna, vilket gör den till ett effektivt laxeringsmedel.

Vilken ricinolja för att starta förlossning?

Välj en ricinolja som är gjord för invärtes bruk, exempelvis denna . Eftersom det är en vanlig hudprodukt så säljs den ibland utblandad med parfymer och annat. Vilket naturligtvis inte är lämpligt när du ska dricka den. En ekologisk eller biologisk ricinolja kan också vara att föredra. Ju renare desto bättre.

Hur lång tid tar det för ricinolja att verka?

Här beror det lite på hur mycket du tar. Men du kan räkna med några timmar om du intar 2 msk ricinolja. Den fungerar alltså ganska snabbt. Så när du tar förlossningsdrinken är det bäst att vara redo. Samt att ha nära till badrummet.

Kan ricinolja vara farligt?

Orsaken till att ricinolja fungerar så bra är att den irriterar tarmen. Så du kan eventuellt få diarré och illamående. Det är en ganska stark lösning, och rekommenderas egentligen inte för gravida kvinnor. Problemet är nämligen att det är relativt enkelt att ha en allt för stark reaktion. Så var sparsam med ricinoljan och väldigt uppmärksam på hur du reagerar.

Förlossningsdrink Asabea Briton (barnmorska)

Den kända influencern, barnmorskan och mamman Asabea Briton har mycket att säga om förlossningar. Bland annat hur det är att föda hemma, om än med stöd och hjälp från andra barnmorskor. Du kan lyssna på en trevlig pod där hon svarar på lyssnarnas frågor, bland annat om förlossningsdrinken.

Förlossningsdrink fungerar inte – varför?

När du är redo att föda fram ditt barn vill du bara att allting ska börja. Det är jobbigt att gå över tiden och många börjar räkna timmarna redan när de nått fram till sin beräknade dag.

För efter flera månader med stor mage och ständiga toalettbesök för att kissa är du så inställd på en förlossning. Därav intresset för förlossningsdrinkar och andra heta tips för att få igång förlossningsarbetet.

Läs även: Så går det till med igångsättning av förlossning – mina egna erfarenheter

Om du dricker förlossningsdrinken och ingenting händer är det lätt att tappa sugen. Men kom ihåg att bebisen och din kropp måste vara redo för att du ska kunna föda fram barnet. Du har kanske druckit drinken lite för tidigt, det var inte dags ännu (även om det ”borde” vara det).

Det är inte så lätt att styra det där med bebisar och förlossningar. De har en tendens att komma när de själva önskar det 😉

Slutsats: starta förlossning drink

Många kvinnor känner alltså att drinken har hjälpt dem. De har fött fram sina barn kort tid efter de druckit förlossningsdrinken. Vad som är viktigt i sammanhanget är att inte dricka den innan din kropp är redo. Livmodertappen måste vara mogen och det ska inte vara långt kvar ändå.

Rekommenderat: 15 mycket tidiga tecken på att förlossningen är igång

Samtidigt kan ricinoljan vara irriterande på dina tarmar och kropp. Det är inte bara att ta den här drinken utan du bör vara helt övertygad om att det är något du vill göra. Diskutera det gärna med en barnmorska eller någon annan som känner till processen. Och var redo för att det kan gå snabbt när du väl dricker din förlossningsdrink. I alla fall kommer du att få springa på toaletten ganska snart.

You may also like

Leave a Comment