Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Att vänta barn är inte alltid så lätt. Det är mycket som sträcker och gör ont. Förvärkar är vanliga, men kan vara jobbiga att hantera. Ibland håller de i sig flera timmar. Det är viktigt lära känna sin kropp så du kan urskilja vilken sorts värk det är. Då blir det också enklare att göra någonting åt det så du får lite lättnad.
Informationen i detta inlägg bygger på egen efterforskning och erfarenheter. Jag är inte utbildad sjukvårdspersonal. Är du det minsta osäker bör du kontakta din förlossning eller barnmorska.
Vad är förvärkar?
Som namnet antyder handlar det om värkar före förlossningen. De är som en förberedelse för det som komma skall. Det är vanligare för omföderskor att uppleva förvärkar, men de kan komma för vem som helst. Ibland så tidigt som i vecka 30.
Förvärkar är inte riktigt det samma som sammandragningar och inte heller handlar det om förlossningsvärkar. Men de hör alla samman, för målet med alla dessa typer av värkar är att bebisen ska kunna komma ut så smidigt som möjligt.
Är förvärkar samma sak som sammandragningar?

Nej, det är två olika saker, även om de liknar på varandra. Men förvärkar är just det, värkar som kan göra ganska ont. Livmodern håller på och förbereder sig för att du ska föda fram barnet. Det gör den genom att dra åt den stora muskeln för att sedan slappna av den.
Allt det här kan komma i gång redan i vecka 20, och då handlar det om sammandragningar. Magen blir hård och putar ut lite extra. Ofta är sammandragningarna oregelbundna och det brukar hjälpa om du vilar.
När du sedan kommer närmare förlossningen gäller det att verkligen träna upp muskeln. Då sätter förvärkarna in, som känns mycket mer, många upplever att de gör rätt så ont. Det är alltså ungefär samma funktion, bara det att nu är det mer intensivt.
Hur känns förvärkar?
En del beskriver det som en molande värk, ungefär som när du har din mens. Andra tycker att det pressar neråt, att magen blir hård och spänd. Generellt kan man säga att förvärkar är mer obehagliga än smärtsamma. Men allt som har med en graviditet och förlossning att göra är så individuellt. Vissa kvinnor märker nästan inte av förvärkarna alls medan andra tycker det är väldigt jobbigt.
I slutet av graviditeten är du ju också ganska trött. Det är tungt med ett nästan förutvecklat barn i magen och du har svårt att röra dig. Små förändringar kan kännas väldigt stora, och framför allt när det handlar om livmodern.
Din personliga form kan bidra till hur väl du orkar med förvärkarna. För de börjar ju ofta på toppen av livmodern och fortsätter neråt. Ju närmare förlossningen, desto kraftigare är de.
Fakta om förvärkar:
- Förbereder livmodern på förlossningen
- Du känner hur magen blir hård och det kan trycka neråt
- Kan göra ont, men mest som en molande mensvärk
- Är oregelbundna och inte så långa
- Det brukar lätta om du tar en varm dusch eller vilar
- En del tycker att massage hjälper när de har förvärkar
- Byta ställning kan vara till hjälp
Vad är skillnaden mellan värkar och förvärkar?

Det finns många olika sorters värkar. Förvärkar, förlossningsvärkar, eftervärkar och sammandragningar är alla exempel på värkar. Men de kommer vid olika tillfällen och upplevs inte på samma sätt.
Vanligtvis så pratar man om värkar i samband med förlossningen. Då skiljer de sig från förvärkarna genom att de är mer uttalade och regelbundna. När det är mindre än 10 minuter mellan värkarna så vet du att förlossningsarbetet är i gång.
Förutom att värkarna under förlossningen är kraftigare och tätare så kan du också se på din andning för att veta om det är dags. Vanligtvis så blir du mer flåsig och andas fortare när förlossningen har kommit i gång.
Skillnaden mellan förvärkar och riktiga värkar är alltså att: förvärkar vanligtvis är oregelbundna och att de inte blir starkare över tid, medan riktiga värkar blir starkare och mer regelbundna med tiden. Riktiga värkar ökar också i smärta och tryck i nedre delen av magen och ryggen.
Om du är osäker på om du upplever förvärkar eller riktiga värkar, är det alltid bäst att kontakta din barnmorska eller läkare.
Förvärkar hur länge innan förlossning kan man ha dem?
En del kvinnor börjar med förvärkar redan ett par månader innan förlossningen. Andra bara några dagar i förväg.
Ofta är det ju inte bara värkarna som är ett tecken på att förlossningen är i gång. Det kan också vara flytningar från när slemproppen går. Eller fostervattnet som rinner ut, och så vidare.
Läs även: Så ser slemproppen ut – bildexempel för dig som inte är kräsmagad
Men framför allt är det hur pass regelbundna värkarna är när datumet närmar sig som visar att det är fråga om förlossningsvärkar. De blir starkare och kommer oftare.
Med förvärkar kan du också få dem att avstanna genom att röra på dig eller byta ställning, eller i alla fall så blir de lättare. Det är inte fallet med förlossningsvärkar. De blir bara starkare och tätare hela tiden, för nu ska barnet ut.
Förvärkar omföderska
Det är vanligare för omföderskor att ha förvärkar än för förstföderskor. En del menar att kroppen på något sätt kommer ihåg hur det var förra gången. Och att det nu är läge att verkligen förbereda sig för när barnet ska komma ut.
Att vara gravid är något väldigt personligt. Så om du är orolig eller tycker att värkarna blir mer intensiva kan du alltid ringa och fråga förlossningen. Det är inte läge att försöka vara duktig när det kommer till en förlossning, utan be om råd ifall du undrar om det är riktiga värkar det handlar om.
Förvärkar mensvärk
De flesta har inte så väldigt ont av förvärkarna. De känns mest som mensvärk, en molande känsla som inte är allt för stark. Vilket dock kan vara jobbigt när det upprepas flera gånger, även om det inte handlar om regelbundna värkar.
Men tänk på syftet med förvärkarna. De gör att livmodern är bättre rustad för förlossningen, och det är ju det som är målet med en graviditet. När du vet vad som händer i kroppen brukar det vara enklare att hantera det.
Förvärkar som gör ont i ryggen

Du kan aldrig säga med säkerhet hur förvärkarna kommer att kännas. Även om det är ditt andra, tredje eller fjärde barn. Även en och samma kvinna kan ha olika upplevelser varje gång hon är med barn.
För det mesta är inte förvärkar så kraftiga att de gör ont. Det är mer en molande känsla, ungefär som när du har mens. Men en del kvinnor får ont i den nedre delen av ryggen. Livmodern är ju stor och kan trycka även på ryggen. När den blir hård och spänd påverkar det hela området nere runt magen.
Regelbundna förvärkar
Ibland börjar förvärkarna flera veckor i förväg. Då kan du förvänta dig att de är oregelbundna, även om de kan hålla på under ganska lång tid i stöten.
Men när förvärkarna börjar bli regelbundna är du troligtvis ganska nära din förlossning. Du har då kommit in i den så kallade latensfasen. Notera hur ofta du har värkarna och hur långa de är, och ring sedan sjukhuset.
Mycket sammandragningar hela tiden (täta)
Det finns en del saker som påverkar hur dina sammandragningar är under graviditeten. Om du redan har fött barn brukar de vara kraftigare, till exempel. Men även sådana saker som stress och oro kan påverka dina förvärkar. Å andra sidan kan du ha mycket sammandragningar utan att vara stressad.
Försök förstå om det är något mönster i sammandragningarna.
Det är klart att om du börjar närma dig datumet så är det större chans att förvärkarna går över till förlossningsvärkar. Men även om du har lite tid kvar är det bra att vara uppmärksam på hur sammandragningarna är. Du kanske har dem ofta, men är de regelbundna? Börjar de tillta i styrka eller är det ungefär det samma?

Känn dig inte dum om du är orolig. Ring och fråga vad du ska göra. Barnmorskan eller sjukhuset kan lyssna på dina beskrivningar och avgöra om det är bäst att åka in eller om du ska vänta.
Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel. Alla kvinnor är olika och din kropp gör som den vill. Det är bara att följa med i svängarna och försöka förstå vad som händer.
Vad du kan göra för att hantera och lindra förvärkar
Det finns flera saker du kan göra för att lindra obehaget och smärtan från förvärkar:
- Ta det lugnt – förvärkar kan göra dig trött och orolig. Kom ihåg att ta regelbundna pauser och försök att inte anstränga dig för mycket.
- Ändra ställning – att byta position kan lindra smärtan från förvärkarna och få dem att gå över snabbare (eller att det i alla fall känns så).
- Ta ett varmt bad eller dusch – värme kan hjälpa till att lindra värk och obehag.
- Fokusera på andningen – djupa andetag och avslappningsövningar hjälper mycket när du har förvärkar.
- Drick vatten – det är viktigt att inte bli uttorkad. När det gör ont är det lätt att glömma bort att både äta och dricka, men att få i dig vätska är viktigast.
- Använd en TENS-maskin – TENS-maskiner är små apparater som hjälper till att lindra förvärkarna genom att stimulera nerverna i huden.