fbpx

16 tecken på att du kommer gå över tiden (& 3 faktorer som kan påverka det)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När graviditeten börjar närma sig slutet är du helt inställd på att äntligen få träffa din bebis. Därför är det inte så roligt att gå över tiden, att behöva vänta ännu längre. Samtidigt är du ganska stor och trött efter så många månader med ett växande barn i magen. Det kan hjälpa lite om du är inställd på att förlossningen blir försenad. Framför allt är det bra att veta om du kan förhindra det.

När föds barnet?

Till att börja med är ditt datum för förlossningen bara en uppskattning. Den är baserad på när du hade din sista mens, alltså inte när du egentligen blev gravid. Det hjälper doktorn att se hur bebisen utvecklas och att allt är som det ska. Samt ger dig en liten fingervisning om när du kan förvänta dig den stora dagen.

För det mesta fungerar det dock ganska bra, barnet föds ofta runt det där datumet. Förutom när du går över tiden.

Har jag gått över tiden?

Det datum du får när du upptäcker att du är med barn är alltså bara en beräkning. Man räknar med veckor och marginalerna är ganska stora. Om du föder mellan vecka 37 och 41 kallas graviditeten för fullgången. När graviditeten fortsätter även efter vecka 41 har du gått över tiden.

Man vet inte helt säkert varför en del kvinnor går över tiden, men det finns vissa tecken som är bra att känna till.

Tecken på att du kommer att gå över tiden:

  1. Det är ditt första barn. Statistiken visar att första gångs mammor vanligtvis föder sina barn flera dagar senare än omföderskor. Så om du väntar barn för första gången kan väntan troligtvis bli lång. Naturligtvis ska du alltid kontakta vården om du mår dåligt. Tänk på att det är bäst att vila så mycket som möjligt innan allting sätter i gång.
  2. Du är gravid med en pojke. Det här är inte bara gammalt skrock, utan återigen är det undersökningar som pekar på att du är mer trolig att gå över tiden om du har en liten pojke där inne.
  3. Din mamma och mormor gick över tiden. Hur din graviditet och förlossning blir hänger en del på ärftliga faktorer. Om din mamma eller mormor gick över tiden ska du inte bli förvånad om det samma händer med dig. Hormoner och genetiskt påbrå är starka saker, så fråga gärna kvinnorna i din familj vad de haft för erfarenheter.
  4. Du har gått över tiden med tidigare graviditeter. Ibland går det inte i familjen, men du själv har erfarenhet av det. Även om det är vanligare med första barnet kan det också ske med kommande graviditeter, om du nu en gång upplevt det. Det är kanske inte så roligt att gå över tiden flera gånger, men det är alltid bättre att vara förberedd.
  5. Din ålder. Nu för tiden är det vanligt med lite äldre mammor, och det är helt okej. När du kommer upp i 30-års åldern börjar du räknas som äldre när det kommer till förlossningar. Sannolikheten att du går över tiden ökar alltså när du passerar 30.
  6. Datumet för förlossningen är felberäknat. Det kan hända att vården gör ett misstag. Vid ultraljudet mäter de barnet och då kan de ibland korrigera sina beräkningar. Även här är marginalerna så pass stora att det kan hända att ditt BF förblir just det, beräknat och inte exakt. Kom ihåg att det bara är en riktlinje, och inte ett kontrakt. Försök vara flexibel och lyssna mer på din kropp än ett särskilt datum.
  7. Du är inte helt säker på när du hade sista mensen. En del kvinnor är oerhört noga med att skriva ner allt som har med ägglossning och menstruation att göra. Speciellt om du planerar att bli med barn eller har försökt ett tag. Det är inte alla kvinnor som har lika stenhård kontroll på sina äggstockar. Därför kan också ditt BF bli lite skevt, vilket gör att du går över tiden på papperet.
  8. Du är överviktig. Studier visar att kvinnor som är kraftigt överviktiga ligger i riskzonen för att gå över tiden när de väntar barn. Detta har vården koll på, och om det är så att de misstänker att du kommer gå över tiden så har du förmodligen fått göra extra kontroller pga. detta.
  9. Du behöver inte gå så ofta på toaletten. Det låter konstigt, men hur ofta du bajsar kan vara ett tecken på att du går över tiden. När förlossningen börjar närma sig får många kvinnor en stark känsla av att gå på toaletten. Både strax innan och medan du föder barn är det vanligt att tömma tarmen. Så om du inte har den där känslan kanske du kommer att gå över tiden.
  10. Din slempropp sitter kvar. I början av graviditeten bildas det en slempropp som hindrar bakterier och smuts från att ta sig upp i livmodern. Det är ett effektivt skydd, som naturligtvis måste försvinna när det är dags för barnet att komma ut. Ibland försvinner den flera veckor före förlossningen, men för det mesta sker det i ett tidigt skede av förlossningsarbetet. Så om du inte har några flytningar och slemproppen sitter där är det ett tecken på att det inte är dags.
  11. Du har inga sammandragningar. I slutet av din graviditet brukar förvärkarna bli allt starkare. De kommer dessutom med mindre mellanrum. Du riktigt känner hur kroppen förbereder sig för den stundande förlossningen. Om du inte har några sammandragningar, eller om de är väldigt sporadiska, kan det vara på grund av att du går över tiden. De sista veckorna och dagarna kontrolleras du mer, speciellt om vecka 41 kommer och går.
  12. Du är allt för stressad. För det mesta hör du att ”bebisen kommer när tiden är inne”. Att det inte är någonting du kan göra för att påverka födelsedatumet. Men det är inte riktigt sant. Om mamma är väldigt stressad, av olika anledningar, har det visat sig att kroppen håller tillbaka. Det är dock inte helt och hållet vetenskapligt bevisat. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och göra allt du kan för att hantera stressfulla situationer, även om det är svårt i en sådan period av livet.
  13. Ditt vatten har inte gått. De flesta förlossningar är inte som i filmerna. Där vattnet går, alla börjar springa omkring och rusa till sjukhuset. För att sedan föda fram barnet inom tio minuter. I verkliga livet är det ändå en viktig del av förlossningen. När vattnet gått brukar barnet följa inom kort tid. Annars är det vanligt att sätta i gång födseln, för att barnets bästa. Så om du fortfarande väntar på att vattnet ska gå, kan det hända att du får vänta ett tag på förlossningen.
  14. Du har ingen känsla för att bygga bo, det vill säga boa. Att vilja ställa i ordning hemmet, bilen och livet för det lilla barn du går och väntar på. Många kvinnor upplever en extra rush av energi i slutet av graviditeten, ganska nära inpå förlossningen. De fixar barnkammaren, som säkert redan är färdig, lägger sista handen vid olika detaljer. Viker små kläder och städar det redan rena hemmet. Du kanske har ett bra tag kvar till förlossningen om du inte har den här känslan för att bygga bo. Å andra sidan är det inte alla kvinnor som boar, så det är ganska relativt.
  15. Du bajsar som vanligt. Inte direkt ett konversationsämne för middagsbjudningen. Men det är ett faktum att när förlossningen börjar närma sig så får kvinnor ett alldeles speciellt behov av att gå på toaletten. Det är inte ovanligt att tro att du är sjuk, för att du måste gå så ofta. För att sedan känna av sammandragningarna och inse att förlossningen är på gång. Så om du inte märker någon skillnad i hur ofta du känner för eller egentligen går på toaletten, är det möjligt att förlossningen är försenad.
  16. Din livmoderhals är sluten. En av de saker som man ser på först när du kommer in på förlossningen är hur pass öppen du är. De mäter livmoderhalsen, eller cervixen som den också kallas. När det är dags för barnet att komma ut ska du vara öppen 10 centimeter. Hela det området blir mjukare och redo för att barnet ska tränga sig igenom. Så om din livmoderhals är sluten, eller inte vid nog, är det inte dags ännu.

Vad jag kan göra för att föda i tid

Det är alltid viktigt att komma ihåg att BF inte är ett exakt datum. Att det bara är en beräkning, för att hålla koll på graviditeten. Men ibland så känner du verkligen att det är dags. Du är så trött på att vänta barn, allting känns tungt och stort. Vad kan du då göra för att föda i tid, så du slipper gå över tiden? Är det några misstag du bör undvika, för att allting ska ske lite snabbare?

  1. Dra ner på stressen. Som redan nämnts kan stress göra att du går över tiden. Eftersom du inte vill riskera att behöva gå längre än nödvändigt så är det bra att förbereda sig lite extra på alla känslor som du kommer att uppleva. Det är normalt att vara ängslig och stressad. Om du lägger upp en plan för hur du ska klara av det hela kan det göra det lättare för dig att slappna av. Välj ut vem du vill ha med dig under förlossningsarbetet. Prata igenom dina önskemål och farhågor, allt som har med förlossningen och föräldraskap att göra. Skriv gärna ner dina tankar och ge till sjukhuset, de brukar vara villiga att respektera mammans önskemål så mycket som möjligt.
  2. Testa ett husmorsknep. Det finns olika saker som sägs kunna sätta igång en förlossning. Att dricka hallonbladste, sitta på en yogaboll eller att ha sex är klassiska tips som använts länge för att skynda på förlossningen. Huruvida dessa saker faktiskt hjälper eller inte finns det dåliga bevis för. Men så länge det inte skadar så kan det vara värt att testa!
  3. Du tänker för mycket på BF. En av de första sakerna folk frågar när de ser att du väntar barn är när du kommer att föda. Det rätta svaret är att du inte vet när bebisen kommer. Mer eller mindre, vilken månad, men egentligen inte så mycket mer. Tänk inte för mycket på BF, utan koncentrera dig på att vara förberedd. Det innebär att du bör vila så mycket som möjligt. En förlossning och sedan ett nyfött barn är hårt arbete, och du behöver all den styrka du kan samla på dig.

Att gå över tiden är inte en katastrof

Det kan vara jobbigt att behöva vänta på förlossningen. Ditt BF kommer och går, och du är fortfarande gravid. Men för det mesta är det ingen fara, bebisen kommer när det är dags. Läkarna är mycket noga med att kontrollera både mamma och barn. Vid behov kan de sätta i gång förlossningsarbetet, men många kvinnor föredrar att vänta tills det är dags. Och det är inte så mycket du kan göra själv, förutom att ta det lugnt och vänta.

Läs även: Igångsättning förlossning – Egna erfarenheter & generell info

You may also like

Leave a Comment