fbpx

Galonbyxor 2023: rusta ditt barn inför regn & rusk

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Regn, rusk och lek i vattenpölar kräver plagg som håller vattnet borta. Det som behövs är Galonbyxor! De flesta av oss har förmodligen någon gång burit ett par galonbyxor. Tänk så smidigt att kunna leka och vara i regn och väta utan risk för att bli kall och blöt inunder. Dagens inlägg tillägnas galonbyxorna och galonkläderna!

Galon var tidigare namnet på ett särskilt material från Gamlestadens Konstläderfabrik och Nylon, därav förkortningen. Denna fabrik låg i Göteborg och var först med att tillverka materialet under namnet galon.

Vad består galon av?

Vad är då galon för nåt? Jo det är ett vävt tyg som täcks med någon form av plast. Historiskt har antingen PVC (används inte längre) eller PU använts, men idag används endast PU. Detta ger tyget helt vattentäta egenskaper vilket är varför galon ofta används till regnkläder.

Läs även: Höstkläder barn inspiration

Det var först på 1950-talet som galon började bli stort, då användes det förutom till kläder även till accessoarer, inredning och bilklädslar. Galonets vattentäta egenskap var något helt nytt, då man tidigare inte kunnat skapa helt vattentäta kläder. Än idag tillverkas kläder till både barn och vuxna i galon.

Kan galon bli gammalt?

Galon kan påverkas av tiden, men blir inte gammalt på samma sätt som ex. gummistövlar.

Gummistövlar är ofta gjorda av naturgummi och kan alltså lätt torka och spricka. Galon däremot är gjord av oljebaserad plast och är därför något hållbarare. Dock kan galonet ändå spricka med tidens gång, särskilt om det handlar om plagg som ärvts i flera generationer. Att köpa galon begagnat är inga problem då materialet ofta har extremt många timmar användning i sig innan det börjar visa tecken på slitningar. För att förlänga livslängden på sina galonplagg är det bäst att undvika häftiga temperaturomställningar samt att laga hål och skador innan de hinner sprida sig.

Vad är skillnaden på Skalkläder och regnkläder?

Den stora skillnaden mellan skalkläder och regnkläder är hur mycket vatten de tål. Skalkläder är tänkta att vara det yttersta lagret vid visst väder utan för mycket väta och regn, medan regnkläder klarar mer regn.

Vilka kläder är bäst i regnet?

Trots att skalkläder kan vara sämre på att motstå regn så är de ändå bättre på annat sätt – genom andningsförmåga. Eftersom regnkläder (eller galonkläder) inte släpper in vatten så släpper det heller inte ut någon fukt från kroppen. Svett ansamlas fort och det känns lätt som att man är i en plastpåse. Skalkläder däremot andas bättre och släpper ut fukt, men kan som sagt även släppa in regn utifrån.

En stor fördel med galonkläder över både regn och skalkläder är att galonet är hållbarare och enklare att hålla rent. Tack vare sin absoluta vattentäthet så går det lätt att skölja av dem med vattenslangen eller i handfatet. Galon som är ett plastmaterial är också hållbart mot friktion och hårda ytor.

Vad är skillnaden mellan galonbyxor och regnbyxor?

Regnbyxor brukar kunna vara något mer vattentäta än ex. skalbyxor, men galon är ändå det allra mest regntäta klädmaterial vi har. Regnbyxor andas därför något mer än galonbyxor, men mindre än skalbyxorna. När det gäller att leka i sand, grus och vattenpölar så är ändå galonbyxorna det bästa valet.

Vad innebär vattenpelare?

Med vattenpelare menas helt enkelt den höjd i mm vatten som en kvadratcentimeter av tyget kan motstå. Alltså, om vi skulle rama in 1×1 cm av ett material och sedan fylla den med 1000 mm vatten utan att vattnet läcker igenom så har materialet 1000 mm vattenpelare.

Vad har då detta med regnkläder att göra, vi går ju inte omkring i djupt vatten med kläderna? Nej precis, men måttet vattenpelare kan ge riktlinjer kring hur pass vattentätt ett plagg är ändå. Ett plagg som tål högre vattenpelare tår längre perioder av regn utan att släppa igenom vatten. Så här brukar vattenpelare klassificeras:

  • 3000 mm vattenpelare. Plagget klarar lättare regn, så som övergående skurar.
  • 5000 mm vattenpelare. Plagget klarar längre perioder i normalt regn, så som vid utelek.
  • 8000 mm vattenpelare. Plagget klarar kraftigt regn och lek i vattenpölar.
  • 12 000 mm vattenpelare. Plagget klarar skyfall och extremväder samt att sänkas ner i vatten.

Hur gör man rent galon?

Eftersom galon är plast så är det lätt att bara torka eller skölja av. Ibland är det så pass enkelt att man lätt kan använda vattenslangen på barnen innan de går in med sina galonkläder, alternativt kan man ha en hink med vatten och en trasa stående utanför dörren för att bli av med grus och smuts.

Självklart kan galon även tvättas i maskin (kolla tvättanvisningarna för ditt plagg), men jag skulle rekommendera att istället bara torka eller skölja av plaggen. Att tvätta riktigt smutsiga och grusiga plagg i maskinen sliter onödigt mycket på både plagg och maskin. Eftersom galon är ett ytterplagg så blir det ofta inte skitigt på samma sätt som vanliga plagg, och därför är det bäst att bara skölja eller tvätta plaggen med vanligt vatten.

Kan man torka regnkläder i torkskåp?

Just galonkläder ska inte torkas i torkskåp då de lätt slits vid stora värmeomväxlingar vilket kan resultera i sprickor. Andra skalplagg och regnkläder kan gå bra att torka i torkskåp, men kolla plaggets tvättrekommendationer först.

Kan man torktumla regnkläder?

Vanliga regnkläder kan oftast torktumlas, och det är faktiskt så man förbättrar dess impregnering. Galonkläder ska inte torktumlas då det kan skada materialet. Som med alla plagg är det viktigt att kolla tvättråden innan man kör dem i torktumlare eller torkskåp.

Tvättråden i galonplagg visar hur du på bästa sätt tar hand om plaggen.

Bra Galonbyxor i olika prisklasser

Nu när du är expert på allt som gäller galonkläder så är det dags att kika på några av de galonbyxor som går att köpa idag!

Galonbyxor är toppen för all typ av utelek vår, sommar och höst. Faktum är att galonbyxorna faktiskt också kan användas på vintern över vinteroverallen för att skydda den mot smuts och grus – smart va! Här kommer tips på ett gäng olika galonbyxor i olika storlekar och prisklasser:

Galonbyxor baby

De allra minsta är kanske dem som har mest nytta av ett par galonbyxor då de hela tiden kryper omkring istället för att gå. Vad sägs om dessa fina galonbyxor för baby?

Mörkblå galonbyxor Tretorn HÄR / Rosa galonbyxor Pop HÄR
  1. Baby galonbyxor Tretorn mörkblå. Välkända Tretorn gör många olika typer av regnkläder, här ett par galonbyxor i storlekar från 86-128. Byxan heter Wings och har självklart hängslen över axlarna och gummiband under fötterna.
  2. Rosa galonbyxor baby. Populära polarn o pyret (pop) är duktiga på att tillverka regnkläder till alla barn. Dessa kommer i en fin gammelrosa färg, har reflexer och en smart hängare på baksidan så byxorna lätt kan hängas upp när de är blöta.

Galonbyxor Reima

Reima är ett finskt märke som i 75 år har tillverkat kläder för aktiva och leksugna barn! Kläderna håller bra kvalité och är väl anpassade för det nordiska vädret.

Köp Reima galonbyxor HÄR

Dessa regnbyxor i galon från Reima heter Lammikko, vilket på svenska betyder ungefär damm, alltså ett vattenfyllt ställe. Lammikko kommer i två olika färger, gult och marinblått och har bekväma justerbara hängslen samt gummiband under fötterna. Galonbyxorna har, precis som alla andra galonbyxor en vattenpelare på minst 8000 mm!

Dessa galonbyxor går utmärkt att även använda på vintern då materialet är så pass mjukt och flexibelt att det lätt kan bäras över vinteroverallen eller täckbyxorna. På så sätt kan barnet leka obehindrat utan risk för grus och smuts på overallen!

Galonbyxor Polarn och Pyret

Polarn och Pyret tillverkar riktigt bra ytterkläder för barn i många storlekar. Deras plagg håller länge och är väl testade för barns aktiva livsstil.

Köp polarn o pyret galonbyxor HÄR

Polarn och pyrets galonbyxor är helt vatten och vindtäta tack vare svetsade sömmar och ett hållbart galontyg. Plagget har hela 10 000 mm vattenpelare vilket gör att det lätt står emot all vind och vatten. Reflexerna på benen syns 360 grader kring barnet.

Något som är extra bra med Polarn och Pyret är att de är transparenta när det gäller tillverkningen, så vi kan ta reda på exakt vart plagget kommer ifrån. Det är bra både för miljön och mänskliga rättigheter att klädföretagen är ärliga med sina produktionskedjor.

Galonbyxor Didriksson

Didrikson är en annan klassisk tillverkare av ytterplagg för både vuxna och barn. Deras galonbyxor har älskats av många generationer.

Rosa galonbyxor HÄR / Svarta galonbyxor HÄR / Blå galonbyxor HÄR
  1. Rosa lila galonbyxor Didrikson. Rosa är en härlig färg som många barn gillar! Dessa rosa galonbyxor är i modellen Bass vilket innebär förstärkningar på knä och rumpa samt en midjehög passform framtill.
  2. Didrikson Plaskeman. Dessa galonbyxor med det roliga namnet “Plaskeman” har en högre framsida som täcker hela barnets bål vilket ger mindre risk för blöta kläder. Plaskeman finns i svart och mörkblått och har reflexer som gör barnet väl synligt.
  3. Mörkblå galonbyxor Didrikson. Dessa galonbyxor är i samma modell som de rosa med extra förstärkningar för rumpa och knän. Dessa är dock i en fin mörkblå färg!

Galonbyxor utan hängslen

De allra flesta galonbyxor har hängslen för att göra att de sitter bättre samt för att minska risken för läckage. Dock är det vissa barn som inte gillar hängslen, samt att det kan finnas andra anledningar till att man vill ha galonbyxor utan hängslen. Här kommer därför tips på hängsellösa galonbyxor!

Köp Didriksons Midjeman HÄR

Dessa galonbyxor heter “Midjeman” och kommer från Didriksons. De är gjorda av Didriksons riktigt populära galonmaterial och har inte hängslen. Istället för hängslen har dem en dragsko i midjan vilket är både bekvämt och praktiskt. Nederkantens resår är justerbar för att minska risken att vatten tar sig in. Finns i mörkblått och svart.

OBS. Dessa galonbyxor har inga reflexer, så jag skulle rekommendera att man sätter dit några eller ser till att barnet har andra reflexer på sig.

Fina set

Det är inte bara galonbyxor som kan vara bra att ha, även en fin matchande galonjacka kan behövas! Galonkläder kommer ofta i set med matchande byxa och jacka, vad sägs om dessa fina galon-set för barn?

Grönt & brunt galonset HÄR / Blått galonset HÄR / Rosa & rött galonset HÄR

Alla set här ovan kommer från Didriksons och är gjorda av deras högkvalitativa galon. Färgställningarna i seten är lugna och fina med grönt + brunt, blått eller rött + rosa. Jackan har en avtagbar luva samt smarta resårer i ärmslut och på sidorna av jackan som minskar risken för att vatten kommer in. Båda delarna har tydliga reflexer.

Ps. Lägg märke till den fina detaljen i form av en olikfärgad knapp – kul va?

Fodrat galonställ barn

Trots att temperaturerna faller ännu mer under vintern så kan man använda galon. Galon finns även som fodrade galonställ som både håller vatten och kyla borta!

Köp fodrade galonkläder för barn HÄR

Dessa fina galonställ med foder är i roliga färgkombinationer med ett lekfullt utseende. Plaggen är från Didriksons och har samma goda egenskaper som Didriksons övriga plagg. Fodret i dessa galonställ är gjort av fleece och värmer väl.

You may also like

Leave a Comment