fbpx

Gender reveal party: så planerar du bästa avslöjandet!

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Först hörde vi om babyshowers från det stora landet i väst – nu börjar vi även inspireras av deras gender reveal fester! En gender reveal är ett kul sätt att avslöja det kommande barnets kön på, tillsammans med vänner och familj. I det här inspirationsinlägget får du veta allt du behöver om hur du avslöjar ditt barns kön på bästa sätt.

Vad är en gender reveal?

Gender reveal, eller en gender reveal fest, är en tillställning som man ordnar när bebis fortfarande är i magen. Det som tillställningen går ut på är att få veta barnets kön. Könet kan avslöjas för både föräldrar och anhöriga för första gången på detta vis.

Istället för att bara tala om att det är en pojke eller flicka som väntas så kan man göra det på roligare sätt. Kanske med ballonger, en tårta eller konfetti. Kanske kan vänner och familj få vara en del av avslöjandet.

Tyvärr blev det aldrig av att vi hade någon sådan fest. Vi hade tänkt att göra det men vårt andra barn, Mila, men sen kom Covid-19 och det blev lite annat fokus. Jag hann ändå planera och hitta inspiration och jag tänkte dela med mig om detta här nedan.

gender reveal cup cakes muffins
Ofta används stereotypa färger som rosa och blått för att symbolisera könen – men vilka färger ni använder är såklart helt upp till er!

Själva festen man har kring avslöjandet brukar kallas för gender reveal party. Ofta bjuds det på fika, leks lekar och de blivande föräldrarna kan motta presenter. En gender reveal och en babyshower kan alltså kombineras. Helt enkelt en fest för att fira den kommande familjemedlemmen!

Gender reveal Svenska

Orden Gender reveal betyder helt enkelt avslöjande av kön. Fenomenet är så nytt att svenskan inte ens har ett ord för det, lite som med en babyshower. Gender reveal heter just det även på svenska.

Så länge som det har varit möjligt att ta reda på könet på bebis så har vi gärna berättat om det för nära och kära. Nu finns det alltså en möjlighet till att göra det på ett roligare sätt. Idag finns det många olika sätt att göra det på – samt många fina dekorationer att köpa till festen!

Gender reveal ideer

Okej, så ni vill ordna en gender revel fest? Då är det dags att komma på hur man ska avslöja könet. Internet är proppfullt av roliga idéer! För att göra det lite lättare har jag här sammanställt några roliga sätt att avslöja bebisens kön på.

avslöja könet på bebis rök
Hur väljer ni att avslöja bebis kön?

Ska könet vara en överraskning för föräldrarna?

Innan ni bestämmer er hur könet ska avslöjas så måste ni också fundera på om ni vill bli överraskade eller om ni vill veta innan men överraska gästerna.

Om ni inte vill veta innan festen krävs det lite extra jobb. Se till att personen som gör ultraljudet inte avslöjar könet för er, utan istället skriver ner det på en lapp och lägger i ett stängt kuvert. Då kan ni ta med kuvertet till ex. bageriet om ni ska ha en tårta – eller ge kuvertet till den som ska fixa er fest.

Behöver ni hjälp med att förbereda något av överraskningsmomenten så är det bäst att välja en nära vän eller familjemedlem om ni inte har möjlighet att ta in någon utomstående. Då kan vännen/familjemedlemmen fixa själva överraskningen.

Gender reveal ballong

Ett av de populäraste sätten att avslöja barnets kön på är genom ballonger.

boy or girl ballong
Foton: thecakebyhannah.com / beau-coup.com

Det finns två vanliga sätt att göra en gender reveal med ballonger.

Den första varianten är att en låda fylls med blå/ rosa heliumballonger samt ev bokstäverna boy/girl. När föräldrarna öppnar lådan så stiger ballongerna till skyn (några sitter fast i kartongen och stannar kvar) och barnets kön avslöjas. En enklare variant av detta är att ballongerna är antingen rosa eller blåa.

Den andra varianten är genom att föräldrarna smäller en gender reveal ballong. I ballongen finns antingen rosa eller blå konfetti som när ballongen går sönder flyger runt i rummet. Festligt!

Its A Boy Gender Reveal GIF by ABC Network - Find & Share on GIPHY

Oavsett vilken av varianterna du väljer så behövs det ballonger! Här är några exempel på ballonger som kan användas vid en gender reveal:

gender reveal ballong flicka pojke girl boy

Girl rosa ballong HÄR / Boy blå ballong HÄR / Svart flicka eller pojke ballong HÄR / Rosa ballonger HÄR / Blå ballonger HÄR / Svart boy or girl ballong HÄR

Möjligheterna är oändliga bara när det kommer till ballong-gender reveals. Vill du fylla en låda med ballonger och låta dem stiga till skyn så kan du använda dessa ballonger och tillverka lådan själv. En låda modell större + något roligt inslagningspapper/ en härlig tapet blir lätt en fin låda att använda.

Om du vill sticka hål på en ballong så finns det både färdiga ballonger att beställa med rosa/ blå konfetti i, samt ballonger som du själv fyller med konfetti. Ballongen ovan med svensk text är ett sådant exempel, då kan du själv välja vilken färg som ska representera pojke/ flicka!

Gender reveal tårta

Ett smaskigt och roligt sätt att avslöja barnets kön på är genom en tårta!

gender reveal tårta inspiration fyllning
Bilder från: darlingcelebrations.com

Idén bakom en gender reveal med tårta är att föräldrarna – framför nära och kära – tillsammans skär en bit ur en tårta. Om insidan är rosa är bebisen en flicka, och om insidan är blå är bebis en pojke. Detta är ett bra sätt att kombinera fika och själva avslöjandet på.

För att göra en sådan tårta behöver du antingen en vän som kan baka eller möjlighet att be ett bageri göra tårtan. Du lämnar då det stängda kuvertet med bebisens kön till bagaren, och ber hen göra en tårta med en viss färg för ett visst kön. Se till att tårtan blir väl täckt av frostning/ grädde så man inte kan ana könet utan att skära i tårtan. Utsidan på tårtan kan se ut på många olika sätt!

Det går självklart att göra variationer på denna form av avslöjande. Kanske kan alla gäster få en varsin kaka/ muffin med färg för bebisen, kanske vill ni baka tårtan själv?

avslöja könet tårta dekorationer karamellfärg cup cake formar gender reveal

Kakströssel (flera alternativ) HÄR / Muffinsformar babyshower och gender reveal HÄR / Kakformar baby HÄR / Karamellfärg blå och rosa HÄR / Sockerpasta rosa och blå HÄR / Tårtdekoration baby guld HÄR

Även om du inte vill baka den “avslöjande” tårtan så kan det vara kul att baka annat till gästerna. Blanda gärna blått och rosa för att inte ge några hintar om vad könet kan tänkas vara när fikat står uppdukat på bordet.

Gender reveal konfetti

Konfetti är alltid kul! Konfetti är perfekt för att avslöja barnets kön!

gender reveal konfetti
Bilder från pinterest

En gender reveal med konfetti kan göras på många olika sätt – de flesta involverar konfettikanoner. Antingen kan ni föräldrar skjuta iväg konfettin, eller så kan ni be gästerna att skjuta konfetti över er. Det blir dessutom ett gyllene tillfälle för riktigt härliga bilder!

Image tagged in gifs | Baby gender reveal, Gender reveal, Baby reveal

Vill man inte skjuta konfettikanoner kan man istället lägga konfetti i en burk och kasta ut det. Alternativt kan man slå på en piñata fylld av konfetti i barnets färg. En annan populär idé om ni föräldrar redan vet könet är att fylla ett paraply med konfetti och sedan vända det över er – vilket också blir fina bilder!

konfetti kanon gender reveal

Konfettikanon HÄR / Konfetti rosa och blå HÄR / Frågetecken pinata HÄR / Barnvagn pinata HÄR / Konfettikanon pojke HÄR / Konfettikanon flicka HÄR

Tänk på att använda er av papperskonfetti om festen sker utomhus, och försök alltid att städa bort så mycket konfetti som möjligt!

Gender reveal rök

Rökbomber/ rökkanoner är en annan festlig sak som kan användas för att avslöja barnets kön.

gender reveal rök kanon
Bilder från pinterest

Rökkanoner finns i flera olika utföranden, en del tänder man eld på, och vissa fungerar mer som en konfettikanon. De man tänder på ger en mer långlivad rök, vilket är bäst för fotograferingar. En konfetti/ rökkanon går snabbare att använda och är lite roligare vid en gender reveal.

Ni kan antingen bara skjuta av rökkanonerna, låta gästerna skjuta kanonerna eller kanske göra något annat kreativt. Varför inte fästa rökkanonerna vid något kul, eller använda rökkanoner tillsammans med konfetti och ballonger?

avslöja könet rök kanon

Rökkanon gender reveal HÄR

Denna rökkanon har även lite konfetti i – perfekt för avslöjandet! Tänk på att alltid använda rökkanoner utomhus, de kan lämna färgrester på väggar, golv och möbler annars.

Gender reveal dekoration

Under Gender reveal festen är det kul med roliga dekorationer.

gender reveal dekoration dukning
Bilder: kelseybang.com

När man väljer dekorationer till en gender reveal kan man välja mellan två olika teman. Antingen helt utan könstypsika färger så som rosa och blått, eller med en blandning av de färgerna.

Ballonger och heliumballonger är vanliga dekorationer, men även tårtor och bakelser kan användas som en del av dekoren. Ha gärna ett barninspirerat tema, kanske konfetti i form av bebisfötter, gosedjur och söta dekorationer i form av nappflaskor.

gender reveal fest dekorationer

Rosa-guld ballongbåge HÄR / Foto-tillbehör skyltar HÄR / Girlang “hello baby” HÄR / Baby guld ballong HÄR / Minnesbox babyshower och gender reveal party HÄR / Babyservetter HÄR / Muggar girl och boy HÄR / Papptallrikar boy or girl HÄR

De klassiska dekorationerna så som papperstallrikar och muggar finns med mängder av fina tryck. Ballonger är ett självklart inslag, både klassiska ballonger samt folieballonger – varför inte bygga ihop en ballongbåge? Roliga attiraljer som en minneslåda och foto-tillbehör är också uppskattat av gästerna.

Gender reveal lekar

Under en gender reveal är det också vanligt att man spelar spel och leker lekar som handlar just om bebis.

gender reveal lekar
Bilder: stayglam.com / somethingturquoise.com

Gissa barnmaten

En kul lek som har med barn att göra är att duka upp barnmat och låta gästerna gissa dess innehåll. Låt deltagarna gissa sig fram, den med flest rätt vinner ett pris. Gör det svårare med mat för mindre barn, och lättare med mat för större barn.

Gissa könet

Låt gästerna gissa könet innan ni avslöjar det. Håll koll på antalet röster på en tavla. Vill ni göra det till en tävling kan ni utnämna ett pris som de som gissat rätt sedan får dela på! Kul att se vad gästerna tror om bebis.

gissa könet på bebis lekar

Baby bingo HÄR / Sätta nappen på bebis HÄR / Nappflaskor dekoration HÄR

Baby Bingo

En bingobricka med bebisrelaterade rutor kan användas på flera sätt. Låt gästerna pricka av när någon av rutorna finns i ett paket till föräldrarna. Eller gör det till en skattjakt där gästerna måste ta bilder på alla föremål för att vinna.

Sätta nappen på bebis

Precis som med den klassiska leken “sätta svansen på åsnan” ska man här sätta nappen på bebis med förbundna ögon. Alla dessa lekar och spel kan ha söta små nappflaskor som pris. Fyll dem med godis eller något annat gott för ett passande förstapris!

Gender reveal party presenter

På många gender reveals är det schysst att ta med en present till föräldrarna. Har inte föräldrarna någon egen önskelista så kan det vara svårt att hitta en passande present. Därför tänkte jag avsluta dagens inlägg genom att ge några gender reveal presentideér!

gender reveal party presenter

Milstolpar filt HÄR / Speldosa kanin HÄR / Blöjtårta kit HÄR / Boken om mig HÄR / Dreglisar HÄR

  1. Bebisfilt med milstolpar. Detta är en söt filt som föräldrarna kan använda för att dokumentera bebis tillväxt. Vid varje månad tas en ny bild med barnet på filten. Bilderna kan sedan sättas ihop till ett fint kollage. Kan användas tills att barnet är 12 år gammal – tänk så kul att dokumentera!
  2. Speldosa kanin. En mjuk och behaglig speldosa uppskattas av både barn och vuxna. Perfekt för barnets första tid i livet.
  3. Gör en egen blöjtårta. Att göra en blöjtårta är en personlig och kul present till blivande föräldrar. Här finns de dekorationer du behöver i ett kit: sidenband, nappflaskor att fylla med dekorationer samt sugrör att dekorera tårtan med!
  4. Boken om mig – Astrid Lindgren. Denna minnesbok där man kan skriva om och spara bilder från barnets första tid i livet kommer uppskattas av både föräldrarna samt barnet när hen blir större. Boken har motiv från klassiska Astrid Lindgren sagor.
  5. Dregglisar present. En dregglis eller haklapp i tyg är alltid en bra present. Den kommer komma väl till användning för att skydda barnets kläder mot spyor och dregel. Dessutom är de fina!

You may also like

Leave a Comment