fbpx

Geografisk tunga – jag har karttunga och här är mina bästa tips

by Sofia
Geografisk tunga karttunga

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Som förälder är du uppmärksam på allt som händer med dina barn. Så när du ser tungan bli rödflammig och konstig kan det vara skrämmande. Som tur är handlar det säkert bara om geografisk tunga, eller karttunga som den också kallas. Jag har haft det hela mitt liv och här delar jag med mig av mina erfarenheter.

Ovan ser du en bild på min tunga, fler bilder finns på andra tungor längre ner i inlägget.

Vad är en geografisk tunga?

Geografisk tunga uppstår när papillerna försvinner på tungan. Det är ingen sjukdom och för det mesta känner barnet inte av någonting alls. Men eftersom det ibland kan vara irriterande eller göra ont är det alltid bäst att veta precis vad det handlar om.

Barnet får röda fläckar med vita kanter på tungan. Till en början är de ljusa, men mörknar sedan till en rödare nyans. De växer ganska snabbt och breder ut sig på tungan. En del känner lite obehag, att det svider lite grand. Speciellt om du äter stark eller syrlig mat.

Geografisk tunga synonym

Geografisk tunga ser nästan ut som små öar som är utspridda på tungan. Typ som på en karta, därav namnet. Till och med det latinska namnet hänger samman med utseendet, lingua geographica. De sitter inte fast utan rör sig runt på tungan. Därför kallas de även för migrerande glossit. Många konstiga namn för något som inte är farligt.

Karttunga geografisk tunga
Geografisk tunga eller karttunga på ett skämtsamt sätt

Varför får man geografisk tunga?

När jag var liten trodde mina föräldrar att jag fått geografisk tunga för att jag ätit för mycket av godiset Turkisk peppar, ett lakrits från Finland. Det är svarta lakritsgodisar med lakritspulver i. Men i själva verket är karttunga är ett inflammatoriskt tillstånd, men man vet egentligen inte riktigt varför den uppstår.

Den turkiska pepparen gjorde mitt tillstånd värre, men det var aldrig orsaken!

Många läkare kopplar samman geografisk tunga med brist på vitamin B, men det har jag svårt att tro på. Jag har ingen känd b-vitaminbrist och det vore väl konstigt om jag i så fall skulle haft det hela mitt liv?

Andra studier pekar på att personer som har matallergier, magbesvär eller överkänslighet mot vissa födoämnen är mer benägna att få geografisk tunga. Jag har inget av dessa.

Även stress eller ångest påstås kunna lika bakom det.

Andra menar att det kan uppstå om du äter mycket kryddor eller surt godis. Det är dock inte klarlagt exakt vad som gör att vissa barn får geografisk tunga och andra inte.

Några teorier:

 • Brist på vitamin B
 • Stress
 • Ångest
 • Matallergi
 • Överkänslighet för födoämnen
 • Magbesvär

Kan man behandla?

Eftersom orsaken inte är känd är det lite svårt att direkt behandla geografisk tunga. För det mesta är det bara en fråga om utseende. Hur mycket personens karttunga syns går lite upp och ner. Vissa dagar syns det inte alls på mig.

Det bästa är att undvika sådant som kan irritera tungan. Bland de matvaror som kan göra det värre eller till och med förorsaka geografisk tunga finns salt mat, kiwi, melon, citrusfrukter, valnötter, vinäger, starka kryddor och tomater. Var uppmärksam om barnet äter de här sakerna och se hur de reagerar.

Vissa menar på att man kan använda munvatten som innehåller klorhexidin om barnet skulle tycka det är obehagligt, i alla fall om de är lite äldre. Det är dock inget jag skulle rekommendera eftersom det kan göra tillståndet värre.

Ett annat tips jag dykt på är att man kan smörja in tungan med lite antihistamingel. Kontrollera bara att det är okej för barnets ålder. Detta är inget jag testat, eller funderat på att testa.

Skrapa inte tungan utan låt den vara ifred.

Geografisk tunga bilder

Geografisk tunga kost

Geografisk tunga är ju inte en sjukdom. Kost kan påverka välbefinnandet hos den som har karttunga. Jag kan till exempel inte dricka eller äta väldigt varm mat och dryck. Då känns det som smaklökarna bränns bort!

Om ditt barn har karttunga kan det vara läge att se över kosthållningen, och kanske undvika vissa ämnen i framtiden. I alla fall om hen lider av symptomen, om det gör ont eller svider till exempel.

Mat som kan påverka den som har geografisk tunga:

 • Starkt kryddad mat
 • Tomater
 • Surt godis
 • Stark lakrits (typ turkisk peppar)
 • Kiwi
 • Citrusfrukter av olika slag
 • Valnötter (och vissa andra nötter)
 • Vinäger

Geografisk tunga gluten

Det finns ingen direkt koppling mellan geografisk tunga och mat som innehåller gluten. Däremot har man märkt att personer som har någon form av matallergi verkar vara mer benägna att få karttunga. Så om ditt barn får det ofta eller lider av det kanske det kan vara något att ta upp med doktorn. Detta är dock inte så i mitt fall.

Geografisk tunga stress

Stress är roten till mycket, och kan även ligga bakom utbrott av geografisk tunga. Det är viktigt att komma ihåg att stress inte bara är att du har mycket att göra. För ett litet barn kan det vara stressigt med förändringar, till exempel. När de börjar förskolan eller om de får ett nytt syskon.

Geografisk tunga bikarbonat

Bikarbonat är en känd huskur för att rengöra tungan. Du blandar den med vatten och smetar ut på tungan. Men när barnet har geografisk tunga är det bättre att inte röra vid tungan, och inte borsta eller skrapa den. Låt den vara ifred så går fläckarna bort, i alla fall tillfälligt. De kommer och går. Jag har aldrig använt bikarbonat.

Geografisk tunga svider

De allra flesta känner ingenting, det bara ser lite otäckt ut med karttunga. Men cirka 30 % upplever att det svider eller gör ont. För ett barn är det ännu värre, då de är mer känsliga. Om de är tillräckligt stora undvika sådan mat som kan irritera tungan ytterligare, som de nämnda här ovan.

Lindra geografisk tunga

Det är inte mycket du kan göra för att lindra symptomen på geografisk tunga. Det är viktigt att hålla munnen ren, borsta tänderna och skölja ur.

Men borsta inte tungan, för då kan det bli värre.

Ge inte barnet kryddad eller sur mat, och inte heller de andra sakerna som kan påverka tungan. En del upplever lindring genom att skölja ur munnen med munskölj eller munhålepasta. Detta är dock inget jag själv kan rekommendera, det skulle bara göra saken värre för mig. Stark mint är nämligen också en faktor som kan påverka tungan.

Vanligt med geografisk tunga

Det är alltså inte fråga om någon sjukdom, och det smittar inte. En del får geografisk tunga flera gånger medan andra aldrig upplever det. Fortsätt att hålla munnen ren, utan att överdriva med tungan. Och undvik sådant som kan irritera den geografiska tungan, som stark eller sur mat.

Jag lever helt vanligt. Undviker vissa saker som väldigt varm mat och dryck, surt godis (så gott jag kan), valnötter och viss stark mat. Det är lite obehagligt ibland när jag inte “skött mig” och ätit surt godis etc, men det är inget som påverkar mitt liv i stort.

4 comments
2

You may also like

4 comments

Therese augusti 3, 2022 - 6:39 e m

Tusen tack för en informativ text om, vad jag fått veta är, Atlastunga på flickan jag är familjehem till. Första gången jag upptäckte öarna på tungan blev jag verkligen orolig. Tack för tips om kosten! I hennes fall tror jag ev. det beror på emotionell stress (ett omhändertaget barn upplever så klart det) och även magbekymmer.

Reply
Sofia augusti 3, 2022 - 8:04 e m

Hej Therese!

Jag har inte direkt några magproblem själv, men jag har funderat på om det på något sätt skulle kunna vara länkat till svamp (Candida). Dock har jag inte hittat några bevis på att det skulle vara så. Så länge jag tänker på att inte dricka för varmt, eller äta viss typ av mat, besvärar det mig inte. Så oroa dig inte! Fint att höra att ni som familjehem tar så bra hand om tjejen, det gör mig glad i hjärtat!

/Sofia

Reply
Malin augusti 11, 2022 - 10:10 f m

Hej! Tack för din beskrivning. Jag har haft den här symtombilden som du beskriver så länge, varit hos läkare efter läkare och de skriver bara ut svampmedicin, vilket inte hjälper, så frustrerande. De har också sagt åt mig att skrapa, vilket ju inte tar bort det heller. Jag uppfattar att min tunga alltid har en lite gråvit hinna innan utbrottet, är det något du känner igen?

/Malin

Reply
Sofia augusti 12, 2022 - 8:32 e m

Hej Malin!

Ja, jag håller med dig om den gråvita hinnan. Har det även under utbrottet för det mesta, men ibland kan tungan bli helt röd och ha “kala” fläckar. Det är oftast då det kan göra ont, brukar inte göra ont när jag har den gråvita beläggningen. Det har hänt att min tunga börjat att blöda, framförallt om jag ätit väldigt mycket surt godis. Så jag undviker det nästan helt.

Med vänlig hälsning,
Sofia

Reply

Leave a Comment