fbpx

Göra DNA-test – så går det till och våra resultat

by Rodrigo
vilket DNA test resultat

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Du har med stor säkerhet någon gång hört någon i din närhet prata om dna-test, eller så har du liksom många andra sett annonser för diverse dna test både online och i vanliga media. Intresset för att ta reda på sitt ursprung och leta efter försvunna släktingar har under de senaste åren växt sig allt större. Som ett resultat av det ökade intresset finns det idag mängder av olika tester på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja.

I dagens inlägg tänkte jag därför dela med mig av lite info om tre av de populäraste testen som finns. Vi i min familj har dessutom gjort ett av testerna och tänkte utifrån det dela med oss av vårt resultat och vår upplevelse av att göra ett dna test!

Vad är ett dna test?

Vi börjar med att reda ut vad ett dna test faktiskt är.

DNA är en förkortning av deoxiribonukleinsyra och det är något som finns i varje cell i hela vår kropp. DNA innehåller vår arvsmassa, kanske känner du igen spiralformade strukturer med olika baser från biologilektionerna i skolan, det är vad DNA är. Detta DNA är vad som gör varje levande organism unik, och som ser till att en människas barn blir just en människa med spår av sina föräldrar. Genom att kika närmare på DNA kan man hitta spår av DNA-bärarens släktingar och även mycket annan information om personens hälsa och kropp.

Genom att göra ett DNA test kan man alltså bland annat hitta både levande och döda släktingar, spåra vart i världen man kommer ifrån och se vissa ärftliga hälsofaktorer som beror av just sitt DNA. Från början var DNA-test något som släktforskare använde sig av, men nu för tiden kan vem som helst göra ett DNA test och få pålitliga och förståeliga resultat.

Hur gör man ett DNA test?

Att ta ett DNA test är inte obehagligt på något vis. När man bestämt sig för vilket DNA test man vill använda beställer man hem ett test-kit. Det man får göra är att på något sätt samla in sitt saliv, för i saliven kan man hitta DNA. Det vanligaste är att saliv samlas in med en tops på insidan av kinden, men även andra metoder där man spottar saliv i en liten tub förekommer. DNA testet skickas sedan in till det företag man valt att använda sig av och efter ett antal veckor får man sina resultat enkelt presenterat på en hemsida online.

Visst låter det enkelt? Ja det är det! Det enda som kan vara svårt är att bestämma sig för vilket företag man vill använda. Idag finns det flera olika att välja mellan, och det finns flera faktorer som spelar in i vilket DNA test som är bäst för just dig. Jag tänkte fortsätta detta inlägg med att jämföra tre av de populäraste DNA testen i Sverige, så du förhoppningsvis kan få det lättare att välja vilket DNA test just du ska använda.

Vilket dna test är bäst?

De flesta DNA test går ut på att hitta sitt ursprung och att hitta släktingar. De populära DNA testen som finns på marknaden idag håller generellt en hög standard vad det gäller träffsäkerhet och funktion. Sedan finns det små skillnader mellan alla dessa tester som gör att vissa tester passar bättre för vissa personer och ändamål. För att ta reda på vilket DNA test som är bäst för dig måste vi jämföra.

Min jämförelse kommer vara mellan Myheritage, Ancestry och Family tree. Alla tre företag är välkända och används av många svenskar.

Vad kostar dna test?

Ett DNA test är inte gratis, utan alla företag tar en summa för testet. Värt att tänka på är också att vissa företag tar ut abonnemangsavgifter för vissa tjänster. Se här hur priset skiljer sig mellan Myheritage, Ancestry och Family tree:

MyheritageAncestryFamily tree
850 kr
+ abonnemang för fler funktioner 1289-3649 kr / år
99 Euro
+ abonnemang för fler funktioner 995-1995 kr / år
79 USD
Inga abonnemang
Finns fler typer av tester som kan kosta upp till 449 USD

Alla priser är utan frakt.

Informationen om de olika testernas pris säger oss att kostnaden för själva testet är relativt lika mellan de olika företagen. Det som sedan kan avgöra vad som är värt det är de olika abonnemangen. Myheritage och Ancestry ger tillgång till mer data och fler funktioner genom sina abonnemang, medan du redan har full tillgång till Family Trees information från “bastestet”. Hos Family Tree finns också möjligheten att göra fler och mer avancerade tester om man vill, då till ett högre pris.

Myheritage dna test

Myheritage är ett företag som från början kommer från Israel, men som just nu finns i hela världen. Enligt deras egna hemsida har de 94 miljoner användare över hela världen, och upp emot 3,9 miljarder människor finns i släktträd baserade på deras plattformar. Dock verkar antalet testade människor ligga runt 2 miljoner.

DNA test genom Myheritage beställer man hem via deras hemsida. Man får hem ett test-kit som man använder för att stryka mot insidan av kinden. När testet sedan skickats iväg till Myheritages labb ska resultaten finnas att tillgå inom 4 veckor på deras hemsida.

Myheritage erbjuder ett annat test för den som vill ta reda på mer om sin hälsa och sitt välmående. Då får man göra ett DNA test tillsammans med en hälso-enkät, och svaren på de undersökningarna ska kunna ge indikationer på om man lider av ökad risk för vissa sjukdomar.

Det verkar som om Myheritage lägger stor vikt vid etniskt ursprung och att det är främst det deras DNA test används till. Samtidigt får man också tillgång till att upptäcka andra användare som man har genetiska band till. Dessa användare går att kontakta genom Myheritages egna sidor. Alla genetiska band ska gå att sammanställa i släktträd genom Myheritages hemsida.

Ancestry dna test

Ancestry är ett amerikanskt företag som inriktar sig både på släktforskning och DNA test. De har tillgång till svenska kyrkböcker samt många Svenska användare. Enligt deras egna information har de DNA data från 15 miljoner människor över hela världen.

Ancestrys DNA test beställs genom deras hemsida, och testet tas genom att man fyller ett rör med saliv. Testet skickas tillbaka till Ancestrys labb, och väntetiden är normalt sett 6-8 veckor.

Testets svar kommer sedan att presenteras online. Här kommer det finnas information om din etniska bakgrund, och även information om eventuella släktingar som du delar genetiska band med. Även hos Ancestry kan du kontakta dessa personer direkt, och på så sätt få mer information om ditt ursprung och din släkt.

Family tree dna test

Family tree är ett amerikanskt företag som specialiserat sig på DNA test. Deras hemsida är därför väldigt enkel, och det finns ingen risk att du hamnar på villovägar från själva DNA-sidorna. Enligt Family tree själva har de DNA tester från 2 miljoner användare.

För att göra ett DNA test med Family tree beställer man ett test kit via hemsidan. Testet utförs genom att man svabbar insidan av kinden, och när testet har levererats till Family tree tar det 4-8 veckor innan resultaten kan presenteras för dig online.

Genom deras vanligaste test kan du hitta ditt etniska ursprung, samt hitta eventuella personer med DNA som liknar ditt. Dessa personer – alltså dina släktingar – kan du kontakta genom Family tree.

Jämförelse populära DNA test

Efter information om var och ett av de olika företagen är det dags att jämföra dem mer ingående.

En viktig skillnad mellan de olika företagen finns inom etnicitets-undersökningarna. Myheritage har för dessa undersökningar delat upp världen i 42 olika regioner, medan Ancestry delat upp världen i 500. Ett företag som har fler geografiska områden att spåra ditt DNA till kan ge mer exakta etniska resultat.

Något annat viktigt som skiljer företagen åt är mängden test som finns i deras databaser. Desto fler personer som finns i registret desto mer ökar sannolikheten för att du ska kunna hitta matchande släktingar. I denna jämförelse vinner Ancestrys DNA test då de har 15 miljoner tester, jämfört med de andra företagens 2-3 miljoner. Dock kan det även vara värt att tänka på vilka typer av personer som finns i företagens register. Om du själv vet att du till stor del består av europeiskt ursprung kan det vara bättre att använda ett företag som riktar sig mer mot Europa. Här har både My heritage och Family tree större andel europeeiska tester än Ancestry. (My heritage & Family tree: 30-40%, Ancestry: 5-10%).

Om du känner att du vill bli mer avancerad inom DNA-släktforskning är Family tree ditt bästa val. Av dessa tre företag är Family tree de ända som erbjuder fler typer av DNA tester än det “vanliga” (autosomalt). Hos Family tree kan du även undersöka ditt DNA i direkt nedstigande led från dina förmödrar, eller om du är man från båda dina förfädrer.

DNA test recensioner

Allt som allt är de tre företagen relativt lika. Alla erbjuder vanliga DNA test, även om företagens storlek och utbud skiljer sig något åt. En annan viktig faktor som kan vara viktig för att välja ett DNA test är hur andra har upplevt testerna. Då är det bäst och säkrast att kolla upp recensioner genom en fristående sida, så som TrustPilot. Detta är de olika företagens recensioner enligt TrustPilot:

Ancestry.com: 2,1/5

Myheritage.com: 3,6/5

Familytreedna.com: 1,7/5

Innan du oroar dig över dessa recensioner vill jag förtydliga några saker. Dels att detta är recensioner över hela företaget, inte bara DNA testen. Dels är människor mer benägna att lämna en dålig recension om något dåligt hänt, än om något bra hänt. Innan du bestämmer dig för ett företag rekommenderar jag dig att gå in och läsa om företaget på någon fristående recensionssida. Det kan ge dig information om vad som är bra och vad som är dåligt i verkligheten, och vad man ska akta sig för.

DNA test kritik

Dessa typer av tester har också fått en hel del kritik under åren.

Den främsta kritiken riktar sig mot företagens sätt att dela upp etniciteter. Kritikerna menar att det är svårt för dessa företag att ge exakta resultat om människors ursprung via dessa tester. Man menar också att det finns fall där flera personer i samma familj, som alltså borde ha liknande etniska bakgrunder, fått helt olika resultat på sina DNA test. Detta gör att osäkerheten blir stor, och att det är svårt att veta hur mycket man kan lita på resultaten över huvud taget. Självklart går tekniken framåt och företagen gör vad de kan för att vara så träffsäkra som möjligt, men risken finns att resultaten inte speglar verkligheten.

Om du verkligen vill djupdyka i ditt etniska ursprung behöver du samtidigt göra släktträd baserade på information. Informationen kan hämtas från kyrkböcker eller andra officiella arkiv. Då kan du använda ditt DNA test tillsammans med denna information för att få säkra svar på dina frågor om ditt ursprung.

Sen kan man också diskutera kring huruvida vi borde ge vårt DNA till främmande företag. Nu är de flesta företag så pass stora och hårt granskade att riskerna är få, men det finns alltid en risk. Hackare eller andra större makter som vill ha tillgång till information om människors DNA i olika syften kan se en guldgruva i dessa företags databaser. Informationen skulle teoretiskt sett kunna användas i utpressningssyfte, eller i vinstsyfte av företag som kan gynnas av DNA information, så som försäkringsbolag och sjukvård.

Samtidigt är det värt att nämna det positiva som kan komma från dessa databaser. I USA har flera mord kunnat lösas med hjälp av släktforsknings-DNA. Även i Sverige finns det fall där dessa databaser har kunnat hjälpa polisen (källa).

Nu hoppas jag att du fått lite mer information och kunskap kring det här med DNA test. Jag tycker verkligen att det är något roligt att göra, och det kan ge en mer information om sitt ursprung och sin familj. Här kommer lite mer information om våra dna test resultat!

Våra MyHeritage DNA-test resultat & hur det gick till

Vi beställde hem tre stycken DNA-kit från MyHeritage till min mans 40-årsdag. Egentligen var vi mest intresserad av vår dotters och mina resultat. Detta eftersom jag kommer från Brasilien, ett land som består av en population som har många olika ursprung. Därtill är det roligt att veta vad vår dotter fått från oss. Vi visste faktiskt inte då att Sofia, min fru, skulle ha så otroligt ointressant DNA test resultat jämfört med mig och Alia.

Så gick testet till

Testet var faktiskt otroligt smidigt. Det tog ungefär en eller två veckor att få själva DNA testet hem i brevlådan. Själva testkitet från MyHeritage var väldigt smidigt och pedagogiskt upplagt. Vi topsade alla i familjen och skickade in själva tops-toppen i ett provrör.

Det enda som var lite osmidigt med det här testet är att det skickas till USA, vilket innebär att det är ganska dyrt och lite krångligare att skicka. Om jag inte minns fel så skickades alla test separat i ett kuvert med något serienummer på. Jag tror att det kostade 21 kr/per test att skicka till USA.

Sedan väntade vi i några veckor och helt plötsligt dök det upp tre stycken mail i min inkorg…

Våra DNA resultat

Det var så otroligt spännande att vi knappt kunde bärga oss. Vi började med mitt resultat, sedan min frus för att slutligen se vad vår dotter Alia fått från respektive förälder. MyHeritage hade verkligen lagt upp själva DNA presentationen superspännande. Procenten liksom rullar fram och sedan förflyttas markören på kartan dit DNA:t kommer ifrån. Det är som en spännande presentation.

Rodrigos resultat

Mitt resultat ser ni här ovan. Det var oerhört spännande att se att jag hade så spritt DNA resultat. Jag visste att jag skulle ha en del afrikanskt arv, men hade ingen aning om vilken del av Afrika. Detta beror på att Brasilien hade mycket slavar från just Afrika. Jag misstänkte även att jag skulle ha lite indianskt DNA från min mammas sida, något som jag hört funnits i generationer. Självklart skulle det även finnas DNA från Europa, eftersom en stor del av befolkningen i Brasilien kom från framförallt området runt Portugal, Spanien och Italien.

Vad som förvånade mig var att jag hade 10% DNA från England! Detta väckte en hel del frågor och nu vill jag gärna att båda mina föräldrar gör DNA test för att se vilken sida detta kommer ifrån. Det var roligt att se att mitt afrikanska arv framförallt kommer från Nigeria, men att det även finns mindre arv från andra delar av Afrika. Vi skrattade båda gott åt att jag har en stor andel Italienskt DNA. “Det förklarar en hel del” sa min fru Sofia. 🙂

Sofias resultat

Efter att ha tagits med på en spännande resa lite här och var i världen, blev det en enormt tråkig resa med Sofias DNA. Hennes resultat ser ni här ovan. Hon trodde innan att hon hade lite arv från Balkan eller möjligen området runt Holland/Belgien. Detta på grund av att hon hört att det kommit folk för arbetskraftsinvandring på hennes pappas sida.

Sofia fick veta att hon nästan uteslutande är skandinavisk och lite finsk. Den stora förvåningen var att det inte alls fanns något DNA från de områden hennes pappa pratat om. Lite senare gjorde även hennes faster ett MyHeritage DNA test och dök upp i resultatet på hennes profil. Det visade sig då att hon INTE hade något finskt DNA. Med fastrar delar man 25% arvsmassa. Det skulle alltså funnits någon indikation om släkten på pappans sidan delvis var finnar. Konstigt nog, med tanke på att de är från högt upp i Norrland. Det måste alltså komma från Sofias mammas sida (något vi inte undersökt än).

(Tillagt i efterhand: Sofias pappa har nu testat Family tree DNA test och fick beskedet att han är 100% skandinav. Nu känns det som att Sofias mamma måste testas för att se om det är så att hon är ursprunget till det finska arvet).

Alias resultat

Då var det dags att se vad vår dotter Alia ärvt ifrån respektive förälder. Detta var faktiskt den absolut mest spännande delen tyckte vi båda.

Här ovanför ser ni Alias resultat.

Slutsats

Jag rekommenderar verkligen att göra ett DNA-test. Vi gjorde genom MyHeritage och var väldigt nöjda med det. Det var smidigt och relativt snabbt. Den största skillnaden var dock den spännande presentationen, något som Sofias fars test med Family tree inte hade. Testet med Family tree var väldigt krångligt att avläsa, men mer detaljerat och med mer information. MyHeritage var också billigare än Family tree. Ancestry känner vi ingen som testat än.

Vi gillade också hur lätt det var att hitta “släktingar” via MyHeritage. Helt plötsligt dök Sofias moster upp i resultatet, utan att vi visste om att hon gjort testet. Det bästa vore så klart om alla DNA test företag kunde sammanlänka resultaten för släktingar, så att man inte missar någon.

Det finns så klart andra delar av testerna att göra än bara ursprung. Man kan testa sig för genetiska sjukdomar (det är vi inte säkra på om vi varken vågar eller vill) men även roligare saker så som smakpreferenser. Vi rekommenderar alla som är nyfikna på sitt ursprung att göra ett DNA test.

Hör gärna av er om ni har frågor i kommentarerna, så svarar vi så snabbt vi kan.

You may also like

Leave a Comment