fbpx

Göra egen julkalender barn: tips på saker att ha i adventskalender för barn 🎅

by Sofia
göra egen adventskalender till barn för barn julkalender

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är något särskilt med att ha en julkalender – särskilt som barn. Att varje dag fram till jul få något litet är verkligen något speciellt. Ofta handlar det mindre om själva presenten och mer om det magiska i julen och att få öppna paket. Det finns flera olika sätt man kan ge sitt barn en adventskalender på, vilket jag tänkte berätta om idag.

Antingen kan man välja att köpa en färdig julkalender med tydligt tema och innehåll just för barn, eller så kan man välja att sätta ihop en helt unik kalender just för sitt barn!

Hur kan man göra en egen julkalender?

Att göra en egen julkalender till sitt barn kan kännas överväldigande och svårt – det är ju 24 paket som ska planeras och slås in! Men faktum är att det inte behöver bli varken jobbigt, svårt eller dyrt.

adventskalender barn jul paket

Presenterna du stoppar i paketen behöver inte vara dyra – barnet kommer bli glad för en godisbit eller en liten leksaksfigur. Längre ner i inlägget hittar du tips på saker som du kan lägga i paketen.

Du måste inte göra en kalender med 24 paket. Det går precis lika bra att låta barnet få ett paket varannan dag, eller ett paket varje adventssöndag. På så sätt kan man välja några lite större paket och slipper sitta och pyssla med 24 små paket (om man inte gillar att slå in paket och pilla med band och snören det vill säga).

Göra egen adventskalender / paket

När det gäller att pyssla ihop själva kalendern så finns det flera olika sätt att göra på. Här kommer lite inspiration om du vill göra barnets adventskalender själv:

Adventskalender papperspåsar

adventskalender papperspåsar göra egen diy
Etiketter och snöre HÄR / Juldekorationer HÄR / Papperspåsar HÄR

En klassisk variant av en adventskalender är att fylla små påsar med presenter. Denna typ av adventskalender kan du lätt göra såhär:

Fyll 24 (eller önskat antal) påsar med presenter, vik ihop påsarna och gör ett hål i varje påse med en hålslagare. Trä jutesnöret genom hålet och knyt snöret runt din upphängning som kan vara allt ifrån några krokar på väggen till en pinne från skogen. Numrera varje påse med en fin etikett, använd fina pennor eller något fint papper att skriva numret på som du sedan klistrar på påsen. Avsluta med att dekorera med fina juliga hjärtan eller andra juldekorationer.

Julkalender tavla

julkalender adventskalender tavla barn paket
Julkalendertavla HÄR / Satinband HÄR / Julklappspapper HÄR

Ett annat alternativ än att använda papperspåsar är att göra egna små paket som man fäster på en färdiggjord numrerad kalender.

Slå in presenterna i ett fint juligt paketpapper. Om det behövs så kan du lägga presenterna i små askar, så som tändsticksaskar eller egengjorda förpackningar av toarullar först. Knyt sedan ett fint band runt paketet. Sätt fast bandet i tavlan så paketen hänger i lite olika höjder. Paketen kan fästas med en säkerhetsnål eller en vanlig nål om barnet inte riskerar att göra sig illa på den.

Adventskalender med klädnypor

göra egen julkalender adventskalender påsar kit diy
Snögubbedekoration HÄR / Paket påsar för adventskalender HÄR

Man kan också göra en adventskalender med klädnypor!

Gör små paket eller fyll små påsar med presenten. Knyt ihop påsen eller sätt ett band runt paketet och häng upp det med hjälp av en klädnypa! Om du vill kan du måla klädnypan i fina juliga färger, eller varför inte dekorera paketet med en juldekoration? Häng upp alla paket på snören som går längs väggen, eller i något annat du har i hemmet som passar att hänga saker på.

Färdiga adventskalendrar

Om man inte vill göra en egen adventskalender så finns det såklart också färdiga tomma kalendrar att köpa! Dessa kalendrar kräver mindre eget arbete men blir minst lika fina.

tom adventskalender julkalender att fylla själv barn
1. Julstrumpor kalender HÄR / 2. Papperspåsar kalender HÄR / 3. Julkalender med små lådor HÄR / 4. Adventskalender med belysning HÄR / 5. Adventskalender hängande påsar HÄR
  1. Julkalender med små julstrumpor. Denna adventskalender kommer i form av ett rep med 23 små julstrumpor med renar på och en julstrumpa med tomten på för julafton. Julstrumporna kommer tomma så du kan fylla kalendern med vad du vill. Den blir också en fin juldekoration att ha på väggen!
  2. Julkalender papperspåsar. Här är ett set med 24 numrerade papperspåsar i svart och vitt med guldsiffror. Fyll papperspåsarna och häng sedan upp dem på ett snöre eller placera ut dem på en fin bricka.
  3. Julkalender med små lådor. En julkalender kan vara som denna med små lådor att dra ut och placera innehåll i. Kalendern kommer tom och omålad, så du får bestämma helt själv över färgerna och dekorationerna. Kanske kan du och barnet dekorera den tillsammans innan du fyller den med presenter?
  4. Adventskalender med belysning. Vill du ha en söt adventskalender som också kan användas som inredning så är denna toppen! Den har inbyggd belysning och är färdigdekorerad – du behöver bara fylla den!
  5. Adventskalender påsar. Dessa påsar är i tyg och hängs upp på en medföljande pinne. Du kan hänga upp hela kalendern på väggen. Tygpåsarna är redan numrerade och klara.

Psst. Kom ihåg att dessa kalendrar är återanvändbara! Spara kalendern efter jul så slipper du köpa en ny nästa år.

Vad kan man lägga i en julkalender?

Oavsett om du väljer att göra en egen adventskalender eller köpa en färdig tom kalender så behöver man saker att lägga i den! Det kan kännas svårt att komma på 24 saker, men jag tänkte ge dig några tips:

Leksaker att lägga i julkalender

Jag vet inte hur det är med dina barn men mina har redan väldigt många olika leksaker, så egentligen kanske man hellre ger andra saker i adventskalendern än 24 nya leksaker. Men, jag tänker ändå att leksaker är något barn gillar, så i alla fall några av paketen kan få innehålla någon liten leksak.

leksaker att ha i adventskalender julkalender
Schleich djur HÄR / Stämpelpennor HÄR / Överraskningspåse LEGO HÄR / Såpbubblor HÄR / Självlysande dinosaurier HÄR

Som exempel på leksaker att lägga i en julkalender gillar jag små figurer. Exempelvis de fina djuren från Schleich som kan sättas ihop till en hel värld av djur. Pennor och kritor är ett säkert kort som alltid behövs, eller varför inte ge bort en förbrukningsvara så som såpbubblor? Små överraskningspåsar är också en billig och rolig idé till kalendern.

Godis att ha i adventskalender

Vanliga chokladkalendrar i all ära – men kvalitén på dem brukar inte alltid vara den bästa, och det är inte alla barn som gillar choklad. Det är roligare att fylla kalendern med små snacks som barnet faktiskt gillar!

godis till adventskalender barn
Fruktstång HÄR / Tablettaskar HÄR / Haribo gummibjörnar liten påse HÄR / PEZ HÄR / Smoothie för barn HÄR / Ekologiska snacks HÄR

De flesta barn har något godis de gillar som du kan lägga i kalendern. Du behöver inte lägga godis i varje lucka, men ett tips är att räkna ut vilka datum som är helger eller lördagar och placera godiset där. Du kan välja lite nyttigare godisar som ex. en fruktstång eller varför inte några kex om du vill värna om barnets tandhälsa. Mindre godisar som ex. PEZ går att köpa i paket som du sedan delar på för att få innehåll till flera luckor.

Kläder att ge i julkalender

Det är svårt att få plats med hela klädesplagg i små julkalendrar såklart, men det finns mindre plagg som faktiskt får plats i små paket!

kläder trosor strumpor julkalender adventskalender barn
Trosor Bamse HÄR / Kalsonger barn HÄR / Strumpor med djur HÄR / Strumpor med traktorer HÄR / Strumpor med katter HÄR

Strumpor och underkläder är sådana saker som alltid behövs – så passa på att ge dem till barnet i paket. Du kan välja lite roligare trosor, kalsonger och strumpor för att barnet ska tycka att det är en rolig present att få. Underkläder till barn köps oftast som paket vilket gör att du får flera olika presenter i ett.

Accessoarer att lägga i adventskalender

Mindre accessoarer är bra att lägga i julkalendrar då de ofta är både små och billiga att köpa många av!

accessoarer julkalender adventskalender tips småsaker smågrejer
Gnuggis tatueringar HÄR / Reflex fotboll HÄR / Snoddar HÄR / Enhörningsdiadem HÄR / Läppbalsam HÄR / Bamse plånbok HÄR

Små snoddar, ett läppbalsam eller en snygg reflex är alla saker som barn tycker är roliga. Vill du dryga ut innehållet i kalendern är gnuggistatueringar (eller klistermärken se HÄR) en bra idé, de är billiga och du kan till och med klippa isär dem så ett ark räcker till många luckor. Barnet kommer bli lika glad ändå!

You may also like

Leave a Comment