fbpx

Gravid förkyld: 11 tips för att lindra och förebygga förkylning under graviditeten

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är ganska vanligt att kämpa med förkylningar när du är gravid. Kroppen har så mycket att ta hand om och anpassa sig till, och immunförsvaret sjunker något.

Samtidigt blir många kvinnor oroliga när de är sjuka under graviditeten, du tänker alltid först och främst på hur barnet mår. Plus att det inte är alla mediciner som är lämpliga att använda när du väntar barn. Så det kan vara bra att förebygga så mycket som möjligt, men även hitta bra sätt att lindra förkylningen på.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Gravid förkylningssymptom

En förkylning kan visa sig på många olika sätt, och var inte förvånad om du inte upplever alla symptomen. Ofta börjar det med lite ont i halsen, det kanske kliar lite grand. Sedan brukar de andra symptomen börja visa sig.

Nästäppa är vanligt, likaså en lätt feber. Eventuellt får du ont i kroppen, en allmän känsla av obehag. En del känner sig tröttare än vanligt, vilket är ganska lätt att blanda ihop med annat. Du kanske upplever att det är tungt att andas. Förutom att du är förkyld trycker ju också bebisen ihop dina organ.

Läs även: Järnbrist gravid – Varför du inte ska ta Niferex, Duoferon, Sideral

Hosta brukar komma mot slutet av förkylningen, och kan hålla i sig ett bra tag. För det mesta handlar det om en lätt, torr hosta som dock kan vara ganska irriterande. En del får aftösa sår, små blåsor inne i munnen.

  • Ont i halsen
  • Svårt/tungt att andas
  • Hosta
  • Täppt i näsan
  • Feber
  • Förkylningsblåsor
  • Trötthet
  • Muskelsmärtor

Gravid förkyld farligt?

Det är inte farligt att vara förkyld när du är gravid. Om du har starka symptom kan det vara bra att kontakta din läkare, bara för att försäkra dig om att det handlar om en vanlig förkylning. Samt stämma av vilka mediciner eller kurer du kan ta. För det är inte alla läkemedel som är farliga för ett foster.

Påverkar förkylning fostret i magen?

Du får ständigt höra hur viktigt det är att vara försiktig när du är gravid. Att allt du gör kan påverka fostret. Naturligtvis är det en direkt koppling mellan mamma och barn. Det är ju så bebisen klarar av att växa sig stor och stark fram till förlossningen. En förkylning påverkar inte fostret negativt. Du bör undvika vissa mediciner, men i övrigt är det inga problem.

Gravid förkyld mindre fosterrörelser

Det är viktigt att komma ihåg att när mamman mår dåligt så får ändå bebisen allt den behöver för att växa till sig. All näring går till hen, så det är ingen större risk att hen påverkas av din förkylning. Det är dock alltid bra att kolla upp med mvc om du känner dig hängig och upplever att bebisen rör på sig lite mindre än vanligt.

För det mesta räcker det med några fosterrörelser om dagen, men det skadar inte att fråga en gång för mycket. En del kvinnor prövar på huskurer för att få barnet att röra på sig, som att dricka kallt vatten eller lägga sig på vänstra sidan.

Gravid förkyld hela tiden varför?

Förkylning under graviditet som inte går över

Även om det är vanligt med förkylning under graviditeten så kan det vara ganska jobbigt medan det pågår. När du är förkyld hela tiden under graviditeten så blir du snabbt trött på det. Speciellt som du måste vara försiktig med vilka mediciner du tar mot symptomen.

När du blir gravid så förändras kroppen med en gång. Immunförsvaret sänks så att kroppen inte stöter bort den nya varelsen. Det innebär också att du är mer mottaglig för att bli sjuk, speciellt med en förkylning. Det är alltså inte konstigt om du känner dig mer eller mindre förkyld under flera månader.

Gravid förkylning går inte över varför?

Du kanske tror att du har en långdragen förkylning som aldrig går över. Troligtvis så är det egentligen olika infektioner som löser av varandra. När du börjar bli bättre från en tar nästa sort över. Med ett immunförsvar som inte är på topp är det vanligt att bli förkyld. Tänk också på att en förkylning ofta varar i ett par, tre veckor innan du är helt frisk. Om du då blir smittad igen känns det som att det aldrig går över.

Gör vad du kan för att skydda dig mot smitta. Förkylning sprids genom luften, när någon nyser eller hostar. Det kan också smitta genom direkt kontakt, som att skaka hand eller om du rör vid ett dörrhandtag. Se till att tvätta händerna ofta, eller använd någon sorts alkohol om du är ute. Rör inte ditt ansikte eller ögon om du inte är helt säker på att händerna är rena.

Att göra vid långdragen förkylning gravid

Även om det är jobbigt är det vanligtvis inte farligt att vara förkyld när du är gravid. Problemet är att symptomen gör vardagen svårare, och du kanske inte klarar av att sova så bra heller.

Om möjligt ska du vila så mycket som möjligt, ge din kropp en chans att komma i kapp. Immunförsvaret blir ju så mycket sämre när du väntar barn, det är en naturlig del av processen för att skydda bebisen. Så även om du annars inte brukar bli förkyld är det väldigt vanligt att det håller i sig när du är gravid.

Läs även: Huvudvärk gravid – Ont i huvudet & migrän under graviditet (orsaker och lindring)

Gör vad du kan för att inte bli förkyld, eller för att bli av med den snabbare. Ät ordentligt, sund kost som gör dig stark. Motionera regelbundet, allra helst innan du blir förkyld. Fråga din barnmorska om vad du kan göra när du mår dåligt.

Om du inte har feber kan det ofta vara bra att ta sig ut och promenera i alla fall. Håll dig borta från folk som är sjuka. Påminn dina nära och kära om varför du inte vill ha nära kontakt med dem när de är lite snörvliga.

Sömn och stress är två stora faktorer när det kommer till förkylningar. Om du inte sover ordentligt på natten kanske du kan ta igen lite med en tupplur under dagen. Och gör allt du kan för att minska stressen i ditt liv. Det är inte farligt att vara förkyld.

  • Ät sund kost
  • Motionera
  • Satsa på sömnen
  • Minska stressen i ditt liv
  • Håll dig bort från sjuka personer
  • Tvätta händerna ofta
  • Använd engångsnäsdukar

Hur kan man behandla förkylningen naturligt?

De flesta tar mediciner när de blir förkylda så de kan fortsätta gå till jobbet eller göra allt de brukar. När du är gravid är det lite annorlunda, för du vill helst pröva på naturliga lösningar först. En del mediciner kan påverka fostret, så du är begränsad med vad du kan använda under graviditeten.

  1. Till att börja med måste du lyssna på din kropp. Du behöver ta det lugnt och vila dig så mycket som möjligt. Ge det svaga immunförsvaret en chans att göra någonting åt den där förkylningen.
  2. Drick mycket, för du förlorar gärna vätska när du är sjuk. Vatten är bra, men också juice om du känner för det. Många tycker om att smutta på varmt té, gärna med lite ingefära som lindrar symptomen. En termos med kycklingbuljong ger dig både vätska och näring på samma gång. Ett bra alternativ är mixad grönsakssoppa.
  3. Även om du inte känner för det behöver du äta ordentligt. Bebisen tar mycket näring från din kropp, och du måste fylla på för att hålla dig stark själv. Självklart bör du satsa på sund mat, som ger dig något.
  4. Har du ont i halsen kan du gurgla med en blandning av salt och vatten. Lös upp en halv tesked salt i 1–2 dl varmt vatten. Gurgla både hals och munhåla, det är riktigt effektivt. Upprepa flera gånger under dagens lopp. Många känner att det lindrar i halsen när de äter glass, alltid värt att pröva på.
  5. Det finns också bra saltlösningar på apoteket som du kan använda mot nästäppa. Det är inte mediciner utan helt enkelt saltat vatten. En del gör sina egna lösningar för att tvätta ur näsan, det är helt upp till dig. Mer om detta här nedan.
  6. Ånga är bra för att lösa upp bröstet och minska hostan. Ett bra sätt är genom att fylla en liten balja eller skål med hett vatten. Lägg en handduk över huvudet och andas in den ånga som kommer upp från vattnet. Om du lägger i lite kamomillte eller eukalyptusolja kommer det att rensa upp i både näsa och lungor. Ett alternativ kan vara att sätta på varmvattnet i duschen och bara sitta i badrummet medan det fylls av ånga. Har du en luftfuktare kan du låta den stå på i rummet, många moderna hem har redan ganska torr luft.
  7. Fyll badkaret med ljummet vatten och ta ett bad om du har lite feber. Vattnet ska alltså inte vara för kallt eller varmt, utan precis lagom. Om du inte vill bada kan du torka av kroppen med en blöt tvättlapp. Framför allt ansiktet, armarna och händerna.
  8. Om du är täppt i näsan kan det också hjälpa med varma och kalla kompresser. Lägg först den varma kompressen över bihålorna och låt den ligga kvar tre minuter. Sedan lägger du en kall kompress, det räcker med en halv minut. Upprepa det hela tre gånger, avsluta alltid med en kall kompress.
  9. Det kan hjälpa om du sover med en extra kudde när förkylningen är som värst. När näsan är täppt blir det lätt så att du andas med munnen, vilket gör att halsen och svalget blir ännu torrare. Genom att höja huvudet så undviker du en del av problemet.
  10. Lite honung i varmt vatten kan verkligen lindra om du har ont i halsen. Samtidigt så får du i dig den där så viktiga vätskan. Du förlorar ganska mycket vätska när du är förkyld, och det är viktigt att inte kroppen blir uttorkad. Vilket också är ytterligare en anledning till att undvika kaffe och vanligt té.
  11. Klä dig på rätt sätt. Löst sittande kläder som ger kroppen en chans att andas, och helst inte så många lager. Ett bra tips för att inte öka kroppstemperaturen.

Förkylning gravid medicin

Vissa mediciner eller preparat är säkra att använda under en graviditet. Kontrollera med apoteket eller MVC innan du köper något, men du kan få en del lindring av flera olika produkter. För det mesta kan du ta paracetamol, men ibuprofen bör du inte ta under andra delen av graviditeten. Många hostmediciner innehåller också ämnen som inte är bra för barnet.

I vissa fall är man inte helt klar över om det är farligt eller inte. Det finns inte tillräckligt med underlag för att säga definitivt om gravida kan ta en viss medicin eller inte. Då är det upp till dig eller barnavården att avgöra om det är värt risken. En del läkemedel är inte bra för bebisen under en viss del av graviditeten, men kanske helt okej en annan trimester.

Bland de mediciner du kan ta finns en del nässprayer. Det är vanligt att vara täppt i näsan när du väntar barn, och det är inte alltid förkylning. Saltlösningar är alltid bra, de är inte vanliga mediciner utan helt enkelt vatten och salt. Men även vissa avsvällande nässprayer kan användas av gravida kvinnor. Nezeril är inte farligt, men du bör undvika Otrivin. Fråga alltid innan du köper något, eller läs innehållsförteckningen och varningarna.

Ett tips om du är täppt i näsan är att testa saltvattenspray. Blir du inte bättre av den så finns det ofta en starkare variant (ofta röd förpackning) som är bättre på att ”dra ut” slem från näsan och på så sätt minska svullnaden. Då kan du behandla din nästäppa helt utan potentiellt skadliga läkemedel!

läkemedel vid graviditet och förkylning
Dessa läkemedel anses säkra för gravida att ta, men som alltid är det bäst att rådfråga vården först.
Alvedon (paracetamol) finns HÄR / Nezeril finns HÄR / Renässans saltlösning för näsan finns HÄR

Om du har problem med hosta så är det bäst att testa någon behandling utan läkemedel. Exempelvis att dricka något varmt. Det är inte bevisat att receptfria hostmediciner har någon större effekt mot hosta hos icke-gravida människor, vilket kan ge oss en hint om att det inte heller är värt att testa på gravida människor. Vill du ha något mot din hosta så är det bäst att kontakta läkare.

Det är alltså viktigt att se de senaste rönen innan du köper medicin mot förkylning. Ta upp saken med din läkare eller barnmorska, för de brukar vara informerade om vad som gäller. Om du har funderingar eller tvivel är det nog bra att undvika ett speciellt läkemedel. Läs alltid bipacksedeln innan du använder läkemedel – oavsett om det är receptbelagt eller inte!

När bör jag gå till doktorn?

En vanlig förkylning är inte farlig. Men när du är med barn så finns det andra saker att ta med i beräkningen. Så kontakta gärna din doktor om du:

  • Har hög feber, runt 39 grader.
  • Känner dig yr eller svimfärdig. Det kan bero på andra saker.
  • Kräks mycket.
  • Känner dig snurrig, inte riktigt dig själv.
  • Har ont i bröstet, att det trycker eller är svårt att andas.
  • Blöder från slidan.
  • Upplever att fostret inte rör på sig.

Som vanligt ska du inte tveka att ringa till MVC eller doktorn om du känner dig osäker. Förkylningen kanske inte är farlig i sig självt, men det kan ge dig komplikationer som du helst vill undvika när du är gravid. Om det inte är något speciellt, bara en vanlig förkylning, så kan du ofta lindra besvären med husmorstipsen.

You may also like

Leave a Comment