fbpx

9 Gravid-kommentarer man blir så trött på!

by Sofia
gravid kommentarer mage gravid ta på

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Så snart du meddelar din graviditet börjar det. Du får kommentarer, förslag och frågor från välmenande vänner och familjemedlemmar. Rätt ofta utsätts den gravida kvinnan dessutom för att fullständiga främlingar känner att det är fritt fram att ställa allsköns frågor, ge konstiga kommentarer och sina “bästa” råd. Dessa personer vill ge dig råd om allt från vilket sjukhus du ska välja till att berätta sina egna (ofta traumatiska delar) av förlossningen. Här kommer mitt inlägg om idiotiska kommentarer till gravida:

Det är lätt att säga att man inte ska bry sig

Gravid kommentarer mage
Känner du igen dig? Under graviditeten ska vi kvinnor tydligen behöva stå ut med dessa kommentarer. Foto/illustration @hejhejvardag

Visst, det är lätt att säga att det inte spelar någon roll vad andra tycker. Men många gånger gör det faktiskt det. Hormonerna är skyhöga under graviditeten och därmed även känsligheten. Nästan alla gravida kvinnor har ett eller flera exempel på någons kommentar eller kritik som verkligen sårade. Ofta är det helt betydelselösa anmärkningar, men som sagts på ett okänsligt vis eller som uppfattats fel.

Även om det är lätt att svara med samma medicin, så är syrliga kommentarer tillbaka inte särskilt konstruktiva. Det är bättre att istället säga att du blev sårad rakt ut eller helt enkelt fråga “vad menar du?”.

Försök att komma ihåg att människor många gånger kommenterar eftersom de är nyfikna, oroliga, upphetsade eller verkligen verkligen bara vill hjälpa.

Här nedan har jag listat några av de vanligaste kommentarerna som gravida är trötta på att höra … och längst ner hur du kan förhålla dig till dem och svara.

1 “Ska du ha tvillingar?”

Nej gif

Den här kommentaren har jag själv fått cirka 10 gånger under min graviditet. Första gången var på en fest med okända människor i vecka 30. En total främling tyckte att det var helt ok att komma fram och kommentera min mages storlek. Jag lovar, hon hälsade knappt ens innan kommentaren kom. Jag blev faktiskt helt paff eftersom jag varit förskonad innan dess för kommentarer om min kropp, vilket är en fördel när du jobbar på en arbetsplats med nästan bara män.

Det är oförskämt att kommentera en gravid kvinnas kropp, magens storlek eller hur mycket personen i fråga gått upp. Detta är något som alla kan förstå, men som på något sätt magiskt försvinner från det sunda förnuftet när en gravid kvinna dyker upp. Många kvinnor kämpar redan med sin kroppsuppfattning som det är och ökade graviditetshormoner kan göra en blivande mamma mycket känsligare än normalt.

2 “Är det en pojke eller en flicka? Jag är säker på att det är en, för att… “

irriterad gif

Tidigt i graviditeten är detta den vanligaste frågan en gravid kvinna får. Du känner säkert att du fått denna fråga för vad som kan tyckas som en miljon gånger innan barnet kommer. Och även om du inte planerar att ta reda på kön eller avslöja det före den stora dagen, så kan du vara säker på att folk ska gissningar.

Det finns massor av gamla myter som sägs förutspå ditt barns kön. Här är några vanliga som vi satsar på att du kommer vara trött på att höra:

  • Om du har en hög mage är det en tjej. Om du bär lågt är det en pojke.
  • Om du längtar efter söt mat är det en tjej. Om du längtar efter salt mat, är det en pojke.
  • Om du äter mycket vitlök, bär du på en tjej.
  • Om mår illa mycket under de första månaderna är det en tjej.
  • Om din hud är frisk och ditt hår är vackert, är det en pojke. Om du får dålig hy och acne, är det en tjej.
  • Om du känner dig känslig och ängslig, är det tjej, om du är mer avslappnad är det en pojke.

3 “Hur mycket har du gått upp?”

Mind your own business gif viktuppgång

Denna kommentar är precis så irriterande och okänslig som om någon som kommenterar storleken på din mage. Det är inte artigt att kommentera någons vikt när de inte är gravida, så varför tycker folk att de har rätt att veta allt om din vikt bara för att du har en bebis i magen?

Graviditet är den enda gången i en kvinnas liv när hon förväntas lägga på sig några extra kilon. Jag tycker inte att man ska “passa på” under graviditeten och äta osunt. Om du någon gång i livet ska tänka på vad du stoppar i dig så är det nu. Det är viktigt att äta hälsosamt och försöka hålla dig inom riktlinjerna. Men, alla graviditeter är olika. Det kan vara svårt att få i sig vissa saker pga illamående och sug.

En stor del av viktuppgången beror dessutom på att gravida kvinnor samlar på sig vätska. Resten av vikten är moderkakan, mer blod, en förstorad livmoder och förstorade bröst samt lagrade fetter och proteiner.

4 “När jag var gravid + lägg till valfri skräckhistoria”

chockad gif

Gravida kvinnor vill ha information. Därför finns det millioner av böcker och webbplatser där ute för att ge dig så mycket information som du kan hantera. Det är trevligt att veta vad som händer under graviditeten, speciellt du ska bli mamma för första gången. Många kvinnor tar hjälp av böcker, webbplatser (forum som familjeliv), vänner och familj för frågor och råd när det gäller graviditet och förlossning.

Men de betyder inte att vi nödvändigtvis vill bli helt uppskrämda. Det är bra att känna till alla scenarion, och det är bra att försöka vara beredd på en situation, men det finns en hel del information vi kanske inte är redo att höra. Eller vill höra. Någonsin. En kompis till mig berättade att hennes underliv “såg ut som köttfärs” efter förlossningen. En annan berättade om en 60 timmar utdragen förlossning. En tredje om hur hon blev hemskickad från förlossningen fast hon var öppen flera centimeter.

Vissa kvinnor kan betrakta det som en form av “bonding”; de delar sin erfarenhet med någon som ännu inte har gått igenom den. Kanske försöker de bara informera dig om vad de gick igenom, så att du är beredd på det värsta, även om det inte händer. Men ärligt talat, har vi gravida kvinnor inte tillräckligt med ångest och hormoner ändå?

5 “Borde du verkligen äta det där?”

äta gif mat

I vanliga fall skulle du bli rätt irriterad på om någon ifrågasatte dina matvanor. Under graviditeten vill naturligtvis de flesta människorna väl. Problemet är att många är felinformerade, framförallt äldre kvinnor som hade andra riktlinjer när de själva var gravida. Livsmedelsverket har samlat information och råd kring graviditet och kost här. Din barnmorska är även en bra källa för mer uppdaterad information.

Få inte panik om du fått i dig något som inte rekommenderas under graviditeten. I början när de flesta kvinnor inte ens vet om att de är gravida äter (och framförallt dricker) vi som vanligt. Du kan för det mesta äta normalt under graviditeten också. Till min stora lycka gav barnmorskan grönt ljus även för sushi (så länge det är ett ställe med stor ruljangs under lunchruschen)! Var i slutet av första trimestern så sjukt sugen på den salta sojan i kombination med wasabi.

Låt dig inte skrämmas av folks kommentarer, gör din research och fråga barnmorskan.

6 “Passa på att sova nu medan du kan …”

trött gif hund

Det här är den värsta kommentaren jag vet. Dels för att många gravida kvinnor har svårt att sova. Hallå! Vi går ibland och kissar 10 gånger per natt! Det är svårt att hitta bra sovställningar i takt med att magen växer. Vi drömmer mer och svettas. Dels för att dessa människor inte vet någonting om din situation. Jag själv har till exempel brottats med både svåra foglossningar som påverkat sömnen, samt en jobbig och osäker visumprocess som stressat på fruktansvärt. Många gravida kvinnor har upplever stress kring allt möjligt.

Dessutom, news flash, sömn kan inte lagras. Det skulle vara trevligt om det var så. Visst kan vi på olika sätt förbereda oss för förlossning och småbarnstiden genom att slappna av och inte stressa, men mer sömn kan inte sparas på ett konto till sen.

Varken de eller du vet heller hur just ditt barn kommer att vara. Vissa sover hela nätterna, medan andra barn kräver mer omsorg.

7 “Är det inte dags snart?”

nej gif

I flera månaders tid har jag fått höra frågan”när är du beräknad?”. Kommentaren som följer är ofta, “oj så långt kvar, jag trodde du skulle ha snart…” Därefter gärna en kommentar om att magen är stor eller att den ser ut att ha sjunkit. Ju mer jag närmar mig slutet av graviditeten, desto mer otåliga tycks folk bli, som om de själva burit på barnet.

De flesta gravida kvinnor är nog rätt trötta på att vara gravida i tredje trimestern. Beräkningsdatum är dessutom ingen vetenskap, bara 5% av alla barn föds på utsatt datum. Det är vanligare att förstföderskor går över tiden och därför blir dessa kommentarer extra påfrestande just för oss.

Barnet kommer att komma när det är redo.

8 “Har ni valt namn än? Jag tycker…”

nja gif

Människor är så sjukt nyfikna kring namn. Och, om du berättar vad ni har tänkt er kan det antingen mötas av hurrarop eller tystnad. Det är inte så kul att berätta för någon om de namn ni har valt och omedelbart få höra negativ feedback … eller oönskade alternativa förslag.

Det finns definitivt några saker att tänka på när man bestämmer sig för ett barns namn. Detta gäller inte minst oss som har två språk, svenska och portugisiska, att ta hänsyn till. Vi måste tänka på hur namnet stavas. Om det är något som barnet kommer att ständigt behöva förklara? Kommer hon (its a girl) alltid behöva rätta människor som inte stavar eller uttalar det rätt? Utöver det ska man tänka på på möjliga smeknamn (bra och dåligt!), samt om namnet rimmar på något dåligt. Initialer osv.

Efter att ha berättat om lite olika namnförslag med varierande reaktioner, har jag nu valt att vara tyst när jag får frågan. Valet av namn är något som bara jag och pappan har rätt att tycka till om och välja.

9 “Får jag känna på magen?”

akta dig gif

Jag vill påpeka att det är trevligt att faktiskt bli tillfrågad först, det är inte alltid fallet. Ibland dyker, ofta flyktigt bekanta, rakt på magen och klämmer/smeker/känner. Min gravidmage är inte offentlig egendom även om den sticker ut inbjudande. Och även om du är ok med att dina nära och kära gnuggar din mage som om det vore den gyllene Buddha, är det fortfarande inte ok att vem som helst bara börja känna på en gravid kvinnas mage.

Människor bör respektera en gravid kvinnas personliga utrymme precis som de skulle vem som helst annars. Till och med ännu mer. Som gravida är vi extra känsliga och överbeskyddande av bebisen. Jag har själv tagit långa omvägar för att slippa vad som jag uppfattat som faror, fulla människor etc.

Vi står inte och gnuggar på våra vänners magar när de inte är gravida. Det skulle bara vara absurt. Så även om de bara visar intresse för graviditeten eller fina gravidmagar, är det inget fel med att säga till någon att hålla händerna borta.

Hur du kan hantera kommentarerna

Klippet nedan är från tv4 där Elaine Eksvärd ger förslag på hur du svarar på dryga gravid-kommentarer. Peter Jidhe får känna på hur obekvämt det är att behöva “utveckla sin skit”.

Vänner och familjemedlemmar och även främlingar menar oftast väl när de frågar/kommenterar kring dig och din graviditet. Deras kommentarer är förmodligen inte avsedda att såra dig eller skapa oro. Men, eftersom graviditeten är så känslig är det viktigt att komma ihåg att ta hand om dig själv och stå upp för dig själv. Om någon säger något som verkligen sårar dig tycker jag att du ska säga ifrån. Ibland får vi tyvärr ta på oss rollen och uppfostra vår omgivning för att andra ska slippa råka ut för samma sak.

Det är bättre att ta itu med situationen än att gå hem och älta. Hur du väljer att svara beror på dig själv, men jag tycker att tipset i videon ovan är riktigt bra. Var noga med att visa känslor, att du blev sårad, istället för ilska som sällan är konstruktiv.

Jag vill avsluta med att tipsa om är att skaffa träningskläder för gravida oavsett om du tränar eller ej. Det är bekvämt att ha träningskläder som faktiskt passar istället för att tränga i sig i något som är för smått. Även när du inte tränar är de sköna att ha till vardags, speciellt under slutet av graviditeten.

Tyckte du om detta inlägg? Dela och/eller kommentera gärna!

You may also like

Leave a Comment