fbpx

Gravid vitaminer bäst i test – stor guide om vitaminer för gravida (inte apotekets)

by Sofia
Gravid vitaminer bäst i test ekologiska naturliga folsyra omega 3

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Gravid vitaminer är nödvändiga för dig som väntar barn. Visst kan du försöka få i dig alla näringsämnen på naturlig väg, och det tycker jag verkligen att alla ska försöka med, men i de flesta fall är det vissa vitaminer och mineraler som vi inte får i oss tillräckligt av. Jag har nu under min graviditet valt att ta extra tillskott i form av gravid vitaminer och andra komplement. Jag vill därför hjälpa er andra som ska bli mamma eller vill bli gravid med att reda ut vilka vitaminer som det behövs extra av under en graviditet.

I mitt fall upptäckte jag nästa direkt en vitaminbrist, mer om det nedan. Många väljer tyvärr att köpa syntetiska gravidvitaminer på exempelvis apoteket, något som inte är så bra.

Jag tog detta gravidpaket med vitaminer från greatlife.se som är naturligt och bra.

Näring under graviditeten

Vitaminer gravid
Under graviditeten är det viktigt att få i sig vitaminer på naturlig väg, men ofta behöver vi hjälpa naturen på traven med gravidtillskott.

Att vara gravid kan vara likaväl underbart som krävande. Råden som finns kring vad man ska äta och vad man inte ska äta är många och det kan lätt bli förvirrande. Det är viktigt att hålla sig frisk när man väntar barn. Samtidigt är det en stor påfrestning för din kropp. Både du och barnet behöver extra näring, och ibland är det inte lätt att få med sig allt genom kosten.

Att tänka på är att vitaminer behövs för både fostret och ditt välmående och att kosttillskott alltid ska kombineras med en bra kost. Graviditet är en av de gånger det verkligen kan vara nödvändigt att använda sig av tillskott för att vara på den säkra sidan.

Lyssna också på din barnmorskas rekommendationer, hen är utbildad i just kvinnors kroppar och kommer veta vad just du behöver för att du och barnet ska få vara så friska som möjligt. Tänk dock på att det är skillnad på vitaminer och vitaminer, köp inte syntetiska gravidvitaminer om du har råd att köpa naturliga. Bara det bästa är gott nog för det växande livet i din mage.

Kan man äta vitaminer när man är gravid?

Ja! Faktum är att du troligtvis behöver lite extra vitaminer när du är gravid. En hel del kan du få i dig genom maten. Men många sliter med illamående och annat som gör det svårt att äta. Plus att formationen och tillväxten av ett barn kräver ganska mycket näring.

Gravidvitaminer med magnesium järn
Under första graviditeten tog jag Innate Respons produkter, under andra graviditeten gick jag över till Mega Food. Båda är väldigt bra men Mega Food har fler produkter särskilt för gravida och ammande. Under första graviditeten tog jag D-vitamin, under andra graviditeten tog jag inte det men jag la till Omega 3.

Inte så att du måste äta för två, med tanke på att den andra personen till en början bara är någon centimeter lång. Men det är en ny situation som kan göra att du behöver vitaminer. Samtidigt bör du vara uppmärksam på att allting inte är lämpligt under en graviditet. Så fråga gärna barnmorskan innan du börjar med något nytt.

Kosttillskott gravid Livsmedelsverket

I Sverige har vi turen att vi har en myndighet som arbetar just med att ta fram rekommendationer om vad som är bra att äta under olika delar av livet, alltså Livsmedelsverket.

Bland de mest viktiga ämnena som du behöver när du väntar barn hör järn, folat (folsyra), omega-3, kalcium och jod. Bra mycket får du via kosten, men inte alltid. De som äter speciell mat eller dieter bör vara extra uppmärksamma.

Livsmedelsverket rekommenderar att du inte tar kosttillskott i onödan. Om möjligt, försök äta sunt och varierat, med speciell uppmärksamhet för de ämnen du behöver lite extra av (se rekommendationerna för gravida här).

Ifall du väljer att ta tillskott bör du följa instruktionerna och vara försiktig så du inte överdoserar. Speciellt om du tar olika preparat, eftersom de samma ingredienserna ibland kan finnas med. Vill du inte äta så många tillskott så satsa på folsyra i alla fall, det finns en anledning till att Livsmedelsverket rekommenderar det.

Vilka vitaminer när man är gravid?

Vitaminer graviditet
En dosett är att rekommendera om du ska ta flera tillskott. Gravidhjärnan är som bekant lite opålitlig hehe.

Så vilka vitaminer behöver du egentligen när du väntar barn? Det är fem ämnen som är extra viktigt att hålla ett öga på. Men rent allmänt vill du se till att hålla dig frisk och stark. Men det du främst behöver är:

  • Folsyra, eller folat som det också kallas, är egentligen en B-vitamin. Den finns naturligt i baljväxter, gröna bladgrönsaker, bär, kål och fullkornsprodukter. Det rekommenderas att du tar minst 500 µg/dag, men öka det gärna till 800. Redan innan du blir gravid, men planerar för det, bör du börja ta det här tillskottet.
  • Järn. Det är inte alla som behöver ta tillskott, men det är ganska vanligt. Innan du köper något bör du kontrollera dina järnnivåer för det är inte bra att ta för mycket. I blandade multivitaminer brukar det vara lite järn, men det är bara för att ge dig en liten skjuts på vägen.
  • B12 behövs av olika orsaker, bland annat så att kroppen kan tillgodogöra sig folsyran. Det rekommenderas att du äter minst 3–4 µg, men gärna 25-100 µg/dag.
  • Omega-3 finns i fet fisk, men annars kan du ta det i tablettform. Rekommenderad daglig dos är 200 mg. Eftersom många fiskar är fångade i förorenade vatten väljer många att ta ett tillskott i stället.
  • Kalcium. Det rekommenderade dagliga intaget ligger på 900 mg. Du kan få i dig mycket genom att äta yoghurt eller ost, samt mjölk naturligtvis. Men många tycker det är skönast att komplettera med vitaminer.

Det är ganska enkelt att få med sig allt du behöver genom att ta multivitaminer. De är speciellt framställd för gravida kvinnor och har den rätta balansen mellan alla ämnen. Om du har något särskilt problem kan du alltid komplettera med andra tabletter. Typ om du har svår järnbrist eller något liknande.

Utbudet av vitaminer är stort, men inte alla är likadana. Läs innehållsförteckningen och välj en som har tillräckligt av de ämnen du är intresserad av. Sedan kan det ju också vara en tanke att välja ekologiska eller raw vitaminer. Ett bra alternativ är Greatlife, deras multivitaminer för de som vill bli gravida eller redan är det. Du får med dig en lång rad av vitaminer och mineraler. Alla gjorda av sunda råvaror av raw food kvalitet. Den är också fri från gluten, soja, laktos, samt kemikalier.

Folsyra gravid

För just gravida rekommenderar de att man äter kosttillskott som innehåller folsyra fram till minst vecka 12 och detta för att fostret ska utvecklas på ett bra sätt. Enligt de studier Livsmedelsverket baserar sina rekommendationer på så minskar risken att barnet föds med ryggmärgsbråck om kvinnan har fått i sig den rekommenderade mängden folsyra under sin graviditet.

Många kosttillskott för gravida innehåller därför denna rekommenderade mängd folsyra på 400 mikrogram/ dag eftersom det är rekommenderat av livsmedelsverket.

Järn gravid

Jag har kompletterat gravidpaketet med dessa järntabletter som inte gör mig hård i magen:

järntabletter som inte ger hård mage
Köp Blood Builder järntabletter HÄR

Eftersom att kvinnor får ökad mängd blod i kroppen under en graviditet så behövs därför mer järn. Att få järnbrist gravid är mer regel än undantag. Detta eftersom järnet spelar en viktig roll i bildandet av blodet. Andra vitaminer som kan behövas är till exempel kalcium som ska stärka dina ben samt bygga upp barnets skelett och tänder.

Magnesium gravid

magnesiumkapslar gravid
Köp Innate magnesiumkapslar HÄR

Jag har skrivit ett helt inlägg om varför du som gravid behöver extra magnesium (läs här: magnesium gravid). Bland annat hjälper magnesium mot krypningar och domningar i benen, som är så vanligt som gravid.

Gravidvitaminer innehåller inte magnesium och samma sak gäller faktiskt för vanliga multivitaminer. Anledningen är att tabletterna skulle bli för stora att svälja då. Magnesium är bra att ta på kvällen.

Omega 3

Eskimo omega 3 gravid
Köp Eskimo Omega 3 (finns även i flytande form) HÄR

Min favorit är Eskimo Omega 3. Andra fiskleverolja jag provat har gett uppstötningar, något man ändå får som gravid. Inte så trevligt.

DHA är en typ av omega-3 fett som huvudsakligen finns i fet fisk (lax, sill etc), men även i alger. Tänk dock på att fisk innehåller mer näring än bara fettsyror, vilket gör att fisk i sig är nyttigare än tillskott. Dock kan det vara svårt veta vilken fisk man vågar äta som gravid och då kan det vara enklare att ta ett tillskott.

Kosttillskott gravid farligt?

De flesta gravida kvinnor är försiktiga med vad de tillför kroppen. Du vet att det mesta går in i blodströmmen och vidare till barnet. En del saker som du ätit eller tagit tidigare är nu sådant du måste undvika. Vad med kosttillskott? Finns det några risker?

Nej det är inte farligt att ta kosttillskott under graviditeten. Något som aldrig är bra är att överdosera. Men när du är gravid är det extra viktigt att vara uppmärksam på hur mycket du får i dig av vissa ämnen. En del är vattenlösliga och kommer ut med urinen. Andra vitaminer binds av fettet i kroppen och kan lagras. Så läs på alla tillskott du tar och se till att den totala dagsdosen inte överskrider det som är rekommenderat.

En del tror att det är okej att ta naturliga eller örtbaserade tillskott. Och det är inte alltid fel. Men ett problem här är att de ofta inte har testats tillräckligt för att du ska kunna känna dig riktigt säker. Naturligt betyder inte att det är bra för dig, bara att det kommer från växtriket. Fråga gärna om råd ifall du är osäker.

Multivitamin gravid biverkningar

Vanligtvis så får du inga biverkningar av multivitaminer. Såvida du inte samtidigt tar andra tillskott och därmed får ett överskott. Däremot så bör du vara försiktig och välja de preparat som är sammanställda för just gravida. De innehåller alla de ämnen du behöver och som är säkra att ta under graviditeten.

Hur länge ska man äta gravid tabletter?

Vissa vitaminer är som allra viktigast före eller i början av en graviditet. Efter vecka 12 gör folsyra, till exempel, inte så stor nytta. Så då kan du sluta med dem, men eftersom de ingår i de flesta gravidvitaminer får du i dig dem ändå.

Järnbrist, däremot, brukar uppstå lite senare när du väntar barn, det är inte alla som har det redan från början. Så det gäller att kontrollera och vara uppmärksam. De flesta kvinnor mår bra av att fortsätta med sina gravidtabletter fram till förlossningen.

Multivitamin för gravida och ammande – samma eller byta?

Det är inte så väldigt stor skillnad, men det kan vara bäst att byta till multivitaminer för ammande. När barnet håller på och utvecklas har de andra behov än när det bara ska få näring och växa till sig. Barnet reagerar inte heller likadant för olika ämnen. Även mamman får andra behov efter förlossningen än under sin graviditet.

Kan man ta gravidvitaminer under amning?

Kan man ta gravidvitaminer under amning
Vitaminer speciellt framtagna för ammande kvinnor HÄR

Du kan fortsätta ta gravidvitaminer om du har dem kvar. Men det är bättre att välja vitaminer som är direkt framtagna för ammande kvinnor. Det ger både dig och bebisen allt ni behöver för att orka med tiden efter förlossningen.

Ett bra val är Baby & Me 2 Postnatal Multi från Greatlife. Den är gjord med produkter av raw kvalitet och innehåller inte en massa giftiga kemikalier. Många som ammar märker att hår och naglar inte mår så bra, men den här multivitaminen ger dig mikronäringsämnen som motverkar denna tendens. Du får moringa som ökar kvaliteten på mjölken, speciellt då proteinkvaliteten. Och mycket annat som gör att du känner dig mindre trött och urlakad. Precis vad du behöver efter en lång graviditet och förlossning.

Gravid vitaminer små tabletter

Här får du allt du behöver i en enda tablett. Men många kvinnor är lite mer känsliga när de är gravida. De finner det svårt att svälja ner tabletter. Då kan det vara bättre med vitaminer i flytande form eller som tuggtablett.

Gravid vitaminer tuggtablett

Gravid vitaminer tuggtablett
Köp gravidvitaminer tuggtabletter HÄR

En bra tuggtablett med vitaminer för gravida är dessa pregnancy gummies. Vingummi späckade med vitaminer, allt planerat för en gravid kvinna. Och de är ett gott alternativ när du har svårt för att svälja.

En del tycker de är lite söta, men det är ju en smaksak. Plus att en del får ett stort sötsug när de väntar barn men vill leva lite sundare. Då passar det bra att ta ett vitamingummi i stället.

De är fria från gluten, mjölkprodukter, soja, GMO, glyfosat, bekämpningsmedel, ogräsmedel och magnesiumstearat.

Flytande gravid vitaminer

Flytande gravid vitaminer

Ett annat bra sätt att få i sig de rätta vitaminerna är genom att ta dem i flytande form. Du kan snabbt svälja ner dem, vilket kan vara en fördel när du inte känner dig helt på topp.

Glimja har en bra produkt som heter MaryRuth´s Prenatal & Postnatal Liquid Multivitamin. Den kan användas både under graviditeten och när du ammar. En multivitamin som är helt naturlig och utan onödiga tillsatser. Packad med viktiga mineraler och vitaminer. Du ska helst ta den på morgonen, men det viktiga är att vara regelbunden. Den är inte så söt utan ganska mild i sin smak av bär.

Får jag i mig tillräckligt med näring?

Den ständiga frågan när du väntar barn. Speciellt om du har problem med illamående och kräkningar. Det är inte så lätt att både hålla maten nere och äta sunt. Du känner inte för att äta eller har svårt att tvinga dig äta sådant du egentligen inte tycker om. Samtidigt har ni båda två behov av en hel del näring.

Det viktiga här är att inte bli stressad. Ditt barn får alltid det hen behöver, det ska bra mycket till för att hen ska lida. Och stress kan påverka er båda två mer negativt än lite illamående.

Däremot ska du inte försumma din hälsa och din kost. Försök äta så gott du kan och ta resten som tillskott. Vissa saker kan du kontrollera med ett blodprov, och de är ofta standard för prenatal vård.

Bästa multivitamin gravid

Bästa multivitamin gravid
Min favorit är Baby & Me 2 som finns HÄR

Utbudet är som sagt ganska stort. Välj den multivitamin som passar dig bäst. Först kanske du vill tänka igenom om tabletter, sugtabletter eller flytande form är önskvärt. Se vad som finns inom dessa kategorier. Eller så vill du ha en särskild sorts vitaminer, kanske biologiskt framställda eller med raw kvalitet. Lite som Baby & Me 2 Prenatal Multi från Greatlife. De uppfyller kravet på att vara naturliga. Du vill inte äta kemikalier eller bekämpningsmedel när du är gravid. I stället är det sunda, naturliga val som är de bästa.

Läs vad de olika multivitaminerna innehåller och jämför med vad du lärt dig om vitaminer och mineraler. Det är inte alla som ger dig tillräckligt av den dagliga dosen, så var uppmärksam. Men om du tycker om tillverkningen och det mesta är okej så kan du alltid komplettera med lite andra tabletter. En fördel med multivitaminer är dock att du ska slippa hålla reda på en massa burkar. Du har tillräckligt att tänka på som gravid.

Vitaminer under graviditeten

gravidvitaminer magnesium
Paket med gravidvitaminer och probiotika HÄR

Att vänta barn är ett stort ansvar, både för dig själv och barnet. Samtidigt är det så vanligt med multivitaminer under graviditeten att du har mycket att välja på. Allt är tillrättalagt för att du och bebisen ska få tillräckligt med näring. Samt alla de där viktiga ämnena som behövs för att hen ska utvecklas ordentligt. 

Du kan fortfarande satsa på en balanserad kost. Men vitaminerna försäkrar dig om att du verkligen gör ditt bästa för barnet. Om du har några frågor kan du alltid ta upp det med barnmorskan. De brukar veta vad som behövs och hur marknaden ser ut.

You may also like

Leave a Comment