Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Vi människor brukar gilla att föreviga saker vi tycker om. Vi skriver om våra upplevelser och delar med oss av våra största moment i livet till våra nära och kära. Ofta sker detta genom bilder, tidigare har det handlat om analoga bilder som skickats med posten, medan vi idag vanligtvis delar bilderna via sociala medier. Något som är vanligt att dokumentera i bild förutom bröllop och semestrar är graviditeter!
Gravidfotografering
Idag finns det mängder av fotografer som specialiserar sig på just gravidfotografering, det börjar nästan bli lika vanligt som par- och familjefotograferingar. Till skillnad från något decennium sedan så vill vi nu fånga den gravida mamman på bild, till skillnad från tidigare då mer resurser lades på att fota bebisen.

Gravidfotograferingar handlar helt enkelt om att fånga den gravida mamman på bild. Ofta görs detta tillsammans med mjuka detaljer, naturbakgrunder och mängder med andra kreativa idéer. Se till exempel några av kändisarnas gravidbilder i kollaget ovan!
När ska man göra en gravidfotografering?
Självklart är det upp till en själv när under graviditeten som man vill göra sin gravidfotografering. Vissa vill ha en gravidfotografering alldeles efter beskedet kommit, men det vanligaste är att man gör fotograferingen när magen växt till sig.
Eftersom det är magen man oftast vill minnas och få med på bild så är det bäst att göra fotograferingen så sent som möjligt under graviditeten – utan risk för att barnet ska hinna födas innan den bokade tiden. Under den sjunde eller åttonde månaden är vanligast. Vid den tiden kan man boka en tid och förhoppningsvis undvika att bebis kommer innan bilderna tas. Under den åttonde och nionde månaden kan det dessutom bli lite för tungt för att man ska känna sig som allra mest glamourös – men finns orken så är en sen graviditetsfotografering att föredra!
När man väl bestämt sig för när fotograferingen ska ske är det dags att börja fundera på idéer till själva bilderna. Ofta kan fotografen hjälpa dig, men det är alltid bra att fundera lite själv först.
Hur mycket kostar en gravidfotografering?
Självklart varierar priserna väldigt mycket mellan olika fotografer och vilken typ av bilder man tar. Ska bilderna innehålla mycket rekvisita är det klart att priset blir högre. Sedan spelar också antalet färdiga bilder som du vill ha roll, då varje bild betyder en hel del efterarbete för fotografen.
En grund-fotografering i ca. en timme kan gå på 800 kr, vissa fotografer inkluderar då ett visst antal färdiga bilder. I andra fall där fotograferingen tar längre tid och det dessutom ingår lån av kläder och rekvisita kan fotograferingen kosta upp emot 6000 kr.
Gör efterforskningar på olika fotografer i din stad. Fråga andra som fotats vilka fotografer de använt, och välj någon som verkar vara både bra och trevlig.
Kan man göra en gravidfotografering själv?
Självklart kan man även göra en gravidfotografering själv. Har du en partner eller vän som kan hjälpa dig att ta bilder så går det minst lika bra. I de flesta fall behöver man inte ens en stor kamera, mobiltelefonerna idag har kameror som räcker gott och väl till många typer av bilder.
Längre ner i inlägget ger jag några olika tips på typer av gravidfotograferingar, och många av dem kan du återskapa hemma själv.
Gravidfotografering inomhus

Om din fotograf har tillgång till en studio kan inomhusbilder vara ett alternativ. En gravid kropp mot en enkel bakgrund kan vara minst lika snyggt som bilder i en skog eller på en äng. Inomhus kan man dessutom ofta vara kreativ på helt andra vis än vad som går utomhus.
Den allra största fördelen med en inomhusfotografering är att den inte är väder eller årstidsberoende. Det känns alltid mysigt och härligt med bilder utomhus i solnedgången – men råkar man vara höggravid på vintern är det inte alltid lika härligt. Du behöver inte heller oroa dig för dåligt väder eller mygg, och det är lättare att få till välstylade bilder inomhus!
Gravidfotografering utomhus

Att ha sin gravidfotografering utomhus är vanligt och jag förstår varför! Lätt att få fina romantiska bilder som dessutom ser ganska naturliga ut. Fotar man inomhus kan bilderna bli lite uppstyrda, vilket inte faller alla i smaken. Utomhus kan man leka med olika typer av ljus och olika miljöer.
Fotar man utomhus kan man gärna välja en plats som är speciell för dig som ska ha barnet. Kanske en plats vid vattnet, eller där du och din partner hade er första dejt. Annars kan man fota utomhus och få väldigt olika uttryck, jämför ex en blommande äng med en urban husvägg. Utomhus finns mängder av möjligheter – bara vädret tillåter!
Tips till graviditetsfotograferingen
Känner du nu att du har några idéer till din fotografering men letar efter mer inspiration så tänkte jag hjälpa till med en liten lista. Här nedan kommer några vanliga och otroligt vackra idéer till graviditetsfotograferingen!
1. Gravidfoto i mjölkbad / badkaret

Denna typ av fotografi har blivit oerhört populär just för gravid-foton. Den som ska fotas lägger sig i ett badkar med vad som ser ut som mjölk, men använder man verkligen riktig mjölk? Ja det gör man, i de flesta fall. Badkaret fylls först upp med vatten och sedan blandas någon liter mjölk i. Detta gör att vattnet får en vit färg, och du kan bestämma hur genomskinligt vattnet ska vara genom att hälla i mer eller mindre mjölk.
Denna typ av fotografi är extra bra för gravidfoton då magen lätt hamnar i fokus. Magen sticker antingen upp ur vattnet och får en fin form, eller så blir den vita vätskan som en snygg ram till den gravida kroppen.
Vanligtvis brukar man dessutom använda olika typer av rekvisita. Det handlar oftast om blommor och blad, vilka gärna får vara snygga plast-kopior så de inte förstörs av vattnet. Vad modellen har på sig går också att variera, en del föredrar att vara naken, andra gillar mjölkbadsbilder med underkläder och i vissa fall kan man få en snygg effekt av att bära någon typ av lättare plagg som blir blött i badet.
2. Gravidfoto med syskonet

Att ta gravidfoton med bebisens syskon blir otroligt personligt. Storasyskon brukar vara spända och intresserade av den lille, och det är fint att fånga på bild. Oavsett om ni fotar inomhus eller utomhus får gärna syskonet/ syskonen vara med.
Ta gärna bilder på dig tillsammans med bebisens syskon. Syskonet kan titta på magen eller kanske lägga en hand på den. En annan söt idé är att skapa ett scenario där barnet leker med bebisen. Ge barnet en leksak hen tycker om eller någon bebis-leksak ni köpt till barnet. Låt sedan syskonet leka med sitt lillasyskon, fast med själva magen.

Olika typer av skyltar kan också vara fint på en syskon-fotografering. Kanske kan syskonet hålla i en skylt där det står hur mycket hen längtar efter sitt lillasyskon?
3. Säsongsbilder gravid (sommar, höst, vinter, vår)

Oavsett vilken årstid du är beräknad i ska du kunna ta fina gravidbilder utomhus. Även på vintern går det att ta bilder utomhus, även om man får tänka om lite från de traditionella lättklädda sommar-graviditetsbilderna. Att ta sina bilder utomhus oavsett årstid kan också göra att bilderna hamnar närmare hjärtat. Du kan då genom bilderna minnas tillbaka till tiden du var gravid, och hur världen omkring dig såg ut under den sista tiden av graviditeten.
4. Gravidfoto med partner

Det är vanligt att även partnern får vara med på gravidfotona. Bilderna blir mer personliga och hela foto-sessionen kan också bli en form av parbilds-session om båda parter är med. Bilderna får gärna vara på er båda som håller om magen och den kommande bebisen. Kramar och närhet ger romantiska bilder. Ett tips är att ta med partnern till fotograferingen, men att samtidigt ta några bilder utan partnern, som en hyllning till dig som mamma.
5. Gravidfoto med färgbomber

Att använda sig av färgbomber eller rökbomber som rekvisita är något som ger spännande och drömiga bilder. Färgbomberna släpper från sig en färgad rök som nästintill kan liknas vid moln. Färgbomberna kan användas på flera olika sätt. Bomberna kan placeras i bakgrunden, eller så kan du hålla i den och skapa fina rök-svansar i luften.
Om du tänker på ett traditionellt sätt och gillar den typiska rosa/blå indelningen kan du välja färg på färgbomben efter vilket kön bebis har. Annars finns det mängder med färger att välja på – och du kan helt enkelt använda din favoritfärg eller en färg som passar bra till miljön du befinner dig i.
6. Gravidfoto med fladdrande tyg

En annan typ av rekvisita som är bra att använda är tyger. Med tyg, någon form av vind och en gravid kropp kan man skapa riktigt intressanta bilder! Låt tyget forma sig kring kroppen eller blåsa i vinden, då får bilderna liv och rörelse och blir riktigt artistiska. Tyget kan också få hänga över kroppen på ett romantiskt sätt, kanske kan du stå vid ett fönster, sitta i en fåtölj eller ligga på en säng med tyget över kroppen?
Nu hoppas jag att du fått tips och idéer som kan göra din egen gravidfotografering lite extra rolig. Som sagt vill vi minnas saker, och med en personlig gravidfotografering kommer du verkligen kunna minnas dig själv och din kropp under graviditeten. Har du någon fler idé att dela med dig av? Lämna gärna den i kommentarerna!