fbpx

Gravidillamående – allt du behöver veta om illamående & kräkningar under graviditet

by Sofia
gravid illamående

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Illamående och till och med att kräkas är vanligt i början av graviditeten. Gravidillamående är faktiskt ett av de mest kända (och mest uppenbara!) graviditetssymptom som finns. Eftersom de flesta gravida upplever dessa besvär, väcker illamående och kräkningar vid graviditet många frågor. Några av dessa är: När börjar man känna sig illamående? Hur länge håller illamåendet i sig? Kan man vara gravid även om man inte känner sig illamående? I det här inlägget försöker jag svara på alla frågor om gravidillamående även kallat morgonillamående.

OBS! Informationen nedan bygger på egna erfarenheter och ska inte ses som sjukvårdsrådgivning. Har du några funderingar eller mår dåligt bör du alltid kontakta din barnmorska.

Varför har man gravidillamående?

Den exakta orsaken till gravidillamående är inte känd. De flesta experter tror att det är förändringar i kvinnans hormonnivåer under graviditeten som orsakar det. En ökning av hCG (humant koriongonadotropin) och östrogenhormoner under första trimestern tros vara en av de största orsakerna till illamåendet. När moderkakan utvecklas ökar dina nivåer av hCG, vilket också utlöser östrogen och progesteron. Östrogen ökar ditt luktsinne medan progesteron hjälper till att slappna av i kroppen – inklusive matsmältnings- och urinvägarna – vilket delvis kan orsaka långvarigt illamående.

Om du är gravid med tvillingar eller fler så har du högre hCG-nivåer vilket normalt sett gör illamående och kräkningar värre.

gravid tvillingar illamående värre
Att vara gravid med tvillingar kan göra att du mår mer illa pga höga nivåer av hCG.

Min egna spontana tanke är att det kanske är ett sätt för naturen att stoppa dig som gravid från att göra för mycket saker och utsätta kroppen för stress.

Gravidillamående orsakas inte av att vara hungrig eller trött men dessa två faktorer kan göra det blir värre. Därför är det bra att försöka att äta lite och ofta samt att vila så mycket som möjligt.

Magiska kurer mot gravidillamående fungerar tyvärr inte

Jag är ledsen mammor, men tyvärr måste jag förmedla dåliga nyheter. Det finns tyvärr ingen magisk kur eller botemedel mot det fruktade illamåendet under graviditeten. Inga mediciner, livsmedel eller rökelser (usch!) kan helt ta bort illamåendet. Vi ska inte glömma att orsaken till morgonillamående fortfarande är okänd.

Forskare vid Dublin City University studerade 4000 blivande mödrar under sin första trimester och fann att inget av de traditionella kurerna botar gravidillamående. Detta inkluderade ingefära, godis, teer eller till och med mediciner för att underlätta illamåendet. Medan ett antal studier visar på att vissa saker kan hjälpa somliga blivande mammor, fann Dublin-studien att bevisen inte var tillräckligt konsekventa för att dra några fasta slutsatser.

Men få nu inte panik. Mycket kan dock underlätta. Det finns så många saker som du kan testa och vem vet, det kan finnas en eller två som underlättar illamåendet för just dig?!

Och hjälper inget så är det senast över om nio månader…

Varför kallas gravidillamående ibland morgonillamående?

Gravidillamående kallas morgonillamående (morning sickness på engelska) eftersom symtomen är mer benägna att inträffa tidigt på dagen, men illamåendet kan förekomma när som helst under dygnet. För vissa kvinnor varar morgonillamående hela dagen.

gravid illamående morgon vad göra
Gravidillamående kan hälsa på dig som gravid när som helst på dygnet, eller rent av hela dygnet.

Och låt dig inte luras av ordet ”morgon” i ”morgonillamående”. Den som kom på det namnet hade inte upplevt många graviditeter. För de flesta av oss kan illamående slå till när som helst under dagen – morgon, eftermiddag och kvälls. Jag mådde illa hela min vakna tid. Det var bara när jag lyckades tänka på något annat som jag inte mådde illa.

Att kalla det illamående som gravida upplever för morgonillamående är dessutom felaktigt enligt denna studie, eftersom de flesta gravida med illamående upplever detta symptom under hela dygnet och inte bara på morgonen.

När börjar gravidillamående?

Gravidillamående börjar ofta efter 6 veckor – cirka två veckor efter att du har missat din menstruation. Under de tidiga graviditetsdagarna kan det kännas som om det finns knappt finns en paus mellan toalettbesöken.

Givetvis reagerar kvinnor olika och två graviditeter behöver inte heller vara sig lika. Några av oss kommer att skonas från toaletten ända fram tills första trimestern, och några riktigt lyckligt lottade mödrar kommer inte att må illa alls.

Hur tidigt kan gravidillamående börja?

Vissa kvinnor kan känna sig illamående så tidigt som efter 2-3 veckor in i graviditeten, och för många är det ett av de första tecknen på graviditet.

Läs även: 12 mycket tidiga tecken på graviditet

Illamåendet kan dock komma flera veckor senare eller faktiskt inte alls. Vilket tar oss in på nästa fråga:

Kan jag vara gravid utan att känna illamående eller kräkas?

Detta är en vanlig oro och svaret är ja, du kan vara gravid utan att må illa. När vi har graviditetsymtom önskar vi att vi inte hade det, och när vi inte har det så önskar många av oss att vi hade det (eller åtminstone lite) bara för att försäkra oss om att vi faktiskt är gravida. Det är dessutom långt ifrån alla kvinnor som kräks. Jag kräktes inte en enda gång när jag var gravid med vår andra dotter.

extremt illamående gravid morgon illamående
Nej, du måste inte kräkas för att du är gravid. Du kanske inte ens mår illa. Det är helt normalt det också. Grattis i så fall!

Det man ska komma ihåg är att alla graviditeter är olika och att inte ha morgonillamående behöver inte betyda någonting. Försök att inte oroa dig om du inte känner illamående. Det betyder inte att något är fel, du har bara tur! Om du ändå känner dig orolig är det viktigt att du tar kontakt med mödravården.

Hur vanligt är det att må illa och kräkas under graviditeten?

Cirka 50 % av alla gravida kvinnor kommer att känna illamående och kräkas på riktigt, och 30 % är lite mer lyckligt lottade och kommer att känna sig illamående men kräks inte. Du kan även vara en av de lyckligt lottade – vissa gravida kvinnor lyckas helt klara sig undan utan gravidillamående. Men för andra kan morgonillamående innebära att man kräks hela tiden.

Ta reda på om din mamma var illamående under graviditeten. En studie visade att kvinnor vars mödrar som kräktes mycket under graviditeten är tre gånger mer benägna att själva drabbas. Du som har syster/-ar som haft allvarliga kräkningar under graviditeten hyperemesis gravidarum (mer om detta längre ner) har 17 gånger större sannolikhet att drabbas av det själv.

illamående gravid ärftligt mamma mormor ärftligt
Det kan finnas en viss ärftlighet när det kommer till illamående under graviditeten. Om möjligt, fråga din mamma hur hon mådde.

Om jag mådde illa under min första graviditet, kommer jag att göra det andra gången också?

Glöm det du upplevde förra gången. Det här är en ny graviditet och det kan påverka dig på helt nya sätt. Du behöver inte må illa på samma sätt som under förra graviditeten.

En vän till oss hade mycket olika symtom med var och en av hennes tre graviditeter:

”Under min första graviditet kände eller såg jag aldrig gravid ut och upplevde inga besvärliga symptom alls. Jag kände mig bara gravid när jag kände att barnet rörde sig. Jag minns att jag gjorde gravtest efter 10 veckor bara för att vara säker på att jag fortfarande var gravid. Under min andra graviditet kände jag illamående och lite trötthet. Vid min tredje graviditet slog allt till med full kraft! Då fick jag veta att jag levde. Det var fruktansvärt! ”

En annan vän berättade om en liknande dramatisk upplevelse:

”Under min första graviditet var jag sjuk aldrig förr, jag kräktes upp till 8-10 gånger om dagen – på tunnelbanan, på jobbet, på gatan – överallt. Allt jag åt var cornflakes, kex och iskall saft på dagen, för att sedan försöka lyckas äta middag. Det var hemskt! Men för bebis nummer två hade jag inget illamående alls, jag kräktes bara en gång! ”

kokt korv gravid illamående luktsinne kräks av lukten
När jag var gravid i vecka 3-4 med vår andra dotter Mila kokade min svärmor korv. Lukten av kokt korv var nog det värsta jag känt i hela mitt liv. Jag minns att jag låg under täcket med alla fönster öppna i sovrummet.

Hur länge håller gravidillamående i sig?

I slutet av din första trimester brukar det värsta illamåendet gå över. Om du har tur så märker du att ditt illamående avtar och din aptit återgår till det normala när du når 12–15 veckor in i graviditeten. Inte alla är lyckligt lottade dock. Tyvärr så kan vissa må illa långt in i andra trimestern och för de som har riktigt otur kan det vara i hela 9 månader.

Det betyder att för de flesta av oss kommer morgonillamående att höra till det förflutna efter cirka 3 månaders – hurra! Men, som sagt, kan vissa tyvärr ha kvar kräkningarna/illamåendet långt in i andra trimestern och ibland även under hela graviditeten.

Vad kan man göra för att stoppa illamående som gravid?

Gravid cravings illamående
Detta är en bild på mig i början av graviditeten. Just den första perioden kunde jag bara äta torr mat, så som bröd, kakor och chips.

Det är svårt. Det som verkar fungera för vissa blivande mammor, fungerar inte alls för andra. Så det bästa du kan göra är att prova några olika saker. Några av de mest populära grejerna som mammor testar är:

Läs även: Får gravida äta lakrits?

Är det normalt att gravidillamående slutar plötsligt?

Ja, det kan sluta över en natt.  Men det kan också bara gå bort med tiden – att dina symtom blir mindre och mindre tills du plötsligt inser att du inte känner dig illamående längre. Så har det varit för mig båda gångerna.

Många kvinnor märker inte av när deras illamående slutar; de märker bara när det finns där. Illamående kan även gå över ganska plötsligt, vilket kan leda till oro. Var lugn, det betyder inte att någonting har hänt med din bebis. Om du ändå känner dig orolig ska du självklart prata med din barnmorska.

Rökning illamående gravid rök lukt
En annan sak som jag mådde väldigt ill av var äppeltobak i e-cigaretter. Tyckte faktiskt att det luktade värre än vanliga cigaretter. Urk!

Kan gravidillamående sluta och sedan komma tillbaka?

Ja, graviditetsillamående kan komma och gå. Du känner dig troligtvis inte lika illamående varje dag. Det beror på att olika faktorer är inblandade, dina hormoner men också till exempel vad du har ätit – eller inte ätit.

Kan illamående under graviditet påverka bebis?

Nej. Det är naturligt att oroa sig för att alla dessa kräkningar kanske inte är bra för ditt barns utveckling. Men alla bevis visar på att det inte finns någon anledning till att oroa sig – så länge du inte kräks ständigt både under dag och natt, och inte längre kan hålla någon mat kvar i din kropp under en längre tid. Det kan då vara ett tecken på att du har utvecklat Hypermesis Gravidarum (mer om detta längre ner) och då bör du gå och träffa en läkare för behandling.

Oroa dig inte om du inte kan äta så hälsosamt som du vill eller inte lyckas äta så mycket. Din bebis tar allt den behöver från den näring som finns i din kropp. Ät vad du kan och oroa dig inte för mycket över vad du äter – att du överhuvudtaget får i dig något är det viktigaste! Jag själv levde på frukt, kex och hårt bröd under några veckor.

mörk choklad gravid
Jag som normalt sett älskar mörk choklad kunde inte få i mig det under graviditeten.

Hur illamåendet kan påverka dig och din familj

Illamående-symtom kan innebära en svullen mage, torrhet eller helt enkelt en känsla av illamående. Gravidillamående kan resultera i att normala situationer blir jobbigare. Du kan till exempel känna dig illamående som en passagerare i en bil, av lukten av din favoritparfym och din älsklingsrätt kan plötsligt få det att vända sig i magen på dig. Håll koll på vad som funkar för dig. och vad som inte funkar. Att föra matdagbok kan vara ett sätt, och det blir rolig läsning några år efter att bebisen fötts.

Om du drabbas av Hyperemesis Gravidarum kan det även bli jobbigt för din partner (om du har något) och övriga familjen. För din partner kan det vara stressande eftersom hen måste ta på sig de flesta hushållsuppgifterna och annat ansvar. Hen kan tycka att det är jobbigt att se dig gå igenom så mycket och känna sig frustrerad över att hen inte kan göra något för att hjälpa.

När bör man uppsöka läkare för allvarliga kräkningar under graviditeten?

Hyperemesis Gravidarum symptom extrema kräkningar kräks hela tiden
Om du kräks hela tiden och inte får behålla varken mat eller vätska bör du uppsöka sjukhus omedelbart.

Om du känner att du inte längre klarar av ditt morgonillamående och kämpar för att kunna fungera, då är det dags att ringa din läkare. En läkare kan ge dig recept på ett läkemedel mot illamående som är säkert att ta under din graviditet. Känn inte att du måste kämpa på egen hand.

Tyvärr så kan överdrivet illamående och kräkningar bli ett verkligt hälsoproblem för många mammor. Sök omedelbar medicinsk hjälp om du har något av följande symtom:

  • Du har inte kunnat hålla någon mat eller vätska nere på 24 timmar
  • Ditt kiss är mörkt
  • Du har inte kissat på mer än åtta timmar
  • Du känner dig mycket svag, yr eller svimmar när du står upp
  • Du har ont i magen
  • Du har feber
  • Du kräks blod

Vissa kvinnor måste i denna situation tas in för att få vätska intravenöst (dropp). Jag har en väninna som blev inlagd på sjukhus i tre månader pga att hon tappade så pass mycket vikt under den första trimestern. Det finns extrema fall av gravidillamående, se till att du söka hjälp!

Detta svåra illamående vid graviditet i sin mest extrema form kallas Hyperemesis Gravidarum.

gravid kate middleton Hyperemesis Gravidarum fruktansvärda kräkningar
Kan du tänka dig att vara Kate Middleton här med HG? Det måste vara fruktansvärt att behöva vara trevlig och representera när man kräks konstant!

Vad är Hyperemesis Gravidarum?

Hyperemesis Gravidarum (HG) innebär konstanta kräkningar och illamående under graviditeten. Dessa besvär kan variera kraftigt i grad och varaktighet, men i värsta fall leda till en viktminskning på över 5% av din kroppsvikt. Ofta går det att, med medicinsk hjälp, lindra illamåendet. I andra fall leder HG till frekventa kräkningar ända fram till att bebis föds. I extrema fall kan du till och med behöva spy efter att du har svalt ditt eget saliv 🙁

Hyperemesis Gravidarum blev allmänt känt under 2013 när Kate Middleton fick diagnosen under graviditeten med prins George. HG drabbar en av 1000 gravida kvinnor, så det är inte ett vanligt tillstånd.

Hur vet jag om det är vanligt gravidillamående eller Hyperemesis Gravidarum?

Illamående är normalt under graviditeten, men vad är ett tecken på extremt illamående (Hyperemesis Gravidarum)? Med vanligt gravidillamående kan du kanske inte äta vad som helst en period och kanske behöver du sjukskriva dig en och annan dag från jobbet. Med Hyperemesis Gravidarum kan du vara sängliggande i flera veckor, inte kunna arbeta under långa perioder, vara för sjuk för att klara av hushållsuppgifter och behöver mycket mer stöd från din familj och vänner.

morgon illamående graviditet kur
Det kanske är en klen tröst men senast om 9 månader är det över och du har en fin liten bebis i dina armar!

Som vi tidigare nämnde så är ca 50 % av de blivande mödrarna illamående och spyr, medan ytterligare 30 % känner att de kan behöva en hink men lyckas undvika att faktiskt kräkas. Det betyder att cirka 20 % av kvinnorna har turen att inte känna sig illamående. Men det finns ytterligare en grupp – de 0,1 % som lider av extremt illamående under graviditeten. Detta kallas Hyperemesis Gravidarum.

Vilka är symtomen på Hyperemesis Gravidarum?

Tecknen på att du lider av mer än normalt gravidillamående (Hyperemesis Gravidarum) är:

  • Du kräks mer än fyra gånger om dagen
  • Du börjar gå ner i vikt
  • Dina kräkningar innehåller blod eller ser ut som kaffe
  • Du förlorar mer vätska än du kan hålla nere

Om du har något av dessa symtom ska du prata med din barnmorska eller läkare.

Om du upplever något av dessa allvarligare tecken bör du dock söka akut medicinsk hjälp:

  • Har mycket mörkt kiss eller inte kunnat kissa på mer än åtta timmar
  • Har buksmärtor
  • Har feber
  • Känner dig väldigt svag, yr eller svimmar när du står upp
  • Kräks blod
  • Har en stigande puls
  • Har upprepade kräkningsepisoder som inte slutar
  • Kan inte hålla mat eller vätska nere under 24 timmar

Ibland kan det som du tror är morgonillamående såsom illamående och kräkningar, vara ett tecken på ett annat problem, såsom urinvägsinfektion, blindtarmsinflammation eller pankreatit (inflammation i bukspottkörteln) – så se till att du får medicinsk rådgivning.

Hur behandlas extrema kräkningar under graviditet?

Behandlingen involverar vanligtvis speciella läkemedel för att få bort kräkningar, antiemetika (läkemedel som förhindrar illamående och kräkningar) och eventuellt en sjukhusvistelse med dropp – för att ge kroppen näring igen och för att undvika uttorkning.

kräkningar gravid sjukhus dropp
Hyperemesis Gravidarum symptom inkluderar viktnedgång, kräkningar fler än 4 gånger per dag och oförmåga att behålla det du fått i dig. I svåra fall är inläggning på sjukhus enda alternativet.

Det händer tyvärr att läkare kan feldiagnostiserar Hyperemesis Gravidarum och istället antar att det är ett besvärlig fall av gravidillamående. Detta eftersom HG inte är ett lätt tillstånd att diagnostisera. Det är viktigt att låta din läkare veta exakt hur ofta du mår illa och hur mycket vikt du har tappat, samt att du misstänker att du lider av Hyperemesis Gravidarum.

Hur man hanterar Hyperemesis Gravidarum

Att söka medicinsk behandling är det bästa du kan göra. Vänta inte för länge om du känner att det är svårt att orka med alla kräkningar.

Förutom att söka vård finns det några saker som hjälper vid Hyperemesis Gravidarum (kom ihåg att varje tillstånd är unikt, vad som funkar för en gravid kvinna funkar inte för en annan):

  • Vila – att försöka göra för mycket ökar bara din stressnivå och förvärrar ditt illamående.
  • Massage – detta kan hjälpa till att lindra illamående och är ett enkelt sätt för din partner att stötta dig lite.
  • Akupunktur – att sätta nålar på vissa punkter kan hjälpa mot illamåendet.
  • Separera mat och dryck – du har större chans att hålla maten nere om du håller koll på när du ska äta och håller den vätskefri. Du måste dock kompensera vätskeintaget mellan de gånger du äter.
  • Vitamin B6 – vissa läkare kan rekommendera att ta vitamin B6, även om detta inte stöds av starka vetenskapliga data. En studie från 2010 visade att det fanns begränsade bevis för dess effektivitet.
  • Ingefära – ingefära-produkter som exempelvis: te, kex och alkoholfri ingefäraöl kan hjälpa till att lindra några av dina symtom
  • Örtteer – pepparmynta, ingefära och fänkål kan lösa upp din mage och hjälpa matsmältningen.
  • Torra och vanliga livsmedel – börja dagen med ett par snällare livsmedel eller lite rostat bröd, även innan du går upp ur sängen. Ha ett paket naturella kex på sängbordet.
  • Ät små mängder mat oftare – Om du inte kan äta rena livsmedel, prova milkshakes eller smoothies
  • Godis – att suga på sötsak (utan att svälja) kan hjälpa dig om du behöver få i dig lite socker.

Kommer jag att få Hyperemesis Gravidarum varje gång jag är gravid?

Om du har fått Hyperemesis Gravidarum en gång betyder det inte automatiskt att du får det igen. Vi måste dock vara ärliga och säga att chansen är ganska hög, även om det kan vara en annan upplevelse.

Oavsett vad som händer så är det bra att anta att du kan drabbas av det igen, så att du kan förbereda dig mentalt och fysiskt för det.

Om du har fått Hyperemesis Gravidarum är det viktigt att du ger din kropp gott om tid att återhämta sig innan du blir gravid igen.

Myter om gravidillamående

Vi har alla sett de scenerna i filmerna där en blivande mamma dramatiskt springer till toaletten mitt i frukosten när illamående slår till. Men även om det är ganska underhållande, så är den här upplevelsen långt ifrån det gravidillamående som drabbar de flesta gravida kvinnor. Här är en lista på de sex vanligaste myterna om illamående under graviditeten:

Myt 1: Det händer bara på morgonen

Trots namnet kan illamående drabba gravida kvinnor när som helst på dygnet, med olyckliga 24 % som upplever det konstant under hela dagen. Medan du bör känna att symtomen normalt avtar mellan den 12:e och 14:e veckan, lider 11 % av de blivande mödrarna av återkommande illamående under hela graviditeten. För många kvinnor är graviditetsillamående snarare än morgonillamående en betydligt mer passande beskrivning.

Myt 2: Det enda symptomet är illamående

Illamående och kräkningar är inte det enda symptomet på ”gravidillamående”. Illamåendet kan göra att du känner dig yr och du kan också märka att du känner andra tarmrörelser (kan behöva gå på toa oftare/mindre ofta). Det är även vanligt att du upplever en högre salivproduktion i munnen.

Myt 3: Man kan inte äta någonting

kex gravid illamående botemedel
Torra, smaklösa, osaltade kex är ett hett tips för dig som har svårt att få i dig något.

Det konstiga med gravidillamående är att äta oftast är det som hjälper bäst mot själva illamåendet. Detta kan kännas väldigt konstigt – vi är ju vana vid att inte äta när vi mår illa! Att känna sig hungrig kan bidra till gravidillamående, så det är bättre att äta något litet snarare än att undvika mat helt och hållet. Om du tycker att illamåendet slår till direkt på morgonen, ät en vanlig bit rostat bröd eller ett kex innan du går upp. Jag hade alltid ett paket kex och hårt bröd på sängbordet.

Ät konsekvent hela dagen. Små måltider med mycket kolhydrater och låg fetthalt (som bröd, ris och pasta) är bättre än söta eller kryddiga livsmedel. Ät lite och ofta snarare än att äta tre stora måltider varje dag.

Om du plötsligt gillar lukten av mat som du normalt inte skulle äta, prova. Det är viktigt att lyssna på din kropp. Samma sak gäller om magen vänder sig av viss mat – undvik då den!

En brist på vitamin B6 och zink har kopplats till gravidillamående, och din kropp längtar särskilt efter dessa vitaminer under graviditeten. Om du är illamående kan du också ha tömt dina magnesium-depåer. Välj livsmedel med mycket vitaminer och mineraler, exempelvis fullkornsbröd, russin, hasselnötter, aprikoser, ingefära, broccoli och näringsrika flingor, som innehåller viktiga näringsämnen och fibrer.

Myt 4: Det är onormalt att inte känna illamående som gravid

Om du inte har något illamående alls tyder det inte på att något är fel med din graviditet och det finns ingen anledning till att oroas sig, du har bara tur! Faktum är att endast cirka 60 % av blivande mammor faktiskt mår illa under graviditeten. Flertalet studier har kommit fram till att gravidillamående kan gå i familjen. De kvinnor vars mammor har lidit av illamående är mer benägna att själva göra det också.

Myt 5: Ditt barn får inte tillräckligt med näringsämnen om du kräks under graviditeten

Om du lider av normalt gravidillamående behöver du inte oroa dig över att dina kräkningar kan påverka ditt ofödda barn. Naturligtvis är det obehagligt för dig, men din bebis kommer inte att ta skada. Även om du bara lyckas hålla nere en liten mängd mat eller dryck får ditt barn alla näringsämnen som barnet behöver. Om du har extrema kräkningar och inte kan behålla varken mat eller vätska bör du kontakta sjukvården.

Myt 6: Det finns inget som hjälper mot gravidillamående

Vila är ditt viktigaste verktyg i kampen mot gravidillamående. Var noga med att ofta lägga upp fötterna på soffan och ladda om. Se även till att regelbundet dricka små klunkar med vatten. Undvik drycker som är riktigt kalla, starka eller söta.

Bär gärna bekväma kläder som inte klämmer på magen så mycket som möjligt.

Avslappning gravid läsa bok slappna av graviditet
Att läsa en bok är ett utmärkt exempel på en avslappnande aktivitet för dig som gravid. Det kan vara bra att distrahera sig själv ett tag för att slippa tänka på illamåendet.

Ett annat tips är att distrahera dig själv när du mår illa. Det kan vara allt från att läsa en bok till att ta kolla på ditt favoritprogram på tv. Om du känner dig värre när du läser eller tittar på TV, prova att sluta ögonen och lyssna på lite lugn musik.

Var även förbered när du är ute och rör på dig, eller. är på jobbet. Jag rekommenderar att du sätter ihop ett litet må-illa-kit att ha i väskan eller i skrivbordslådan på jobbet. Detta paket kan exempelvis innehålla en påse att kräkas i (en tjockare plastpåse funkar bra), en vattenflaska, våtservetter och lite ätbart som du gillar för stunden. Att vara förberedd gör att du slipper få panik om illamåendet plötsligt slår till med full kraft.

Slutord om illamående gravid

Ett av de vanligaste symptomen på en graviditet är illamående. Majoriteten av alla gravida kvinnor drabbas av illamående någon gång under graviditeten, och det är svårt att komma ifrån. Men det finns vissa saker man kan göra för att lindra graviditetsillamåendet.

Man tror att illamåendet beror på hormonförändringar eller att blodsockret beter sig konstigt hos kvinnor under graviditeten. Hur illa ens illamående blir är helt olika från person till person, även om hormonerna är lika. Vissa mår illa och plågas av kräkningar under hela graviditeten medans andra bara mår illa på morgonen och slipper kräkningar.

Just morgonillamåendet är den vanligaste formen av illamående, och för många håller detta bara i sig under början av graviditeten. Kroppen kan vänja sig vid hormonerna senare och alltså släppa illamåendet. Men oavsett när man mår illa eller hur ofta så vill man bli av med det, så här följer några tips på saker som kan lindra illamåendet.

Ät ofta

Många upplever att illamåendet blir värre när magen är tom, vilket kan vara en anledning till att illamåendet är värre på morgonen. Detta kan motverkas med att man äter oftare, och kanske mindre, just för att alltid se till att magen har något att jobba med. Självklart är det svårt att äta under natten, men det kan i alla fall underlätta om dagarna.

Lägg dig inte ner efter du ätit

Magen mår bäst av att få arbeta med maten långt ner i magen, så låt gravitationen hjälpa dig hålla maten nere. Att ligga ner kan också förvärra sura uppstötningar, vilket kan ha ett samband med illamående. När du rör på dig så jobbar också matsmältningen bättre, så du lättare kan behålla maten.

Ät direkt på morgonen

Jag nämnde tidigare att man mår illa på morgonen för att man inte ätit på länge. För att göra illamåendet lindrigare på morgonen så kan det vara bra att äta något så fort man vaknar. Testa att lägga en frukt vid sängkanten som du kan äta när du vaknar, det ger magen något att jobba med och det höjer även blodsockret.

Ingefära och citron

Ingefära och citron brukar ofta användas som naturmedicin och husmorsknep mot illamående och det är ju ett bevis på att det fungerar. Drick te med ingefära i eller kanske ett glas citronvatten för att lindra illamåendet.

Drick vatten

Detta kan lindra illamåendet om det beror på uttorkning, vilket kan hända då många gravida upplever att de urinerar mer. Annars är vattnet viktigt om du kräks för att återställa vätskebalansen. Och, vatten är en självklarhet för att kroppen ska må bra, så det är viktigt att se till att allt står rätt till med vätskebalansen för att må bra.

You may also like

Leave a Comment