fbpx

Gulsot bebis – vårt barn hade gulsot och vi blev jätterädda!

by Rodrigo

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det kan kännas lite läskigt när du upptäcker att ditt barn fått gulsot. Ögonen blir gula och du kanske ser en skiftning på kroppen också. Men gulsot är väldigt vanligt och inte något att vara rädd för. Det kan hjälpa om du känner till vad det är och varför en del bebisar får det. Naturligtvis måste det följas upp, men det finns bra och snabba behandlingar. På de flesta sjukhus är det rutin att kontrollera för gulsot innan bebisen skickas hem.

OBS! Vi vill tydligt påpeka att vi inte är utbildad vårdpersonal och därför bygger denna artikel på våra egna erfarenheter och efterforskning. Kontakta vården om du är orolig och ta inte denna information nedan som sjukvårdsrådgivning.

Vad är gulsot?

Gulsot bebis gula ögon
Vår dotter hade gulsot och det syntes framförallt på att ögonvitorna var gula. Hon var även lite gul i huden, men det syntes bara i starkt dagsljus.

Vad är då egentligen det som kallas för gulsot? Det låter som någon konstig sjukdom, men i själva verket är det en del av processen som bebisen går igenom för att växa. När hen är inne i magen så behöver bebisen fler röda blodkroppar än efter att hen kommit ut. De röda blodkropparna är nödvändiga för att syresätta blodet, förhållandena där inne i magen är ju minst sagt speciella.

Röda blodkroppar som bryts ner med bilirubin

När bebisen sedan föds så behövs inte alla de där extra röda blodkropparna. Direkt efter förlossningen börjar de därför brytas ner. Det är precis som det ska, och processen fortsätter tills blodet har en normal balans av de olika komponenterna.

Röda blodkroppar är fulla av hemoglobin, som gör dem röda. När det bryts ner så bildas ett gult ämne, som kallas för bilirubin. Det är den här färgen som kan visa sig på bebisen. Egentligen har alla människor bilirubin, och den tas om hand av levern. Innan bebisen föds är det mammans lever som sköter om det hela. Men när bebisen är ute så måste dess egen lever ta hand om all den bilirubin som bildas när de röda blodkropparna bryts ner.

Läs även: Varför vi rekommenderar bedside crib framför spjälsäng under första tiden

En bebis kommer ju inte som ett färdigt paket på posten. Det tar tid innan dess egen lever och andra organ har kommit igång helt och fullt. Därför kan bebisens lever ha lite svårt att ta hand om bilirubinen, och resultatet blir då att den får gulsot.

Vad är orsaken till gulsot?       

Det är alltså en del av processen, där de röda blodkropparna måste brytas ner. Eftersom den kommer igång i samband med födseln så är det ganska vanligt att bebisens lever inte är redo. Många nyfödda får därför gulsot. Det kan även uppstå lite senare, men orsaken är alltid den samma. Den lilla kroppen är inte helt utvecklad och behöver därför hjälp med att ta emot all bilirubin.

Så om du märker att din bebis får gula ögonvitor eller börjar bli gul i huden är det bra om du kontaktar vårdcentralen. Redan på BB kan en del barn behöva komma igång med behandlingen. Andra tecken på att bebisen har gulsot är att den är lite slö eller trött och kanske inte heller vill ta bröstet.

Läs även: Detta ska du undvika när du ammar

För tidigt födda barn är ju ännu mindre utvecklade än de som har fått tid på sig att mogna. Därför är läkarna extra uppmärksamma och kontrollerar om de fått gulsot. Det är ju ännu vanligare och en del av de rutinmässiga undersökningarna.

Men även lite äldre bebisar kan få gulsot, så det är alltid bra att kontrollera hud och ögon. Gulsoten kan hålla i sig eller uppstå när du ammar. Här skiljer sig meningarna lite åt, men det är inte skadligt att fortsätta amma. Det kan ta flera månader innan bebisen inte längre är gul, men så länge som halterna av bilirubin hålls på en normal nivå så gör inte det någonting. I vårt fall tog det ungefär 2 månader innan vi slapp gå på kontroller längre.

Lär känna ditt barn, se på det och håll reda på alla förändringar. Det är en del av att vara förälder och något du gör ändå.

Mäta bebisens bilirubin

Bilirubin normalvärde gulsot bebis
Bilirubin mäts direkt på BB med en slags apparat som lyser mot huden. Har bebis gulsot tas även blodprov. Blodproven följs upp tills att bebis hamnat inom normalnivåer för bilirubin.

Om man misstänker att bebisen har gulsot så kan man testa huden. Det är inte invasivt men kan visa på om det finns en förhöjd nivå av bilirubin i bebisens kropp. Man riktar en sorts ljusstråle mot huden som läser av halten av bilirubin. Bebisen känner ingenting och det är ganska tillförlitligt. Genom att mäta bilirubin-halten så kan man avgöra vad som händer där inne.

Om svaret är positivt kan de gå vidare och ta ett blodprov. Men det är inte alltid nödvändigt, såvida man inte läser av väldigt höga nivåer av bilirubin. Istället läggs fokus på att komma igång med behandlingen.

Kanske är du även intresserad av: Skorv hos bebis – så får du bort den på skonsammaste sättet

Det är inte bra om bilirubinen fortsätter att vara för hög, så någon form av terapi brukar sättas in med en gång. I riktigt svåra situationer har det lett till hjärnskada, så helt klart bör det tas på allvar. Men i de allra flesta fallen så löser det sig ganska snart med rätt behandling.

Normalvärde bilirubin:

De exakta siffrorna kan variera beroende på hur många dagar bebisen är. Men de vanliga riktlinjerna för att mäta s-bilirubin hos nyfödda är dessa:

  • Normal. Under 250 umol/l
  • Hög: Över 300 umol/l
  • Allvarlig: Över 350 umol/l
  • Extrem. Över 425 umol/l
  • Farlig: Över 510 umol/l
Bilirubin blodprov
Bilirubin mäts genom blodprov. På vår dotter tog de proverna i foten.

Samtidigt så ser doktorn på hur bebisen mår. Om den är slö och trött, går ner i vikt och andra tecken på att den inte mår så bra. Men de här värdena är en hjälp för att veta vilken terapi som ska sättas in och om det överhuvudtaget måste göras något. Vår dotter Mila var aldrig trött och slö, hon åt med god aptit. Det var framförallt i ögonvitorna man kunde se att hon hade drabbats av gulsot.

Tecken på gulsot hos bebis – hur diagnostiseras det?

Så även om det inte behöver vara något farligt så är det viktigt att förstå om barnet utvecklar gulsot. Det är viktigt att känna igen tecknen på att den inte riktigt klarar av bryta ner all den bilirubin som bildas efter födseln. Även om läkarna är uppmärksamma så ligger ju alltid ett stort ansvar hos föräldrarna.

Tecken på gulsot trött gul
Vår dotter var trött – men som bebisar är. Inte slö på något sätt eller osugen på att äta. Här får hon lite dagsljus vid fönstret – något som sjukvården uppmanade oss att göra så mycket som möjligt.

Dra dig inte för att fråga om du märker att något inte är som det brukar. Inte bara när det handlar om gulsot utan alla dina funderingar kring bebisen. Du är den som står barnet närmast. Några av de saker du kan se efter när det är fråga om gulsot är de följande:

  • Gul hud. Ibland är det bara en liten skiftning, men andra gånger så blir huden rejält gul. Det kan vara lite svårare att se om bebisen har mörkare hud som vår dotter. Som förälder är det viktigt att vara uppmärksam. Syna ditt barn i sömmarna och håll koll på eventuella förändringar.
  • Gula ögonvitor. Ett annat vanligt tecken på gulsot är att ögonvitorna blir gula. Återigen så kan det vara tydligt eller bara en liten skiftning. Men om du misstänker något är det alltid bra att fråga vårdpersonalen så de kan kontrollera lite noggrannare.
  • Trött och slö. Ett barn som har gulsot är gärna lite tyst och trött. Var uppmärksam på om bebisen verkar slö och kanske inte vill ta bröstet. Det är inte alltid så lätt att veta vad som händer, eller vad som är normalt. Speciellt inte om det är ditt första barn. Därför ska du alltid följa upp och fråga om råd.
  • Vill inte amma/äta. Om bebisen inte vill äta kan det vara ett tecken på att den har gulsot. Vilket är synd, för hen behöver all näring och vätska den kan få för att överkomma problemet. Så det är viktigt att hen inte går ner i vikt eller inte får i sig tillräckligt med mjölk. Kontrollera bilirubinen om du märker att bebisen inte vill ammas.

Tips: Matchande kläder bebis och mamma

Är gulsot hos bebis farligt?

Många bebisar får gulsot och för det mesta är det inte alls farligt. Faktum är att det inte alltid är nödvändigt att behandla den, utan att det är vanligast att tillståndet går över av sig själv. De flesta bebisar reagerar dessutom väl på de olika behandlingarna som finns tillgängliga, och som varken är farliga eller obehagliga (exempelvis solning i ett särskilt solarium).

Däremot så kan för höga halter av bilirubin vara farliga. Så även om du inte behöver bli rädd så fort du hör ordet gulsot så är det alltid bra att kontrollera noga.

Kan gulsot hos nyfödd orsaka hjärnskada (Kernikterus)?

Ja, gulsot kan leda till något som på fackspråk kallas för kernikterus. Det är en form av hjärnskada som kan drabba bebisen i extrema fall. Därför så är gulsot en del av det som vården kontrollerar redan på BB. Eftersom gulsot kontrolleras och följs upp kan du känna dig trygg. Vi var på regelbundna blod-provtagningar och kontroller med vår dotter Mila, i flera veckor efter födseln. Detta för att se att nivåerna av bilirubin gick ner.

Vissa faktorer kan göra att bebisen hamnar i riskgruppen för den här sortens gulsot. Men forskningen är inte helt entydig, utan går framåt varje dag. Bland annat så kan moderns övervikt, etniska ursprung och barnets födelsevikt spela en roll. Även hur själva förlossningen gått till kan göra bebisen mer öppen för den svårare formen av gulsot. Men, som sagt, här är forskningen inte helt tydlig.

Solbehandling gulsot barn
Solarium för barn med gulsot. Vården är noga med att följa upp höga nivåer av bilirubin och sätta in behandling om så behövs.

Hur länge kan en bebis ha gulsot?

Det kan kännas jobbigt att bebisens färg inte blir bättre. Att du gör allt du kan för att den ska må bättre och huden fortfarande är gul. Men det är helt normalt, och ingenting att ängslas över. Naturligtvis är det viktigt att fortsätta med kontrollerna, men det kan ta flera månader innan gulsoten går över. För oss tog det mellan 1,5-2 månader till att vi inte längre behövde gå på regelbundna, veckovisa, kontroller.

För det mesta är det dock fråga om några dagar eller ett par veckor. Du brukar kunna märka skillnad ganska snabbt. Ofta så kommer den gula färgen gradvis. Den börjar synas i ansiktet och går sedan vidare till resten av kroppen. När gulsoten blir bättre så är det motsatt riktning. Den försvinner först på fötterna och allra sist i ansiktet.

Läsvärt: Vilken ögonfärg får bebis? Så utvecklas ögonfärgen med tiden

Gulsot hos barn med mörkare hudfärg

Vi såg inte först på huden att vår dotter Mila hade gulsot. Det syntes dock tydligt i ögonvitorna, som var gula. När vi tittade i dagsljus/fönstret kunde vi se att hon hade en gulaktig ton, men det var inte supertydligt. Hon var mer gul i ansiktet än på resten av kroppen, vilket tydligen är vanligt. Vår barnmorska sa att när gulsoten går över, så gör den det nerifrån fötterna och upp – gradvis.

Det är ännu viktigare att vara uppmärksam på de andra symptomen, som trötthet eller motvilja mot bröstet. För att upptäcka gulsot, oavsett hudfärg, kan du hålla upp bebisen och syna kroppen vid ett fönster. I dagsljus är det enklare att se förändringar i färgen. Ögonvitorna är också ett bra ställe att kontrollera.

Gulsot bebis behandling

Gulsot bebis behandling sola solarium dagsljus
Bebis som får en solbehandling mot gulsot (inte vår dotter). Skön stil hen har. Att sola tycker nog de flesta bebisar är rätt varmt och trevligt.

Den allra vanligaste behandlingen för gulsot är ljusterapi. Antingen under en speciell lampa eller ute i solen. Här finns det en del delade meningar om vad som är allra mest effektivt. Med tanke på att Sverige inte har så mycket sol så brukar de flesta välja att sola under en lampa.

Om det är en svårare form av gulsot kan bebisen behöva mer ljusbehandling med flera olika sorters lampor. Och i riktigt svåra fall kan läkarna föreslå en blodtransfusion som ett behandlingsalternativ. Men de här situationerna är verkligen ovanliga och för det mesta är allt som det ska efter ett par dagar.

Dagsljus eller sola?

Vad är det då egentligen för skillnad mellan att sola under en lampa eller lägga ut bebisen i dagsljuset? Finns det några för-eller nackdelar med de olika alternativen?

Det låter som ett naturligare alternativ att låta bebisen få del av vanligt solljus. Och det kanske det är, men det kan medföra vissa risker. Bland annat för att du måste klä av barnet naket för att ljuset ska ha någon effekt på gulsoten. Därmed så är det risk för att bebisen blir kall.

Läs även: Bästa solkrämen för barn

Och om solljuset är starkt så kan den lilla känsliga huden brännas. Vilket inte betyder att du helt ska avskriva det här med dagsljusterapi. Om det görs på rätt sätt kan det fungera, du måste bara vara försiktig med bebisen. För oss var det dessutom vinter när Mila kom, och dagsljuset var väldigt kortvarigt. Vi fick ha henne i en öppen filt, eller en pyjamas som öppnades och låta henne sitta vid fönstret. Jag ammade även på en stol vid fönstret.

Sola bebis gulsot sjukhus hur länge
Att sola ”solarium” på sjukhuset är den vanligaste behandling mot svårare fall av gulsot. Vi behövde aldrig göra det med vår dotter.

På sjukhuset är solterapi under en speciell lampa den behandling som ges. Du täcker över bebisens ögon så de inte skadas, och hen kan ha på sig en blöja. Annars läggs den helt naken under lampan under en viss tid. Det kan vara upp till 12 timmar åt gången, även om lite kortare pass är vanligare. Du drar av den tid när barnet ammas eller du byter blöja.

Ljusbehandling gulsot spädbarn hur länge?

Det kan kännas som en evighet när ditt barn har gulsot och du måste lägga det under lampan. Speciellt om hen är i riskzonen och du måste stanna kvar på BB. Men för det mesta så går det ganska snabbt att bli av med bilirubinen, och för bebisens lilla lever att börja fungera som den ska. Några dagar med ljusterapi kan vara allt som behövs.

Gulsot beror ju på att bebisens lever inte är fullt utvecklad ännu. Men dess tillväxt går framåt med stormsteg, och snart är hen redo för livet utanför livmodern. Med ljusbehandling kan du snart se hur den gula färgen försvinner och din bebis blir fri från gulsoten.

Lästips: Bästa febertermometern för barn – mätning i örat eller på pannan?

You may also like

Leave a Comment