fbpx

Hallonbladste gravid – kan te starta igång förlossningen? (svaret & viktiga fakta)

by Sofia
Hallonbladste starta förlossning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Hallon är ett vanligt bär som många tycker om. Men det är inte bara frukten som är nyttig, utan du kan även göra te’ av bladen. Genom tiderna har den här drycken använts för att starta förlossningar, och göra kvinnan mer redo för allt som händer. Fungerar det verkligen? Kan du sätta i gång det hela genom att dricka hallonbladste’?

Kan hallonbladste starta förlossning?

Även om det är både nyttigt och gott med hallonbladste så kan det inte starta upp en förlossning. Det är ingenting som har blivit bevisat, för det finns inget underlag för påståendet. Men varför tror folk att det fungerar? Vad är det i hallonbusken som skulle kunna tänkas ha en sådan effekt? Det bör också nämnas att det handlar om röda hallon, det är inte alla varianter som har samma beståndsdelar.

Hallonblad innehåller ett ämne som kallas för fragarin. Det sägs vara bra för att stärka musklerna, och då speciellt de i bäckenbotten samt livmodern. Just de delar som du använder under en förlossning. Så förutom att vara nyttigt för att sätta i gång den så dricker många teet för att underlätta förlossningen. Vissa undersökningar pekar på att det går snabbare och enklare att föda fram barnet. Men det har som sagt ännu inte klart bevisats.

Hallonbladste gravid farligt?

Hallonbladste gravid
Här dricker jag hallonbladste mest för att det är gott men även för att jag hoppades på att förlossningen skulle starta igång. När man är gravid på slutet gör man vad som helst för att få igång förlossningen. Hade det någon effekt? Nej haha, men varför inte liksom?

Det finns inte heller någon orsak att tro att hallonbladste är farligt. Såvida allt är normalt med din graviditet. Om du har blödningar eller förvärkar bör du undvika att dricka teet. Som med alla andra tillskott, även de som är naturliga, kan det vara bäst att först fråga din läkare om det är säkert för dig att dricka hallonbladste.

Naturliga preparat kan ha en stark effekt, även om det kanske inte är just det du hoppas på. Om det verkligen kan skynda på förlossningen och ge dig sammandragningar så är det inte lämpligt i början av graviditeten. Det är en risk som du kanske inte är villig att ta. För även om ingenting har bevisats så betyder ju inte det att traditionen har fel. Teet kan även vara milt vattendrivande och ha en laxerande effekt, så var noga med att dricka tillräckligt med vatten om du intar teet.

Hallonbladste gravid forskning

Just hallonbladste och dess effekt på en gravid kvinna är inte högst upp på listan över undersökningar som forskarna vill göra. Det finns en del studier, både på människor och råttor. Men de är inte direkt slutgiltiga. När man gav hälften av kvinnorna hallonbladste och den andra halvan en placebo så var det inte så stor skillnad.

Det betyder ju inte att hallonblad är helt onödiga. De har använts under flera hundra år för olika åkommor, samt i samband med förlossningen. Men ingenting pekar på att det finns en vetenskaplig grund för att påstå att det fungerar. Inte ens siffror som tyder på att det verkligen fungerar.

Vad är hallonbladste bra för?

Även om hallonbladste inte sätter i gång en förlossning så har det mycket annat som är nyttigt. Bland annat innehåller det oxytocin, ett hormon som annars produceras när någon rör vid dig. Det är också rikt på vitaminer och mineraler, samt det speciella fragarin. Drycken smakar inte som hallon utan har en mer jordnära smak av örter. Det är ju trots allt torkade blad det är fråga om.

Hallonbladen sägs stärka livmoderväggen, samt din bäckenbotten, och ge dig starkare sammandragningar. En del påstår att det underlättar amningen och att du återhämtar dig snabbare. Men det enda som är någorlunda säkert är nyttan av de vitaminer du får i dig.

Hallonbladsteet innehåller mycket C-vitamin, samt både vitamin A och E. I tillägg får du i dig flera B-vitaminer, kalcium och järn. Sedan finns det både mangan och magnesium, plus en rad med olika mineraler. En härlig blandning av flera av de viktigaste vitaminerna och mineralerna.

Vad hallonbladste kan ge dig:

 • Lösgör oxytocin
 • Innehåller fragarin
 • Vitamin C
 • Vitamin A
 • Vitamin E
 • Vitamin B-komplex
 • Kalcium
 • Järn
 • Mangan
 • Magnesium
 • Ett antal mineraler

Hälsofördelar med att dricka hallonbladste under graviditet

Du får ett härdigare immunförsvar när kroppen får tillräckligt med vitamin A. Barnets skelett blir starkare och du som mamma får bättre hud. Även kalcium är viktigt för att barnet ska utvecklas korrekt, och det har också visat sig vara till hjälp för att klara av smärta.

Vitaminer och mineraler är alltid bra, speciellt med tanke på att du förlorar ganska mycket blod och vätska under förlossningen.

Hallonbladste fördelar:

 • Ett stärkt immunförsvar
 • Barnets skelett utvecklas som det ska
 • Bättre hud för mamman
 • En mer kontrollerad nervreaktion på smärta
 • Flera vitaminer och mineraler som kroppen har behov av.

Hallonbladste effekt

Om hallonbladste ger den effekt du vill (startar förlossningen) eller inte finns inga garantier. Det är snarare troligt att det hallonbladste inte kommer att ha någon effekt alls. Men när man är gravid på slutet kan det ändå vara mysigt.

Dessutom kan det kännas bra att vara med och hjälpa till att förlossningen startar. Det är ett sätt för dig som mamma att förbereda dig på ditt barns födelse. Så drick på med te, det värsta som kan hända är att du blir tvungen att kissa lite extra (och det är du troligtvis redan van vid hehe).

Kan man dricka hallonbladste vid amning?

Traditionellt har hallonbladste använts för att underlätta amningen. Det ska öka mjölkproduktionen. Även om det inte finns något vetenskapligt underlag för dessa påståenden kanske du har lust att pröva ändå.

Hallonbladen stimulerar frigörandet av oxytocin, ett hormon som finns i kroppen. Det gör att du känner dig lugnare, vilket ju alltid har en bra effekt på amning. Framför allt så är det inte farligt för barnet, så om du tycker om effekten är det bara att fortsätta dricka teet.

Hallonbladste gravid dosering

Om det verkligen är möjligt att hallonbladste stimulerar förlossningsarbetet bör du vara försiktig om du dricker teet i början av graviditeten. Max en kopp te’ om dagen. I slutet av graviditeten, när det ändå börjar bli dags, kan du dricka upp till tre koppar om dagen.

Lägg en matsked hallonblad i en kopp och häll på hett vatten. Det ska inte koka, för då kan du förstöra de nyttiga ämnena som finns i bladen. Låt det stå och dra 7-10 minuter. Täck gärna över koppen så att teet håller sig varmt. Sila bort bladen och njut av drycken.

Exempel på olika hallonbladste produkter:

Hallonblad kommer i olika former och blandningar. Vi har sett på tre olika produkter, som alla har fått bra recensioner:

Ekologiskt hallonbladste’

Ekologiskt hallonbladste

Det här är ett rent hallonbladste från ekologiska odlingar i Kroatien. Bladen har handplockats för att behålla sin kvalitet. Du kan dricka det rent, som det är. Eller blanda ut det med andra teer. Många använder det för att ge smak på sina blandningar.

Det här teet kan du köpa från Bodystore HÄR

Sonnentor hallonblad

Sonnentor hallonblad te gravid

Även de här bladen är ekologiskt odlade. Vilket egentligen är det allra bästa när du vill dricka örtte, speciellt när du väntar barn. Bladen är både plockade och packade för hand. Hallonblad behåller sina goda egenskaper när det behandlas väl. Rekommenderas för dig som vill slappna av eller varva ner.

Du kan skaffa teet från Meds HÄR

Örtte’ med hallonblad i påsar

Hallonbladste påse

Det här är en färdiggjord blandning från Clipper, som innehåller hallonblad. Hälften av teet är hallonblad, medan den andra hälften utgörs av hibiskus, nässlor och nypon. Alla örterna är ekologiskt odlade. Många tycker det här teet har en god och mild smak, inte alls så jordig som hallonbladste’ ibland kan bli.

Detta te finns att köpa hos Jordklok HÄR

Slutsatser om hallonbladste’

Det finns alltså inga direkta fakta som pekar på att hallonbladste kan sätta i gång en förlossning. Men eftersom det inte heller finns bevis för motsatsen bör du vara försiktig med att dricka teet i början av din graviditet.

Med tanke på alla de vitaminer och mineraler som hallonbladste innehåller kan det ge dig en rejäl boost, något som de flesta gravida kvinnor har behov av. Som så många örtteer får det dig att slappna av, något annat som gör att du klarar av både graviditet och förlossning bättre. Så det finns flera positiva anledningar till att dricka hallonbladste, om din läkare inte har något speciellt att säga.

You may also like

Leave a Comment