fbpx

Kan verkligen hallonbladste starta förlossningen? (svaret)

by Sofia
Hallonbladste starta förlossning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Hallonbladste har genom tiderna druckits för att starta igång förlossningar, och göra kvinnan mer redo för allt som händer. Enligt gammal sägen ska te av hallonblad kunna sätta igång förlossningen, men det finns inga bra bevis på detta i forskningen. Däremot finns faktiskt forskningsresultat som visar att dricka hallonbladste skulle kunna ha en viss bidragande effekt till att graviditeten inte går över tiden.

I det här inlägget dyker jag djupare i ämnet och försöker svara på alla dina frågor.

Vad är hallonbladste?

Hallonbladste är ett örtte som tillverkas av torkade blad från den röda hallonbusken. Det är ett te som genom tiderna använts som naturläkemedel för att stärka livmodern, lindra mensvärk samt att starta igång och underlätta förlossningen.

Hallonbladste för gravida

Hallonbladste gravid
Här dricker jag hallonbladste mest för att det är gott men även för att jag hoppades på att förlossningen skulle starta igång. När man är gravid på slutet gör man vad som helst för att få igång förlossningen. Hade det någon effekt? Nej, men varför inte liksom?

Det finns inget märke som säljer hallonbladste för gravida enbart, men det finns produkter som vem som helst kan konsumera. Generellt rekommenderar jag att välja ett ekologiskt hallonbladste, för att du inte ska få i dig onödiga gifter under graviditeten.

Kan hallonbladste starta igång förlossningen?

Även om det är både nyttigt och gott med hallonbladste så kan teet inte starta igång en förlossning.

Vad är det i hallonbusken som skulle kunna tänkas ha en sådan effekt? Jo, hallonblad innehåller ett ämne som kallas för fragarin. Det sägs vara bra för att stärka musklerna, och då speciellt de i bäckenbotten samt livmodern. Just de delar som du använder under en förlossning.

Kan det vara farligt eller skadligt för barnet?

Det finns inte heller någon orsak att tro att hallonbladste är farligt. Såvida allt är normalt med din graviditet.

Naturliga preparat kan ha en stark effekt, även om det kanske inte är just det du hoppas på. Om du har blödningar eller förvärkar bör du undvika att dricka teet.

Tänk även på att teet kan vara milt vattendrivande och ha en laxerande effekt, så var noga med att dricka tillräckligt med vatten om du intar teet. Det värsta som kan hända är alltså att du blir tvungen att kissa lite extra (och det är du troligtvis redan van vid hehe).

Vad säger forskningen?

Hallonbladste har använts under flera hundra år för olika åkommor, samt i samband med förlossningen. Just hallonbladste och dess effekt på en gravid kvinna är dock inte högst upp på listan över undersökningar som forskarna vill göra. Det finns en del studier, både på människor och råttor.

En studie från 1998 visar ändå på fördelarna:

The findings suggest that the raspberry leaf herb can be consumed by women during their pregnancy for the purpose for which it is taken, that is, to shorten labour with no identified side effects for the women or their babies. The findings also suggest ingestion of the drug might decrease the likelihood of pre and post-term gestation. An unexpected finding in this study seems to indicate that women who ingest raspberry leaf might be less likely to receive an artificial rupture of their membranes, or require a caesarean section, forceps or vacuum birth than the women in the control group.

M Parsons, M Simpson & T Ponton, publicerad September 1999

Alltså:

 • Kan minska risken för tidig förlossning och överburenhet
 • Mindre benägenhet att få en konstgjord bristning
 • Minskad risk för kejsarsnitt
 • Kan förhindra att förlossningen behöver stödjas av pincett eller vakuumhjälp

Vad är det bra för?

Även om hallonbladste inte sätter i gång en förlossning så har det mycket annat som är nyttigt. Bland annat innehåller det oxytocin, ett hormon som annars produceras när någon rör vid dig. Som så många örtteer får det dig att slappna av, något som gör att du troligtvis klarar av både graviditet och förlossning bättre.

Hallonbladen är också rika på vitaminer och mineraler, samt det speciella ämnet fragarin. Det sägs stärka livmoderväggen, samt din bäckenbotten, och ge dig starkare sammandragningar.

En del påstår att det underlättar amningen och att du återhämtar dig snabbare. Men det enda som är någorlunda säkert är nyttan av de vitaminer du får i dig.

När kan man börja dricka hallonbladste som gravid? 

Generellt brukar man rekommendera kvinnor att först börja med hallonbladste under den tredje trimestern. Det är inget som hindrar dig från att dricka det tidigare, men det tros inte ha någon större effekt tidigare än så. För att få så bra effekt som möjligt kan du dricka 1-3 koppar hallonbladste med start gravidvecka 32-35 och tills att förlossningen startar.

Vad innehåller hallonbladste?

Hallonbladsteet innehåller mycket C-vitamin, samt både vitamin A och E. I tillägg får du i dig flera B-vitaminer, kalcium och järn. Sedan finns det både mangan och magnesium, plus en rad med olika mineraler. En härlig blandning av flera av de viktigaste vitaminerna och mineralerna.

Vitaminer och mineraler är alltid bra, speciellt med tanke på att du förlorar ganska mycket blod och vätska under förlossningen.

Möjliga hälsofördelar

 • Lösgör oxytocin
 • Ett stärkt immunförsvar
 • Barnets skelett utvecklas som det ska
 • Bättre hud för mamman
 • En mer kontrollerad nervreaktion på smärta
 • Flera vitaminer och mineraler som kroppen har behov av.

Innehåller hallonbladste koffein? 

Nej, äkta hallonbladste innehåller inget koffein så länge produkten består av endast hallonblad. En del produkter är utblandade med vanligt te för att smaka bättre, men då finns risken att det tillsatta teet innehåller koffein. Så det är något att se upp för om du försöker undvika koffein under graviditeten.

Hur smakar det? 

När jag först provade hallonbladste trodde jag att det skulle smaka som solmogna hallon, men faktum är att hallonbladste smakar som ett vanligt svart te. Om ditt te skulle smaka hallon är det möjligt att det är en infusion, dvs. att det finns frukt- eller smaksättning i ditt hallonbladste. Det är godare, men koncentrationen av hallonblad blir mindre om du dricker ett fruktte än ett rent bladte.

Dosering

Om det verkligen är möjligt att hallonbladste stimulerar förlossningsarbetet bör du vara försiktig om du dricker teet i början av graviditeten. Max en kopp te om dagen. I slutet av graviditeten, när det ändå börjar bli dags, kan du dricka upp till tre koppar om dagen.

Lägg en matsked hallonblad i en kopp och häll på hett vatten. Det ska inte koka, för då kan du förstöra de nyttiga ämnena som finns i bladen. Låt det stå och dra 7-10 minuter. Täck gärna över koppen så att teet håller sig varmt. Sila bort bladen och njut av drycken.

Olika varianter

Hallonblad kommer i olika former och blandningar. Vi har sett på tre olika produkter, som alla har fått bra recensioner:

Ekologiskt hallonbladste

Ekologiskt hallonbladste
Rearome ekologiskt hallonbladste HÄR

Det här är ett rent hallonbladste från ekologiska odlingar i Kroatien. Bladen har handplockats för att behålla sin kvalitet. Du kan dricka det rent, som det är. Eller blanda ut det med andra teer. Många använder det för att ge smak på sina blandningar.

Sonnentor hallonblad

Sonnentor hallonblad te gravid
Sonnentor ekologiskt hallonbladste HÄR

Även de här bladen är ekologiskt odlade. Vilket egentligen är det allra bästa när du vill dricka örtte, speciellt när du väntar barn. Bladen är både plockade och packade för hand. Hallonblad behåller sina goda egenskaper när det behandlas väl. Rekommenderas för dig som vill slappna av eller varva ner.

Storpack hallonblad

Hallonbladste Storpack hallonblad löste
Storpack hallonblad HÄR

Vill du slå till på stort är det detta storpack med hallonblad som gäller. Hela 1 kg. Dessa hallonblad har en mild och lite örtig smak. Det är ekologiskt odlat. Samma produkt som ovan fast i större format helt enkelt.

Hur gör man eget hallonbladste?

Om du inte vill köpa hallonbladste kan du självklart göra ditt egna. Det är ganska enkelt att göra eget hallonbladste. Med detta hallonbladste-recept kan behöver du bara en hallonbuske och lite tid. Det svåra är dock timingen då hallonbladen behöver skördas i juni eller juli månad, när busken blommar. Det är ju inte säkert att det matchar din graviditet.

Gör så här

 1. Plocka fina och friska hallonblad från en hallonbuske under blomningstiden (juni/juli beroende på var i landet du bor)
 2. Skölj av och tvätta bladen ordentlig och låt dem sedan torka på en ren handduk.
 3. Lägg sedan bladen i en frukt- och svamptork. Om du inte har en sådan köksmaskin kan du även torka bladen i ugnen med luckan på glänt. Använd låg värme (50 grader räcker) och låt dem torka i 3-6 timmar beroende på ugn och temperatur. Rör om då och då för att bladen ska torka ordentligt.
 4. Förvara sedan tebladen i på en torr och sval plats.

Tillagning

Hallonbladste tillagas som vilket vanligt örtté som helst: 

 1. Koka upp vatten (gärna i vattenkokare).
 2. Smula sönder torkade hallonblad och fyll i en tesil eller lägg i tebladsfacket på en tekanna.
 3. Häll på vatten på bladen och låt halonbladsteet dra sig i 3-5 minuter.
 4. Drick teet utan mjölk för att bättre ta upp näringen.

Tips! Bästa tekannemuggen

Bästa tekannemuggen
Finns att köpa i Sverige HÄR

Jag bara måste tipsa om en produkt jag fick av en vän för några år sedan. Jag tror han köpte den på Amazon USA men jag har lagt med en länk till en liknande som går att köpa i Sverige från en liten leverantör i Skellefteå.

Detta min vän är en temugg som har ett inbyggt filter och när du sätter den över en tekopp så rinner teet ner i koppen (det ser nästan ut som att den kissar). Inga småblad i teet som det blir med såna klämmor. Bara perfektion.

Kan man dricka hallonbladste vid amning?

Traditionellt har hallonbladste använts för att underlätta amningen. Det ska enligt sägnen öka mjölkproduktionen. Även om det inte finns något vetenskapligt underlag för dessa påståenden kanske du har lust att pröva ändå.

Hallonbladen stimulerar frigörandet av oxytocin, ett hormon som finns i kroppen. Det gör att du känner dig lugnare, vilket ju alltid har en bra effekt på amning. Framför allt så är det inte farligt för barnet, så om du tycker om effekten är det bara att fortsätta dricka teet.

You may also like

Leave a Comment