fbpx

Hallonbladste gravid đŸ«– kan te av hallonblad starta igĂ„ng förlossningen? (svaret & ev. biverkningar)

by Sofia
Hallonbladste starta förlossning

InlÀgget InnehÄller reklam i form av annonslÀnkar

Hallon Ă€r ett vanligt bĂ€r som mĂ„nga tycker om. Men det Ă€r inte bara frukten som Ă€r nyttig, utan du kan Ă€ven göra te’ av bladen. Genom tiderna har den hĂ€r drycken anvĂ€nts för att starta förlossningar, och göra kvinnan mer redo för allt som hĂ€nder. Fungerar det verkligen? Kan du sĂ€tta i gĂ„ng det hela genom att dricka hallonbladste’?

Kan hallonbladste starta förlossning?

Även om det Ă€r bĂ„de nyttigt och gott med hallonbladste sĂ„ kan det inte starta upp en förlossning. Det Ă€r ingenting som har blivit bevisat, för det finns inget underlag för pĂ„stĂ„endet. Men varför tror folk att det fungerar? Vad Ă€r det i hallonbusken som skulle kunna tĂ€nkas ha en sĂ„dan effekt? Det bör ocksĂ„ nĂ€mnas att det handlar om röda hallon, det Ă€r inte alla varianter som har samma bestĂ„ndsdelar.

Hallonblad innehÄller ett Àmne som kallas för fragarin. Det sÀgs vara bra för att stÀrka musklerna, och dÄ speciellt de i bÀckenbotten samt livmodern. Just de delar som du anvÀnder under en förlossning. SÄ förutom att vara nyttigt för att sÀtta i gÄng den sÄ dricker mÄnga teet för att underlÀtta förlossningen. Vissa undersökningar pekar pÄ att det gÄr snabbare och enklare att föda fram barnet. Men det har som sagt Ànnu inte klart bevisats.

Hallonbladste gravid farligt?

Hallonbladste gravid
HÀr dricker jag hallonbladste mest för att det Àr gott men Àven för att jag hoppades pÄ att förlossningen skulle starta igÄng. NÀr man Àr gravid pÄ slutet gör man vad som helst för att fÄ igÄng förlossningen. Hade det nÄgon effekt? Nej haha, men varför inte liksom?

Det finns inte heller nÄgon orsak att tro att hallonbladste Àr farligt. SÄvida allt Àr normalt med din graviditet. Om du har blödningar eller förvÀrkar bör du undvika att dricka teet. Som med alla andra tillskott, Àven de som Àr naturliga, kan det vara bÀst att först frÄga din lÀkare om det Àr sÀkert för dig att dricka hallonbladste.

Naturliga preparat kan ha en stark effekt, Àven om det kanske inte Àr just det du hoppas pÄ. Om det verkligen kan skynda pÄ förlossningen och ge dig sammandragningar sÄ Àr det inte lÀmpligt i början av graviditeten. Det Àr en risk som du kanske inte Àr villig att ta. För Àven om ingenting har bevisats sÄ betyder ju inte det att traditionen har fel. Teet kan Àven vara milt vattendrivande och ha en laxerande effekt, sÄ var noga med att dricka tillrÀckligt med vatten om du intar teet.

Hallonbladste gravid forskning

Hallonbladste har anvÀnts under flera hundra Är för olika Äkommor, samt i samband med förlossningen. Just hallonbladste och dess effekt pÄ en gravid kvinna Àr dock inte högst upp pÄ listan över undersökningar som forskarna vill göra. Det finns en del studier, bÄde pÄ mÀnniskor och rÄttor.

En studie frÄn 1998 visar ÀndÄ pÄ fördelarna:

The findings suggest that the raspberry leaf herb can be consumed by women during their pregnancy for the purpose for which it is taken, that is, to shorten labour with no identified side effects for the women or their babies. The findings also suggest ingestion of the drug might decrease the likelihood of pre and post-term gestation. An unexpected finding in this study seems to indicate that women who ingest raspberry leaf might be less likely to receive an artificial rupture of their membranes, or require a caesarean section, forceps or vacuum birth than the women in the control group.

M Parsons, M Simpson & T Ponton, publicerad September 1999

AlltsÄ:

 • Kan minska risken för tidig förlossning och överburenhet
 • Mindre benĂ€genhet att fĂ„ en konstgjord bristning
 • Minskad risk för kejsarsnitt
 • Kan förhindra att förlossningen behöver stödjas av pincett eller vakuumhjĂ€lp

Vad Àr hallonbladste bra för?

Även om hallonbladste inte sĂ€tter i gĂ„ng en förlossning sĂ„ har det mycket annat som Ă€r nyttigt. Bland annat innehĂ„ller det oxytocin, ett hormon som annars produceras nĂ€r nĂ„gon rör vid dig. Det Ă€r ocksĂ„ rikt pĂ„ vitaminer och mineraler, samt det speciella fragarin. Drycken smakar inte som hallon utan har en mer jordnĂ€ra smak av örter. Det Ă€r ju trots allt torkade blad det Ă€r frĂ„ga om.

Hallonbladen sÀgs stÀrka livmodervÀggen, samt din bÀckenbotten, och ge dig starkare sammandragningar. En del pÄstÄr att det underlÀttar amningen och att du ÄterhÀmtar dig snabbare. Men det enda som Àr nÄgorlunda sÀkert Àr nyttan av de vitaminer du fÄr i dig.

Hallonbladsteet innehÄller mycket C-vitamin, samt bÄde vitamin A och E. I tillÀgg fÄr du i dig flera B-vitaminer, kalcium och jÀrn. Sedan finns det bÄde mangan och magnesium, plus en rad med olika mineraler. En hÀrlig blandning av flera av de viktigaste vitaminerna och mineralerna.

Vad hallonbladste kan ge dig:

 • Lösgör oxytocin
 • InnehĂ„ller fragarin
 • Vitamin C
 • Vitamin A
 • Vitamin E
 • Vitamin B-komplex
 • Kalcium
 • JĂ€rn
 • Mangan
 • Magnesium
 • Ett antal mineraler

HÀlsofördelar med att dricka hallonbladste under graviditet

Du fĂ„r ett hĂ€rdigare immunförsvar nĂ€r kroppen fĂ„r tillrĂ€ckligt med vitamin A. Barnets skelett blir starkare och du som mamma fĂ„r bĂ€ttre hud. Även kalcium Ă€r viktigt för att barnet ska utvecklas korrekt, och det har ocksĂ„ visat sig vara till hjĂ€lp för att klara av smĂ€rta.

Vitaminer och mineraler Àr alltid bra, speciellt med tanke pÄ att du förlorar ganska mycket blod och vÀtska under förlossningen.

Hallonbladste fördelar:

 • Ett stĂ€rkt immunförsvar
 • Barnets skelett utvecklas som det ska
 • BĂ€ttre hud för mamman
 • En mer kontrollerad nervreaktion pĂ„ smĂ€rta
 • Flera vitaminer och mineraler som kroppen har behov av.

Hallonbladste effekt

Om hallonbladste ger den effekt du vill (startar förlossningen) eller inte finns inga garantier. Det Àr snarare troligt att det hallonbladste inte kommer att ha nÄgon effekt alls. Men nÀr man Àr gravid pÄ slutet kan det ÀndÄ vara mysigt.

Dessutom kan det kÀnnas bra att vara med och hjÀlpa till att förlossningen startar. Det Àr ett sÀtt för dig som mamma att förbereda dig pÄ ditt barns födelse. SÄ drick pÄ med te, det vÀrsta som kan hÀnda Àr att du blir tvungen att kissa lite extra (och det Àr du troligtvis redan van vid hehe).

InnehĂ„ller hallonbladste koffein? 

Nej, Àkta hallonbladste innehÄller inget koffein sÄ lÀnge produkten bestÄr av endast hallonblad. En del produkter Àr utblandade med vanligt te för att smaka bÀttre, men dÄ finns risken att det tillsatta teet innehÄller koffein. SÄ det Àr nÄgot att se upp för om du försöker undvika koffein under graviditeten.

Hur smakar hallonbladste? 

NÀr jag först provade hallonbladste trodde jag att det skulle smaka som solmogna hallon, men faktum Àr att hallonbladste smakar som ett vanligt svart te. Om ditt te skulle smaka hallon Àr det möjligt att det Àr en infusion, dvs. att det finns frukt- eller smaksÀttning i ditt hallonbladste. Det Àr godare, men koncentrationen av hallonblad blir mindre om du dricker ett fruktte Àn ett rent bladte.

Kan man dricka hallonbladste vid amning?

Traditionellt har hallonbladste anvĂ€nts för att underlĂ€tta amningen. Det ska öka mjölkproduktionen. Även om det inte finns nĂ„got vetenskapligt underlag för dessa pĂ„stĂ„enden kanske du har lust att pröva Ă€ndĂ„.

Hallonbladen stimulerar frigörandet av oxytocin, ett hormon som finns i kroppen. Det gör att du kÀnner dig lugnare, vilket ju alltid har en bra effekt pÄ amning. Framför allt sÄ Àr det inte farligt för barnet, sÄ om du tycker om effekten Àr det bara att fortsÀtta dricka teet.

Hallonbladste gravid dosering

Om det verkligen Ă€r möjligt att hallonbladste stimulerar förlossningsarbetet bör du vara försiktig om du dricker teet i början av graviditeten. Max en kopp te’ om dagen. I slutet av graviditeten, nĂ€r det Ă€ndĂ„ börjar bli dags, kan du dricka upp till tre koppar om dagen.

LÀgg en matsked hallonblad i en kopp och hÀll pÄ hett vatten. Det ska inte koka, för dÄ kan du förstöra de nyttiga Àmnena som finns i bladen. LÄt det stÄ och dra 7-10 minuter. TÀck gÀrna över koppen sÄ att teet hÄller sig varmt. Sila bort bladen och njut av drycken.

Exempel pÄ olika hallonbladste produkter:

Hallonblad kommer i olika former och blandningar. Vi har sett pÄ tre olika produkter, som alla har fÄtt bra recensioner:

Ekologiskt hallonbladste’

Ekologiskt hallonbladste

Det hÀr Àr ett rent hallonbladste frÄn ekologiska odlingar i Kroatien. Bladen har handplockats för att behÄlla sin kvalitet. Du kan dricka det rent, som det Àr. Eller blanda ut det med andra teer. MÄnga anvÀnder det för att ge smak pÄ sina blandningar.

Det hĂ€r teet kan du köpa frĂ„n Bodystore HÄR

Sonnentor hallonblad

Sonnentor hallonblad te gravid

Även de hĂ€r bladen Ă€r ekologiskt odlade. Vilket egentligen Ă€r det allra bĂ€sta nĂ€r du vill dricka örtte, speciellt nĂ€r du vĂ€ntar barn. Bladen Ă€r bĂ„de plockade och packade för hand. Hallonblad behĂ„ller sina goda egenskaper nĂ€r det behandlas vĂ€l. Rekommenderas för dig som vill slappna av eller varva ner.

Du kan skaffa teet frĂ„n Meds HÄR

Örtte’ med hallonblad i pĂ„sar

Hallonbladste påse

Det hĂ€r Ă€r en fĂ€rdiggjord blandning frĂ„n Clipper, som innehĂ„ller hallonblad. HĂ€lften av teet Ă€r hallonblad, medan den andra hĂ€lften utgörs av hibiskus, nĂ€sslor och nypon. Alla örterna Ă€r ekologiskt odlade. MĂ„nga tycker det hĂ€r teet har en god och mild smak, inte alls sĂ„ jordig som hallonbladste’ ibland kan bli.

Detta te finns att köpa hos Jordklok HÄR

Om du inte vill köpa hallonbladste kan du sjÀlvklart göra ditt egna. Gör sÄ hÀr:

Recept hallonbladste: sÄ gör du eget

Du Àr ganska enkelt att göra eget hallonbladste. Med detta hallonbladste-recept kan behöver du bara en hallonbuske och lite tid. Det svÄra Àr dock timingen dÄ hallonbladen behöver skördas i juni eller juli mÄnad, nÀr busken blommar. Det Àr ju inte sÀkert att det matchar din graviditet.

Gör eget hallonbladste steg för steg:

 1. Plocka fina och friska hallonblad frÄn en hallonbuske under blomningstiden (juni/juli beroende pÄ var i landet du bor)
 2. Skölj av och tvÀtta bladen ordentlig och lÄt dem sedan torka pÄ en ren handduk.
 3. LÀgg sedan bladen i en frukt- och svamptork. Om du inte har en sÄdan köksmaskin kan du Àven torka bladen i ugnen med luckan pÄ glÀnt. AnvÀnd lÄg vÀrme (50 grader rÀcker) och lÄt dem torka i 3-6 timmar beroende pÄ ugn och temperatur. Rör om dÄ och dÄ för att bladen ska torka ordentligt.
 4. Förvara sedan tebladen i pÄ en torr och sval plats.

Tillagning:

Hallonbladste tillagas som vilket vanligt örttĂ© som helst: 

 1. Koka upp vatten (gÀrna i vattenkokare).
 2. Smula sönder torkade hallonblad och fyll i en tesil eller lÀgg i tebladsfacket pÄ en tekanna.
 3. HÀll pÄ vatten pÄ bladen och lÄt halonbladsteet dra sig i 3-5 minuter.
 4. Drick teet utan mjölk för att bÀttre ta upp nÀringen.

Är det sant att hallonbladste sĂ€tter igĂ„ng förlossningen?

Det finns inga direkta fakta som pekar pÄ att hallonbladste kan sÀtta i gÄng en förlossning. Men eftersom det inte heller finns bevis för motsatsen bör du vara försiktig med att dricka teet i början av din graviditet. En del studier sÀger att det funkar, medan andra motbevisar det.

Med tanke pÄ alla de vitaminer och mineraler som hallonbladste innehÄller kan det ge dig en rejÀl boost, nÄgot som de flesta gravida kvinnor har behov av. Som sÄ mÄnga örtteer fÄr det dig att slappna av, nÄgot annat som gör att du klarar av bÄde graviditet och förlossning bÀttre.

SÄ det finns flera positiva anledningar till att dricka hallonbladste, om din lÀkare inte har nÄgra invÀndningar sÄ tycker jag definitivt att du ska dricka det!

You may also like

Leave a Comment