fbpx

Halsbränna gravid: metoder och hjälpmedel mot sura uppstötningar under graviditeten

by Sofia
Halsbränna gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En av de jobbigaste sakerna med att vara gravid är halsbränna och sura uppstötningar. Det brukar sätta igång ganska tidigt i graviditeten och förbli en trogen partner. Vartefter magen växer så blir det värre. Som tur är finns det en hel del hjälpmedel du kan ta till för att må bättre. Här har jag samlat mina erfarenheter efter två graviditeter med mycket halsbränna och sura uppstötningar.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Vad är halsbränna och hur känns det?

För att kunna handskas med halsbränna är det bra att känna till lite mer om det. Vad du kan undvika för att må bättre. Men också hur du kan komma till rätta med en del av problemen. Det är bra att komma ihåg att halsbränna inte är farligt, även om det kan vara riktigt obehagligt. Du vill ju kunna njuta av det faktum att du väntar barn.

Halsbränna innebär att du känner en brännande eller stickande känsla som strålar upp över bröstet, halsen, ryggen eller ner mot magen.. En del föredrar faktiskt att kalla det för bröstbränna, eftersom det ofta är där du känner av det. Men det kan också vara något surt eller bittert som kommer upp i halsen, ända upp till munnen ibland. Andra upplever att det är svårt att svälja, de får hosta eller rent av något som liknar på astma. Ofta blir det värre när du ligger ner.

Halsbränna beror på att magsaft pressas upp från magsäcken och eftersom det är väldigt surt så irriterar det matstrupen.

Varför får man halsbränna under graviditet?

Något som är väldigt vanligt att drabbas av som gravid är halsbränna. Det kan vara jobbigt och obehagligt att ständigt gå omkring och få uppstötningar som bränner i hela bröstet, som om andra symptom på graviditeten inte störde nog redan.

Halsbränna gravid tips sura uppstötningar
Att få sura uppstötningar och halsbränna under graviditeten är mer regel än undantag. Vissa får värre besvär än andra. Jag hade fruktansvärd halsbränna i slutet av båda graviditeterna och mild bränna i början av dem. (Bild: Canva)

Anledningen till att halsbränna är så vanligt hos gravida är att trycket på magen ökar i takt med att fostret växer. Det är särskilt den övre magmunnen som får ett ökat tryck, vilket gör att sur och frätande magsyra lätt läcker ut och stöts upp i halsen och då orsakar halsbränna.

Jag hade fruktansvärt mycket halsbränna och sura uppstötningar i slutet av båda graviditeterna. Det är tydligen så att ju större mage, desto mer tryck. Men hormonerna spelar också en roll, det är därför som det är så vanligt att ha det jobbigt med sura uppstötningar när du väntar barn.

Om du får halsbränna under graviditeten så ska du komma ihåg att den försvinner efteråt. Du är inte sjuk, det är bara ett tillfälligt obehag som går över.

Sura uppstötningar gravid

Det är inte så lätt att undvika halsbränna eller sura uppstötningar under graviditeten. De flesta kvinnor upplever dem någon gång, om inte under flera månader. Lite grand kanske det hjälper när du tänker på att det inte är farligt. Och att det kommer att gå över. Men det är inte alltid en tröst när du känner hur maten åker upp och ner i bröstet.

Vad kan man göra åt halsbränna gravid

Samtidigt så behöver du inte lida mer än nödvändigt. Det finns hjälp att tillgå. Bland annat kan du köpa receptfria mediciner som hindrar de sura uppstötningarna. De är helt okej under graviditeten och kan göra att du känner dig mycket bättre. En del neutraliserar magsyran så den inte fräter så mycket. Andra lägger sig som ett lock och hindrar den från att komma upp.

I början av graviditeten tog jag Novalucol men den medicinen är väldigt mild och hjälper i stort sett bara för stunden. När min barnmorska sa att jag kunde ta en tablett Omeprazol om dagen så förändrades min tillvaro till det bättre. Även om det inte hjälpte helt, så blev halsbrännan mycket mindre påtaglig.

halsbränna gravid medicin receptfritt omeprazol graviditet novalucol

Novalucol KÖP ONLINE HÄR / Omeprazol KÖP ONLINE HÄR

Testa först om Novalucol hjälper dig, om inte kan du ta Omeprazol. Fråga alltid din barnmorska om du är osäker på om just du får ta dessa halsbränna mediciner. Läs alltid bipacksedeln innan användning. Det finns också en risk att dessa läkemedel interagerar på ett dåligt sätt med andra läkemedel, så fråga alltid vården eller apoteket först om du tar andra mediciner.

Du kan även lindra besvären med hjälp av rätt kosthållning samt vissa andra, praktiska tilltag (mer om det längre ner). För mig var det helt uteslutet med stark mat, tomatbaserade såser och annat som kunde trigga igång halsbrännan (även om den kom oavsett vad jag åt)

Vilken mat ger halsbränna?

För att komma till rätta med sura uppstötningar kan du undvika vissa maträtter eller kryddor. Både fet mat och starkt kryddade rätter är kända för att öka risken för sura uppstötningar. För att må bättre bör du undvika även dessa.

Även när du inte är gravid så kan du uppleva problem med halsbränna efter en tung, fet måltid. Så försök att reglera dina måltider. Ät hellre lite oftare, men mindre portioner. Det ger magen en chans att behandla födan och bryta ner den i lugn och ro.

Ibland kan det vara svårt att undvika dessa saker när du är riktigt sugen på något gott. Det är bland annat vanligt att vilja äta kryddad mat när du väntar barn. Smaklökarna förändras, för att inte tala om att många kvinnor blir sugna på både det ena och det andra. På något sätt så hör det till. Men kom ihåg att det kan göra stor skillnad om du är vaksam och inte äter den här sortens mat.

Kaffe och te

Kaffe halsbränna te gravid
Kaffe och te ger ofta halsbränna. Under mina graviditeter har jag helt undvikit kaffe och bara druckit te i undantagsfall. Jag har inte varit sugen på det, och det har nog hjälpt att utesluta dem. (Bild: Canva)

Något annat som kan ge dig halsbränna är kaffe och te. Många slutar dricka dessa redan tidigt i graviditeten, för att de innehåller ämnen som inte är så bra för bebisen. Nu har du ytterligare en anledning till att dra ner på fikat. Det är givet att inte dricka alkohol när du väntar barn, och det är också en riskfaktor när det kommer till halsbränna.

Det finns flera bra alternativ om du har slutat dricka kaffe eller te. Många härliga örtblandningar som inte är skadliga för barnet. För att förhindra halsbränna kan en kopp med kamomillte göra underverk. Eftersom den är lugnande kan det vara en trevlig kvällsrutin som hjälper din mage. Andra har prövat på gurkmeja, både som krydda i maten eller blandad med havremjölk.

Juice

Sedan finns det en dryck som är bra ur näringssynpunkt men som kan öka dina problem med sura uppstötningar. Många reagerar negativt på juice. Speciellt då juice som innehåller citrus, men även andra sorters bär och frukt. Vitlök och tomat är relativt starka ingredienser, och det är vanligt att reagera på dessa. Även om du inte vill sluta helt med dem så kan det vara läge att dra ner lite på konsumtionen.

Mat som kan ge halsbränna inkluderar:

 • Kaffe och te
 • Alkohol
 • Fet eller friterad mat
 • Kryddstark mat
 • Juice
 • Choklad
 • Kolsyrade drycker som Coca-cola
 • Mjölk
 • Tomater
 • Vitlök

Vad ska man äta när man har halsbränna?

Förutom att du ska undvika vissa födoämnen om du inte vill ha halsbränna så kan du vända på saken och aktivt äta sådant som är bra för dig. Glöm inte heller rådet om att äta mindre portioner. Matsmältningen är en komplicerad process som börjar långt innan maten når ner till magen. Genom att äta långsamt och tugga väl gör du dig en själv en enorm tjänst. Se inte på TV eller något annat när du äter utan gör måltiden till en kontrollerad händelse. Kanske en stund där du kan varva ner och bara tänka på dig själv.

Läs även: Dessa gravid-järntabletter tog jag och hade superbra värden

Vare sig du har problem med halsbränna eller inte så rekommenderas det att du följer en sund kost under graviditeten. Vitaminer och tillskott är vanliga, det gäller att få med sig lite extra av flera grundläggande näringsämnen.

Yoghurt

Vad äta halsbränna mat yoghurt
Yoghurt kan hjälpa mot halsbränna. Tyvärr var jag väldigt osugen på yoghurt under graviditeten, något som jag äter varje dag annars.

Det kan vara svårt att tåla mjölk, men yoghurt brukar vara bra för magen. Välj gärna sådana sorter som har lite extra bra bakterier i sig. Flera kvinnor upplever att de mår bättre när de äter en liten yoghurt på morgonen. På något sätt så lugnar det ner magen redan innan den kommer igång.

Havregrynsgröt

Ett annat alternativ är havre. Du kan äta det till frukost, eller närhelst du blir hungrig under dagen. Det är milt och lindrande mot halsbränna.

Viss frukt

Banan kan hjälpa dig, både tillsammans med en måltid eller helt för sig själv. Ha alltid några till hands, så att du kan äta det som mellanmål. Det är bra att inte låta magen bli helt tom, utan att hela tiden låta den arbeta med de rätta sakerna. Vattenmelon, precis som banan, har ett pH värde som neutraliserar magsyran. En del kan reagera på de här frukterna, så du får pröva dig fram. Avokado kan också lindra problemen.

Vissa grönsaker

Äta halsbränna gravid
Att äta sallad hjälpte mig med halsbrännan under graviditeten, även att tugga på morötter eller annat med lite hårdare konsistens kändes bra. Det var samma under gravidillamåendet i början av graviditeten.

Sallad utan tomat och lök är både näringsrik och har en god effekt på magen. Skiva gärna ner lite fänkål, och krydda med en nypa salt och lite olja. Det är bättre än vanliga dressingar som brukar vara allt för feta när du har problem med halsbränna. Du kan blanda salladen med avokado, grillade grönsaker eller kyckling för att få en komplett måltid.

Milt tillagad mat

Vitt kött är bäst när du är gravid och vill undvika sura uppstötningar. Satsa på kyckling utan skinn, samt fisk. Stek dem inte utan tillaga dem med andra metoder. Baka i ugnen, grilla, ångkokning, och så vidare. Pröva gärna på ris som är bra för magen. Det bästa är råris eller fullkornsris, men även de vita sorterna är lätta att smälta.

Mat som är bra att äta när du vill undvika halsbränna:

 • Yoghurt
 • Banan och vattenmelon
 • Havre
 • Ris, helst fullkornsris
 • Kyckling och fisk, men utan skinnet
 • Sallad och fänkål
 • Kamomillte
 • Gurkmeja

Förutom att du inte ska äta stora och feta måltider så brukar det vara bäst att äta lite mindre innan du går och lägger dig. Planera dina måltider så du får så lite obehag som möjligt. Ett lite lättare kvällsmål kan vara bättre för halsbränna och god sömn.

Tips för att undvika sura uppstötningar

Så vad du äter eller inte äter är viktigt för att lindra problemen med halsbränna under graviditeten. Det är egentligen ganska små saker som dock kan göra stor skillnad. De flesta kvinnor är redan aktivt deltagande i sin graviditet, och kosten har alltid varit en viktig del av det hela. Framför allt då du faktiskt kan se resultat direkt.

Ibland så kommer halsbrännan med en gång när du äter fel, och hålls under kontroll när du äter annorlunda. För mig spelade det dock inte så stor roll vad jag åt, bara att äta triggade igång halsbrännan.

Lär känna din kropp och vad som triggar halsbrännan

Men det finns även annat du kan göra för att hjälpa dig själv. Skapa en del goda rutiner som gör att du mår bättre. Det kan vara svårt om du redan har andra, små barn som pockar på uppmärksamheten. Men lär dig vad som gör halsbrännan svårare och vad som lättar på trycket. För du kan inte helt undgå att hormonerna och den växande magen trycker på magmunnen. Det är en del av att vänta barn. Men du kan minska eller bli av med symptomen.

Motion

motion gravid
Träning och motion kan hjälpa vid besvärande halsbränna och sura uppstötningar – eller göra det värre. Mot slutet av graviditeten kan faktiskt trycket från magen vid träning göra saken värre. Dock tyckte jag att lugna promenader hjälpte.

Motion är alltid viktig, men ännu mer när du väntar barn. Det håller vikten under kontroll, vilket i sin tur påverkar halsbrännan. När du tränar så fungerar hela kroppen bättre. Det är klart att din mage kommer att fortsätta växa, men matsmältningen och alla andra funktioner fungerar mer effektivt när du motionerar regelbundet.

Sov med huvudet högt

Ligg inte helt plant på sängen. Genom att höja huvudändan av sängen, eller på något annat sätt förändra din ställning så att huvudet och bröstet kommer upp, så är det mindre risk för att den sura magsaften kommer upp i halsen. Gravitet är bra för att hålla den på plats. Något liknande kan hjälpa dig när du sitter ner. Försök att sitta rakt och inte böja dig fram. Trycket ökar nämligen på magsäcken. Lättare sagt än gjort när du inte når fram till matbordet, men ändå något att tänka på.

Undvik stress

Stress kan leda till flera olika problem. Försök att ta det lugnt, och ha tid för dig själv. Det här är naturligtvis inte alltid så lätt, speciellt om du jobbar eller har annat ansvar. Men du måste lägga fokus på dig själv och din bebis. Varva ner innan du går och lägger dig. Dels så kommer du att sova bättre, men det hjälper även din matsmältning och halsbränna.

Tips vad som hjälper mot halsbränna:

 • Ät mindre måltider, men gärna lite oftare
 • Sov med huvudändan något upphöjd
 • Sitt rakt och undvik att böja dig fram
 • Motionera regelbundet
 • Undvik att äta precis innan du går och lägger dig
 • Dra ner på stressen i livet

Att vara gravid är inte en sjukdom. Det är något fint och speciellt. Samtidigt så är hela kroppen upp och nervänd. Hormonerna löper amok och du kan lätt få problem som halsbränna. Vartefter som bebisen fortsätter att växa kommer trycket på magmunnen att öka. Det blir allt mindre plats för dig och dina organ. Men genom att äta rätt och göra vissa förändringar i dina rutiner så kan du må så mycket bättre. Hjälper inte det finns det som sagt medicin att tillgå.

Sammanfattning halsbränna gravid

Just när det är ett tryck över magen så är det svårt att hindra uppstötningarna, men det finns vissa saker man kan göra för att lindra eller hindra halsbrännan. Vi börjar med att gå igenom det man själv kan göra för att sedan gå vidare till olika läkemedel.

En sund, aktiv livsstil är bra för det mesta när du väntar barn. Det förbereder dig också för livet efter födseln. När halsbrännan är borta och du har så mycket annat att tänka på.

Vad du äter spelar roll

Vad man äter spelar stor roll i hur halsbrännan känns och hur magen mår. Om du har problem med halsbränna så finns det vissa saker du ska undvika att äta. Stark och fet mat retar lätt magen. Kaffe och te kan också göra magen upprörd. För att lindra halsbränna så är det bra att äta saker som innehåller kalcium, det neutraliserar den sura magsaften. Mjölk, yoghurt och andra mejeriprodukter är de enklaste vägarna till ett högre kalciumintag.

Lär dig vad du kan äta för att lindra halsbrännan. Men också vad du ska undvika så att den kanske inte kommer över huvud taget. Helt klart så spelar hormonerna en ganska stor roll. Därför gäller det att vara extra noga med vad äter för att du ska må bättre.

Ligg med huvudet högt

För att minska risken för halsbränna under nätterna så kan man också tänka på hur man ligger ner. Om du sover väldigt platt liggandes med en låg kudde så rinner magsaften lättare in i halsen, testa att sova med huvudet höjt genom att använda en högre kudde eller att placera något under madrassen under kudden. Sover du på sidan så är det också något bättre att sova på vänster sida, det blir då svårare för magsyran att nå halsen. Försök också att vänta ett tag mellan att du äter och att du ligger ner, så matsmältningen får lugna ner sig.

Receptfria läkemedel

Då är det bra mycket bättre att göra allt du kan för att stoppa det. Om inte kosten eller din hållning hjälper så kanske du ska prova på mediciner. De är säkra att ta när du väntar barn, och kan göra underverk. Att slippa halsbrännan då och då ger dig mer ork. Det kan göra att du sover bättre, vilket i sig är en seger när du är gravid.

Hjälper inget av detta mot halsbrännan så finns det receptfria läkemedel att vända sig till. Apoteken själva har information på deras hemsidor om läkemedel är godkända, och personalen på ditt apotek kan hjälpa dig hitta rätt.

Men, kort och gott så finns det två olika typer av receptfria mediciner mot halsbränna. Den ena sorten lägger sig som ett lock över magsäcken och hindrar på så sätt magsyran från att stötas upp, exempel på dessa är Galieve och Gaviscon. Den andra sorten neutraliserar istället magsyran så det inte bränner i halsen/ bröstet, exempel på dessa är Nuvalucol och Rennie. En annan variant är Omeprazol som har hjälpt mi.

Oavsett om du väljer att försöka bli av med halsbrännan med eller utan läkemedel så hoppas jag att det går bra! Kvarstår halsbrännan även fast du testat de receptfria läkemedlen så kan det vara bra att diskutera det med din barnmorska, bara för att vara på den säkra sidan.

You may also like

Leave a Comment