fbpx

Hamax Zenith Relax test cykelsits för barn: review av Hamax mest populära barnsits till cykel

by Sofia
Hamax Zenith Relax test cykelsits för barn

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att kunna ta med barnen på cykel är smidigt både i vardagen och under semestrar när man vill kunna färdas med cykel. Idag finns det så otroligt många modeller på barnsits till cykel att det kan vara svårt att välja. Om du funderat på en barnsits från Hamax så har du kommit rätt – det är just en sådan vi har testat!

Barnsits till cykel – att tänka på

När man ska köpa sin barnsits till cykel så finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Det kan handla om allt ifrån komfort till färg och form. Här kommer några punkter som är viktiga att fundera på innan man köper en cykelsits:

  • Säkerheten. Som alltid när det gäller barn så sätter vi säkerheten framför allt annat. I en barnsits till cykel vill vi att barnet sitter säkert och inte kan ta sig ur i farten. Dessutom ska sitsen vara testad och säker om en olycka skulle vara framme. Cykelsitsen ska vara CE-märkt och gärna även ha märkningen EN14344 som tyder på att den uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven.
  • Barnets komfort. Sitsen ska vara bekväm för barnet att sitta i. En justerbar cykelsits är bra då den kan växa med barnet. Fotstöd ska finnas och gärna med remmar för fötterna så man slipper ha ben fladdrandes längs sidorna när man skjutsar barnet. Sitsen får gärna vara vadderad och ha ventilation så den blir bekväm året om.
  • Montering. Det är viktigt både hur man monterar sitsen och hur smidigt det går att montera eller plocka bort den. Installationen ska vara snabb, och sedan är det alltid ett plus om det är lätt att plocka bort stolen igen för att ta med den in, exempelvis för att skydda mot väder eller stöld. Detta är också viktigt om ni vill kunna flytta stolen mellan olika cyklar.

Vi har tidigare testat Thules Ridealong cykelsits, men nu när vi behövde en till sits så ville vi även testa Hamax cykelsits som även den uppfyller alla våra krav. Hur upplevde vi då Hamax Zenith Relax?

Läs även: Thule Ridealong barn bäst i test? Vår ärliga recension

Hamax Zenith Relax

Hamax Zenith Relax
Cykelsitsen heter ju relax av en anledning. Här innan vi justerat sätet så att Mila kunde vila lite bättre utan gamnacke. Köp Hamax Zenith Relax HÄR

Hamax cykelsits Zenith Relax är deras populäraste modell på cykelsits. Företaget startade redan 1958 och är idag en ledande producent av barncykelstolar, cykelvagnar och hjälmar – så de vet vad de håller på med!

Zenith Relax har några funktioner som utmärker den lite extra. Så som lutningsbar sits för optimalt sovläge, gott om plats för barnets hjälm och en snygg design som lever upp till hårda krav på både kvalité och säkerhet.

Hamax Zenith Relax pakethållare

Denna cykelsits kan fästas i cykeln på två sätt, antingen i ramen eller på pakethållaren. Modellen vi valde monteras på ramen. Vi valde den eftersom det kändes lättast och passade oss och våra cyklar bäst.

På vissa cyklar fungerar det inte att fästa barnsits i ramen. Kanske har du en elcykel där batteriet är i vägen, en cykel med en för grov ram (över 40 mm i diameter) eller så hamnar cykelsitsen allt för nära pakethållaren eller hjulet. Då är det bra att istället välja modellen som fästs på pakethållaren! Den modellen är lika säker som en rammonterad cykelsits. Se till att du köper rätt variant!

hamax zenith relax montering ram pakethållare
Rammonterad Zenith Relax HÄR / Pakethållarmonterad Zenith Relax HÄR

Hamax Zenith Relax montering & installation

Vår modell som monteras på ramen var lätt att montera. Själva sitsen gick fort att sätta ihop, och den fästs med hjälp av en båge som sitter i ett fäste kring cykelns ram.

Även ramfästet var lätt att montera, och du kan justera det utefter vart sitsen passar bäst att sitta på just din cykel.

Montera Hamax Zenith relax på cykeln ramen
Fästet på ramen är lätt att montera men saknar låsfunktion som Thule Ridealong har. Köp Hamax Zenith Relax HÄR

Andra delar på sitsen går också att justera, så som fotstödens läge och höjd. Sedan kan man även lätt justera sitsens lutning utefter vilken position barnet vill sitta i under turen.

Hamax cykelsits Zenith relax
Fotstöden är mycket lätta att justera i höjd och fästes sedan över barnets fot. Köp Hamax Zenith Relax HÄR

Hamax har en instruktionsmanual på deras hemsida som är bra att läsa igenom innan man monterar siten på cykeln. Här får ni även tips på säkerhetsåtgärder som är bra att hålla koll på inför varje cykeltur.

Hamax Zenith relax recension
Selet är lätt att fästa i stolen och justera i längd. Detta är viktigt för att kunna trä det över hjälmen och att det samtidigt sitter tight efter det. Köp Hamax Zenith Relax HÄR

Hamax Zenith Relax test

Nu har vi testat både Hamax Zenith Relax och Thule Ridealong och vi lutar åt att Thule är den bättre av de två. Med det sagt är inte Zenith Relax dålig på något sätt, och hade vi inte provat Thule Ridealong först hade vi inte haft något att anmärka på.

Det skiljer egentligen inte jättemycket mellan de båda modellerna. Det vi uppskattar hos Thule Ridealong, och saknar hos Hamax Zenith Relax, är att cykelsitsen kan låsas fast i ramen och att sittdynan är lite luftigare. Fördelen med den tjockare sittdynan är bättre komfort, men på bekostnad av att det lätt blir varmt och svettigt.

Hamax Zenith Relax för- och nackdelar

Som med alla andra cykelsitsar för barn så finns det för- och nackdelar med denna cykelsits från Hamax. Här är några av de vi upptäckt:

FördelarNackdelar
+ Säker konstruktion– Dålig ventilation i sitsen
+ Fästen både för ram och pakethållare– Rörig text i instruktionsmanualen
+ Lutningsbar sits så att barnet kan sova– Inget lås
+ Bra pris

Skillnaden mellan Hamax Zenith Relax och Hamax Zenith

När du tittat runt på olika cykelsitsar så har du säkert lagt märke till att det finns en sits från Hamax som heter Zenith och en som heter Zenith Relax. Vad är då skillnaden mellan dessa modeller?

Skillnaden sitter i att Zenith Relax har en sits som kan lutas bakåt 12,5 grader. Detta är uppskattat av barn som gärna sover under cykelturen då det ger en stabilare och bekvämare sovställning. Justeringen kan göras med endast en hand i farten när man märker att barnet håller på att somna.

Den andra modellen som heter endast Zenith har alltså inte den funktionen, och är därför också lite billigare. Kanske kan den då vara ett bra alternativ om du vet att barnet inte kommer sova på cykeln.

Hamax Zenith Relax har även vadderade remmar över axlarna i selen som håller fast barnet. Detta gör bältessituationen lite bekvämare för barnet som slipper skav från hårda remmar.

Hamax Zenith Relax vs Caress

Hamax gör många fler modeller av barnsitsar till cyklar. En annan av de populäraste är Hamax Caress. Vad är det då som skiljer den ifrån Zenith-modellerna?

Caress är lite av “lyxmodellen” bland barnsitsar. Den har en ännu brantare lutningsfunktion på upp till 20 grader vilket ger en ännu mer tillbakalutad sovposition för barnet. Caress har även ett justerbart ryggstöd som kan bättre anpassas allt eftersom barnet växer. Denna modell har även en låsbar fästanordning med nyckel som gör att det känns säkrare att lämna sitsen utomhus över natten om så behövs.

Självklart kostar då Caress även lite mer. Vi valde Zenith Relax eftersom den känns lagom vad gäller både pris och funktioner. Om du behöver fler funktioner och en mer avancerad barnstol så är Caress ett bättre val.

Vilken cykelbarnstol är bäst?

Vilken cykelsits för barn som är bäst handlar om era preferenser. Även er budget och vilka funktioner ni behöver är viktiga att ha i åtanke. Här nedan kommer en sammanställning som kanske kan underlätta för er när ni ska komma fram till vilken barnsits för cykel som är bäst för er:

Vilken cykelbarnstol är bäst?

Vilken cykelsits för barn som är bäst handlar om era preferenser. Även er budget och vilka funktioner ni behöver är viktiga att ha i åtanke. Här nedan kommer en sammanställning som kanske kan underlätta för er när ni ska komma fram till vilken barnsits för cykel som är bäst för er:

Hamax kissHamax ZenithHamax Zenith RelaxHamax Caress
Ålder/ viktMinimum: 9 månader
Maximum: 22 kg
Minimum: 9 månader
Maximum: 22 kg
Minimum: 9 månader
Maximum: 22 kg
Minimum: 9 månader
Maximum: 22 kg
MonteringRamRam eller pakethållareRam eller pakethållareRam eller pakethållare
LutningsfunktionNejNejJa, 12,5 graderJa, 20 grader
Övriga funktioner– Utbytbar dyna
– Små handtag
– Justerbara fotstöd
– Reflex baktill för god synlighet
– Passar elcyklar
– Vadderade band över barnets axlar
– Justerbart ryggstöd
– Låsbar fästanordning
Pris och inköpsställe599 kr, babyland.se649 – 849 kr, babyland.se849 kr, babyland.se1149 – 1269 kr, jollyroom.se

Cykelhjälm barn

När barnet sitter i cykelsits ska det självklart ha hjälm på sig! Olyckan kan vara framme även om det är en vuxen som cyklar, och då är hjälmen en billig livförsäkring. Det finns många fina hjälmar att välja bland idag. Kom ihåg att välja en med grönt spänne som löser ut av sig självt vid risk för kvävning.

hjälm för barn med grönt spänne
Godkända hjälmar med gröna spännen finns att köpa HÄR

FAQ vanliga frågor

Innan vi avslutar dagens inlägg så kan vi köra ett gäng vanliga frågor om cykelsitsar i allmänhet och Hamax cykelsitsar i synnerhet:

Vilken ålder passar cykelsits för barn?

Man kan låta sitt barn åka cykelsits från dess att hen kan sitta upp ordentligt själv, vilket brukar vara runt 9 månaders ålder. Detta för att huvudet och nacken inte ska hänga på onaturligt sätt, vilket skulle kunna riskera att skada barnet.

Hur länge kan barn åka cykelsits?

De flesta cykelsitsar har en övre viktgräns som alltid ska följas för att inte äventyra säkerheten. De sitsar som klarar tyngst barn brukar klara barn runt 22 kg, vilket alla Hamax cykelsitsar gör. 22 kg brukar ett barn väga runt 5-7 års ålder.

Kan man ha cykelsits för barn på elcykel?

Elcyklar är ett allt vanligare transportmedel både i stan och på landsbygden, och självklart går det även att använda cykelsits för barn med elcykel! Det som kan ställa till det är om batteriet eller kablarna stör monteringsplatsen. Rammonterade cykelsitsar kan nämligen inte fästas i ramen om den är för tjock.

Fundera utifrån den elcykel du har, vart skulle det passa bäst att montera en cykelsits? Det är vanligast att montera sitsen i ramen eller på pakethållaren, men även frammonterade cykelsitsar finns.

Fungerar Hamax Zenith Relax på elcykel?

Hamax Zenith och Hamax Zenith Relax är båda anpassade för att kunna användas med elcyklar, förutsatt att ramen inte är för tjock. Annars kan båda cykelsitsmodellerna monteras på pakethållaren vilket brukar vara ett bra alternativ för många elcyklar.

Vilka alternativ finns det till cykelsits?

Om du av någon anledning inte kan eller vill använda cykelsits för barn på din cykel så kan man istället använda cykelvagn. En cykelvagn fäster man bakom cykeln och då får barnet också skydd från väder och vind. Dock blir då cykeln lite klumpigare, och det krävs att barnen är stora nog att kunna sitta själva i en vagn för att det ska fungera.

Är Hamax cykelsitsar säkra?

Alla Hamax cykelsitsar är säkra, testade och godkända enligt europeiska riktlinjer.

Behöver man en cykelsits?

Om du använder cykeln mycket i vardagen och vill kunna skjutsa och ta med barnet på cykelturerna så är cykelsitsen en nödvändig investering! Det är smidigt att slippa ta med barnvagnen överallt, och dessutom ofta smidigare att cykla än att åka bil eller gå.

Även om du inte använder cykeln i vardagen så kan cykelsitsen vara ett kul tillskott under semestern! Kanske ska ni ut och se er omkring i närområdet eller på andra platser i sommar och då är cykeln ett fantastiskt transportmedel. Med en cykelsits ser man till att alla i familjen får följa med!

You may also like

Leave a Comment