fbpx

Hård i magen gravid – förstoppning under graviditeten mina tips & råd

by Sofia
Hård i magen gravid tips

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det kan vara väldigt jobbigt att vänta barn. Kroppen förändras och du har ont både här och där. Till råga på allt så är det vanligt att bli hård i magen och få förstoppning. Been there done that! Som tur är finns det en del saker du kan göra både för att förebygga och lindra. I det här inlägget har jag sparat mina bästa tips och generell information.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Mina bästa tips

Det jag först och främst vill säga är att du inte ska krysta ut bajset. Det kan leda till hemorrojder och analsprickor. Det du istället måste göra är att underlätta för bajset att komma ut.

Här har jag samlat mina bästa tips:

  1. Ät inte för mycket fibrer. Fibrer är bra, men för mycket av det goda kan få motsatt effekt – du blir förstoppad. Ju mer fibrer du äter desto mer vatten behöver du dricka. Vilket för mig in på mitt nästa tips.
  2. Drick mycket vatten. Vatten renar kroppen och hjälper till med att få ut slaggprodukter.
  3. Välj rätt järntabletter. Som gravid äter många järntillskott. De vanliga sorterna; hemofer, niferex osv gör de flesta väldigt hårda i magen. Läs gärna mitt inlägg om de bästa järntabletterna för gravida.
  4. Ta medicin. Det finns flera olika typer av tarmreglerande receptfria läkemedel. Många av dessa kommer i form av dospåsar som blandas med vatten. Dessa ger extra volym till maginnehållet och gör det alltså lättare att få ut. Det finns även andra typer av receptfria läkemedel mot förstoppning som fungerar vid graviditet. Fråga din barnmorska eller personal på apoteket så kan de råda dig vidare. För mig fungerade inolaxol bra, men olika medel fungerar olika bra för olika personer.
  5. Rör dig. Tarmarna mår bra av rörelse. Det kan ta emot när man är i slutet av graviditeten och allt gör ont, men en promenad är bra för magen och hälsan.

Vad händer med tarmarna när man är gravid?

Hård i magen gravid huskur
Det blir trångt för alla organ när magen växer…

Du ser inte vad som händer inne i magen, men det är bra mycket som förändras. Tarmarna blir mer avslappnade och lösa, i likhet med många andra muskler i kroppen. Det gör att matsmältningen går långsammare och din mage reagerar inte riktigt på samma sätt som förut. Många kvinnor får gaser i magen. Även om de aldrig gjort det förut så börjar de rapa eller prutta hela tiden. Andra känner sig mätta fortare, eller kämpar med förstoppning.

Varför blir man hård i magen när man är gravid?

Förstoppning kallas ofta för trög mage och det är en väldigt bra beskrivning på vad som händer med gravida kvinnor. När muskler och tarmar slappnar av, på grund av alla graviditetshormonerna, så blir magen trög helt enkelt. Matsmältningen går ner på sparlåga, det verkar nästan som att all energi används någon annanstans. Det gör att många gravida blir hårda i magen eller får förstoppning.

En annan orsak är att livmodern trycker på mot rektum, vilket gör det trångt för bajset att komma ut. Så här:

hård i magen gravid varför

Något annat som kan göra dig hård i magen är järntabletter, vilket också är väldigt vanligt när du väntar barn. Det är viktigt att välja rätt sorts järntabletter (läs gärna min guide här).

Förstoppning gravid symptom

Alla personer är olika, och går inte på toaletten lika ofta. Om du upplever att dina rutiner förändras så kan det vara ett symptom på förstoppning. Förutom andra vanliga saker som sker när din mage blir trögare.

Många mår illa eller blir svullna i magen. Du kanske inte känner för att äta, vilket ju inte är bra när du väntar barn. Om du är hård och måste trycka hårt när du går på toaletten kan det leda till små blödningar i ändtarmen. När problemet håller i sig blir det allt svårare att bajsa.

Hård i magen gravid tidigt

Redan i början av graviditeten märker många kvinnor hur magen förändras. Det syns inte ens att de är gravida, men de känner sig redan uppblåsta eller illamående. Naturligtvis kan det finnas flera orsaker, en graviditet är nog så komplex. Men ofta har det att göra med att hormonerna redan från början påverkar dina tarmar och matsmältning. Så var inte orolig om du känner av de här symptomen tidigt, det är helt naturligt.

Är det farligt att vara hård i magen som gravid?

Det är inte farligt med förstoppning, men kan vara väldigt jobbigt. Om problemet håller i sig, och framför allt om du tappar matlusten, kan det vara läge att söka vård. Likaså om du ser blod i avföringen. Ofta rör det sig om små sprickor eller sår, men det är alltid bäst att kontrollera det.

Kan förstoppning orsaka missfall?

Förstoppning orsakar inte missfall. Men det kan vara lite läskigt, eftersom du ofta använder samma muskler för att trycka ut ett barn som när du går på toaletten. Speciellt om du måste ta i ordentligt för att det ska fungera. Missfall är något som för det mesta inte beror på yttre faktorer, utan beror på sådant som mamman inte kan göra någonting åt. Det är klart att om du hela tiden mår illa eller har dålig aptit så bör du gå till doktorn. Inte för att det ökar risken för missfall, men för att du själv inte ska få i dig tillräckligt med näring.

Är det farligt att krysta vid förstoppning gravid?

Det är inte farligt för ditt barn om du måste krysta vid förstoppning. Däremot kan du skada din ändtarm. Många får hemorrojder när de trycker på för mycket, och de kan göra ont. De är inte sår utan det är slemhinnorna som buktar ut. Du kan få dem både utanför och innanför analöppningen.

Vad ska man göra när man är förstoppad när man är gravid?

Det bästa är om du kan reglera dina tarmar lite extra så du inte får förstoppning. Men det är ganska svårt att undvika en hel graviditet. Ett tips är att gå på toaletten direkt när du känner för det. Vänta inte utan utnyttja de naturliga impulserna. Ta det lugnt, det är svårt att komma till rätta med förstoppning om du stressar i badrummet. Vilket är lättare sagt än gjort när du har ont och det inte vill komma ut. Men ta med dig något att läsa och låt din partner ta hand om hemmet. Som ett alternativ kan du ta mediciner för att komma till rätta med förstoppning.

Hård i magen gravid tips

Träna gravid promenad gravid
Även fast det var tungt försökte jag röra mig. Det var bara när fogarna gjorde för ont som jag inte kom iväg på en promenad.

Det är viktigt att dricka mycket vatten när du har trög mage, vilket ju också är bra för andra saker. Försök motionera minst en halv timme varje dag. Det måste inte vara sammanhängande, utan lägg ihop allt du gör. Kanske ta trapporna i stället för hissen, i alla fall en våning. Promenera till butiken, och så vidare. Det är klart att om du orkar med lite mer organiserad motion är det ännu bättre.

Fibrer är grundläggande för hård mage. Men glöm inte att dricka ännu mer vatten när du äter fibrer, för de fungerar i kombination med varandra. Eftersom trög mage under graviditeten beror på hormoner kanske du måste lägga till extra fiber även om du redan är van vid att äta en sund kost.

Slarva inte med matvanorna. Ät regelbundet, gärna lite mindre portioner utspridda under dagens lopp. Ta det lugnt, för stress är inte alls bra för magen.

  • Vatten
  • Motion
  • Fiber
  • Sunda matvanor
  • Mindre stress

Vad ska man äta när man är hård i magen?

Fiberrik mat är alltid bra mot hård mage. Och det är inte bara grovt bröd som innehåller fiber. Grönsaker är en utmärkt källa, och då får du också med dig mineraler och vitaminer. Även frukt innehåller fiber. Så det bästa är att äta en varierad kost, med huvudriktning på grönsaker. Välj fullkornsprodukter och glöm inte att dricka vatten.

Katrinplommon gravid

Traditionellt används katrinplommon mot förstoppning och hård mage. Och även när du är gravid kan du med fördel inkludera katrinplommon i dina dagliga måltider. Som vanligt är det viktigt att inte överdriva, men de kan verkligen vara till stor hjälp.

Kan man äta linfrön gravid?

En annan vanlig huskur mot förstoppning är linfrön. Livsmedelsverket har inga speciella rekommendationer för gravida när det kommer till linfrön. Men det är aldrig bra att äta krossade linfrön. Orsaken är att linfrö drar till sig gifter när de växer och om du krossar dem så utlöses dessa. Därför så är många gravida kvinnor lite försiktiga och undviker att äta linfrö. Om du får i dig några stycken på ett bröd eller liknande så gör inte det så mycket. Men det kan löna sig att välja ekologiska alternativ och inte överdriva ditt intag.

Hård i magen gravid medicin

Ibland så spelar det ingen roll vad du gör för att förhindra förstoppningen. Magen är trög och det blir bara värre. Men kan du ta medicin mot förstoppning när du är gravid? Som tur är går det bra, bara du väljer rätt produkter. Du måste inte lida av hård mage hela din graviditet, utan kan ibland ta mediciner för att lösa problemet. Det kan vara bra att ta upp det med din doktor. Men flera receptfria mediciner, som Mikrolax, Vi-Siblin eller Laktulos kan vara till hjälp. Fråga din barnmorska eller läkare om råd.

You may also like

Leave a Comment