fbpx

hCG-nivå & graviditet – detta behöver du veta om hCG hormon

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

hCG är ett hormon som utsöndras av livmodern så gott som med en gång när ett ägg blivit befruktat. Förkortningen står för humant koriongonadotropin, och det här hormonet utsöndras i både blodet och urinen. Det är därför du kan avgöra en graviditet genom att göra antingen ett urintest eller blodprov.

Om du försöker bli gravid vill du gärna veta så fort som möjligt om du lyckats. Många håller reda på både ägglossningen och när de har samlag. Det kan också vara att du haft oskyddat samlag av misstag och är rädd för att vara gravid. Det alla har gemensamt är att du gärna vill veta så fort som möjligt vad det är som gäller.

hCG funktion  – vad gör hCG med kroppen?

Det här hormonet har en viktig funktion, nämligen den att stimulera gulkroppen till att producera progesteron. Ytterligare ett hormon som i sin tur håller tillbaka menstruationscykeln. Med det resultatet att ägget kan stanna kvar i livmodern och växa till sig. Det är därför som hCG kommer i gång med det samma, för att försäkra sig om att ägget fastnar så fort som möjligt.

Den här bromsen på menscykeln har en biverkning, vilket är illamående. Därför är det faktiskt positivt att ha stort illamående, även om det är fruktansvärt jobbigt. Det är ett tecken på att din bebis är säker, att kroppen tar hand om hen.

Vad ska beta HCG ligga på?

För att du ska vara säker på att du är gravid ska beta HCG vara högre än 5. Det är gränsvärdet, under det så är du inte med barn. Men sedan kan det variera beroende på vilken vecka du är i. Det är inte så att nivån ökar hela graviditeten. I stället går det uppåt mot en topp, för att sedan sjunka igen. När det är dags att föda har du alltså inte alls så mycket hormon i kroppen som när du först blev gravid.

hCG hormon – hur mycket hCG har man?

Från starten, det vill säga när ägget blir befruktat, och fram till cirka vecka 20, fördubblas hCG varannan dag. Under vecka 10–12 ligger det på sitt högsta, för att sedan börja sjunka så småningom. Eftersom hCG hormonet kommer från fostret kommer dina värden att vara högre om du bär på tvillingar eller flera barn. Läkarna kan avläsa en hel del genom ett blodprov där de mäter hCG.

När är hCG mätbart?

De flesta kvinnor har tillräckligt med hCG för att du ska kunna ta ett prov redan åtta dagar efter befruktningen. Andra inte långt därefter. Så om du planerar en graviditet och vet när du blir befruktad, mer eller mindre, kan du ta testet redan innan du missat en menstruation. Det är klart att om det är negativt bör du vänta lite och göra om det, för det kan vara för tidigt ännu.

När peakar hCG – när är det som högst?

Från att börja på under fem när du inte är gravid så peakar hCG runt vecka 10–12. Då kan värden ligga på flera hundra tusen, det är alltså inget tvivel om att du är gravid. Fram till vecka 14 ligger hCG på en relativt hög nivå, för att sedan gå ner igen. Din hCG nivå kan alltså vara en del av mätningarna för att veta vilken vecka du är i. Tillsammans med storleken på fostret kan det bidra till att det blir rätt.

hCG tabell referensvärden

hCG mlU/ml
Vecka 35 – 50
Vecka 440 – 1,000
Vecka 5100 – 5,000
Vecka 6600 – 10,000
Vecka 7-81,500 – 100,000
Vecka 9-1016,000 – 200,000
Vecka 11-1412,000 – 300,000
Vecka 15-2624,000 – 55,000
Vecka 27-406,000 – 48,000

Siffrorna i denna graf skiljer sig lite, men principen är den samma. Högst nivåer uppnås i vecka 8-12, de veckor de flesta mår väldigt illa.

Hcg nivåer graf
Graf över Hcg-nivåer under graviditeten. Källa: Focus Information Technology

När i graviditeten börjar hCG stiga?

Redan en vecka efter befruktningen så börjar kroppen utsöndra hCG. Därför kan du ibland veta ganska snabbt om du är gravid eller inte. Om inte annat är det tillräckligt med koncentration vid tiden för nästa menstruation. Sedan går det rätt uppåt, i alla fall ett tag. Runt vecka 10 är det som högst, sedan går det neråt för att så småningom bli relativt stabilt.

Hur ofta dubblas hCG?

Tidigt i graviditeten så dubblas hormonet hCG mer eller mindre varannan eller var tredje dag. Det går snabbt för det att nå riktigt höga värden. Många tycker det här är skönt, för du vill ju vara helt säker på att du är gravid. Det går att mäta både via urinen och blodet, men för det mesta är det mer tillförlitligt med ett blodprov.

Kan hCG minska?

Många är rädda för att de har ett missfall när hCG nivåerna börjar minska. Men runt vecka 10 har hCG nått sin höjdpunkt, och därefter minskar koncentrationen. Det är helt normalt, de sjunker till en viss gräns och håller sig sedan stabilt där fram till förlossningen. Efter förlossningen går värdena ner ganska snabbt till normala nivåer igen.

När är det bäst att testa om man är gravid?

Även om du i teorin skulle kunna göra ett test kort tid efter befruktningen brukar man rekommendera att vänta tills det är dags för nästa mens. Om du inte vet när den skulle ha kommit kan du räkna tre veckor från när du haft oskyddat samlag eller försökt bli gravid. Det ger hCG en chans att föröka sig och verkligen ge dig ett korrekt svar.

Mäta hCG via blodprov

Det här är ett ganska säkert sätt att se om du är gravid, och även hur långt gången du är. Med ett blodprov kan du få ett exakt värde på hCG, vilket kan vara en indikation på vilken vecka du är i. Vanligtvis kan du också upptäcka en graviditet tidigare, vilket ibland kan vara väldigt viktigt. Kom dock ihåg att allt för tidiga tester kan ge ett falskt negativt svar. Det handlar trots allt om ett hormon.

Mäta hCG via urin

Det är enkelt och smidigt att mäta hCG via urinen, något som en kvinna kan göra alldeles själv hemma. Vad du då får svar på är om det finns hCG i kroppen eller inte. Det visar inte hur stora mängderna är och därför vet du inte exakt hur många veckor du är. Men det spelar ofta ingen roll, det enda du vill ha svar på är om du blivit med barn eller inte. Det bästa är att göra testet när du skulle ha fått din mens, speciellt om du är regelbunden.

Läs även: 10 anledningar till falskt positivt graviditetstest – är det ett spökstreck / falsk graviditet?

Måste det vara morgonurin?

Det måste inte vara på morgonen, men det är en bra tid att göra urintestet. Kroppen har högre koncentrationer av allt möjligt i den där första morgonurinen. Det gör att du har större chans för ett korrekt svar. Men om du börjar tänka på saken på kvällen kan du alltid göra ett första test då, för att sedan upprepa det på morgonen. En graviditet är ju ofta omgärdat av så många känslor och tankar att du kanske inte vill vänta.

Måste jag ta gravtest på morgonen?

Du måste inte ta testet på morgonen men det är bäst att göra det. Koncentrationen av hCG är som störst i morgonurinen. Till skillnad från blodprovet som kan tas när som helst på dagen. Med urintestet får du ju svar med en gång, medan du får vänta med blodprovet. Men ofta är det mer tillförlitligt att kontrollera hCG via blodprov.

You may also like

Leave a Comment