fbpx

Hemorrojder efter förlossning – mina erfarenheter & råd

by Sofia
hemorrojder förlossning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Dagens ämne är något som kan vara tabubelagt – hemorrojder efter förlossning. Trots att ungefär hälften av alla människor någon gång drabbas av det och att det pratas mycket om det under graviditeten, är det få som vill ta upp vilka besvär de kan skapa efter att du fött barn. För, faktum är att hemorrojder är en otroligt vanlig komplikation av just en vaginal förlossning. Jag är själv en av de drabbade och idag vill jag lyfta på skämskudden och berätta kring mina erfarenheter.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Vad är hemmorojder?

Hemorojder i olika stadier
Här ser du hemorrojder i olika stadier.

Hemorrojder är när blodkärl och hudvävnad i eller omkring ändtarmsöppningen blir onormalt blodfyllda och börjar bukta ut. Dessa blodkärl kan finnas både innanför analöppningen och utanför, och problemen kan alltså vara antingen interna eller ytliga.

Symptom hemorrojder:

  • Klåda kring tarmöppningen
  • Smärta kring tarmöppningen
  • Blod på toalettpapperet vid toalettbesök
  • Utbuktningar kring ändtarmsöppningen
  • Läckage av avföring eller slem

Alla dessa symptom är vanliga för hemorrojder. Om man får hemorrojder utan att vara gravid eller nyförlöst kan de ofta bero på en förstoppning.

Varför får man hemorrojder?

Utbuktningarna från blodkärlen vid tarmen kommer ofta från att man krystar. Som exempelvis vid en förstoppning då det kan vara svårt att tömma tarmen. Trycket på blodkärlen blir då för högt och som ett resultat av det börjar blodkärlen bukta utåt.

Har man väl haft hemorrojder en gång är riskerna större att drabbas igen. Om hemorrojderna beror av förstoppning kan man förebygga dem genom att äta en mer fiberrik diet eller använda sig av förstoppningshämmande läkemedel. När hemorrojderna istället beror på graviditet eller förlossning är det svårare att förebygga.

Hemorrojder graviditet

Innan vi diskuterar hemorrojder från förlossning kan det också vara bra att nämna att problem kan uppstå redan under graviditeten. Jag hade själv lite problem mot slutet av graviditeten, då det är vanligt att man blir lite hård i magen. Det man inte ska göra då är att trycka på det hårdaste man kan (även om det är precis vad man vill).

Allt eftersom livmodern växer under graviditeten blir blodtrycket i nederdelen av kroppen högre. Detta eftersom det extra blodet som finns i kroppen ansamlas i livmodern. Med ett högre blodtryck ökar anspänningen på blodådrorna och risken för hemorrojder ökar. Dessutom ökar trycket ytterligare när man är gravid och står upp, då den extra kroppsvikten i sig skapar en spänning mot underkroppen.

Hemorrojder vid graviditet brukar gå att behandla på samma sätt som efter förlossning (mer om det längre ner i inlägget), men i vissa fall blir de kvar tills förlossningen och försvinner sedan därefter.

Hemorrojder förlossning

Nu vet vi att hemorrojder beror på högt tryck, och då känns det ganska självförklarande varför hemorrojder uppstår vid en vaginal förlossning. Det är just krystandet som gör att hemorrojder kan uppstå efter en förlossning.

Vid förlossning kan flera komplikationer uppstå, en av de vanligaste är hemorrojder.

Hemorrojder är en vanlig komplikation vid förlossning, ungefär en tredjedel av alla kvinnor som förlöser vaginalt drabbas av hemorrojder. Risken att drabbas är större om barnet är stort eller om du samtidigt drabbats av bristningar. Märker du eller din barnmorska att du drabbats av hemorrojder medan du fortfarande är kvar på sjukhuset så kan de hjälpa och råda till behandling. Tyvärr finns det inte mycket man kan göra för att förebygga, även om vissa hävdar att dricka mycket vatten innan förlossning kan minska risken.

Hemorrojder behandling hemma

Hur blir man av med hemorrojder? Jo, det finns faktiskt flera typer av behandlingar att testa.

Innan man börjar behandla sina hemorrojder måste man vara 100% säker på att det är hemorrojder man har och inget annat. Du borde ha fått detta besked redan vid förlossningen, annars är det bäst att låta vården titta på det innan du börjar behandla hemorrojder hemma. Detta eftersom det är oerhört viktigt att inte missa några andra problem där nere, som kanske lätt misstas för att vara hemorrojder om man inte har koll. Det kan handla om indre blödningar eller kanske yttre sår som riskerar att bli infekterade om de behandlas som hemorrojder.

I vanliga fall går hemorrojderna tillbaka av sig själva efter några veckor, men vill man så finns det behandling att sätta in. På apoteken finns det receptfria krämer och stolpreparat som kan få hemorrojderna att gå tillbaka snabbare.

Det finns flera typer av behandlingar att testa vid hemorrojder, olika salvor kan vara ett alternativ.

Något som kan underlätta besvär med klåda och smärta är att försiktigt själv försöka peta tillbaka hemorrojden och knipa kring den. Detta tillsammans med någon form av receptfritt preparat är de snabbaste och enklaste vägarna till att behandla hemorrojder hemma själv.

Hur länge har man hemorrojder efter förlossning?

Det kan vara svårt att veta hur länge hemorrojderna sitter kvar efter förlossningen. I vanliga fall läker dem efter ett par veckor, men om du dessutom har fler komplikationer från förlossningen kan det ta längre tid. Det är viktigt att du nämner för din barnmorska vid återbesöken att du drabbats så hen kan ge dig hjälp och råd.

Smärtsamma hemorrojder

I vissa fall blir hemorrojderna extremt smärtsamma. De kan bli hårda och omöjliga att ”peta tillbaka”, och smärtan börjar till sist påverka ens humör. Om du har stora problem med att göra vardagliga saker så som att sitta på hårda underlag, stå, gå eller har en för stor smärta ska du söka hjälp. En läkare kan kontrollera så inget oväntat hänt med hemorrojderna, och de kan även ordna en remiss till en kirurg som kan avlägsna hemorrojderna så du slipper smärtan.

Xylocain kan hjälpa mot smärta vid hemorrojder.

Känner du att smärtan ändå är överkomlig men har problem vid toalettbesök så finns det receptfria smärtstillande medel att använda. Xylocain är en kräm som du kan smörja kring tarmöppningen innan toalettbesök för att minska smärtan. Fråga på ditt apotek efter hjälp mot hemorrojderna, och nämn samtidigt att du är nyförlöst och om du ammar, så kan de ge bästa möjliga råd.

Så gjorde jag

Jag fick svåra hemorrojder efter förlossningen, så illa att jag hade svårt att sitta i 2-3 veckor efteråt. Vissa kvinnor pratar om att de spricker så att det gör ont, jag kände inte ens av att jag sprack lite. Det var de anala besvären som var mitt stora problem.

Jag fick hjälp redan på BB-hotellet (eftervården). Jag rekommenderar att du ber någon av barnmorskorna/sjuksköterskorna att titta på ”hur illa” det är. Då kan du få med dig tillräckligt med salva hem för att klara dig ett tag. Tro mig – du kommer ha fullt upp med den lilla den första tiden. Det sista du vill göra är att halvt halta till apoteket för att köpa hemorrojd-kräm!

Besvären påverkade mig framförallt genom att det var svårt att sitta och amma. Jag fick då försöka hitta en halvliggande position eller att ligg-amma. Det gick bra det också. När besvären började bli bättre kunde jag sitta på en kudde och amma, men behövde byta position ibland.

Det var även svårt att torka sig och då rekommenderar jag dig att i början duscha istället. När det blir lite bättre så är det bra med baby-wipes och barnolja. Dessa är mjukare och skaver inte mot besvären när du torkar dig.

Jag hoppas att du kunnat ta lite tröst i den är informationen. Det viktigaste tycker jag är att du vet att du inte är ensam, att det finns hjälp att få och att det går över till slut!

Avslutande ord

Förhoppningsvis har du nu mer koll på vad hemorrojder är och hur man kan behandla dem i samband med förlossning. Även om ämnet är tabubelagt är det viktigt att prata om då denna typ av smärta inte ska behöva bli något normalt. Känns något fel eller gör för ont är det väldigt viktigt att du på något sätt tar kontakt med vården, de kan ge dig bästa möjliga hjälp för dina problem.

You may also like

Leave a Comment