fbpx

Hicka bebis – så blir du av med hicka hos spädbarn

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

De första hickningarna man får höra från sitt barn brukar kunna smälta hjärtat på nästan vem som helst. Eftersom vi vet att hicka är något naturligt blir det nästan lika gulligt som barnets första skratt och leende. Men, efter ett tag upptäcker man som småbarnsförälder att hickandet kan pågå länge, ibland så länge att man blir orolig. Har du funderingar över ditt barns hickande så kanske du kan få svar på någon av funderingarna i dagens inlägg.

Bebis som hickar mycket

När man är ny förälder till en liten bebis är det lätt att man jämför den nyföddas hicka med sin egen. Det är förståeligt då det egentligen verkar rätt så konstigt att bebisar skulle hicka mer än oss. Men faktum är att bebisar hickar mycket mer än vad en vuxen gör.

Under de första åren är det vanligt att barnet hickar minst en gång om dagen. Ofta hickar bebisen mer än så, och ibland inte alls på en hel dag eller några dagar. Allt eftersom barnet blir äldre avtar hickan och blir mer och mer lik vuxnas hick-frekvens.

Särskilt vanligt är det att spädbarn hickar vid matning oavsett om de ammas, får ersättning eller har börjat smaka vanlig mat. Bebisar kan också få hicka efter att de varit ledsna och skrikit eller gråtit under en längre tid. Alltså är hicka hos barn något vanligt som alla nyfödda får förr eller senare.

Varför får bebisar hicka?

Varför nyfödda hickar är av samma anledning som vi vuxna. Det är diafragman som är boven i dramat. Diafragman är en muskel mellan lungorna som i vanliga fall hjälper till att styra andningen. När vi eller bebisar får hicka beror det på att diafragman får muskelsammandragningar, på precis samma sätt som andra muskler kan drabbas av sammandragningar. Oftast börjar diafragman “slappna av” efter ett tag, och det är då hickan går över.

När bebis får mat ur flaska eller bröst kan hickan lätt komma.

Varför diafragman får dessa sammandragningar kan bero på olika saker. Som tidigare nämnt kan matning vara en anledning till att bebisar får hicka. Magsäcken som fylls av mat sitter ganska nära diafragman, vilket kan leda till att den reagerar av att magsäcken fylls. Även att magsäcken fylls av luft om bebis “äter” luft kan orsaka detta. Stress i form av gråt och skrik kan också reta diafragman, vilket är varför hicka ofta kan komma efter bebis har varit ledsen.

Själva hickljudet kommer från att kroppen vid dessa sammandragningar snabbt andas in. Samtidigt som detta händer stängs stämbanden i struphuvudet. Då uppstår ett litet “hick”.

Det finns även teorier om att bebisar får hicka för att de själva ska kunna lära sig ta kontroll över sin egen andning. Till en början av den nyföddas liv är det lungorna tillsammans med diafragman som styr hela andningen, men någon stans under barnets uppväxt lär hen sig att själv kunna andas in och ut med tankekraft.

Hicka bebis farligt?

Hur är det då, är det farligt för en nyfödd att hicka? Nej absolut inte. Det är något helt naturligt och något som alla gör. Även om ditt barn skulle ha konstant hicka en hel dag så betyder inte det att något är fel. Dock ska du alltid kontakta din barnmorska/ hälsocentral om du är orolig för ditt barn, men hickan i sig ska inte vara ett tecken på att något är fel.

Självklart kan det kännas jobbigt för både dig och barnet att behöva ha och lyssna på hickan så pass länge. Jag vill att du ska veta att ditt barn inte lider av att hicka. Visst att det kan vara obehagligt, men så småningom blir det något naturligt som barnet vänjer sig vid – precis som du och jag kan vänja oss vid att ha hicka. Dock finns det några små tips och tricks man kan testa för att förebygga och avbryta hickan.

Hur blir man av med hicka hos spädbarn?

Nu till det vi alla vill veta – hur blir man av med hicka hos barn? Det finns några små knep att testa, men eftersom ingen forskning finns på detta område finns det ingen 100% effektiv metod. Du får testa dig fram helt enkelt och hoppas att något av knepen fungerar för att bli av med hicka hos den nyfödda.

Rapa bebis ordentligt efter mat

Luft som inte får komma upp efter matning kan reta diafragman extra mycket. Därför är det viktigt att se till att bebis blir fri från så mycket gas som möjligt. För bästa resultat rekommenderas att man försöker rapa bebis ca. 10 minuter efter matning. Att hålla bebis upprätt, gunga lite försiktigt och klappa på ryggen brukar hjälpa för att få bebisen att rapa.

Om du ammar – pumpa ur lite av mjölken innan bebis får äta

Om du producerar mycket mjölk till den lille kan “övertrycket” i bröstet göra att bebis äter snabbare och mer än vad den egentligen behöver. När bebis äter för snabbt finns också en risk att bebis får i sig extra mycket luft som orsakar hickan. För att lätta lite på trycket kan man pumpa ur lite av mjölken med en bröstpump först. Detta kan också göra att det känns bekvämare för dig att mata bebis.

Testa en annan storlek på nappflaskans hål

Precis på samma sätt som att bebis dricker mycket ur ett fullt bröst finns det risk för att bebis dricker för mycket om nappflaskan har för stort hål. Som tur är finns det olika storlekar att köpa. Testa en med mindre hål och se om hickan minskar.

Ändra barnets ställning under matning

Eftersom vi försöker förhindra att gaser och mat i magsäcken irriterar diafragman kan det hjälpa att sätta bebis på annat sätt. Kanske kan du testa att ha bebis liggandes istället för sittandes. Eller om bebis brukar sitta och ändå hickar kanske det hjälper att luta bebis bakåt.

Mjölkstockning feber tips ont
Hur du och bebis står, sitter och ligger under matning kan påverka hickandet.

Ändra din egen ställning under amning

Hur du sitter under amning kan också påverka hur fort mjölken kommer till barnet. Testa att luta dig själv mer bakåt under amning istället för att sitta. Det kan göra så tillflödet av mat går lite långsammare. Det leder i sin tur till att barnet inte behöver hetsa i sig maten och då få i sig luft som kan störa diafragman och orsaka hicka.

Ge bebis lite vatten

Ibland kan det vara så pass enkelt att bebis blir hjälpt av lite vatten. En eller två barnskedar med vatten kan stoppa hickan. Sväljandet från barnet tillsammans med extra vätska och något annat för kroppen att göra kan trolla bort hickan. Detta fungerar även med en eller två skedar mjölk/ ersättning.

Blås lätt på bebis

Denna metod är lite av ett “husmorsknep” som används utan att man egentligen vet varför. För vissa bebisar försvinner hickan om man lätt och försiktigt blåser en kort stund mot bebisens ansikte. Troligtvis stör detta andningen, då syret kommer fortare mot näsan justerar kroppen andningen därefter. Då kan det hända att bebis slutar hicka.

Ge bebis napp

Vissa barn blir av med hickan om de får napp. Varför vet man inte riktigt, men kanske kan det vara på samma sätt som att vi ofta blir av med hickan när vi slutar tänka på den. En annan teori är att bebisens sugande gör att diafragman lugnar ner sig. Oavsett kan det vara bra att testa!

Jag hoppas att iallafall några av tipsen i detta inlägg kan hjälpa dig. Kanske har du nu också en bättre förståelse för varför bebis får hicka. Har du fler tips på hur man motverkar hicka hos barn? Lämna dem gärna i kommentarerna!

You may also like

Leave a Comment