fbpx

Hjälper hinnsvepning? 5 tecken på lyckad hinnsvepning & statistik

by Sofia
hjälper hinnsvepning sätta igång förlossning statistik

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Du kan aldrig vara riktigt säker på hur lång en graviditet kommer att vara, även om du får ett ungefärligt datum för förlossningen. Men det är bara en riktlinje, och det kan variera med flera veckor. Ibland kan det finnas bra anledningar till varför du inte vill vänta på att allting ska sätta igång av sig självt. Det kan finnas situationer som gör att det är bäst att hjälpa värkarbetet sätta i gång. Då kan det vara läge för en hinnsvepning.

Vad menas med hinnsvepning?

Hinnsvepning innebär att du manuellt lossnar på livmodershinnan, de så kallade fosterhinnorna. Detta i sin tur verkar ha en inverkan på hela ditt hormonsystem, och förlossningen kommer i gång. Du kan antingen få hjälp av en barnmorska eller läkare för att utföra proceduren. Ibland räcker det inte med en hinnsvepning utan du måste göra flera innan det fungerar.

Hur går det till?

Till att börja med så lyssnar barnmorskan eller läkaren på barnets hjärtslag. Det görs både före och efter ingreppet, bara för att vara säker på att allt står väl till. De ser också på barnets position, för en hinnsvepning fungerar bäst om barnets huvud är i position. Det ska helst vara fixerat för bästa resultat. Samtidigt så undersöker de moderkakan, på ultraljudet kan de se var den är placerad. Även den måste ligga på rätt ställe för att ingreppet ska vara säkert.

Därefter går barnmorskan eller läkaren in med fingret genom modermunnen. Hen för det mellan livmoderväggen och fostervattenhinnan. Med mjuka cirkelrörelser drar hen över hinnan. Den lossnar och därmed frigörs ett hormon i kroppen, prostaglandiner. Det är ett hormon som stimulerar födseln och värkarbetet. Den får också livmodertappen att mjukna ännu mer, även om den helst ska vara något mjuk redan innan hinnsvepningen.  Allt är sammankopplat och en till synes så liten sak som att svepa hinnorna kan hjälpa dig få i gång förlossningen. På bara några sekunder har du snabbat på födseln av ditt barn.

De olika stegen under en hinnsvepning:

  • Kontrollera barnets hjärtslag
  • Se på huvudets position, det bör redan vara fixerat
  • Var är moderkakan placerad?
  • Fosterhinnorna sveps med en cirklande rörelse
  • Hormonet prostaglandin frigörs och stimulerar förlossningsarbetet
  • Livmodertappen mjuknar

När görs den – i vilken vecka?

Du kan göra en hinnsvepning redan i vecka 37. Men det finns sällan riktigt bra anledningar till att sätta i gång en födsel så pass tidigt. Om barnet är redo och allt börjar av sig självt är det en annan sak.

Det vanligaste är att du väntar med att göra en hinnsvepning tills du börjar gå över tiden, vanligtvis i vecka 40. Ibland får du göra om processen ett par gånger för att den ska fungera. Då väntar de ett par dagar innan de gör en igen.

För- och nackdelar med att göra en hinnsvepning?

Den uppenbara fördelen är att förlossningen kommer i gång utan några läkemedel. En del mammor vill absolut inte gå över tiden. De är kanske trötta och vill föda fram sitt barn så fort det är säkert för bebisen. Eller så finns det andra orsaker till att det inte är bra att vänta. Eventuella medicinska situationer som gör det farligt för mamman att fortsätta med graviditeten.

Men det finns även vissa risker, eller nackdelar med att göra en hinnsvepning. En del upplever att det gör ont, medan andra beskrev det mer som obehagligt. Om livmodertappen inte har mjuknat redan så kan det kännas lite mer. Det är inte ovanligt med molande värk och sammandragningar efteråt. Du kan ta Paracetamol mot smärtorna, två stycken var fjärde timme.  För det mesta får du även flytningar eller blödningar.

Det är viktigt att använda sterila handskar när du utför en hinnsvepning, för annars finns det risk för infektion. En del kvinnor gör det själva, hemma, men det bästa är om du låter utbildad personal ta hand om ingreppet.

Fördelar:

  • Möjlighet att förlossningen kommer i gång så du slipper gå över tiden
  • Även om förlossningen inte kommer igång så kan en hinnsvepning ha en uppmjukande effekt och på så sätt förbereda för förlossning/få en snabbare igångsättning
  • Det får dig att känna att något händer, vilket kan vara skönt på slutet av graviditeten

Nackdelar:

  • Smärta eller molande värk
  • Oregelbundna sammandragningar som dock inte är farliga
  • Brunaktiga, blödande flytningar
  • Eventuellt infektion, även om det är ovanligt

Gör det ont med hinnsvepning?

Allt som har med graviditet och förlossning är väldigt individuellt. Likaså upplever inte alla kvinnor hinnsvepningen på samma sätt. En del tycker att det svider under ingreppet och det kan göra ont. Andra får inte smärtorna förrän nästa dag och då kanske mer som en molande värk.

Många får sammandragningar som gör ont, men inte är något att oroa sig för. Det kan även vara obehagligt med det blod eller flytningar som ofta kommer ut. Så även om det kanske inte gör direkt ont så är det ganska obehagligt.

Jag tyckte inte att första hinnsvepningen kändes alls, men de är oftast mer försiktiga då. Andra svepningen var lite mer intensiv, men det gjorde inte ont – mer som en obehaglig gynundersökning 😝

När kan man inte göra en?

Det finns situationer då det inte är bra att göra en hinnsvepning. Bland annat om barnet ligger i sätesbjudning eller tvärläge. Inte heller om moderkakan ligger på fel plats, som vid placenta privia. När man tror att barnet har någon form av missbildning är det inte möjligt att göra en hinnsvepning.

För att undvika komplikationer så kontrolleras både mamman och bebisen noga innan ingreppet. Allt ska vara på sin plats. Bebisens huvud bör vara fixerat och moderkakan får inte ligga för öppningen. Det kan också finnas andra anledningar till varför en kvinna inte kan föda vaginalt, och då är det inte heller läge för en hinnsvepning.

Vad händer efter en hinnsvepning?

Efter en hinnsvepning är det bara att vänta. Ibland får du upprepa det hela efter ett par dagar, det är ganska vanligt att det tar mer än en hinnsvepning för att få önskat resultat. Det vill säga att förlossningen börjar på allvar. Statistiken pekar på att hinnsvepning minskar antalet graviditeter som går över tiden med mer än två veckor. Med andra ord kan du inte vara helt säker, men det lönar sig att pröva. Annars finns det ju andra metoder för att sätta i gång förlossningsarbetet, men de har också sina för-och nackdelar.

Hinnsvepning statistik – hur många förlossningar startar?

I samling av studier visade det sig att 20 % fler kvinnor hade en förlossning som startade av sig självt än de som inte gjorde en hinnsvepning. Av dem som inte gör hinnsvepning startar cirka 60 % av alla förlossningar av sig själva medan siffran för de som gör hinnsvepning är 72 % (källa). Det ska dock tilläggas att urvalet var lågt och att studierna därmed har begränsad validitet.

Så slutsatsen är att forskningen kring hinnsvepning är ganska begränsad. Det den samlade forskningen kommit fram till att hinnsvepning ökar möjligheten för att förlossningen startar naturligt, dvs utan induktion (att den sätts igång med läkemedel).

Rent allmänt har antalet förlossningar som sätts i gång på sjukhus ökat. 2019 var det drygt 20 procent av alla graviditeter som sattes i gång och siffrorna fortsätter att öka. En av anledningarna kan vara att fler gravida kvinnor har diabetes, högt blodtryck eller havandeskapsförgiftning. För dem är det bäst att inte gå allt för mycket över tiden, för att minska riskerna med deras tillstånd. En annan anledning är att man i många landsting valt att sätta igång kvinnor tidigare än vecka 42.

Läs gärna: Så går det till att sätta igång en förlossning (mina erfarenheter)

Kan man göra hinnsvepning på sig själv?

En del kvinnor vill inte gå till barnmorskan eller någon annan för en hinnsvepning. De föredrar att göra den själv, i hemmet. Det bästa är dock att låta professionell, utbildad personal göra ingreppet. Även om det inte låter så svårt, och flera kvinnor har lyckats, så är det ändå fråga om att gå inuti din kropp.

Ett hem är sällan så sterilt som ett undersökningsrum, så risken för infektion ökar. Samtidigt kan det vara svårt för en kvinna att komma åt. Med tanke på att det är i slutet av graviditeten så är magen så stor att du inte når fram. För att hinnsvepningen ska fungera måste du nå fram till fosterhinnorna och svepa dem. Det är inte så lätt som det låter att göra på sig själv.

Tänk även på att det finns flera faktorer som påverkar beslutet om att göra en hinnsvepning. Moderkakan ska ligga på plats, barnets huvud vara i rätt läge, fostrets hjärtslag måste kontrolleras, och så vidare. Även om det är ett naturligt ingrepp så finns det mycket som kan gå fel om du inte vet precis vad du sysslar med. Eller har rätt utrustning för att kontrollera både bebis och livmoder.

Tecken på lyckad hinnsvepning

Hur vet du då om hinnsvepningen har lyckats? Det är inte så att förlossningen kommer i gång på stället, även om det kan gå ganska fort för en del kvinnor. Men när en hinnsvepning lyckats så brukar förlossningen börjar inom 48 timmar efter ingreppet, speciellt om du redan är lite över tiden och livmodertappen har mjuknat. Ibland redan efter ett par timmar, om du har tur. Kroppen reagerar på sitt eget sätt och det är svårt att förutse hur snabbt det går. Om det lyckas.

Ett vanligt tecken att hinnsvepningen lyckats är värkar och blödningar. En del tycker att det gör riktigt ont och måste ta medicin. Om du inte blöder kanske du har flytningar, de är ofta brunaktiga i färgen.

Tecken på lyckad hinnsvepning lista

Sammanfattning, tecken på lyckad hinnsvepning:

  1. Din kropp har svarat bra och förlossningen går framåt
  2. Sammandragningarna blir starkare och mer regelbundna (läs vidare: skillnaden på förvärkar, värkar & sammanndragningar)
  3. Slemproppen lossnar (läs mitt inlägg om hur slemproppen ser ut)
  4. Ditt vatten går
  5. Din livmoderhals blir mer utvidgad (detta syns och märks troligtvis inte, men barnmorskan mäter detta några dagar efter hinnsvepningen, inför en eventuellt ny hinnsvepning)

Att du blöder är inte i sig ett tecken på lyckad hinnsvepning utan snarare på grund utav att barnmorskan rört om där nere.

Dessa tecknen är lika som positiva tecken inför alla förlossningar, hinnsvepning eller ej. Ta reda på mer om de vanligaste tecknen på att förlossningen börjar så att du vet om du är på väg att föda.

Är det vanligt med blödning efter hinnsvepning?

Ja, det är väldigt vanligt att du blöder efter en hinnsvepning. Kanske inte så mycket, men en del brukar nästan alltid komma ut. Gärna blandat med flytningar av annat slag. Det är trots allt något som lossnat där inne och som nu måste komma ut.

Är det vanligt med mensvärk efter hinnsvepning?

Många beskriver smärtorna efter en hinnsvepning som just mensvärk. Den där molande värken som kan vara nog så svår. Det kan fungera med paracetamol om det blir allt för jobbigt. Om förlossningen kommer i gång någorlunda snabbt efter hinnsvepningen så blir det ju helt andra värkar och smärtor. Har du tur så tar det inte många timmar innan du ser din bebis.

Dags för hinnsvepning?

Det handlar alltså om en mer eller mindre naturlig metod för att sätta i gång en förlossning. Du slipper ta mediciner som har andra biverkningar. Samtidigt så är det fråga om ett ingrepp, och därför är det något som bör tas på allvar. Ingenting du ska experimentera med själv där hemma.

Så om du tycker det är dags ska du boka tid hos din barnmorska eller läkare. De kan försäkra sig om att allt är okej, att det inte finns några risker med hinnsvepningen. Först när de har gjort ett ultraljud och lyssnat på barnets hjärta kan de sätta i gång. Alternativt är det barnmorskan som föreslår en hinnsvepning för att hen tycker det är säkrast för dig att komma i gång.

Nu för tiden finns det ingen anledning att riskera en lång graviditet. Speciellt inte om du har vissa medicinska anledningar till att föda fram barnet så fort det är redo för det. Med hinnsvepning har du en stor chans att förlossningen kommer i gång. Och när den görs på rätt sätt är riskerna minimala. Det är inte vanligt med några större komplikationer, utan du hjälper bara kroppen lite på traven.

You may also like

Leave a Comment