fbpx

Hoppboll barn: olika varianter av hoppbollar & hoppdjur för olika åldrar

by Sofia
Hoppboll barn

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Hoppbollen är en uppskattad leksak som säkert både du och jag studsat fram på under barndomen. Den runda, luftfyllda bollen med handtag kan ge barn (och vuxna) många timmar av glädje. Idag finns det fler modeller än bara den klassiska runda att välja mellan – och vi har skaffat hoppbollar till våra barn!

Fördelar med hoppbollar

Barnen kan leka med hoppbollen eller hoppleksaken antingen inomhus eller utomhus. Den hoppande rörelsen tränar kroppen samtidigt som det går fort och är kul! Det finns många roliga lekar man kan hitta på med en hoppboll.

Men, hoppbollar är inte bara roliga – de ger också många fördelar för ditt barns utveckling. Den bästa leksaken är ju ofta den som man även lär sig något av – vilket hoppbollen är ett perfekt exempel på:

Utvecklar motoriska färdigheter

Hoppbollar hjälper barn att utveckla grovmotorik såsom balans, koordination och styrka. Genom att hoppa upp och ner, lär sig barnen hur man kontrollerar sina rörelser och kroppsvikten. Att samtidigt försöka ta sig framåt eller runt en hinderbana ökar svårighetsgraden ytterligare.

Bidrar till fysisk träning

Hoppbollar är en rolig form av träning! Om du själv någon gång testat att studsa fram på en hoppboll så vet du att det krävs både benstyrka, bålstabilitet samt kondition. Dessutom är hoppbollen en annan typ av träning än exempelvis promenader och vanlig lek – det gör leken till en väldigt funktionell träning!

Främjar balans och koordination

Att hoppa på en hoppboll kräver en bra balans och koordination. Dessa färdigheter är avgörande för många andra sporter och aktiviteter så väl som i vardagen.

Så väljer du den rätt hoppboll/hoppdjur för ditt barn

Hoppbollar barn hoppdjur
De runda hoppbollarna är lämpliga för lite äldre barn, runt 4 år (beroende på storlek), medan hoppdjur kan användas från ca 2 års ålder.

När vi växte upp fanns det en, kanske två modeller på hoppbollar. Det som skiljde dem åt var de starka och fina färgerna, men annars var det ofta “standardmodellen” man fick välja. Den fungerar bra och är absolut en fullvärdig hoppboll – men idag är valmöjligheterna så mycket större!

Olika modeller, former, färger och material är bara några av de saker man ska ta ställning till när man skaffar en hoppboll. Här nedan tänkte vi ge några tips på vägen som åtminstone hjälpte oss när vi skulle skaffa en hoppboll till våra barn:

  • Storlek och design. Bollen bör vara i rätt storlek för ditt barns ålder och längd. Mindre barn behöver mindre bollar, medan större barn behöver större. Välj gärna också en hoppboll som passar barnets intressen, kanske en med häst-inspiration till den hästtokiga?
  • Material och hållbarhet. Hoppbollar bör vara tillverkade av slitstarkt material som tål regelbundet bruk. PVC och gummi är vanliga materialval för hoppbollar. Kontrollera också om bollen har en stark och robust handtag för att undvika olyckor.
  • Säkerheten. Säkerheten är alltid viktig när man köper saker till sina barn. Se till att handtaget inte kan lossna samt att luftventilen är tät och fungerande. Granska också materialet efter vassa sömmar som eventuellt kan skava mot barnets hud.
hoppbollar i olika storlekar
Välj en hoppboll i rätt storlek för ditt barn för att öka rörelseglädjen och minska olyckorna! Båda dessa varianter finns HÄR

Tips och tricks för hoppbollslek!

Att hoppa hoppboll kan verka ganska självförklarande. Dock finns det några saker som kan vara värda att ha i åtanke:

Hoppbollsteknik

När man hoppar på en hoppboll för första gången är det en bra idé att hoppa på stället först för att hitta balansen. Låt barnet bara sitta på bollen till en början, så kommer hoppandet så småningom. Balansen är viktig att ha ordning på innan man ger sig iväg på längre turer.

En del barn vill gärna få bollen att hoppa genom att dra i handtaget. Då kan det vara en bra idé att som vuxen visa och tala om att kraften snarare ska komma från benen.

Säkerhetsinstruktioner

Barnet bör alltid bära lämplig skyddsutrustning, till exempel en hjälm, när de använder hoppbollen. De bör också undvika att hoppa nära trappor, vatten, eller andra farliga områden. Ett par bra skor som sitter på plats är också en bra idé då det kan gå ganska fort att vricka en fotled i dåliga skor vid ett för snabbt hoppbolls-studs…

pump för hoppboll hjälm lekhjälm
En luftpump (HÄR) samt en lekhjälm (HÄR) är enkla medel för säkrare lek på hoppboll!

Roliga lekar med hoppboll

Förutom att bara studsa fram som självklart är jättekul att göra med en hoppboll så kan man använda dem i olika lekar så som:

  • Kull/ tagen
  • Hinderbana
  • Kurragömma
  • 100 meter hoppboll
  • Inte nudda gräs/ sten/ asfalt
  • Balanstävling

Olika varianter av hoppbollarna för barn

Det finns många märken och modeller av hoppbollar att välja mellan, varav vissa är mer lämpliga för barn i olika åldrar. Gör lite forskning och läs kundrecensioner för att hitta den bästa hoppbollen för ditt barn.

rund hoppboll grön gul lila barn
Grön hoppboll HÄR / Gul hoppboll HÄR / Lila hoppboll HÄR

Olika varianter av hoppdjur för barn

Hoppdjur barn hund hoppko
Mila älskar sitt hoppdjur (en hund). Denna är perfekt för lite yngre barn, jag skulle säga att den är lämplig från ca 2 år. Köp hopphunden HÄR

Förutom klassiska runda hoppbollar så finns det även roliga hoppdjur på marknaden idag! Dessa är ofta gjorda i samma material och fungerar på samma vis som en vanlig hoppboll. Här finns det mängder av olika djur att välja mellan!

Dessa är lämpliga för lite yngre barn, från runt 2 år. Mila fick sin hopphund i 2-årspresent och det var perfekt, så hon kunde växa med den.

hoppdjur barn drake dino groda kanin
Hoppdjur drake HÄR / Hopp-groda HÄR / Hoppdjur kanin HÄR

Hoppko barn

Som en liten bubblare bland hoppdjuren vill vi avsluta inlägget med att lägga in ett tips om den o-så-populära hoppkon! Den är en perfekt leksak både inom och utomhus. Dessutom passar den bra in i många barnrum och är en bra present att ge till ett barn.

hoppko studsko barn barnrum leksak
Hoppkon hittar du HÄR

Slutsats

Hoppbollar är mer än bara roliga leksaker. De är ett utmärkt verktyg för att främja ditt barns fysiska aktivitet, motoriska utveckling och koordinationsfärdigheter. Att välja den rätta hoppbollen och lära ditt barn att använda den på rätt sätt kan ge timmar av säker och hälsosam lek.

Vanliga frågor och svar – hoppboll

Här har vi samlat några vanliga frågor kring hoppbollar för barn. Om du inte hittar svaret på din fråga i listan nedan kan du skriva en kommentar, så gör vi vårt bästa för att försöka att besvara din fråga så snart som möjligt.

Är hoppbollar säkra för mitt barn att använda?

Ja, hoppbollar är säkra för barn att använda så länge de följer säkerhetsinstruktionerna och bär lämplig skyddsutrustning. Se till att hoppbollen är i lämplig storlek för barnet.

Hur väljer jag rätt storlek på hoppboll för mitt barn?

Storleken på hoppbollen bör baseras på ditt barns ålder och längd. Mindre barn behöver mindre bollar, medan större barn behöver större bollar. Barnet ska alltid nå marken med fötterna när hen sitter stilla på bollen.

Hur underhåller jag en hoppboll?

För att förlänga livslängden på en hoppboll, bör du hålla den ren och fri från skräp. Du bör också se till att den alltid har tillräckligt med luft och att den förvaras på en säker plats när den inte används. Till vintern kan en utomhushoppboll med fördel tömmas på luft för att ta mindre plats och undvika skador och skråmor.

Kan jag använda hoppbollen inomhus?

Ja, hoppbollar kan användas både inomhus och utomhus. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för ditt barn att hoppa runt säkert.

Vilka andra lekar kan jag integrera hoppbollen i?

Hoppbollar kan användas i en mängd olika lekar, som hinderbanor, hoppbollsrace, och fri hoppning.

Hoppdjur hund
Det var allt från oss. Hej då säger Mila och hundis.

You may also like

Leave a Comment