fbpx

Undvik hudbristningar vid graviditet – test av stretch marks krämer

by Sofia
hudbristningar gravid stretch marks

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Något som många av oss har komplex över är hudbristningar vid graviditet. Vi vill ha så slät hy som de i tidningarna har och stör oss därför på dessa helt normala skavanker i vår hy. Vi vet redan att det är omöjligt att efterlikna de i tidningarna, men ändå har vi dessa komplex. I detta inlägg tänkte jag därför diskutera vad hudbristningar i samband med graviditet är och huruvida det går att göra något åt dem eller inte.

Samtliga crèmer i testet är köpta hos meds.se och min favorit är Weleda stretch mark oil. Läs mer i testet nedan.

Vad är hudbristningar och vad beror det på?

Hudbristningar är just vad de låter som. Bristningar i huden. När vår hud av någon anledning töjs ut väldigt fort så hinner inte huden återskapa sig snabbt nog och brister då istället till följd av detta. Detta bildar till en början röda, blåa eller lila sträck i huden. Dessa sträck kommer sedan blekna och en del bristningar försvinner helt med tiden.

Lästips: Vilka amningskläder är bäst? Stort test av H&M vs Boob.

Varför huden sträcks ut kan bero på flera olika saker så som pubertet, viktökning eller graviditet. Fallet med just graviditet är lite speciellt och jag kommer skriva mer om det nedan. Så att huden brister för att den inte hinner med låter som något ganska hopplöst, något vi inte kan hjälpa, men finns det något att göra åt det?

Förebygga hudbristningar

Förebygga hudbristningar gravid
Jag fick inga hudbristningar i samband med mina graviditeter. Kanske berodde det på att jag smörjde in mig varje dag med stretch mark olja. Troligtvis finns det säkert andra anledningar också så som genetik och att jag hade en hälsosam viktuppgång.

I förebyggande syfte så är den säkraste metoden självklart att minska hastigheten på viktökning eller stoppa den helt, men detta är väldigt svårt och rent av omöjligt i puberteten eller vid graviditet. Ibland går man av olika anledningar också gå upp i vikt, som efter sjukdom eller liknande.

Att äta rätt och se till att kroppen mår bra och att BMI-värdet är stabilt kan vanligtvis hjälpa ”normalpersonen” med att förebygga bristningar. Andra metoder för att förhindra bristningar finns också, men med lite mindre säkra resultat.

Några ämnen som är viktiga för huden vid bristningar

hudbristningar gravid krämer test
Dessa krämer mot hudbristningar / stretch marks har jag testat. Läs mer om testet längre ner i texten.

Att se till att huden som riskerar att brista är väl omhändertagen är viktigt för att göra den mer flexibel och spänstig. Detta kan göras genom att använda olika oljor eller se till att anpassa sin kost för att få i sig de ämnen som är bra för huden och dess reparation.

Självklart spelar även den generella vätskebalansen i kroppen roll, så se till att du dricker tillräckligt med vatten.

Dessa ämnen är viktiga för att förebygga hudbristningar:

Kollagen

Kollagen är det ämne som bildar fiberstrukturer i däggdjurs vävnader. Det går att finna kollagen i hud, hår, ben och liknande vävnader. För att bibehålla mängden kollagen som finns i kroppen kan kött, fisk och livsmedel rika på C vitamin hjälpa till.

Information: Järnbrist – varför du som gravid inte ska ta Niferex eller Duroferon!

Vitamin E

Denna vitamin stärker huden och gör den elastisk och fin. Du kan inta vitamin E antingen genom kosten med livsmedel så som oliver eller soja, eller med tillskott som innehåller vitamin E. Vitamin E kan också vara tillsatt i olika krämer och hudsalvor för att stärka huden utifrån.

Krämer och oljor mot hudbristningar vid graviditet

För att huden ska hållas elastisk och återfuktad så kan olika oljor och salvor hjälpa. De som är anpassade för att återfukta huden gör detta jobb bra, men det finns också speciella krämer mot just bristningar. Huruvida effektiva dessa är är svårt att avgöra då forskning kring detta område inte är jättefinansierat, men det kan vara värt att testa.

Jag har testat följande 4 krämer och oljor:

Weleda Stretch Mark Massage Oil

Bäst i test hudbristning kräm stretch mark olja graviditet
Weleda stretch mark oil är min favorit bland de testade produkterna.

Weleda Stretch Mark Massage Oil är min favorit bland dem alla. Doften är underbar, jag tror att det är lavendel. Produkten är en blandning av mandelolja, jojobaolja, vetegroddsolja (rik på e-vitamin) samt extrakt av ekologisk arnika. Oljan går ganska lätt in i huden och får den att känna sig len och skön.

Cirka pris: 166 kr. 

Köp produkten här.

Burt´s Bees Mama Bee Belly Butter

Burts bees mama bee belly butter undvika hudbristningar gravid
Burts bees mama bee belly butter är ett milt body butter för hela kroppen.

Burt´s Bees Mama Bee Belly Butter. Jag är överhuvudtaget förtjust i det här företagets produkter. Den här body buttern är väldigt användbar, och skön att använda som hudkräm över hela kroppen. Kakaosmör, E-vitamin och naturligtvis bivax, som namnet anspelar, samverkar för att återfukta och motverka hudbristningar.

Cirka pris: 128 kr.

Köp produkten här.

Burt´s Bees har även en Mama bee body oil som jag inte testat än.

Estelle & Thild BioCare Baby Pregnacy Oil

Gravid olja hudbristning förebygga
BioCare Baby Pregnacy Oil från Estelle & Thild är en helt ekologisk produkt

Estelle & Thild BioCare Baby Pregnacy Oil. Den här produkten kommer i en söt förpackning som man gärna låter stå framme. Själva oljan påminner om min mandelolja som jag har hemma men faktum är att den innehåller en blandning av olika kallpressade oljor. Hela 99,9 % av ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk. Den är parfymfri för dig som är känslig eller allergisk.

Cirka pris: 199 kr

Köp produkten här.

Remescar Stretch Marks kräm

Stretch mark kräm hudbristning gravid
Den här hudbristnings-krämen var inte något speciellt.

Remescar stretch marks lämnar inget större intryck på mig. Remescar Stretch Marks kräm. Påminner lite om vanliga medicinska hudkrämer typ canoderm/miniderm, troligtvis mest pga att den är parfymfri men det står även i produktbeskrivningen att den är medicinskt klassad. Krämen är silikonbaserad. Den här cremen är inte speciellt för gravida utan framtagen för alla som riskerar hudbristningar.

Cirka pris: 249 kr. 

Köp produkten här.

Slutsats

Hur är det då när man är gravid och både mage och bröst växer onormalt fort? Tyvärr finns det ofta inget att göra än att följa de andra tipsen och acceptera att bristningar kanske kommer ske. Välj att se på dina bristningar som tigerränder eller som krigsmärken, något att vara stolt över, du har ju faktiskt skapat ett liv i din kropp och vad gör då några bristningar? Se fina bilder på stretch marks art och gläds åt att din kropp faktiskt bär/har burit på ett liv.

Läs även: Vilken färg på ögonen kommer din bebis att få?

You may also like

Leave a Comment