Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Huvudlöss är något som följer människan vart än hon finns. Där det finns människor finns det huvudlöss, och risken är ganska stor att alla iallafall någon gång under livet drabbas. Vanligast är det att barn drabbas då de oftare är nära varandra än vi vuxna, vilket är anledningen till varför risken för huvudlöss i familjen ökar när barnen kommer upp i dagis och skolålder.
Börjar det klia? Det är vanligt att man lätt får krypningar i kroppen när det pratas om just huvudlöss. Försök tänka bort den känslan för nu och se om den sitter kvar en stund efter du läst detta inlägg. Här nedan har jag sammanställt massor av information om just huvudlöss, allt ifrån vad det är till hur man behandlar det!
Vad är löss?
Löss, eller huvudlöss som just detta inlägg handlar om är en särskild sorts lus som trivs bra på människans huvud. De lever av och behöver människans blod för att kunna föröka sig, och för att få i sig blodet suger de blod ur våra hårbottnar. Lössen är 2-3 millimeter stora och kan alltså ses med blotta ögat.
Hur upptäcker man huvudlöss?
Det vanligaste symptomet på huvudlöss är att det kliar i hårbotten. Du som vuxen känner det ofta själv, men barn kan ha svårare att uttrycka vad de känner. Var uppmärksam på om barnen ofta tar sig i håret eller kliar sig. Dock kan man ha drabbats av huvudlöss utan att det kliar. Det tar nämligen ett tag från att lössen kommit till håret tills att det börjar klia.
Visste du att det inte är själva betten som gör att det kliar i hårbotten? Betten känner vi inte, det som kliar är däremot lössens saliv som vi efter ett tag blir känsliga mot.
Hur ser lusägg ut?

Lusägg kan vara vita, gråa, bruna och svarta. De sitter fast på hårstrån och sitter ofta nära hårbotten. Med hjälp av luskammen kan man kamma bort en del av lössen och deras ägg, men för att helt bli av med lössen behöver man använda lusmedel. Mer om luskamning längre ner i inlägget.
Huvudlöss spår i sängkläder
Huvudlöss kan man även upptäcka genom spår i sängkläder och på kläder. Lössen lämnar spår efter sig i form av avföring och ömsade skinn, vilka kan synas som små svarta prickar på kragen eller på örngottet.
Hur smittar huvudlöss?
Lössen smittar genom direktkontakt hår mot hår. Alltså om du lutar dig mot en annan person eller sitter nära någon annan finns en risk för att huvudlöss sprids. Detta är särskilt ett problem bland barn då de ofta är nära varandra, till exempel vid lek eller under sagostunder/ tid med surfplattan. Lössen kan också spridas om en person som har löss lånar ut en mössa till någon annan, eller om två personer använder samma hårborste direkt efter varandra.

Däremot är risken för att löss skulle spridas genom ytor väldigt liten. Alltså är det svårt att få löss av att ex. luta sig mot samma ryggstöd som en person med löss tidigare lutat sig mot. Detta eftersom löss inte klarar sig utanför människans hårbotten särskilt länge. Löss som sitter på ytor som du kommer i kontakt med har antagligen suttit där så pass länge att de inte längre orkar föröka sig, även om de skulle hamna i ditt hår. Utan värmen och näringen från hårbottnen torkar lössen snabbt ihop, och de flesta huvudlöss som hittas utanför hårbottnen är redan döda.
Om man får in löss i familjen är en vanlig reaktion att drabbas av panik och försöka tvätta och rengöra precis allt i huset, men alltså behövs inte det. Lämnar ni ert hem för en stund så är det säkert att ni inte kommer kunna ”smittas av ert eget hem”. Enda anledningen som talar för att grundligt städa efter att någon drabbats av löss är för att bli av med eventuella spår efter lössen, så som den smuts i form av avföring och ömsade skinn de lämnar efter sig. Smart att göra är dock att rensa hårborsten och låta mössan vädra – för att vara på den säkra sidan.
Huvudlöss bilder
Hur ser det då ut om någon drabbas av löss? Jo, ungefär såhär:

På bilden ovan syns typiska spår efter löss. Från bilden i sig är det svårt att avgöra om det är lössen eller äggen som syns, i verkligheten ser du skillnaden genom att urskilja vad som rör på sig och inte. Någon som blivit ordentligt angripen av löss kan ha många av dessa spår, medan andra bara har något enstaka ägg och någon enstaka lus.


Huvudlöss bett
Betten efter huvudlöss är ofta svåra att upptäcka då håret på huvudet brukar vara så pass tätt att det blir svårt att särskilja bett från andra oregelbundenheter i hårbottnen. Dock kan betten ses som små torra fläckar, röda om de kliar. I vissa fall kan också små mängder blod synas, men det är ofta eventuellt blod borstas eller tvättas bort innan det upptäcks. Ofta sitter betten på ett och samma ställe i hårbottnen.
Behandla huvudlöss
För att bli av med huvudlössen är alltså det man behöver göra att luskamma och behandla med medel. För att behandlingen ska vara effektiv så måste man följa bruksanvisningen noga, och tänka på att behandlingen ska upprepas efter en vecka för helt säkert resultat. Det är viktigt att man även efter behandling fortsätter att luskamma den drabbade för att se till att behandlingen var effektiv. Även andra personer i den drabbades familj ska fortsätta kamma sig ca. 2 veckor efter behandlingen.
Om man behandlar lössen med medel och är aktsam om att inte komma i hontakt hår-mot-hår med andra så kan du gå till skola eller jobb precis som vanligt. Barnen behöver inte vara hemma från förskolan, men se alltid till att informera personalen på förskolan och andra barn som varit med dina barn om att ni har haft löss. Det ger andra en chans att upptäcka lössen innan de sprids till ännu fler (vilket även kan leda till att ni blir smittade igen).
Luskamma ofta

För att säkerställa att det är huvudlöss som orsakar klådan måste man luskamma. Att luskamma är att kamma igenom hela håret med en väldigt fintandad kam. Det gör att man lätt kan fånga och då upptäcka lössen, och samtidigt som man gör det ser man om det finns lusägg i håret.
Hur luskammar man?
Något av det viktigaste man måste göra när man drabbats av löss är att luskamma. Dels kan man på så sätt upptäcka lössen, men även behandla dem. Om besvären är lindriga kan det räcka med luskamning.
Även efter och i samband behandling med lusmedel är luskamning viktigt då det visar om medlet fungerar eller inte.
Här kommer några tips och tricks för att luskamma på bästa sätt:
- Lägg något ljust kring den som kammas. En vit handduk kring axlarna eller en bit papper under håret som kammas gör det enklare att upptäcka lössen. Ett annat tricks är att kamma mot porslinshandfat eller mot en spegel.
- Dela upp allt hår med en bena. Det första steget för att luskamma är alltid detta. Dela upp håret i en jämn mittenbena från panna till nacke, och kamma genom båda sidor av benan.
- Flytta benan. Därefter är det viktigt att man flyttar benan ca. en centimeter i sidled och då kammar igenom hela benan igen. Flytta inte benan för långt – då finns en risk för att du missar delar av hårbottnen. Var noga med att kamma hela vägen från pannan till nacken, och kamma alltid åt båda hållen från benan.
- Kolla på luskammen. Bli inte för fokuserad på att kolla i hårbottnen, ta en titt på kammen också. Du kan med jämna mellanrum skrapa av kammen mot handduken/ papperet för att lättare kunna se vad som fastnar i kammen.
- Kamma båda sidor av huvudet noga. Använd tekniken där man flyttar benan lite i taget över hela huvudet, var noga så du inte missar något!
- Kamma håret från pannan bakåt. Även kring hårfästet och kring öronen kan lössen gömma sig. Se därför till att kamma håret bakåt från pannan noga. Skapa en riktig back-slick.
- Kamma håret från nacken framåt. Precis som i hårfästet kan lössen gömma sig i nacken. Böj därför huvudet framåt och kamma från nacken noga.
- Om löss eller ägg hittas – behandla med lusmedel!
Luskam i metall, trä eller plast?
För att luskamma behöver du en luskam. Jag rekommenderar att köpa en från ett apotek online. Om man väljer plast, metall eller trä beror på tycke och smak, men även på hur håret är.
En luskam i plast är nog den vanligaste varianten. Fördelen är att den är billig och att den är ganska skonsam mot håret. Nackdelen är att piggarna tenderar att gå av, särskilt om den som behandlas har tjockt och/eller tovigt hår. Väljer du en luskam i plast bör du hålla utkik efter en med CE-märkning, då vet man att den godkänts för att användas vid luskamning.
Fördelen med en luskam av metall är att den är mer beständig, den håller under en lång tid. Metallen ger inte heller vika och går av. Nackdelen är att metallkammar går åt ganska hårt mot håret och kan slita på det.
För den som tänker mer på hållbarhetsaspekten är en luskam av trä att föredra. Träkammen är precis som plastkammen mer känslig än den i metall, piggarna tenderar till att gå av vid hård belastning eller efter lång användning. Den största fördelen är att träkammen är mest skonsam mot håret.

Medel mot huvudlöss
Idag är utbudet av lusmedel stort och du kan hitta lusmedlen på apotek. Det effektiva ämnet i lusmedel är dimetikon, vilket både är effektivt, lätt att använda och relativt fritt från biverkningar. Linicin och hedrin är några av de vanligaste tillverkarna av lusmedel, men vilken sort man använder ska inte spela någon roll för hur effektivt medlet är.
Det finns flera olika typer av lusmedel att använda sig av. En av den vanligaste behandlingarna är att man tvättar håret med ett shampoo som innehåller just dimetikon. Det går fort och är enkelt, och oftast har inte barnen något emot att få håret tvättat. Vill man istället testa något annat finns sprayer och olika typer av behandlingar som lämnas i håret en stund för att sedan tvättas ur.

Om de vanliga lusmedlen inte skulle ge någon effekt efter upprepade behandlingar finns det andra medicintekniska produkter som används under längre tid men som också kan ge säkrare resultat. Fråga personalen på ditt apotek så hjälper de dig att hitta vad just du behöver.
Kan man förhindra huvudlöss?
Både ja och nej. Lössen finns omkring oss, och vi vet att vi kan skydda oss från dem genom att hålla avstånd och inte vara i kontakt hår-mot-hår. Dock kan det vara svårt att få barn att förstå det så mycket av deras lek sker nära sina kompisar.
Det finns olika typer av sprayer och hjälpmedel som säger sig kunna förhindra löss, men bevisen för att dessa faktiskt skulle fungera är väldigt små. Läkemedelsverket avråder från användning av dessa medel då det inte finns tillräckligt med studier som visar deras effektivitet. Men, trots det så skadar det inte att testa förebyggande medel – du måste bara vara förberedd på att lössen ändå kan komma och att det säkraste sättet att undvika löss är att hålla avstånd.
Det enda som verkligen kan ge effekt för att lössen inte blir värre och sprids är att kontinuerligt luskamma och kolla efter spår. Detta bör göras några gånger i månader under ”lussäsong”.
Så, nu har du förhoppningsvis lite mer information om huvudlöss. Jag hoppas att du inte blir drabbad, och om oturen är framme så håll dig lugn och kom ihåg att det finns effektiva behandlingar att ta till. Löss är vanligt och inget att vara rädd för eller skämmas över.
Vad tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar, jag önskar dig en fortsatt bra dag!
1 comment
Tack för informationen!!