fbpx

Hur sover man bäst som gravid? – Tips & råd

by Sofia
sover dåligt gravid, sovställning stor mage

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Sömnen är något som kan påverkas väldigt av att man är gravid. Dels kan det bli svårt att sova pga. alla hormoner, men också för att magen växer. Och inte nog med att det kan bli obekvämt, ofta kommer kvällstidningarna och nyhetssidorna ut med skräckexempel om vad som händer om man sover si och så. Men hur är det egentligen med det? Är det farligt att sova på något särskilt sätt? Jag har läst på om detta och tänkte reda ut det i detta inlägg idag.

Det första jag tänkte gå igenom är sovställningar, för att senare gå genom och ge tips på hur man kan sova bättre.

Hur sover man bäst som gravid?

Sova på rygg gravid

Precis som att vi alla har olika preferenser när det gäller hur vi sover utan att vara gravida så kan man ha preferenser när man är gravid också. Att sova på rygg kan verka bra då magen inte stör, men det är långt ifrån bra för fostret. Flera studier har gjorts där man visar på ett samband mellan att mamman somnat på rygg och att fostret där efter dött. Detta kan låta som något för att skrämma upp folk, men eftersom så pass många olika studier visar samma resultat så är det bästa att lyssna på vad de säger. Och detta är inte bara ett konstigt

sammanband, det finns saker i vår fysik som förklarar dödsfallen. När en gravid kvinna ligger på rygg så trycker den stora magen ner på ett stort blodkärl i mammans rygg som transporterar blod från hennes hjärta till fostret. Detta gör att fostret inte får nog med syre via blodet och alltså till följd av det dör. Så, det är bäst att undvika att sova på rygg.

Sova på mage gravid

Att sova på magen under graviditeten kan också vara en preferens för visa kvinnor. Och som tur är så är det inte farligt så länge det inte gör ont. En del kan uppleva det som obekvämt om man har ömma bröst, eller att man hamnar i en onaturlig ställning med ryggen när magen blivit stor nog. Vissa kan också bli oroliga för att det känns som att man ”mosar” barnet, men så är självklart inte fallet. Så länge du tycker att det är bekvämt och inte känner någon form av obehag så är det helt lugnt att sova på magen.

Sova på sidan gravid

Detta är den vanligaste sovställningen hos gravida kvinnor. Många upplever att det är bekvämast att sova på sidan och gör alltså det automatiskt. Det är just att sova på sidan som är det bästa för fostret också, då det har minst inverkan på blodkärlen. Egentligen spelar det ingen roll vilken sida man sover på – för båda sidorna är bättre än att sova på rygg – men det är något bättre att sova på vänster sida. På vänster sida finns minst kärl som påverkar livmodern, och då blir alltså blodcirkulationen bättre till fostret. Barnmorskor brukar rekommendera att man sover på vänster sida om man vid ett ultraljud upplever något som verkar lite dåligt med barnets syreupptagning och blodcirkulation.

Sova gravid tips

Okej, så du sover i en bra sovställning men kan ändå inte lyckas sova bra? Som ett avslut så tänkte jag dela med mig av några fler saker som kan underlätta, såsom:

  • Gravidkudde. Testa lägg en kudde bakom ryggen eller mellan knäna. Kanske en under madrassen som stöttar midjan eller en att hålla om. Det finns också särskilda gravidkuddar som kan vara bekväma.
  • Sov i ett välventilerat rum. Många upplever att de sover bättre om de får sova i ett svalt rum, så för att uppnå detta så öppna ett fönster, då ökar också syrehalten i rummet vilket är viktigt för en som andas för två.
  • Generell vila. Kan du inte sova tillräckligt på natten så försök vila om dagarna och ta en tupplur då. Vissa kan uppleva det som lättare att sova en halvtimme mitt på dagen i soffan än att sova den halvtimmen på natten.

Sova med gravidkudde

Skön gravidkudde, sovorm, amningskudde.
Att sova med en gravidkudde, när magen är stor och det är omöjligt att sova på rygg eller mage, är helt underbart!

En gravidkudde är en avlång kudde som används för att man som gravid ska kunna sova bättre, den kan även användas som amningskudde sedan. Om du är gravid har du som jag säkert märkt att det är lite svårare att sova. Det kan dels handla om olika hormoner som stör sömnen men också problem med sovställningen. Magen växer och det kan bli svårt att sova ”som man alltid har gjort”, och vi alla vet hur svårt det är att somna när man inte har möjlighet att ligga på ”rätt” sätt.

Läs mer: Recension av BBhugme

När det blir omöjligt att sova på mage

Jag sov på mage de första 3 månaderna, men sedan gick det inte – magen är ju väldigt i vägen när den växt till sig lite. Något annat att tänka på är att försöka att inte sova på rygg när magen blivit riktigt stor. Det kan göra så att magen trycker ner på blodådror som går längs ryggen, och dessa har som uppgift att syresätta både dig och barnet, så risken att mängden syre minskar vill vi inte ta.

Inte sova på mage, inte sova på rygg, det lämnar bara en sovställning, alltså på sidan. För vissa går det jättebra att sova på sidan med endast några få modifikationer. När man är gravid så förändras höften och bäckenbenet, dessa blir mer ostabila och man kan drabbas av foglossning som gör väldigt ont. För att stötta upp bäckenet så kan det vara skönt att ha en kudde mellan knäna, och detta gäller faktiskt även för de som inte är gravida.

Sov bekvämt på sidan med gravidkudde

Ett hjälpmedel som kan användas för detta är en gravidkudde. Det är precis vad det låter som, en kudde för gravida. Det är en avlång kudde som kan ha allt från formen av en orm till formen av något som liknar ett U format efter den kvinnliga kroppen.

Utbudet av gravidkuddar är ganska stort men alla ska göra samma sak. Deras främsta egenskap är just att fungera som kudde att ha mellan knäna, men ofta går de också att krama om. Många kanske tycker det känns konstigt att hålla om eller skeda med en kudde, men det är många med mig (särskilt gravida) som tycker om det. Man känner sig trygg och varm, precis som man ska när man utvecklar ett nytt liv.

Jag har faktiskt läst i olika forum om folk som inte är gravida som också älskar sin gravidkudde. Många är överens om att det kanske inte alltid är det mest stilrena tillbehöret, särskilt de som är formade som ett smalt U, men så många älskar känslan av att sova med en gravidkudde. Jag kan också tänka mig att den kan vara perfekt för den som känner sig ensam om nätterna, tryggheten kan komma av endast illusionen av att vara omhållen, det finns det till och med studier som visar.

Stor skön gravidkudde, avlång sovorm. Sovkudde gravid. Sovtips gravid.

Från vänster till höger med början längst upp: lyxig sovkudde från Bbhugme (min favorit) HÄR / NG Baby gravidkudde med maskrosor HÄR / Ng Baby grå sovkudde HÄR / Umami gravidkudde med diskret mönster HÄR / Grå candide sovorm HÄR

Kan även användas som amningskudde

För vissa kan det kännas onödigt att köpa en gravidkudde, man är ju ändå bara gravid i några månader och sen är inte alltid andrahandsvärdet så stort. Men kudden kan faktiskt användas även efter graviditeten, som amningskudde!

De flesta gravidkuddar är utformade för att kunna ha i knät för att amma barnet sedan. Exakt hur kudden ska användas beror på dess modell, men ofta kan den böjas runt mammans kropp för att ge stöd och för att göra amningen bekväm.

Läs mer: är BBhubme gravidkudde värd sitt pris?

You may also like

Leave a Comment