Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Den allra viktigaste uppgift man har som förälder är att se till att sitt barn mår bra. Att bebis är mätt, ren, glad, älskad och varm är några av dessa viktiga uppgifter man får i och med att man tar hand om en bebis. Det är lätt att ta hand om bebisen så den är mätt, ren och älskad – men hur vet man om barnet fryser eller är för varmt? Eftersom att bebisen inte själv kan säga hur den vill ha det så blir detta ganska svårt. Därför tänkte jag idag dela med mig av lite kunskap kring hur man kan veta att barnet är precis lagom varmt.

Tecken på att bebis fryser
En av de allra största rädslor som många nyblivna föräldrar har är att barnet ska vara obekvämt. Ofta är man rädd att bebis ska frysa för mycket. Det kan vara lite lurigt att veta om barnet är kallt. Som tur är så finns det några olika saker att tänka på:
- Om bebis huttrar. När vi blir för kalla så börjar vår kropp skaka för att alstra lite extra värme – på precis samma sätt gör barnens kroppar. Om barnet börjat skaka så är det noga att du snabbt kan klä på bebis ett extra lager kläder eller ex. en extra filt.
- Bedöm inte kroppstemperaturen efter händer/ fötter. Eftersom små bebisar inte använder sina händer och fötter på samma vis som oss så har de inte lika bra blodcirkulation ut i tåspetsarna och fingerspetsarna som oss. Därför går det inte att säga att barnet fryser bara för fötterna eller händerna är kalla. Faktum är att bebisar oftast är sval här utan att de mår dåligt av det. (OBS: händer och fötter ska dock inte kännas isande kalla, då krävs strumpor och vantar). Känn hellre av temperaturen på barnets torso, huvud eller i nacken. Det är här det är viktigt att barnet är varmt. En tumregel är att dessa delar av kroppen alltid ska kännas varma när man rör dem – men inte heta eller betydligt mycket varmare än dina egna fingerspetsar.
- Om bebis rör sig mindre. Vi vuxna vet att vi ska röra på oss för att bli varma – men för en bebis är det svårt att veta. Om ditt barn är i den åldern att den har börjat röra på sig och se sig omkring, kanske till och med krypa eller rulla runt, då ska du vara uppmärksam på om barnet rör sig mindre i kalla miljöer. Det visar på att barnet försöker behålla sin kroppstemperatur genom att ligga stilla.
Tecken på att bebis är för varm
Likaväl som att bebisar kan frysa så kan de också bli för varma. Vi kan lätt ta av oss ett plagg eller sparka av oss ett par strumpor om vi känner oss för varma. Tyvärr kan dock inte bebis det så därför måste vi hålla lite extra koll. Titta efter dessa tecken:
- Bebis svettas. Nej, bebisar svettas inte som vi gör. Istället blir de fuktiga för att försöka kyla ner sig själva om temperaturen blir för hög. Det är inte alltid svett rinner på bebisar heller. Håll istället koll efter om det känns för fuktigt i vagnen eller i plaggen närmast barnets hud.
- Känn efter i nacken. Nacken på barnet är ett jättebra ställe att känna efter på om hen är för varm. Känn med baksidan av ditt finger om barnet känns “normalt” varm. Du kan jämföra med hur varm du är i din nacke om du behöver. Om bebis är för varm här så är det ett bra tecken på att du antingen behöver ta bort ett lager kläder eller kyla med ett bad/ kall dryck.
Blir bebis kall på natten?

På nätterna kan det kännas extra osäkert om bebis är bekväm, och det kan skapa oro som kan störa ens egna sömn. Du ska inte behöva kliva upp och kontrollera bebis kroppstemperatur flera gånger varje natt. Det finns bättre metoder att ta till.
När bebis har sovit en stund på dagen så kan du ta det tillfället i akt för att kolla om kläderna den bär då är tillräckliga. Gör testet med fingret mot nacken och känn efter så inte händerna och fötterna är iskalla. Inför nästa gång bebis ska sova så kan du justera kläderna eller bäddningen i vagnen/ vaggan.
Vanligtvis brukar bebisar ha svårt att somna eller rent av vakna från sömnen om något är lite fel med temperaturen i sovplatsen. Så, om du märker att bebis är svårsövd så är det läge att kolla och justera temperaturen.
Om du och bebis sover i ett rum med normal rumstemperatur och barnet har kläder samt ordentligt bäddat så är risken för att bebis skulle frysa ganska liten. I början kan du kontrollera temperaturen lite oftare när bebis sover. Allteftersom kommer du lära dig vad bebis vill ha för att sova gott.
Hur bäddar man till en nyfödd?

Sömnen är viktig för bebisar och därför är det också viktigt hur bebisen ligger nerbäddad. Det finns självklart flera olika sätt att bädda ner sitt barn på, här kommer några tips som kan vara bra att tänka på:
- Lakan och sängkläder som i en vanlig säng – nästan. Precis som du har i din säng är det trevligt för barnet att ha sängkläder i form av lakan och ev. örngott + påslakan. Sängkläderna skyddar filtar och madrass. Som ett extra skydd kan du dessutom använda ett madrasskydd. Detta för att lättare skydda madrassen när blöjan inte riktigt orkar med.
- Ingen kudde eller väldigt platt kudde. Till skillnad från dig och mig så behöver bebisen inte en kudde att sova på. Dock kan du låta bebisen sova med en väldigt platt kudde som är anpassad för nyfödda. Det sägs kunna minska risken för att bebis bakhuvud blir platt när den sover på rygg – men det är inget som är vetenskapligt bevisat.
- Babynest/ bebis pöl. Bebisar gillar att känna sig trygga och omfamnade, så därför kan ett babynest vara bra att ha. Det som är bra med ett babynest är att du både kan ha den i bebisens säng, din säng och ex i soffan eller på ett bord.
- Hellre filtar än täcke – gärna sovpåse. Till en nyfödd är det oftast smartare att välja ett par filtar eller en sovpåse framför ett täcke. När barnet börjar röra på sig finns det en risk att hen drar täcket/ filten över huvudet. En vanlig filt utgör ingen fara men ett tätt täcke kan skapa problem för barnet att få i sig tillräckligt med luft. En sovpåse minskar risken för detta – men ofta blir det istället mycket varmare i en sovpåse. Anpassa efter temperatur!
Bädda i vagnen
Vi alla vet att barn sover bra i en vagn utomhus. Dock kan det kännas lite läskigt att lämna barnet ute sovandes om man inte är säker på hur man ska bädda för barnet.
Det allra bästa att använda i en vagn är en åkpåse eller sovpåse. I vagnen behöver man kunna isolera all värme som barnet själv skapar, och då är åkpåsen det bästa alternativet. Om barnet ska ligga ute när det är kyligt så kan man dessutom “förstärka” åkpåsen med filtar.
Hur klär man en nyfödd på natten?
Okej, nu har vi gått igenom hur man ska bädda för bebisen på natten. Vad ska bebis ha på sig?

I de allra flesta fall brukar det räcka med en vanlig pyjamas för bebisen. En pyjamas med långa ärmar och ben håller bebisen varm och skyddad när den sover. Sen kan du själv välja typ av pyjamas. Kanske fördrar du en hel pyjamas där överdel och underdel sitter ihop. Eller så väljer en body med långa ärmar + ett par byxor. Självklart är också strumpor bra, men du som har haft en bebis vet att de ofta brukar åka av någon gång under natten.
Många bebispyjamaser brukar vara tillverkade i bomull och det är ett bra val. Bomull är mjukt och behagligt och bra på att låta huden andas. Alltså minskar risken för att bebis ska bli för varm och fuktig. Om du har möjlighet att istället välja plagg med ull i så är det ännu bättre, då ull dessutom kan värma bebis samt hålla fukt borta.
Om bebis ska sova utomhus så kan mer kläder behövas. En mössa är alltid bra, och kan till och med behövas inomhus under den första tiden. Om du har en bra åkpåse så är det inte säkert att bebis behöver mer kläder, men om det är riktigt kallt så kan det vara bra att förstärka klädseln med en kofta och vantar.
Hur vet man om man klär på bebisen för mycket eller för lite?
Det enklaste sättet att veta om man klätt på bebis för mycket eller för lite är genom att känna om bebis är varm eller inte. Nacken eller på bröstet är bästa stället för att testa detta på, men om bebis sover så kan du också testa i pannan för att inte störa.
Du kan också lätt märka på bebis om den har för mycket kläder genom att känna på lagren närmast huden. Känns tyget fuktigt eller väldigt varmt så är det nog så att bebis har lite för mycket kläder på sig. Men oroa dig inte – ta bort ett lager och kontrollera bebis hudtemperatur lite senare igen. Det är vanligt att vi klär på barnen för mycket då vi själva vet hur jobbigt det är att frysa. Vi måste dock komma ihåg att bebisen inte själv kan reglera sin temperatur på samma vis som oss.

En annan bra tumregel att hålla sig till är att kolla vilka kläder du själv har på dig. Om du känner att du är bekväm i ex. ett underställ, en tröja och en jacka så är det då ofta ungefär vad bebis också borde ha på sig. Tänk dock på att bebisar i större utsträckning behöver sina kläder som skydd på ett annat vis än oss. Tänk på att bebisar alltid ska skyddas från solen och kall vind. Vi kan själva avgöra när det blivit “för mycket av det goda” och då anpassa våra kläder, vilket bebisar inte kan. Vi har dessutom har ett naturligt skydd i huden från dessa element.
Vaknar bebis om den fryser?
Generellt sett – ja. Detta kan man märka på barn som gått förbi “nyföddstadiet” och börjat röra mer på sig. Ofta vaknar dessa barn och är oroliga eller ledsna när de sparkat av sig filten/ täcket, och när man stoppar om barnet så somnar det lätt igen.
Men – vi måste vara medvetna om att nyfödda inte kan reglera sin kroppstemperatur. Just därför är det extra viktigt att hålla koll på deras temperatur. Se till att barnet somnar varmt och bekvämt, och kolla sedan temperaturen någon gång till under natten. Självklart ska du inte behöva göra detta varje natt – men testa någon gång ibland. Extra bra kan det vara att reflektera över hur bebis känns när du plockar upp hen för matning/ tröstning mitt i natten, eller på morgonen innan ni stiger upp.
Kall bebis farligt?
Är det farligt att bebis är kall? Det beror på hur kall bebis är.
Som jag nämnt tidigare i detta inlägg så är det svårt att klä på sitt barn för kallt då vi ofta hellre klär barnen lite för varmt – för att vara på den säkra sidan. Så länge barnet har kläder efter väder och har möjlighet till kroppsvärme från dig eller någon annan så är risken för ett livshotande läge väldigt liten. Vi har i princip alltid sån pass stor uppsikt över våra barn att vi känner om det börjar bli för kallt. Skulle det bli för kallt är vi snabba med att klä på barnet.
Skulle det istället handla om en nedkylning eller förfrysning på grund av ex. iskallt vatten eller oförberedda väderomslag så kan det självklart bli fara för barnet. Nedkylning påverkar hela kroppen och dess organ och kroppstemperaturen behöver inte sjunka så värst många grader innan det blir risk för hälsan och livet. Skulle en olycka ske där barnet blir kraftigt nedkylt så måste man försöka värma barnet sakta med kroppsvärme och klädesplagg, det ger den största chansen till återhämtning.
Jag hoppas att mina tips i detta inlägg har kunnat hjälpa dig eller iallafall få dig att känna dig lite mer säker på det här med bebisar och temperaturer. Om du har något eget dunder-tips på hur man kan hålla bebis bekväm under olika omständigheter så får du mer än gärna lämna de förslagen i en kommentar här nedan!
4 comments
Tack för grymma tips, vi har fått hem vår nyfödda precis och i med dessa tider då jag nte kunde vara med på BB så står jag utan information och vägledning. Jätte bra tips för mig mitt i paniken!
Tack Jonas för din fina kommentar! Den gjorde verkligen vår dag. Sorry för sent svar, denna hade hamnat bland skräpposten <3
När bebisen sover med pyjamas så blir bebis för varm blir röd i ansiktet och varm i nacken så får ta av den i mitten på natten. Har mycket åsikter kring nära omkring mig som tycker att jag klär bebis för kallt. Brukar ha blöja och filt. På dagen body och filt. Hur ser du på det?
Hej!
Jag tror att du som mamma vet bäst vad som funkar. Lyssna inte för mycket på andra.
Med vänlig hälsning,
Sofia