Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Även om du är väldigt glad åt att vara gravid kan du kämpa med humörsvängningar. Det kan vara väldigt jobbigt, du känner inte riktigt igen dig själv. Men om du vet varför de uppstår kan det vara lättare att acceptera dem, och även för omgivningen. Plus att du inte behöver lida dig fram under flera månader, utan kan göra något åt det.
Varför får man humörsvängningar under graviditeten?
Ena stunden är du lycklig och den andra känner du dig arg och irriterad. Humöret kastas fram och tillbaka som en tennisboll. Det är vanligt i början av graviditeten, men kan även fortsätta fram till förlossningen.
Biologiska orsaker till humörsvängningar under graviditet
Det kan helt enkelt vara en biologisk eller fysisk förklaring på det hela. Kroppen förändras på många sätt och vis när du blir med barn, och det kan påverka humöret.
Hormonella förändringar
När du blir gravid samarbetar olika hormoner för att det ska fungera. Det blir en helt ny balans inom dig som inte fanns tidigare. Och som kan göra dig gråtmild eller ge humörsvängningar. Hormonerna behövs för att bebisen ska växa till sig, och förlossningen ska gå bra.
Fysiska förändringar
Det är vanligt att kvinnor säger något typ att de inte känner igen sin kropp. Du blir otymplig, får ont lite här och var, måste kissa varannan minut och har ett enormt underskott på energi. Då är det inte så konstigt om humöret växlar, det är jobbigt att orka med allt. En del känner sig tjocka och mindre attraktiva, vilket också påverkar dina känslor.
Metaboliska förändringar
En gravid kvinna behöver något mer näring och kalorier, hon behöver inte äta dubbelt så mycket men i alla fall kompensera för det extra som går åt. Bland annat kan det vara bra att äta lite men ofta, så att du inte drabbas av blodsockerfall eller blodsockerblues som det ibland kallas. Näringsrik, sund mat kan hjälpa dig med humörsvängningarna.
Psykologiska aspekter
Oavsett hur du känner inför din graviditeter så är det en stor förändring i livet. Och det är helt normalt att ha en del tankar och känslor, vissa av dem allvarliga eller skrämmande. Det är också helt naturligt att de påverkar ditt humör.
Förväntningar inför moderskapet
Du vill bli en så bra mamma som möjligt. Men känner dig kanske orolig för att du inte ska klara av det. Redan nu så älskar du ditt barn och vill att hen ska få det bästa. Och du ifrågasätter kanske dina kompetenser.
Rädslor kring graviditet och förlossning
Samtidigt som det är helt fantastiskt att ha ett litet liv som växer inne i din kropp så kan det vara skrämmande. Du är rädd för att något ska hända med barnet, speciellt om du varit med om det tidigare. Eller så är det kanske förlossningen som du bävar för, att det ska göra ont och du tappar kontrollen.
Relationens dynamik och förändringar
Många par sliter med förändringarna som sker när du blir gravid. Rent fysiskt så kanske du inte orkar vara lika delaktig som tidigare, något som inte alla partners förstår. Men även om ni gläder er tillsammans så är det ändå en stor förändring. Att gå från att vara en intensiv duo till att bli en familj på tre, fyra är inte alltid lätt.
Externa faktorer som påverkar humöret
En gravid kvinna lever inte i en liten bubbla, även om din fokus riktas inåt många gånger. Du måste fortsätta med ditt liv, både under och efter graviditeten.
Arbetsrelaterad stress
Man hör ofta att graviditet inte är en sjukdom. Med andra ord ska du inte klaga så mycket. Det är lättare sagt än gjort när du inte sover ordentligt eller fötterna svullnar upp. Vissa arbetsplatser förväntar sig att du ska ge allt, precis som vanligt. Och du kanske vill det själv. Men resultatet blir ofta problem med humöret, för allt är ju inte som tidigare.
Ekonomiska bekymmer
Det kostar pengar att få barn. Bara första året går det åt runt 3000 blöjor. Plus allt annat som är helt nödvändigt för att hen ska ha det bra. Så det är vanligt att blivande föräldrar oroar sig över ekonomin. Det blir en stress som kan vara jobbig att hantera, speciellt tillsammans med alla hormonella förändringar.
Läs även: så maxar du föräldrapenningen med några smarta hacks
Olika delar av graviditeten har sina utmaningar
En del kvinnor verkar flyta genom graviditeten på ett moln av lycka och välmående. Men de flesta sliter med lite olika saker, vartefter som den framskrider. Återigen något som är helt normalt, men kan vara lite jobbigt.
Första trimestern: Den emotionella berg- och dalbanan börjar
När du får veta att du är med barn kommer de starka känslorna fram. Både om du är glad och om det är mindre planerat. Det går upp och ner, för glädjen blandas med farhågor. Samtidigt kanske du mår illa också, vilket inte gör saken lättare.
Andra trimestern: Ett lugn före stormen?
Många kvinnor upplever andra trimestern som den skönaste. Ditt illamående har ofta lagt sig, och kroppen är fortfarande hanterbar. Utnyttja den här tiden att bygga upp dig med motion och sund kost. Och lär dig tekniker för att hantera humör och känslor.
Tredje trimestern: Förberedelse inför det kommande
Nu börjar kroppen bli stor och det är svårt att göra saker. Du kanske har ett outsinande behov av att vila. Samtidigt så börjar tankarna på förlossningen att bli starkare. Oron för hur det ska gå, och om ni klarar av att vara föräldrar.
Rekommenderat för dig: Så ser slemproppen ut: olika bildexempel från verkligheten
Hur tidigt kan man få humörsvängningar som gravid?
För en del kvinnor är det just humöret som får dem att inse att de kanske är gravida. Hormonerna börjar arbeta redan vid befruktningen, och det är vanligt med humörsvängningar redan från början. En del beskriver det som en fortgående PMS.
Kan det påverka barnet?
Det mesta som mamman gör kan påverka barnet, och så även hennes sinnelag. Men ofta behövs det rejäla känslor för att kroppen ska reagera och föra det vidare till barnet. Sorg, depression och stress kan vara dåligt för barnet. Så försök ta itu med ditt humör och dina känslor om de blir allt för starka eller gör dig mycket stressad.
Vad kan man göra åt kraftiga humörsvängningar under graviditeten?
Det är inte mycket du kan göra åt hormoner, men ofta är det en kombination av både det ena och det andra när du har humörsvängningar. Och mycket kan du underlätta själv, vilket är bäst för både dig och barnet.
Socialt stöd
Det allra första steget är att prata med din partner. Du är inte en dålig mamma bara för att du känner dig rädd eller mår dåligt. Tvärtom, det är en del av att vara gravid. Men du behöver uttrycka dig, förklara dina känslor.
Ofta hjälper det också att prata igenom saken med dina vänner. Speciellt om du har kvinnliga vänner som själva kanske gått igenom det här. De förstår och kan komma med tips eller bara vara ett stöd.
Sätt upp gränser på arbetsplatsen & hemma
Det här är viktigt, både för ditt humör och ditt fysiska välbefinnande. Genom att sätta upp tydliga gränser kan du vara verksam till den grad du själv orkar. Du kan göra bra mycket när du är gravid, i alla fall om du inte har komplikationer. Men ingen ska tvinga dig att göra mer än du klarar.
Mindfulness och meditation
Genom att lära sig hantera känslor och tankar blir det lättare att hålla dem på ett positivt plan. Många har märkt stor skillnad med mindfulness eller meditation, som lär dig att tänka själv. Att vara närvarande och jobba med hur du känner dig. En ganska bra förberedelse för förlossningen också.
Fysisk aktivitet
När du motionerar höjs nivåerna av serotonin och endorfiner i kroppen. Du blir gladare, det är en sorts biverkning av fysisk aktivitet. Samtidigt så brukar du kunna sova bättre om du är fysiskt aktiv, som i sin tur har en positiv inverkan på ditt humör.
Terapi och stöd utifrån
Ibland räcker det inte med de steg du själv tar. Du mår dåligt av humörsvängningarna och vardagen blir jobbig eller negativ. Kontakta då gärna en terapeut eller fråga din barnmorska om var du kan få hjälp.
Lära sig stresshanteringstekniker
Stress handlar inte bara om att ha för mycket att göra. Det är också en mental del, där du känner dig överväldigad eller inte orkar med. Men det finns flera bra tekniker för att ta itu med stress. Tekniker som gör att du tacklar dagen på ett nytt sätt. Och kanske också lär dig sätta fler gränser för dig själv och andra.
Gå utbildning kring graviditet och förlossning
Det okända är alltid skrämmande. Lär dig så mycket du kan om graviditeten och förlossningen. Ta gärna en kurs tillsammans med din partner, så att ni kan stötta varandra hela tiden. Ofta så lossnar lite av oron när du förstår vad som väntar dig, och vad du kan få hjälp med.
Tips: Tidiga tecken på att förlossningen är nära
Hur man kan stötta sin gravida partner eller vän
Till att börja med kan det vara bra att lära sig mer om graviditet och humör. Förstå det rent akademiskt. Sedan kan du försöka prata om det när hon inte är arg eller irriterad. Prata om vad hon själv skulle vilja att du gör eller inte gör när hon känner sig upprörd.
Stötta även genom att göra praktiska saker. Du kan kanske ta på dig lite mer ansvar i hemmet, ge henne en chans att vila lite mer. Uppmuntra och förenkla möjligheterna till motion och god kost. Framför allt bör du utrusta dig med en stor mängd tålamod. Det är inte lätt för någon i familjen när humöret svingar fram och tillbaka. Men det går över, tro mig!
Att förstå och hantera sina egna känslor under graviditeten
Det är viktigt att komma ihåg att du inte måste vara en superkvinna. Du kan få vara svagare ibland, och erkänna för dig själv att det är jobbigt. Mycket av det som händer i din kropp när du är gravid är svårt att hantera. Och du är vanligtvis mycket tröttare än vanligt, vilket gör allting ännu jobbigare.
Så gör vad du kan för att ta hand om dig själv. Minska stress och annat som kan försvåra humörsvängningarna. Sköt om din relation till din partner, det är lättare om ni möter allt tillsammans. Och kom ihåg att det bara är tillfälligt.
Källa till inlägget: 1177.se, American pregnancy association, halsobyn.fi