fbpx

Huvudvärk gravid – ont i huvudet & migrän under graviditeten (orsaker & lindring)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är aldrig roligt med migrän eller huvudvärk. Men när du är gravid kan det vara extra jobbigt. Speciellt som du inte kan ta vilka mediciner som helst, eftersom de kan påverka fostret. En del upplever lindring från sin migrän när de väntar barn. Andra får mer huvudvärk än tidigare. För det mesta är det inte farligt, men huvudvärk kan vara ett tecken på att något är fel.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Varför får man huvudvärk när man är gravid?

Många kvinnor som lider av huvudvärk under graviditeten var känsliga redan innan. Det brukar följa dig in i graviditeten. Stress och spänningar är andra vanliga orsaker till huvudvärk. En graviditet medför stor stress, även om du är överlycklig. Det är så mycket nytt. För att inte glömma gravidhormonerna som ibland förorsakar huvudvärk.

Något annat som lätt ger dig huvudvärk är din hållning. Du hör ofta hur viktigt det är att sitta rätt och inte kuta med ryggen. Vartefter din mage växer så förändras din hållning, du börjar stå och sitta på ett annorlunda sätt. Allt det här påverkar din ryggrad, och även nacken. Huvudvärk kan vara ett resultat av din sneda hållning när magen blivit större.

Läs även: Lågt blodtryck gravid – Risker, Behandling & Mina erfarenheter

Vad hjälper mot huvudvärk gravid?

Om du bara har huvudvärk brukar det inte vara något farligt. Men om du samtidigt har andra symptom, som svullnad, feber eller yrsel bör du kontakta vården. Försök komma underfund med vad som ger dig huvudvärk. Många kvinnor blir täppta i näsan när de väntar barn, och det kan göra att du får ont i huvudet. Ta lite koksaltlösning och försök få bort det täppta.

Att ligga stilla i ett mörkt rum kan hjälpa mot huvudvärk. Både när det handlar om stress och spänningar. Kom också ihåg att dricka tillräckligt med vatten. Uttorkning är aldrig bra och kan visa sig som huvudvärk. Eller ät något, lågt blodsocker är en vanlig källa till smärtor i huvudet. Många kvinnor upplever lindring av att gå till en sjukgymnast eller liknande behandlingar. De kan hjälpa dig få en bättre hållning och lösa upp stela muskler i skuldrorna eller nacken.

Vad kan man ta mot migrän när man är gravid?

Det bästa är om du kan komma till rätta med migränen utan mediciner. Men ibland är det inte möjligt. Då är paracetamol det första valet för smärtstillande mediciner. Orsaken är att det har visat sig vara säkert under graviditetens alla delar. Dock är det mycket viktigt att man tar paracetamol så som det är angivet i bipacksedeln.

Vilken värktablett ska man ta när man är gravid?

Om du har regelbunden migrän kan läkaren eventuellt skriva ut andra mediciner, exempelvis betablockare eller triptaner. Det är alltid bäst att prata med sin läkare om man har besvär med migrän ofta. De kan ta fram en behandlingsplan som fungerar för dig under och efter graviditeten.

Huvudvärk gravid tidigt

Det är alltså inte ovanligt om du har lätt huvudvärk i början av graviditeten. Hormonella förändringar gör ofta att du får ont i huvudet, speciellt i slutet av den första trimestern. Om du mår illa eller kräks är det lätt att få vätskebrist eller lågt blodsocker, vilket i sin tur kan ge dig huvudvärk.

Gravid huvudvärk andra trimestern

Hormonerna fortsätter att härja i kroppen. En bra bit in på andra trimestern är det vanligt med hormonell huvudvärk. Det brukar släppa någon gång runt vecka 18. Samtidigt så är det ju mycket annat som händer i ditt liv, som kan ge dig stress och spänningar både här och där. Försök att vila och sova regelbundet, samt motionera och ät en balanserad kost. Det är viktigt att tänka på sig själv.

Gravid huvudvärk tredje trimestern

Så gott som alltid får du huvudvärk under graviditeten av helt naturliga orsaker. Det är mycket som händer i din kropp. Under tredje trimestern har du helt klart en stor mage, som påverkar din hållning. Det är svårt att sova, du hittar ingen ställning som är bekväm. Bebisen trycker på magen och du får uppstötningar hela tiden. Allt det här kan göra det svårt att känna sig riktigt utvilad och fräsch, och huvudvärk är ett vanligt resultat.

Var dock uppmärksam på att svår huvudvärk kan vara ett tecken på för högt blodtryck eller havandeskapsförgiftning. Om din huvudvärk förändrar sin karaktär, blir annorlunda, bör du kontakta en läkare. Speciellt om du har andra symptom, som ont i magen, plötslig viktuppgång eller yrsel. Det är alltid bättre att kontrollera noga, det är inte läge för att du ska vara duktig och undvika att klaga.

Migränliknande huvudvärk gravid

Många kvinnor blir av med sin migrän när de väntar barn. Det finns teorier om att migrän uppstår på grund av hormonell obalans i kroppen. Så när hormonerna börjar jobba övertid under en graviditet så mår du bättre. Det är främst de som har migrän utan aura som märker skillnad. För de som har migrän med aura är det inte ovanligt att den blir värre när de är gravida.

Om du märker att din huvudvärk är svårare än vanligt, eller om den är annorlunda, kan det vara ett tecken på att något är fel. Det är viktigt att lära känna sin kropp, så du förstår när något är på gång. Både högt blodtryck och havandeskapsförgiftning är ganska vanliga, och ett av symptomen kan vara svår huvudvärk.

ont i huvudet under graviditeten

Kan man få migrän när man är gravid?

Har du tur så slipper du migränen när du blir gravid, men varje graviditet är unik. En del kvinnor mår bättre med ett barn, men inte med de andra. Och för en del börjar migränen komma när de väntar barn. Om du inte haft det tidigare bör du gå till läkaren för en utredning. Det är också viktigt att de utesluter andra komplikationer.

Kan man bli sjukskriven för migrän som gravid?

Om du vanligtvis har migrän kan du ansöka om ett högriskskydd från Försäkringskassan så du slipper karensdagarna. Men migrän är definitivt en orsak till att sjukskriva sig. Det är ju skillnad på vanlig huvudvärk och migrän. Vanligtvis så behöver du ligga ner i ett mörkt rum, och ha det tyst omkring dig. Efteråt kan du vara helt slut, och det tar lite tid att komma i gång igen. När du är gravid så blir det ofta ännu jobbigare eftersom du redan är trött och sliten.

Kronisk migrän gravid

Det räknas som kronisk migrän när du har huvudvärk minst 15 dagar i månaden, varav 8 med migränsymtom. Även de som har kronisk migrän innan graviditeten kan uppleva att situationen förändras något när de väntar barn. Det är ju viktigt att du har en jämn och lugn lunk i livet för att klara av migränanfallen.

När du blir gravid är ofta lunken långt ifrån lugn. Många blir tröttare än vanligt och illamående kan göra att du inte klarar av det där med kosten heller.

Det kan hjälpa att föra en sorts dagbok för att se vad som utlöser migränen under graviditeten, speciellt om det verkar vara andra faktorer än innan du blev med barn. Det kan hjälpa dig justera ditt livsmönster, så du får så få attacker som möjligt.

Vad kan man göra mot migrän?

Du kan göra en del saker mot migränen som inte innebär att du tar läkemedel. Pröva dig fram och se om migränen blir hanterbar.

 • Lägg dig ner och vila. Det allra bästa brukar vara om du kan sova.
 • Ha det mörkt och stilla omkring dig.
 • Lägg en varmvattensflaska eller vetekudde under nacken.
 • Se över dina matvanor. En del livsmedel kan ge dig migrän.
 • Ha ett regelbundet schema för sömn. Trötthet är en vanlig trigger för migrän.
 • Drick tillräckligt med vatten, trots att det är jobbigt att alltid behöva kissa.
 • Dra ner på stressen i livet. Lättare sagt än gjort, men väl värt ett försök.
 • Gå till en sjukgymnast eller annan terapeut som kan hjälpa dig komma till rätta med spända muskler.
 • Håll dig aktiv, utan att överstimulera sinnet.
 • Motionera regelbundet, gärna varje dag.
 • Försök komma ut i friska luften så mycket som möjligt.
 • Lev ett så regelbundet liv som möjligt.
 • Lär dig några effektiva avslappningsövningar. Om inte annat kan de hjälpa dig sova.

Migrän gravid medicin

Kombinationen medicin och graviditet är något som får de flesta att känna sig ängsliga. Och du bör vara väldigt försiktig när du väntar barn. Men ibland behöver du ta medicin. Det viktiga är dock att känna till vilka som är godkända under graviditeten och vilka du bör undvika. Rådgör gärna med din läkare eller barnmorska innan du tar något.

 • Alvedon. Den aktiva ingrediensen är paracetamol, vilket är säkert att använda under hela graviditeten. Läs bipacksedeln innan användning, och rådfråga vårdpersonal kring hur du ska använda paracetamol vid migrän. Ta aldrig mer än maxdosen 4000 mg/ dygn.
 • Migrän gravid Sumatriptan. Diskutera detta läkemedel med din läkare innan användning. Om du använt triptaner mot migrän även innan graviditet så kan det hända att läkaren ber dig fortsätta göra det. Läkaren kan avgöra om läkemedlet är säkert för dig att använda eller inte, eller om man kan behandla din migrän på annat sätt.
 • Naproxen. Får man äta naproxen som gravid? Det bästa är att undvika Naproxen under graviditeten. Forskningen visar på högre risk för både missfall och missbildningar. Speciellt farligt är det under de sista tre månaderna. Om du måste ta det i början av din graviditet bör det vara så låga doser som möjligt och så kort behandlingstid som möjligt.
 • Ibuprofen är ett så kallat NSAID preparat, som naproxen också är. Om du försöker bli gravid bör du inte ta det. Men även när du är med barn är det bra att vara försiktig. Det finns inte så mycket underlag för de första sex månaderna, så i princip kan du ta det. Men vissa undersökningar pekar på ökad risk för missfall, hjärtproblem hos barnet och andra missbildningar. De sista tre månaderna av graviditeten är det inte alls lämpligt att ta Ibuprofen. Då riskerar du att barnet får problem med lungor och hjärta, samt att volymen på fostervattnet minskar. 
värktabletter för gravida huvudvärk migrän
Läkemedel som innehåller paracetmol så som Alvedon är säkra att ta under hela graviditeten. Du kan snabbt och smidigt klicka hem paracetamol från Meds.se HÄR. Läs bipacksedeln innan användning, och använd ALDRIG mer än 4000 mg (8 tabletter) om dagen.

Gravid migrän missfall

Det finns ingenting som tyder på att migrän eller huvudvärk förorsakar missfall. En del har det hela graviditeten, medan andra mest lider i början. Däremot kan ju svår huvudvärk vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Så om du mår dåligt kan det vara bäst att kontrollera att allt står rätt till.

Migrän och huvudvärk graviditet

Det är jobbigt att ha ont i huvudet när du väntar barn. För det mesta försöker du undvika mediciner, och då är det huskurer och tips som gäller. Gör vad du kan själv för att hålla migrän och huvudvärk på avstånd. Och skulle du behöva ta medicin är det alltid bäst att konsultera din läkare först.

You may also like

Leave a Comment