fbpx

Babysaker / bebissaker – mina 13 bästa köp till bebis! (+inköpslista mall)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är spännande att vänta barn och du vill gärna vara förberedd för ankomsten. Vissa saker kan vara bra att ha skaffat i förhand, så allting löper smidigt när du kommer hem från BB. Även om det inte är första barnet kan det vara bra att se över vad du har hemma, så du slipper tänka närmare på det senare.

Vad ska man ha till babyn? Vad ska man köpa innan bebisen kommer?

Det är mycket som blir annorlunda när du har en liten bebis. Bara en helt vanlig biltur innebär att du måste ha en bilbarnstol för rätt ålder. Sedan behöver du säkert en barnvagn, säng, kläder och allt annat som är ett måste för de små. Det bästa är att följa en lista så du inte glömmer något, för det är enklare att ordna allt i förväg.

Vad ska man ha hemma när bebisen kommer?

Det finns ju en del saker som du bara måste ha till hands när bebisen kommer hem. Sedan är det mycket annat som är bra att ha. Att få barn är omvälvande, och du är ganska trött den första tiden. Så om du har sådant som kan göra det lättare för dig att klara vardagen med en liten så är det bättre. En nyfödd bebis behöver mat, sömn och rena blöjor. Och lite till. Så börja där, och fyll sedan på med andra nödvändiga saker.

Inköpslista bebis

En lista är precis vad som behövs för att du ska få med dig allt. Använd gärna mallen här, eller gör din egen. Dela upp barnets dag i större grupper så blir det enklare att få med sig allt. Hygien, sömn, kläder, mat, transport är sådant som du kan börja med. Inom varje grupp finns det sedan sådant som rekommenderas och annat som är ett klart måste.

Nödvändiga babyprylar – detta måste du ha innan bebis kommer

Bebisen behöver någonstans att sova, såvida hen inte ska sova hos föräldrarna. Så en säng med tillbehör kan vara en bra början. Blöjor, våtservetter och kanske ett skötbord samt badbalja. Samt alla krämer, puder och liknande produkter som du vill använda.

Bebisar är små men använder ganska mycket kläder, det är bra att ha en rejäl uppsättning till hands. Om du ammar behöver inte du så mycket nytt, men gärna BH-inlägg och kanske en amningskudde. Annars måste du skaffa nappflaskor, ersättning och det som behövs för att mata barnet. Barnvagn eller sele, beroende på hur du vill ta med dig barnet, och som sagt en bilbarnstol. Allt det här är grunden.

barnvagn nyfödd
Transport, mat, hygien och kläder, det är mycket att hålla koll på när en liten ska komma till världen.

Vad behövs från apoteket till en nyfödd?

På Apoteket har de flera bra produkter som är utformade för riktigt små bebisar. Allt från tvättlappar och blöjor till nappar och babyolja. Men det kan också vara bra att ha något febernedsättande medel hemma, samt en termometer. Även om du säkert ringer doktorn först innan du ger en liten bebis medicin så är det enklare om du redan har det till hands.

Praktiska babysaker

När du väntar barn får du ofta reklam hemskickad om allt du kan tänkas behöva när bebisen väl är född. Ibland känns det som en attack, det verkar vara så mycket de vill att du ska köpa. För det mesta klarar du dig med mycket mindre än det producenterna verkar påstå.

Det är också viktigt att göra din tid med bebisen så enkel och njutbar som möjligt. Det är ett stort ansvar att få en ny liten familjemedlem, och det kan vara ganska krävande. Så satsa gärna på att ha praktiska babysaker hemma som gör det lättare för hela familjen, och framför allt som gör att bebisen mår bra och är nöjd.

Vad behöver jag köpa till min nyfödda bebis?

Förutom de redan nämnda, vanligare, inköpen finns det en del saker som kan vara lämpliga att skaffa.

En pysventil, till exempel, kan rädda nattsömnen. Det är en liten ventil som du försiktigt för upp i ändtarmen på bebisen och som hjälper hen både prutta och bajsa. Nagelsaxen behöver du använda ganska snabbt, bebisar föds med rejäla naglar. Problemet är att de kan riva sig själva i ansiktet om du inte klipper naglarna. En babysitter så bebisen kan vara med när du gör olika saker i hemmet.

Plus amningskläder, filtar och en väl utrustad skötväska.

Mina bästa köp till bebis

Här följer några av de saker jag tyckte var riktigt bra att ha till min bebis och som jag helt klart skulle lägga på en eventuell inköpslista för det kommande barnet.

 1. Omlottbody
 2. Pyjamas med fot och dragkedja
 3. Amningskupor
 4. Bröstinlägg
 5. Manuell bröstpump
 6. Snorsug
 7. Purelean
 8. Boob amningströjor
 9. Babygym
 10. Bedside crib
 11. Baby nest
 12. Filtar
 13. Amningshanddukar

1. Omlottbody

Att skaffa inför nytt barn kläder omlottbody
Polarn o Pyret har riktigt fina omlottbodys som du hittar HÄR

För det mesta tycker inte små bebisar om när du drar saker över huvudet på dem. Och om du vill byta på dem när de halvsover blir det ännu viktigare att inte störa dem. Så en uppsättning med omlottbodys är något du inte kommer att ångra. De sitter väl och är lätta att byta.

2. Pyjamas (m fot och dragkedja)

pyjamas med dragkedja och fot
Fina bebispyjamasar med fot och lång dragkedja eller knappar HÄR

Det är inte alltid så lätt att få på kläderna när barnet är litet. De samarbetar inte, och du vill inte slita och dra allt för mycket. En pyjamas med fot och dragkedja är lätt att sätta på. Dragkedjorna har oftast en liten flik över sig för att bebisen inte ska göra sig illa. Välj gärna en variant med fot på, så de håller sig varma och sköna.

3. Amningskupor

När du lägger barnet vid bröstet för att amma är det vanligt att det kommer ut mjölk även från det andra. Och det kan vara ganska mycket. Med amningskupor kan du samla upp mjölken, de är som små behållare av plast. Väldigt praktiskt när du inte vill smutsa ner dina kläder eller BH. Mina kom från märket Medela och finns att köpa HÄR.

4. Bröstinlägg (”bindor” för brösten)

amningsinlägg bröstinlägg amning
Smidiga amningsinlägg finns att köpa HÄR, både engångs och tvättbara.

Amningsprocessen är något som sker automatiskt. En del kvinnor börjar läcka mjölk bara av att höra bebisens röst. Eller så börjar det bli dags för nästa måltid och det rinner till lite för tidigt. Med amningsinlägg är du alltid torr och mjuk, de suger snabbt upp eventuellt läckage. De är som små diskar som du lägger direkt i BH:n. Du kan välja mellan engångsinlägg och tvättbara. Bröstinlägg av bomull är bekväma och bättre för miljön. Mina kom från märket Imse vimse.

5. Manuell bröstpump.

Om du pumpar ut mjölk kan vem som helst mata bebisen. Det kan göra det lättare för pappan att delta i matandet. En pump kan också vara till hjälp i början för att få i gång processen, speciellt om bebisen har svårt att gå ett bra grepp om bröstet. Det är inte heller ovanligt med såriga bröstvårtor, och det kan göra ont. Då kanske du hellre pumpar ut mjölken tills bröstet läkt färdigt.

Läs även: Bästa bröstpump 2022 – Jag har testat 5 Medela bröstpumpar

Min favorit heter Medela Harmony. Jag har även använt elektriska bröstpumpar, men en handmjölkningspump räcker gott om du bara ska använda den lite då och då.

6. Snorsug

Manuell snorsug HÄR / Elektrisk snorsug Braun HÄR

Små bebisar kan inte snyta sig, utan allt blir kvar inne i näsan. Det gör det svårt för dem att sova och är helt enkelt obehagligt. Med en snorsug kan du på ett skonsamt sätt få ut snoret från näsan. De irriterar inte de så känsliga slemhinnorna, inte ens på ett nyfött barn.

7. Purelan

kräm för spruckna bröstvårtor
Purelan kräm finns att köpa HÄR

Den här krämen är gjord av 100% naturligt ultraraffinerat lanolin. Helt perfekt för torr hud, samt spruckna bröstvårtor. Det är inte roligt med irriterad hud, varken för små barn eller vuxna. Med den här krämen får du snabbt lindring, den återfuktar huden på ett naturligt och skonsamt sätt. Använd den gärna vid blöjbytet om stjärten är röd.

8. Boob amningströjor

De här tröjorna är helt underbara. Du slipper dra fram halva kroppen när du ska amma, vilket kan vara skönt både hemma och när du är ute bland folk.

Läs även: Amningskläder – Boob vs. H&M i stort test!

Tröjorna håller dig varm när du ammar och skyddar mot insyn. En del är tvådelade vid midjan, så du kan få ut bröstet underifrån. Andra har en liten dragkedja precis vid bröstet så du lätt kan få ut det. Makalöst praktiska tröjor som även är snygga.

9. Babygym

babygym för nyfödd
Fina babygym till bra pris finns att köpa HÄR

Även väldigt små bebisar kan ha roligt med ett babygym. Det beror på vad som hänger på bågen. Till en början är det mest starka färger som lockar dem, men så småningom kan du bygga på med annat. Förutom att de tycker om att ligga under babygymmet så är det ett bra sätt att stimulera dem, det bidrar till deras utveckling. 

10. Bedside crib

Det här är ett bra alternativ till en vanlig barnsäng. Du kan fälla ner eller ta bort skyddet på ena långsidan så att sängen kan stå tätt intill din egen säng. Dels är det lätt att amma barnet på natten, utan att hen sover i din säng. Samtidigt känner barnet sig tryggt med närheten till föräldrarna.

Läs även: Varför vi rekommenderar en bedside crib framför spjälsäng den första tiden

En annan fördel med de här sängarna är att de inte tar så mycket plats om du har litet sovrum.

11. Babynest

Babynest för nyfödd
Blått babynest HÄR / Beige babynest HÄR

Ett babynest kan vara lite hit and miss, vissa barn sover bra i det andra inte. Vår äldsta dotter Alia ville inte sova i babynestet, men vår yngsta dotter Mila sov i det varje natt. Vi hade det i bedside crib och hon sov där. Ett babynest är bra att ha för att du kan flytta runt barnet, även när hen sover. Var dock noga med att se till att hålla under babynestet, alla är inte gjorda för att lyftas runt!

12. Filtar

Bra filt för nyfödd - babyfilt
Både svala och varma babyfiltar finns att köpa HÄR

Olika sorters filtar, för olika temperaturer och användsningsområden är ett annat hett tips från mig. Barn tycker om att vara lagom varma. Om de är för varma kan de bli kinkiga och de vill inte heller frysa. Så lite olika filtar kan vara bra att ha, beroende på årstiden och var ni befinner er. Bebisar trivs också bra med att vara inlindade, så mjuka filtar är alltid rätt. Muslinfilt och en varmare filt som är mjuk och gosig är ett minimum.

13. Amningshanddukar

De här handdukarna är praktiska, du lägger dem över nacken och de skyddar både axlar och bröst. Dels behöver inte alla se vad du håller på med, och så fångar de upp kräkningar och annat när barnet rapar. Men egentligen så fungerar det bra med gästhanddukar också, de är lagom storlek. Det viktiga är att de suger upp ordentligt och känns sköna mot huden. Min favorit kommer från Hemtex hotels selection och finns HÄR.

Nyfödd bebis kläder

Det är så roligt att handla babykläder, de är så söta. Du behöver nog mer kläder än du tror. För det är vanligt med olyckor när de bajsar, det räcker med lite kräk för att kläderna ska lukta, och så vidare. Så satsa på att ha en bra uppsättning kläder. Samtidigt är det bra att tänka på hur fort bebisar växer. De går från storlek 50 till 75 på nolltid. Satsa därför på sådant som bebisen behöver just nu, och ta resten lite senare.

Inköpslista bebis vinter

Bebisar ligger ju bara still hela tiden så all värme måste komma från kläderna. En bra åkpåse är viktig när det är riktigt kallt, men även där inne behöver du lite extra kläder för barnet. Overaller är bra, för de skyddar hela kroppen. Även om den har kapuschong är det bra med en mössa som sluter tätt runt öronen. Om overallen inte har inbyggda vantar och tossor, behöver du skaffa det också.

Inköpslista bebis vår och höst

Oavsett årstiden så är det bra med bomull närmast kroppen. Bebisar svettas nästan inte alls, så de behöver mer än ett lager. En långärmad body och strumpbyxor kan vara en bra början. Sedan behöver de något som värmer dem, en tröja och ett par byxor. En vindtät overall samt mössa är också viktigt att ha.

Inköpslista bebis sommar

Även på sommaren brukar små nyfödda bebisar behöva kläder. De kan med fördel använda långärmade tröjor och byxor, såvida det inte är väldigt varmt. En liten tunn mössa eller solhatt är också bra att ha. Kofta eller filt om temperaturen sjunker, till exempel på kvällen.

Tiden sen – vad behöver barnet första året?

Kläder i varierande storlek är något som går åt det första året. Använd det du har när det passar, för barn växer väldigt fort.

Men sedan beror det lite på hur du inrättar din vardag och vad du tycker är viktigt. En del vill flytta barnet till eget rum ganska snart, eventuellt att de sover tillsammans med sina syskon. Då behöver du en säng, antingen en med skydd eller en golvbädd.

Att gå ut med barn är viktigt, och en bra barnvagn kan göra stor skillnad. Om du har bil behöver du en modell som är lätt att fälla ihop och ta med sig.

Vartefter barnet växer vill du säkert stimulera hen med olika former av lek och leksaker. De kan hjälpa dem med utvecklingen på flera olika sätt och vis. Samtidigt som de har roligt.

You may also like

Leave a Comment