Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Grattis till graviditeten! Du har nått en spännande, men tidvis läskig milstolpe, i livet. Även om det inte är första gången du är med barn så är det mycket att hålla reda på. Bland annat är det viktigt att lära sig vad man kan äta när man väntar barn och vad man verkligen bör undvika. Vad du äter påverkar barnet, ni sitter ihop via navelsträngen.
Framför allt måste du vara medveten om vilka livsmedel som kan vara skadliga under graviditeten. Vilka ingredienser som kan göra att både du och bebisen inte mår bra. Maten kan även hålla dig sund och ha ett positivt inflytande på fostrets tillväxt.
Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.
Vilka är riskerna med viss mat som gravid?
Det är inte bra att gå runt och vara rädd när du är med barn. Stress är något du helst bör undvika. Samtidigt så måste du känna riskerna som viss mat för med sig.
Listeria
Listeria är en bakterie som finns i naturen, både i vatten, skog och växter. Den kan också finnas i livsmedel, och det är främst där som människor blir smittade. Den här bakterien överlever inte värme, men kan spridas i kyla och även utan syre. Därför är det främst livsmedel som äts kalla, typ skinka, gravad lax eller sushi, paté, mögelostar som du bör vara försiktig med. Var noga med att bara äta pastöriserade ostar och mjölkprodukter.
Varför kan det då vara farligt för en gravid kvinna att få listeria? Även om listeria kan botas så är det riskfyllt, framför allt för barnet. Det kan leda till missfall, för tidig födsel eller fosterdöd. Om du blir sjuk i den senare delen av graviditeten kan bebsien få en allvarlig infektion, till och med hjärnhinneinflammation.
Toxoplasma
Det här är en parasit som kan ligga vilande i flera år innan den ställer till med problem. Framför allt är det katter som är huvudvärd åt toxoplasman. Parasiten sprids ofta genom deras avföring. Du kan också få den genom kött som inte tillagats ordentlig. Här är lamm och får allra farligast, men också griskött kan sprida smittan. Det är ovanligt med toxoplasma i nötkött, men håll dig alltid till väl tillagat kött.
Om du får toxoplasma så är feber ett av symptomen, samt en del muskel-och huvudvärk. Faran är i stället högre för barnet. Hen kan få infektion eller fosterskador, vilket många gånger yttrar sig som synskador. Det är också lättare att få missfall om du har toxoplasma.
Salmonella
Salmonella är en magsjukdom som orsakas av olika sorters bakterier i salmonella släktet. Det kan ge dig hög feber och diarré som går över ganska snabbt. Bakterierna sprids via kött som inte är tillräckligt tillagat eller på grund av brist på hygien i livsmedelshantering. Du ska tvätta av frukt och grönsaker, samt se till att alla ytor är rena när du lagar mat.
Det är inte direkt farligt för fostret om du får salmonella. Att vara magsjuk när du är gravid kan dock göra att du inte får i dig tillräckligt med näring. Om det håller i sig kan det påverka både dig och barnet.
Läs även: Gravidillamående – allt du behöver veta om illamående & kräkningar under graviditet
Tungmetaller (kvicksilver)
Allt som mamman äter går över till fostret. Så även föroreningar och tungmetaller. Det kanske inte är stora mängder, och för en vuxen människa är det inte farligt. När fostret bara är någon centimeter lång kan mikromängder göra stor skillnad. Kvicksilver, arsenik, bly, tenn och kadmium är några av de metaller du kan få med dig via mat och föroreningar. Vissa fiskarter är speciellt rika på tungmetaller. Bland dessa hör strömming, tonfisk, abborre, gädda, gös och ål. Lax och öring går bra, om de är odlade.
Vad kan då hända om fostret får för mycket tungmetaller? Dels kan det framkalla missfall, eller barnet kan vara dödfött. Andra barn föds med fosterskador, i extrema fall kan armar och ben vara missbildade.
E. coli.
Escherichia coli är en ganska vanlig bakteria som finns i tarmarna hos både människor och djur. Vissa varianter är sjukdomsframkallande. Även den här bakterien sprids och smittar genom mat som inte behandlas på rätt sätt. Hygien samt hur du förvarar och tillagar livsmedlen är avgörande för om den sprids eller inte. Var extra noga med att kylvaror hålls kalla och att kött är väl tillagat.
Vanliga symptom på E.coli är feber, kräkningar och slemmig avföring. Även om man inte har påvisat några direkta hot mot fostret är det aldrig bra att bli sjuk när du är gravid. Du behöver alla den näring du kan få i dig. I vissa fall har en för tidig förlossning kommit i gång, när mamman varit i slutskedet av graviditeten. Det har också rapporterats septisk abort, där infektionen spridit sig.

Andra bakterier
Förutom de vanligaste, och kanske mest allvarliga, finns det olika bakterier som kan leda till sjukdomstillstånd. Om du har en riskfylld graviditet är det extra viktigt att hålla sig så frisk som möjligt. Även om vissa infektioner och bakterier inte ger dig så allvarliga symptom eller går över ganska snabbt, så är det alltid en risk. Forskningen är inte helt klar över allt som kan påverka ditt barn. Så vara noga med både din personliga hygien och hur du hanterar livsmedel.
Virus
Vissa virus är farliga för en gravid kvinna. Ett exempel är röda hund, som förorsakas av rubellaviruset. Covid-19 är ett annat virus som kan leda till för tidig födsel. Det har också visat sig att gravida kvinnor oftare behöver intensivvård än resten av befolkningen.
Om du blir smittat av ett virus under de första fyra månaderna så finns risken att barnet får en utvecklingsstörning av något slag. Det kan vara fråga om en syn-eller hörselskada, eller kanske skada på det centrala nervssystemet. För vissa virus finns det vaccination som man kan ta.
Missfall och fosterskador
Det är alltså främst av två orsaker du bör vara försiktig med vad du äter när du är gravid. Förutom att du ska äta sund mat som ger fostret all den näring hen behöver. Vissa sjukdomar, antingen de förorsakas av bakterier, virus eller parasiter, kan leda till ganska allvarliga konsekvenser.
Det är inte så vanligt med de här sjukdomarna, vilket naturligtvis är betryggande. Fast vilken mamma vill ta en risk? En del sjukdomar kan skada fostret, ge det fosterskador av olika slag. Andra leder till för tidig födsel, med allt vad det innebär, eller missfall. Så tänk på vad du äter.
Vad ska man inte äta som gravid lista
1. Råa och underkokta animaliska produkter
Det här är ett råd som gäller för alla. Råa eller underkokta produkter från djurvärlden kan ge dig svåra sjukdomar. Råa ägg, eller kyckling med för den delen, för med sig risken för salmonella. Om du äter rått eller underkokt kött kan du få listeria eller toxoplasmos. För att bara nämna de två vanligaste. Även mjölkprodukter kan vara smittade och innehålla skadliga bakterier. Därför ska du bara välja pastöriserat när du väntar barn.
2. Vissa fiskar och skaldjur
Återigen är det inte rekommenderat att äta råa skaldjur eller fisk, på grund av risken för bakterier eller virus. Även kokt fisk av god kvalitet kan vara farligt på grund av de tungmetaller de innehåller.
Fisk med högt kvicksilverinnehåll (till exempel haj, svärdfisk, kungsmakrill) – kan skada barnets nervsystem. Likaså tonfisk är känt för att lagra kvicksilver i relativt stora mängder.

3. Koffein
Det kan kännas tungt, men det bästa är att dra ner på kaffet. Samt alla andra drycker som innehåller koffein. Gärna sluta dricka dem helt och hållet. Orsaken är att för stora mängder koffein kan öka risken för missfall, och kanske även missbildningar. Störst är risken i början av graviditeten. Livsmedelverkets rekommendation är att dra ner på koffeinet.
4. Alkohol
Ytterligare en sak som du bör undvika helt och hållet när du är gravid. Ett allt för stort alkoholintag kan leda till missbildningar, nedsatt intelligens hos fostret, och andra sjukdomar. Du ökar även risken för missfall eller för tidig födsel.
Så kallade alkoholfria drycker, som kan innehåller upp till 0,5 procent, verkar inte utgöra någon fara. I alla fall om du inte överdriver. De mängderna alkohol kan även finnas i andra livsmedel som inte är drycker, och anses helt ofarliga i normala mängder.
5. Vissa grönsaker och örter
Vissa livsmedel som du tror är väldigt nyttiga kan vara direkt farliga när du är med barn. Näringsmässigt är groddar, som alfalfa eller böngroddar, är otroligt rika på vitaminer och annat gott. Dock kan de också innehålla salmonella eller E.coli.
Vitamin A är viktig under graviditeten. Ett av de bästa livsmedlen du kan äta är lever. Det kan dock bli för mycket av det goda. Om du överdriver din konsumtion av lever eller annat för att få vitamin A kan det i stället leda till förgiftning. För mycket vitamin A kan leda till fosterskador.
Många kvinnor dricker örtteer för att sätta i gång förlossningen, och tycker det fungerar bra. Så det säger sig självt att du bör undvika dessa örter om det inte är dags för bebisen att födas. Sedan finns det många ganska starka örtteer där man inte har forskat tillräckligt runt effekten på fostren, men tror att det kan kopplas till allvarliga problem.
Läs även: Kan verkligen hallonbladste starta förlossningen? (svaret)
Bland de örter och annat som kan stimulera livmodern eller påverka hormonerna så har du till exempel fänkål och lakritsrot. Vissa örtteer kan man dricka någon gång ibland, men det är bäst att inte göra det till en vana. Det är sant att det handlar om naturliga produkter, men de kan ha en stark inverkan på fostret.
6. Bearbetade livsmedel
Det är inte så roligt att ge upp sin skinkmacka eller ostbricka. Charkuterier och opastöriserad ost kan innehålla listeria. Den goda nyheten är att det finns många goda ostar du kan äta under graviditeten, bara de är pastöriserade.
Förädlade livsmedel har också en rad med olika tillsatser. När du börjar läsa innehållsförteckningen blir du ofta förvånad. Många av dem är inte direkt farliga för vuxna, bara du inte överdriver mängderna. Man vet ännu inte riktigt vilken effekt de kan ha på ett litet foster. Med tanke på hur litet barnet är när de viktigaste organen och funktionerna utvecklas är det bäst att inte ta någon risk med tillsatserna.
7. Övrigt
Så en stor regel är att undvika mat som kan orsaka matförgiftning. Du har inte ork och kraft att vara sjuk när du är gravid, och det kan påverka fostret negativt på ett eller annat sätt.
Håll dig också borta från livsmedel som innehåller stora mängder salt eller socker. Lagom är bäst. Din kropp, och din bebis, behöver inte allt det där överflödet. Det är jobbigt nog med svullna ben och hotet om högt blodtryck under graviditeten. Barnet kan också bli skadat om allt för mycket socker når fram, förutom att du kan utveckla tillfällig diabetes.
Vikten av god hygien vid matlagning
Det här är viktigt för alla, men när du är gravid kan konsekvenserna bli väldigt allvarliga. Var försiktig när du lagar mat så att det inte blir så kallad korskontaminering. Håll kött och fisk borta från grönsaker och frukt. Framför allt ska du skydda sådant som du äter utan tillagning. Ett tips är att ha olika skärbrädor för varje livsmedelsgrupp.
När du tar hem frukt och grönt bör du tvätta av dem ordentligt. Det finns speciella bakteriedödande medel du kan använda, eller låt dem helt enkelt få ligga i ett vattenbad med bikarbonat. Tvätta gärna av dem innan du lägger in dem i kylen, så att kylskåpet hålls extra rent.
Läs även: Äta sushi gravid: Detta bör du tänka på (+ lista med tips för säker sushi!)
Kosttillskott och mediciner
Du behöver ofta en del tillskott när du är gravid. Folsyra, till exempel, är något som ofta rekommenderas. Inte alla kosttillskott eller mediciner är nödvändiga under graviditeten, och en del kan direkt vara skadliga. A-vitamin är en av dessa. Fostret behöver den här vitaminen för att få god syn och undvika infektioner. Om hen får för mycket så kan det tvärtom leda till fosterskador. Tar du multivitaminer är det viktigt att hålla koll på hur mycket A-vitamin de innehåller, speciellt om du också äter mer mat för att få i dig vitaminen.
Det bästa är att prata med in läkare eller barnmorska innan du börjar med några nya kosttillskott eller mediciner. Även naturliga preparat kan vara starka och inte alltid bra för barnet.
Påverkar mina matvanor min bebis?
Helt klart påverkar du bebisen med vad du äter. Din kost kan göra fostret starkare och bistå i hens utveckling. Om du planerar att bli gravid bör både du och din partner lägga om er livsstil så fort som möjligt. Forskare har funnit en koppling mellan båda föräldrarnas matvanor och barnets hälsa längre fram i livet. I vilket fall är det bra att börja äta sunt när du vet om att du väntar barn.
Kan bebisens utveckling förbättras av vissa livsmedel?
Man har funnit att kvinnor som är överviktiga föder större bebisar. Medan de som har högt blodtryck ofta får mindre barn. Båda grupperna löper risk för komplikationer i samband med förlossningen, samt att utveckla diabetes senare i livet. Så vad och hur mycket du äter kan förbättra bebisens utveckling.
Runt sex månader så kan fostret känna smaker. De kan känna skillnad på vad mamman äter. Det verkar som att en kvinna som äter en varierad kost lägger grunden för att barnet ska vara öppet för nya smaker och variation efter hen fötts.
Avslutning
Samarbeta med din barnmorska under graviditeten. Fråga gärna om du har funderingar kring din kost och vad som kan vara farligt. Eller om du tycker det är jobbigt att avstå från vissa livsmedel eller äta andra.
En balanserad kost är bäst för både dig och barnet, såvida du inte har några speciella problem. På det sättet får du i dig så gott som alla de vitaminer, mineraler och annan näring som ni behöver. Bebisen kommer att växa till sig och utvecklas på rätt sätt. Så kan du hålla dig så frisk och pigg som möjligt under alla graviditetens månader.