fbpx

Järnbrist gravid – varför du INTE ska ta Niferex, Duroferon, Sideral

by Sofia
järnbrist gravid bästa järntabletter förstoppad

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

I det här inlägget får du veta vikten av att välja rätt typ av järntabletter. Till exempel avråder jag från Niferex och Duroferon – vilket jag går in på längre ner. Järnbrist är en av de vanligaste bristerna som kan uppstå vid en graviditet. Jag har själv haft järnbrist i båda mina graviditeter men klarat mig ganska snabbt ur det genom att ta järntabletter i kombination med c-vitamintillskott och multivitamin för gravida. Detta är en guide till dig om undrar vilket järntillskott du ska ta.

Råden i detta inlägg bygger på mina egna erfarenheter som gravid, inte på medicinsk expertis. Rådgör alltid din med din barnmorska om du är osäker.

Järntabletterna jag rekommenderar i inlägget, som höjde mitt blodvärde till fantastiskt bra nivåer, heter Innate Iron Response och säljs av greatlife.se.

Järnets uppgift

Järn är ett av alla de ämnen som är livsviktiga för oss. Järnet är viktigt för många funktioner i kroppen, den man oftast brukar nämna är järnets roll i blodet. Blodet är till stor del uppbyggt av ämnet hemoglobin vars roll är att transportera syre runt om till kroppens alla celler så att de kan arbeta och förbränna andra näringsämnen.

järnbrist graviditet symptom
Inför ultraljudet på Mama Mia. Jag kan verkligen rekommendera dem.

Det är järnet som gör att syret kan binda till hemoglobinet, alltså är det viktigt för att cellerna ska syresättas. Andra uppgifter som järnet har är ex. att stärka de muskler som är fästa i skelettet, underhålla immunförsvaret samt hjärtat.

Järn bidrar till bildandet av blodceller och förebygger anemi (järnbrist).

Järnbrist symptom

I tonåren fick jag tydliga järnbrist symptom, jag var konstant trött och nästan deprimerad. Efter några prover hos läkaren visade det sig att mina järnnivåer var otroligt låga.

Det är faktiskt så att brist på järn är en av de vanligaste bristerna på näringsämnen man kan ha. Järnbrist tillsammans med D-vitaminbrist är extra vanligt här i norden. Det uppskattas att ca 30 % av befolkningen lider av järnbrist i någon grad. Risken är vanligare för kvinnor då de tappar järn i och med menstruation och graviditet, men alla människor oavsett kön och ålder kan drabbas.

När man lider av järnbrist så minskar mängden hemoglobin i blodet och då får kroppen svårt att syresätta sig själv. De symptom man kan få på detta är bland annat att bli lätt andfådd, trött och svårigheter med koncentrationen. Dessa symptom ses ofta förbi och ofta upptäcks inte järnbrist förrän man lämnar prover till sjukvården av någon annan anledning.

Som gravid testas olika blodvärden när du är i kontakt med din barnmorskemottagning, det är då man upptäcker järnbrist under graviditeten och du rekommenderas att ta järntillskott. Problemet är att sjukvården inte alltid har koll på vilka järntabletter som är bäst för dig.

Så vet du att du har järnbrist som gravid

Jag fick järnbrist tidigt i min graviditet. Det yttrade sig i sår i mungipan, jag trodde att jag hade fått munsår vilket jag aldrig haft förut. Dessutom var jag konstant trött.

tecken på järnbrist symptom sår i mungipan vitaminbrist
Ett vanligt järnbrist symptom är sår i mungipan. Andra tecken på järnbrist är trötthet och nedstämdhet.

De vanligaste tecknen på järnbrist är just trötthet, orkeslöshet och nedstämdhet. Självklart som med alla symptom så är det mycket möjligt att dessa järnbrist symptom stämmer in. Misstänker du att du har låga järnvärden är det viktigt att söka dig till vårdcentralen för att kolla upp.

Varför man blir trött och orkeslös har att göra med att det är järnet som bidrar till att bilda de röda blodkropparna. De röda blodkropparna ska transportera syre runt om i kroppen. Om man saknar tillräckligt med röda blodkroppar som följd av järnbrist så sker inte upptagningen av syre som den ska. Då blir du lätt trött och orkeslös, och till en följd av detta nedstämd.

Om järnbristen går så långt att den orsakar blodbrist så kan du få järnbrist symptom så som yrsel, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och svårigheter att andas. Finns dessa symptom så är det viktigt att söka hjälp så fort som möjligt för att få hjälp. Du kan behöva göra en utredning om varför dessa låga järnvärden har uppstått.

Varför får man ofta järnbrist som gravid?

Hos gravida kvinnor ökar de röda blodkropparna med cirka 20 % samtidigt som mängden vätska i blodkärlen även de ökar med cirka 50 %. Även om de röda blodkropparna ökar, så minskar de i förhållande till ökad vätskemängd. Du får alltså lägre blodvärde på grund av att blodet blivit tunnare.

Anledningen till att gravida kvinnor ofta får järnbrist är huvudsakligen tre:

  1. Fostret behöver järn
  2. Järn används i moderkakan
  3. Järn behövs på grund av ökad blodvolym

Ditt järn-behov blir minst det dubbla än vad det var före graviditeten. Kroppen kan själv kompensera för en del av det ökade behovet genom att ett mer effektivt upptag av järn i tarmen under graviditeten. De flesta gravida kvinnor behöver därför ta järntabletter.

Så behandlar du gravid järnbrist symptom

Det är lätt att säga ”förebygg järnbristen innan den sker” men detta funkar inte alltid. Ja, med en varierad och mångsidig kost så kan man få i sig allt järn man behöver, men det är inte säkert att detta alltid är nog. Som jag nämnde tidigare är det vanligt för kvinnor att tappa järn under menstruation och graviditet. Då kan det vara svårt att äta så man täcker behovet under hela sin cykel / graviditet. Vet man om att man lider av järnbrist ska man dock behandla det. Det går att göra med antingen mer av den mat som innehåller järn eller med olika tillskott.

Järnrik mat

Järn finns naturligt i kött och fisk samt i fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker så som spenat. Det är järnet från animaliska källor som är lättast för vår kropp att använda sig av, men självklart går det även att få i sig järn utan att äta animalier.

Att kombinera järnrik mat med järntillskott är den bästa lösningen, inte endast den ena eller andra.

Järnrik mat med mest järn
Kött men även nötter, vissa grönsaker och gryn innehåller mycket järn.

För att få i sig järn genom kosten så är rött kött, blodmat (ex. blodpudding) och lever de livsmedel som innehåller mest järn. Det är ganska självförklarande att annat som innehåller blod innehåller järn då det är där järnet finns.

För dig som inte tycker om denna typ av mat eller som vill välja bort animaliska produkter så går det självklart att få i sig järn från andra håll. Baljväxter, särskilt bönor, innehåller järn. Även bladgrönsaker och olika former av fullkorn så som grovt bröd och flingor är bra källor för järn och andra vitaminer som kroppen kan använda sig av.

Hoppa över mejeriprodukter när du äter järnrik mat eftersom mjölkprodukter kan hämma upptaget av järn. Då är det bättre att dricka ett glas färsk apelsinjuice eftersom C-vitamin ökar upptaget av järn.

Hur mycket järn behöver en gravid kvinna?

När du är gravid behöver du oftast extra tillskott av järn eftersom det kan vara svårt att uppnå önskad mängd bara från maten. Du som gravid bör alltid fråga din barnmorska om du behöver ta järntillskott. Barnmorskan tar prover under graviditeten för att se om du har järnbrist. Det kan dock vara bra att förebygga brist på järn genom att ta järntabletter.

Gravida kvinnor behöver alltså oftast ta järntabletter även om de äter mat som innehåller mycket järn. Det beror på hur mycket järn som finns lagrat i kroppen.

Som gravid behöver du äta ungefär 27 mg järn extra per dag, men behovet kan gå upp till så mycket som 100 mg. Prata ALLTID med din barnmorska om hur mycket just DU behöver ta under din graviditet. Det är olika för olika personer och för olika stadier i graviditeten.

De järntabletter jag rekommenderar (Innate response) innehåller 26 milligram järn. Resterande järn kan du få i dig genom något att följande:

  • Torkad frukt, exempelvis russin, aprikoser och plommon (dessa är även bra för att förebygga förstoppning)
  • Mat med bönor, ärtor och linser.
  • Mörka grönbladiga grönsaker, exempelvis spenat.
  • Fullkornsprodukter, exempelvis bröd, ris och pasta.
  • Nötter, exempelvis valnötter och mandlar.

Är järntabletter den bästa lösningen på järnbrist?

Gravidvitaminer järntabletter gravid järnbrist
De mörka tabletterna är de järntabletter som gett mig ett blodvärde som fick min barnmorska att bli positivt överraskad. Jag rekommenderar även en dosett för att hålla reda på att du får i dig rätt vitaminer varje dag (hallå gravid-demens).

Om man inte kan få i sig tillräckligt med järn från kosten så kan järntillskott behövas. Vanligast är att man tar järntabletter som går att få utskrivna av läkare eller som kan köpas receptfritt på apotek eller i hälsokostaffärer. Dessa fungerar ofta bra men kan ge biverkningar så som förstoppning, magont och halsbränna, alltså kanske inte optimalt för någon som redan har känslig mage.

Som alltid är den lätta vägen inte alltid den enda rätta. Att ta järntabletter rekommenderar jag verkligen, men inte bara. För att kunna diskutera denna fråga så måste vi först och främst reda ut vad järnet har för viktig funktion.

Järnbrist gravid

När en kvinna blivit gravid så är järnbrist ofta vanligt och hon får då samma råd som om hon inte varit gravid. Ofta när järnbrist upptäcks så får den drabbade recept på järntillskott och rådet att ta c vitamin i form av en brustablett (mer om det i nästa stycke).

Men det som inte alltid lyfts upp är att järntillskott kan ställa till det på många olika sätt. Järn har nämligen en förmåga att reta magen med förstoppning som följd, vilket blir ett stort problem för den som är gravid och alltså redan är tillräckligt obekväm. Inte nog med att detta blir obekvämt, den önskade effekten kanske aldrig heller uppnås.

Järntillskott är bra och nödvändiga för att kroppen ska fungera som den ska om en brist finns, men tillskottet ska alltid tas med försiktighet och absolut inte mer än vad som behövs, se också över vilken typ av järn som finns i ditt tillskott och våga testa fler om det inte passar dig.

För att kvinnan och barnet ska få må så bra som möjligt under graviditeten bör vårdpersonal informera mer om olika typer av järntillskott.

Järn och c-vitamin

Proteinpannkakor recept
Skippa c-vitamin brustabletter och satsa istället på naturliga vitaminer i frukt (gärna bär som har lägre sockerhalt). Dessa pannkakor är även är bra för tarmrörelserna då de innehåller havregryn istället för vitt mjöl.

Recept på pannkakorna ovan, någon? Du hittar det här: nyttiga pannkakor för barn (och vuxna)

Detta för att det är allmänt känt att c vitamin förbättrar upptaget av järn men när du tar järntabletter tillsammans med en c vitaminbrustablett så kommer inte järnupptaget direkt bättre. Det stämmer visserligen att c vitamin förbättrar upptaget, men vad som då behövs är c vitamin i naturlig form. I dessa brustabletter är c vitaminerna isolerade och så förekommer de aldrig naturligt.

Därför är det bättre att råda gravida kvinnor att äta järntabletter tillsammans med en frukt så skulle önskad effekt uppnås, för det är inte bara c vitaminerna som behövs. Andra ämnen som naturligt alltid finns med c vitaminerna behövs också, så som bioflavonider, P-, J-, K-faktorer och tyrosinas, behövs också för att järnet enklare ska kunna absorberas.

C vitamin ska intas så som det finns i naturen för att ha full effekt, istället för billiga isolerade former av ämnet.

Så kom ihåg att järn behöver C-vitamin för att tas upp! Öka även intaget av C-vitamin rik kost som frukt och grönt. Jag rekommenderar att ta gravidvitaminer också.

Varför du ska undvika Niferex, Duroferon etc

Många järntabletter innehåller järn av låg kvalitet som exempel järnsulfat, järnfumerate, järngluconate och järnoxid. Problemet med dessa varianter är att en väldigt liten del järn kan tas upp. Det järn som kroppen inte klarar av att ta upp skapar ofta rejäla mag- och tarmbesvär med magknip och förstoppning som vanliga biverkningar.

Niferex biverkningar duroferon sideral
Samtliga dessa järntabletter har gett mig riktigt ont i magen, med förstoppning som konsekvens.

En av de vanligaste järntillskotten är Niferex. Detta är inte ett järn av hög kvalitet utan består av Ferro(II)glycinsulfat. Förutom att ge magbesvär kan även dessa järntabletter av låg kvalitet även skapa fria radikaler i kroppen.

Om du har järnbrist bör du ta den minsta möjliga dos som krävs för att dina värden ska bli bättre.

Sideral forte järntabletter då?

Under min senaste graviditet blev jag rekommenderad Sideral järntabletter. Dessa marknadsförs som snälla mot magen och lättare att ta upp. Jag ville testa dessa eftersom de skulle vara så bra. Dessa är betydligt dyrare än Niferex och Duroferon.

Tyvärr upplevde jag Sideral järntabletter som lika dåliga för magen som Dureferon och Niferex järntillskott. Det slutade med att jag gick tillbaka till de bästa järntabletterna, vilka enligt mig är dessa:

De bästa järntabletterna vid brist på järn

Bästa järntabletterna gravid lågt blodvärde hb värde
Undvik låga blodvärden som gravid genom att investera i högkvalitativa järntabletter. Du kommer må så mycket bättre och inte vara konstant trött. Dessa innehåller även lättupptagligt, naturligt c-vitamin. Du kommer må så mycket bättre och inte vara konstant trött.

Min barnmorska var rent av chockad över mina fantastiska blodvärden i vecka 25. Jag hade 140 (!) – inte lågt blodvärde som är vanligt bland gravida utan alltså tvärt om! Barnmorskan sa att hon förväntade sig att det skulle ligga under 120. Normalt för icke-gravida kvinnor är 120-150, men under graviditeten är det vanligt att ligga i nederkant eller under det normala.

Min barnmorskas nästa fråga var “men då har du väl ont i magen?”. Inte ett dugg, svarade jag henne. Jag som haft järnbrist i tonåren vet hur Niferex och Duroferon kan göra magen stenhård (som om inte graviditeten gör det värre ändå).

Dessa järntabletter innehåller inte bara järn utan också andra ämnen som både skonar magen och förbättrar fler blodvärden samt kroppens förmåga att absorbera järnet.

Detta tillskott är gjort på whole-food ingredienser och är alltså inte syntetiskt framställt, vilket gör att alla de ämnen som ska jobba för kroppen är i deras mest naturliga form tillsammans med de ämnen som verkligen optimerar dem.

C vitaminerna i denna typ av tillskott är inte syntetiskt isolerade, utan de utvinns ur riktiga källor till C vitamin. Tillskottet är också ekologiskt, vilket jag tycker är viktigt när man även ger innehållet till ett foster.

Den produkt jag rekommenderar att använda är dessa Innate response järntabletter. Anledningen är att dessa järntabletter innehåller ett mer högkvalitativt järn. För allt i värden ska du undvika Niferex och Duroferon, dessa tabletter är inte bra varken för mage eller järnupptag.

Köp mina järntabletter här.

8 comments
3

You may also like

8 comments

Gabbie August 10, 2021 - 8:16 am

Hej! Såg att det står skrivet i inlägget att tillskottet innehåller 26 g (gram) järn när det står angivet 26 mg på deras hemsida. Kan vara bra att ändra detta då det är felaktig information.

Reply
Sofia August 10, 2021 - 8:20 am

Hej!

Ja det blev att jag slant lite på tangenten där. Bra att du uppmärksammade! Självklart är det inte 26 gram (!). Vad gäller dosen kan barnmorskan rekommendera en högre dos än 26 mg, beroende på vilka järnnivåer du har.

Med vänlig hälsning,
Sofia

Reply
Kat September 6, 2021 - 12:07 pm

Hej!

Jag som tidigt gravid har blivit ordinerad en dagsdos på 100 mg järn, alltså motsvarande ca 4 tab innate . låter lite väl dyrt? Känns som att mitt enda alternativ är niferex som min läkare rekommenderade.

Reply
Sofia September 7, 2021 - 8:55 am

Det är två faktorer som avgör: mängden järn och hur du kan ta upp järnet. Som jag märkte behövde jag inte ta 100 mg järn/dag med detta tillskott då det bättre togs upp av kroppen. Jag rekommenderar att ta en eller två tabletter Innate och öka upp med järnrik mat. Funkar Niferex för dig och din mage – kör på. För mig gjorde det inte det.

Reply
Annika September 6, 2021 - 7:25 pm

Hej! Du skrev att du fick upp värdet till140, vad hade du innan du började ta dem?

Hälsn från en gravid med Hb-värde 100 som ej fixar Nifrex men precis börjat med Sideral; får se hur det går…

Reply
Sofia September 7, 2021 - 8:56 am

Jag har alltid haft ganska lågt järnvärde, dock kommer jag inte ihåg exakt vad det låg på innan. Ska kolla detta inom kort när jag ska ge blod och kan då komplettera med den informationen.

Reply
Johanna Olson September 7, 2021 - 8:33 am

Va skönt att läsa att fler upplevt problem, jag är gravid i v15 och fick förra veckan börja med niferex. Upplevde efter några dagar att illamåendet och magbrännan kom tillbaka som en explosion!! Nu tänker jag sluta med niferex och testa dessa som du rekommenderar 👍 för så här vill jag inte må 🙈

Tack för tipset 🙏

Reply
Sofia September 7, 2021 - 8:58 am

Kolla med din barnmorska om du kan ta Omeprazol för att hjälpa dig med magbrännan. Har även skrivit ett inlägg om halsbränna här.

Reply

Leave a Comment