Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
I det här inlägget får du veta vikten av att välja rätt typ av järntabletter. Till exempel avråder jag från Niferex och Duroferon – vilket jag går in på längre ner. Järnbrist är en av de vanligaste bristerna som kan uppstå vid en graviditet. Jag har själv haft järnbrist i båda mina graviditeter men klarat mig ganska snabbt ur det genom att ta järntabletter i kombination med c-vitamintillskott och multivitamin för gravida. Detta är en guide till dig om undrar vilket järntillskott du ska ta.
Råden i detta inlägg bygger på mina egna erfarenheter som gravid, inte på medicinsk expertis. Alla typer av järntillskott kan påverka annan läkemedelsbehandling vilket kan leda till skadliga effekter. Rådgör alltid din med din barnmorska, apotekspersonal eller läkare innan du börjar äta kosttillskott eller receptfria läkemedel.
Järntabletterna jag rekommenderar i inlägget, som höjde mitt blodvärde till fantastiskt bra nivåer, heter Innate Iron Response och säljs av greatlife.se.
Järnets uppgift
Järn är ett av alla de ämnen som är livsviktiga för oss. Järnet är viktigt för många funktioner i kroppen, den man oftast brukar nämna är järnets roll i blodet. Blodet är till stor del uppbyggt av ämnet hemoglobin vars roll är att transportera syre runt om till kroppens alla celler så att de kan arbeta och förbränna andra näringsämnen.

Det är järnet som gör att syret kan binda till hemoglobinet, alltså är det viktigt för att cellerna ska syresättas. Andra uppgifter som järnet har är ex. att stärka de muskler som är fästa i skelettet, underhålla immunförsvaret samt hjärtat.
Järn bidrar till bildandet av blodceller och förebygger anemi (järnbrist).
Järnbrist symptom
I tonåren fick jag tydliga järnbrist symptom, jag var konstant trött och nästan deprimerad. Efter några prover hos läkaren visade det sig att mina järnnivåer var otroligt låga.
Det är faktiskt så att brist på järn är en av de vanligaste bristerna på näringsämnen man kan ha. Järnbrist tillsammans med D-vitaminbrist är extra vanligt här i norden. Det uppskattas att ca 30 % av befolkningen lider av järnbrist i någon grad. Risken är vanligare för kvinnor då de tappar järn i och med menstruation och graviditet, men alla människor oavsett kön och ålder kan drabbas.
När man lider av järnbrist så minskar mängden hemoglobin i blodet och då får kroppen svårt att syresätta sig själv. De symptom man kan få på detta är bland annat att bli lätt andfådd, trött och svårigheter med koncentrationen. Dessa symptom ses ofta förbi och ofta upptäcks inte järnbrist förrän man lämnar prover till sjukvården av någon annan anledning.
Som gravid testas olika blodvärden när du är i kontakt med din barnmorskemottagning, det är då man upptäcker järnbrist under graviditeten och du rekommenderas att ta järntillskott. Det finns flera olika typer av järntillskott man kan använda sig av.
Så vet du att du har järnbrist som gravid
Jag fick järnbrist tidigt i min graviditet. Det yttrade sig i sår i mungipan, jag trodde att jag hade fått munsår vilket jag aldrig haft förut. Dessutom var jag konstant trött.

De vanligaste tecknen på järnbrist är just trötthet, orkeslöshet och nedstämdhet. Självklart som med alla symptom så är det mycket möjligt att dessa järnbrist symptom stämmer in. Misstänker du att du har låga järnvärden är det viktigt att söka dig till vårdcentralen för att kolla upp.
Varför man blir trött och orkeslös har att göra med att det är järnet som bidrar till att bilda de röda blodkropparna. De röda blodkropparna ska transportera syre runt om i kroppen. Om man saknar tillräckligt med röda blodkroppar som följd av järnbrist så sker inte upptagningen av syre som den ska. Då blir du lätt trött och orkeslös, och till en följd av detta nedstämd.
Om järnbristen går så långt att den orsakar blodbrist så kan du få järnbrist symptom så som yrsel, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och svårigheter att andas. Finns dessa symptom så är det viktigt att söka hjälp så fort som möjligt för att få hjälp. Du kan behöva göra en utredning om varför dessa låga järnvärden har uppstått.
Varför får man ofta järnbrist som gravid?
Hos gravida kvinnor ökar de röda blodkropparna med cirka 20 % samtidigt som mängden vätska i blodkärlen även de ökar med cirka 50 %. Även om de röda blodkropparna ökar, så minskar de i förhållande till ökad vätskemängd. Du får alltså lägre blodvärde på grund av att blodet blivit tunnare.
Anledningen till att gravida kvinnor ofta får järnbrist är huvudsakligen tre:
- Fostret behöver järn
- Järn används i moderkakan
- Järn behövs på grund av ökad blodvolym
Ditt järn-behov blir minst det dubbla än vad det var före graviditeten. Kroppen kan själv kompensera för en del av det ökade behovet genom att ett mer effektivt upptag av järn i tarmen under graviditeten. De flesta gravida kvinnor behöver därför ta järntabletter.
Så behandlar du gravid järnbrist symptom
Det är lätt att säga ”förebygg järnbristen innan den sker” men detta funkar inte alltid. Ja, med en varierad och mångsidig kost så kan man få i sig allt järn man behöver, men det är inte säkert att detta alltid är nog.
Som jag nämnde tidigare är det vanligt för kvinnor att tappa järn under menstruation och graviditet. Då kan det vara svårt att äta så man täcker behovet under hela sin cykel / graviditet. Vet man om att man lider av järnbrist ska man dock behandla det. Det går att göra med antingen mer av den mat som innehåller järn eller med olika tillskott.
Järnrik mat
Järn finns naturligt i kött och fisk samt i fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker så som spenat. Det är järnet från animaliska källor som är lättast för vår kropp att använda sig av, men självklart går det även att få i sig järn utan att äta animalier.
Att kombinera järnrik mat med järntillskott är den bästa lösningen, inte endast den ena eller andra.

För att få i sig järn genom kosten så är rött kött, blodmat (ex. blodpudding) och lever de livsmedel som innehåller mest järn. Det är ganska självförklarande att annat som innehåller blod innehåller järn då det är där järnet finns.
För dig som inte tycker om denna typ av mat eller som vill välja bort animaliska produkter så går det självklart att få i sig järn från andra håll. Baljväxter, särskilt bönor, innehåller järn. Även bladgrönsaker och olika former av fullkorn så som grovt bröd och flingor är bra källor för järn och andra vitaminer som kroppen kan använda sig av.
Hoppa över mejeriprodukter när du äter järnrik mat eftersom mjölkprodukter kan hämma upptaget av järn. Då är det bättre att dricka ett glas färsk apelsinjuice eftersom C-vitamin ökar upptaget av järn.
Gravid järnrik mat lista
Förrutom i kött och baljväxter finns det faktiskt mycket järn i sådant som vi inte tänker på. Här är några exempel, många av dem även fiberrika och hjälper magen att komma igång.
Järn per 100g:
- Pumpafrön: 15 mg
- Sesamfrön: 14,6 mg
- Kruskakli: 11 mg
- Vetekli: 11 mg
- Sesamfrön utan skal: 7,8 mg
- Havrekli: 6,9 mg
- Solrosfrön: 6,8 mg
- Torkade linser: 6,8 mg
- Aprikoser: 6 mg
- Skrädmjöl: 5,3 mg
- Sötmandel: 5,5 mg
- Cashwenötter: 5,5 mg
- Torkade blåbär: 4,8 mg
- Havregryn: 3,8 mg
- Kokosmjölk: 1,6 mg
- Ägg: 1,2 mg
Hur mycket järn behöver en gravid kvinna?
När du är gravid behöver du oftast extra tillskott av järn eftersom det kan vara svårt att uppnå önskad mängd bara från maten. Du som gravid bör alltid fråga din barnmorska om du behöver ta järntillskott. Barnmorskan tar prover under graviditeten för att se om du har järnbrist. Det kan dock vara bra att förebygga brist på järn genom att ta järntabletter.
Gravida kvinnor behöver alltså oftast ta järntabletter även om de äter mat som innehåller mycket järn. Det beror på hur mycket järn som finns lagrat i kroppen.
Som gravid behöver du äta ungefär 27 mg järn extra per dag, men behovet kan gå upp till så mycket som 100 mg. Prata ALLTID med din barnmorska om hur mycket just DU behöver ta under din graviditet. Det är olika för olika personer och för olika stadier i graviditeten.
De järntabletter jag rekommenderar (Innate response) innehåller 26 milligram järn. Resterande järn kan du få i dig genom något att följande:
- Torkad frukt, exempelvis russin, aprikoser och plommon (dessa är även bra för att förebygga förstoppning)
- Mat med bönor, ärtor och linser.
- Mörka grönbladiga grönsaker, exempelvis spenat.
- Fullkornsprodukter, exempelvis bröd, ris och pasta.
- Nötter, exempelvis valnötter och mandlar.
Är järntabletter den bästa lösningen på järnbrist?

Om man inte kan få i sig tillräckligt med järn från kosten så kan järntillskott behövas. Vanligast är att man tar järntabletter som går att få utskrivna av läkare eller som kan köpas receptfritt på apotek eller i hälsokostaffärer. Dessa fungerar ofta bra men kan ge biverkningar så som förstoppning, magont och halsbränna, alltså kanske inte optimalt för någon som redan har känslig mage.
Läs mer om olika typer av järntabletter längre ner i inlägget.
Järntillskott kan påverka annan läkemedelsbehandling, rådgör alltid med vårdpersonal innan du börjar ta kosttillskott eller receptfria läkemedel.
Som alltid är den lätta vägen inte alltid den enda rätta. Att ta järntabletter rekommenderar jag verkligen, men inte bara det. För att kunna diskutera denna fråga så måste vi först och främst reda ut vad järnet har för viktig funktion.
Järnbrist gravid
När en kvinna blivit gravid så är järnbrist ofta vanligt och hon får då samma råd som om hon inte varit gravid. Ofta när järnbrist upptäcks så får den drabbade recept på järntillskott och rådet att ta c vitamin i form av en brustablett (mer om det i nästa stycke).
Men det som inte alltid lyfts upp är att järntillskott kan ställa till det på många olika sätt. Järn har nämligen en förmåga att reta magen med förstoppning som följd, vilket blir ett stort problem för den som är gravid och alltså redan är tillräckligt obekväm. Inte nog med att detta blir obekvämt, den önskade effekten kanske aldrig heller uppnås.
Mitt bästa tips för att bli mindre hård i magen som gravid är tveklöst: drick vatten! Myyycket vatten. Jag har en tillbringare i kylen som jag dricker av under hela dagen. Tänk dock på att minska ner intaget mot kvällen, annars får du springa på toa hela natten🙊
Kommentar till bloggen
Järntillskott är bra och nödvändiga för att kroppen ska fungera som den ska om en brist finns, men tillskottet ska alltid tas med försiktighet och absolut inte mer än vad som behövs, se också över vilken typ av järn som finns i ditt tillskott och våga testa fler om det inte passar dig.
För att kvinnan och barnet ska få må så bra som möjligt under graviditeten bör vårdpersonal informera mer om olika typer av järntillskott.
Järn och c-vitamin

Recept på pannkakorna ovan, någon? Du hittar det här: nyttiga pannkakor för barn (och vuxna)
Detta för att det är allmänt känt att c vitamin förbättrar upptaget av järn men när du tar järntabletter tillsammans med en c vitaminbrustablett så betyder inte det att järnupptaget helt plötsligt slår i taket. Det stämmer att c vitamin förbättrar upptaget, men det är alltid bäst att äta c-vitamin i naturlig form, och om du får i dig för mycket så gör inte det någon väsentlig skillnad. C-vitamin i naturlig form (frukt och grönt) kommer samtidigt med flera andra hälsofördelar.
Därför är det bättre att råda gravida kvinnor att äta järntabletter tillsammans med en frukt så skulle önskad effekt uppnås, för det är inte bara c vitaminerna som behövs. Andra ämnen som naturligt alltid finns med c vitaminerna behövs också, så som bioflavonider, P-, J-, K-faktorer och tyrosinas, behövs också för att järnet enklare ska kunna absorberas.
Så kom ihåg att järn behöver C-vitamin för att tas upp! Öka även intaget av C-vitamin rik kost som frukt och grönt. Jag rekommenderar att ta gravidvitaminer också.
Järntabletter gravid hård i magen: mina bästa tips
Om du trots allt blir hård i magen, vare sig det är av järntabletter eller av graviditeten som sådan har jag här samlat mina bästa tips. Läs längst ner för mina rekommendationer av järntabletter under graviditeten.
Låt oss först titta på vad som kan orsaka förstoppning och hård mage under graviditeten. Den här bilden demonstrerar bra vad som händer under graviditetens gång, där livmodern blir större och större vilket trycker på mot rektum.

Så även om du inte blir så hård i magen av järntabletter när du inte är gravid, så kan du påverkas annorlunda under graviditeten. Ofta tar du en högre mängd järn, i kombination med att det är trängre i rektum. Det är därför väldigt viktigt VILKA järntabletter du tar, för att komplettera järnrik kost.
Mina bästa tips:
- För att få ett så bra upptag som möjligt av järnet rekommenderar jag att du tar järntabletter på tom mage och gärna ihop med ett glas juice. Jag tog alltid mina på kvällen innan jag skulle sova.
- Att äta c-vitamin till alla mål kan hjälpa att ta upp järn i övrig mat.
- Skaffa gärna en stekpanna av gjutjärn. De är tunga, och kräver viss underhåll, men du får i dig extra järn genom att laga mat i järnpannor. Dessutom slipper du giftia beläggningar som många ”teflon-pannor” innehåller!
- Vid trög mage kan jag verkligen rekommendera kiwi. Funkar både på mig och barnen!
- Ett annat hett tips är linfrön. Jag hade både linfrön och 2-3 katrinplommon i filmjölken på morgonen. Det hjälper bra mot hård mage.
- Pumpafrön är det mycket järn i. Jag åt det som snacks mellan måltiderna 😂
- Rör på dig så mycket du kan och orkar, det stimulerar rörelser i tarmen 😊
- Prova att ta järntabletter var annan/var tredje dag, detta kan hjälpa om järntabletterna gör dig hård i magen.
- Det finns ett te som heter women från YogiThe som är lugnande för magen. Känns som bomull efter att jag druckit det.
- Slutligen vill jag tipsa om att det faktiskt kan vara bra/nödvändigt 😂 att ta laxermedel. Krysta inte ut bajset, det kan ge upphov till hemorrojder. Om du är väldigt hård i magen konstant bör du göra något åt det. Det finns flera receptfria laxermedel på apoteket som går bra att använda vid graviditet. Dessa är (obs! blanda inte olika läkemedel utan att först kollat med en läkare):
- Inolaxol: detta smakar skit men har hjälpt mig 🙏🏻 Det intas genom små geléklumpar du häller i en shot med vatten. Det gör susen verkligen för mig 🙏🏻 Inolaxol kan du även ta med yoghurt och dricka något efter. Inolaxol är ett tarmreglerande bulkmedel. Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan användning, och kontakta din läkare/ barnmorska innan du testar något nytt för magen. KÖP HÄR
- Laktulos: ett tarmreglerande medel som kan tas varje dag. Flytande form. Jag brukade ta ca 15-20 ml varje morgon. Väl värt att testa! Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan användning, och kontakta din läkare/ barnmorska innan du testar något nytt för magen. KÖP HÄR
- Movicol: även detta ett receptfritt läkemedel som mjukgör avföringen genom att verka laxerande. Dospåsar som löses upp i vatten. Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan användning, och kontakta din läkare/ barnmorska innan du testar något nytt för magen. KÖP HÄR
Olika typer av järntabletter
Järntabletter kan idag säljas som flera olika typer av produkter. De kan antingen vara receptbelagda läkemedel, receptfria läkemedel eller kosttillskott. Det är viktigt att känna till skillnaden.
Receptbelagda och receptfria läkemedel kontrolleras och godkänns av läkemedelsverket. Dessa möter hårda krav för att få säljas som just läkemedel, och måste därför också ha bevisad effekt och hög kvalité.
Kosttillskott behöver inte godkännas av någon myndighet och genomgår inte heller samma hårda krav vid godkännande. Dessa produkter får inte säljas med någon form av påstående om förbättrad hälsa, som exempelvis läkemedel får.
När det kommer till järnpreparat är detta viktigt att fundera kring. Järn är något som du kan få i dig via mat, och bara för att maten innehåller ett nyttigt ämne så måste inte maten säljas som läkemedel. Kosttillskott kan ge tillskott av järn, men receptfria läkemedel är hårdare granskade.
Som gravid är det viktigt att ALLTID rådgöra med barnmorska eller läkare innan man börjar ta kosttillskott, just eftersom deras expertis krävs för att avgöra om kosttillskottet är säkert eller inte. Istället för att läkemedelsverket granskar och kontrollerar produkten så får din personliga vårdpersonal göra bedömningen åt dig.
Det är även viktigt att rådgöra med vårdpersonal gällande eventuella interaktioner som kan uppstå mellan kosttillskott, receptfria läkemedel och annan läkemedelsbehandling.
Varför Niferex, Duroferon, SiderAL etc inte alltid fungerar
Järntabletter i form av receptfria läkemedel innehåller ofta någon av järnformerna järnsulfat, järnfumerate, järngluconate eller järnoxid. Problemet med dessa varianter är att en väldigt liten del järn kan tas upp. Det järn som kroppen inte klarar av att ta upp skapar ofta rejäla mag- och tarmbesvär med magknip och förstoppning som vanliga biverkningar.

En av de vanligaste järntillskotten är Niferex. Detta receptfria läkemedel innehåller Ferro(II)glycinsulfat som en del kvinnor reagerar kraftigt på. Om man testat receptfria järntabletter och inget fungerar väl med magen, så kan ett alternativ vara järntabletter i form av kosttillskott.
Om du har järnbrist bör du ta den minsta möjliga dos som krävs för att dina värden ska bli bättre.
Sideral forte järntabletter då?
Under min senaste graviditet blev jag rekommenderad Sideral järntabletter. Dessa marknadsförs som snälla mot magen och lättare att ta upp. Jag ville testa dessa eftersom de skulle vara så bra. Dessa är betydligt dyrare än Niferex och Duroferon.
Tyvärr upplevde jag Sideral järntabletter som lika dåliga för magen som Dureferon och Niferex järntillskott. Min upplevelse är självklart unik för mig, och kanske fungerar Sideral bättre för dig.
Det slutade med att jag gick tillbaka till järntabletter i form av kosttillskott, vilka enligt mig är dessa:
De bästa järntabletterna vid brist på järn

Min barnmorska var rent av chockad över mina fantastiska blodvärden i vecka 25. Jag hade 140 (!) – inte lågt blodvärde som är vanligt bland gravida utan alltså tvärt om! Barnmorskan sa att hon förväntade sig att det skulle ligga under 120. Normalt för icke-gravida kvinnor är 120-150, men under graviditeten är det vanligt att ligga i nederkant eller under det normala.
Min barnmorskas nästa fråga var ”men då har du väl ont i magen?”. Inte ett dugg, svarade jag henne. Jag som haft järnbrist i tonåren vet hur Niferex och Duroferon gör min mage stenhård (som om inte graviditeten gör det värre ändå).
Dessa järntabletter säljs som kosttillskott. De innehåller inte bara järn utan också andra ämnen som både skonar magen och kan bibehåller kroppens normala blodvärden.
Detta tillskott är gjort på whole-food ingredienser och är alltså inte syntetiskt framställt, vilket gör att alla de ämnen som ska jobba för kroppen är i deras mest naturliga form tillsammans med de ämnen som verkligen optimerar dem.
C vitaminerna i denna typ av tillskott är inte syntetiskt isolerade, utan de utvinns ur riktiga källor till C vitamin. Tillskottet är också ekologiskt, vilket jag tycker är viktigt när man även ger innehållet till ett foster.
Den produkt jag rekommenderar att använda är dessa Innate response järntabletter. Anledningen är att dessa järntabletter är ett bra alternativ när järntillskott i läkemedelsform inte fungerar. Kom ihåg att rådfråga din barnmorska innan du börjar med tillskott.
10 comments
Hej! Såg att det står skrivet i inlägget att tillskottet innehåller 26 g (gram) järn när det står angivet 26 mg på deras hemsida. Kan vara bra att ändra detta då det är felaktig information.
Hej!
Ja det blev att jag slant lite på tangenten där. Bra att du uppmärksammade! Självklart är det inte 26 gram (!). Vad gäller dosen kan barnmorskan rekommendera en högre dos än 26 mg, beroende på vilka järnnivåer du har.
Med vänlig hälsning,
Sofia
Hej!
Jag som tidigt gravid har blivit ordinerad en dagsdos på 100 mg järn, alltså motsvarande ca 4 tab innate . låter lite väl dyrt? Känns som att mitt enda alternativ är niferex som min läkare rekommenderade.
Det är två faktorer som avgör: mängden järn och hur du kan ta upp järnet. Som jag märkte behövde jag inte ta 100 mg järn/dag med detta tillskott då det bättre togs upp av kroppen. Jag rekommenderar att ta en eller två tabletter Innate och öka upp med järnrik mat. Funkar Niferex för dig och din mage – kör på. För mig gjorde det inte det.
Hej! Du skrev att du fick upp värdet till140, vad hade du innan du började ta dem?
Hälsn från en gravid med Hb-värde 100 som ej fixar Nifrex men precis börjat med Sideral; får se hur det går…
Jag har alltid haft ganska lågt järnvärde, dock kommer jag inte ihåg exakt vad det låg på innan. Ska kolla detta inom kort när jag ska ge blod och kan då komplettera med den informationen.
Va skönt att läsa att fler upplevt problem, jag är gravid i v15 och fick förra veckan börja med niferex. Upplevde efter några dagar att illamåendet och magbrännan kom tillbaka som en explosion!! Nu tänker jag sluta med niferex och testa dessa som du rekommenderar 👍 för så här vill jag inte må 🙈
Tack för tipset 🙏
Kolla med din barnmorska om du kan ta Omeprazol för att hjälpa dig med magbrännan. Har även skrivit ett inlägg om halsbränna här.
Jag är gravid och har i princip järnbrist just nu med ett ferritin på fjuttiga 11 men hb är fortfarande inom referens.
Jag har nu blivit ordinerad 200mg järn, alltså två kapslar av niferex. Min mage funkar bara inte!
Men frågan är hur många kapslar av den du tagit behöver man ta då? känns som plånboken blir ruinerad 🙁
Vet du vilka olika järnalternativ det finns som anses vara bra för magen? så kanske man kan hitta något prisvärdare alternativ om man måste ta en större mängd 🙂
Hej Maria!
Jag förstår att det måste kännas tufft. Precis som du säger skulle det bli väldigt dyrt om du skulle ta motsvarande mängd, runt 8 tabletter tror jag motsvarar 200 mg (ta mig inte på orden). Jag tog 2 tabletter/dag och det räckte för mig att få upp järnet. Saken är det att man ska kunna ta upp järnet också. För det behöver du bland annat c-vitamin, dessa tabletter innehåller det. Undvik allt som minskar upptaget av järn som kaffe och koffeinrika drycker, mjölkprodukter (i direkt anslutning när du tar järntillskott) osv. En annan variant som är ganska snäll mot magen är Blutsaft. Jag klarade dock inte av att ta det pga att smaken gjorde mig illamående. Mitt råd till dig är att försöka få i dig så mycket som möjligt från kosten. Om du kan tänka dig att äta extra järnrik mat, som blodpudding, kanske du inte behöver ta 200 mg.
Med vänlig hälsning,
Sofia